Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Autó téliesítése - hogyan készítse fel járművét a télre 10 lépésben?

Autó téliesítése - Ideje téliesíteni az autóját ezzel a 10 tippel.

Ahogy egy újabb hideg téli szezon közeledik a magyar autósok felé, itt az ideje, hogy Ön és autója felkészüljön az előttünk álló havas utakra. Az alábbi egyszerű lépések betartásával biztosíthatja, hogy autója télre kész és képes lesz megbirkózni a szélsőséges időjárási körülményekkel, még mielőtt az első hópehely a földre hullana.

1. Váltson téli gumiabroncsokra

 A téli gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy javítsák a teljesítményt és a tapadást, nemcsak havon és jégen, hanem hideg, száraz aszfalton is. Még ha terepjárót vezet is, vagy olyan helyen lakik, ahol az utcákat rendszeresen megtisztítják a hótól, a téli gumiabroncsok felszerelése javítja a felületi tapadást mindenféle útviszonyok között, amint a hőmérséklet csökkenni kezd.

A téli gumiabroncsok segítenek abban is, hogy autója hatékonyabban fékezzen kellemetlen hó- és jégviszonyok között. A téligumik gördülés közben folyamatosan megtisztítják magukat a hótól. Ez egyenletesebb tapadást tesz lehetővé. Bár az négyévszakos gumiabroncsok biztonságos, minden időjárási viszonyok közötti teljesítményt nyújtanak, a téli gumiabroncsok akár 50%-kal vagy még nagyobb téli tapadást biztosítanak. Az autó téliesítése során a megfelelő téligumik használata kritikus tényező.

2. Cserélje ki az olajat

A hideg időben történő vezetés megviseli a járművet, különösen indításkor. A motor téli kopásának minimalizálása érdekében a motorolaj helyes megválasztása kulcsfontosságú.

Ügyeljen arra, hogy időben, megfelelő időközönként cserélje az olajat, és ne feledje, hogy a téli szezon hidegebb körülményeinek megfelelő javasolt viszkozitási fokozatot használja. Ha nem megfelelő motorolajat használ, motorja nem lesz megfelelően védett, mivel az olaj hidegebb éghajlaton hajlamos besűrűsödni, és ez a motor létfontosságú kenésének hiányához vezethet.

A különböző éghajlatokon és hőmérsékleteken használandó olajra vonatkozó javaslatokért olvassa el az autója használati útmutatótját.

3. Létfontosságú kilátás

Rossz látási viszonyok és nehéz vezetési körülmények akkor is előfordulhatnak, amikor a legkevésbé számít rá. A maximális láthatóság érdekében ellenőrizze és cserélje ki ablaktörlőit, mielőtt azok elkezdenek karcolni az üvegen. A télre szabott ablaktörlő lapátokba való befektetés szintén olcsó módja lehet annak, hogy ne kelljen küzdenie a jó kilátásért egy esetleges hóviharban.

Ne felejtse el feltölteni a szélvédőmosó folyadékot, és ellenőrizze, hogy az első és hátsó jégtelenítők működőképesek-e, hogy tisztán lássa az utat. Ez rendkívül fontos tétel az autó téliesítése folyamat részeként.

Autó téliesítése

4. Az akkumulátor legyen csúcsformában

Ellenőrizze autója akkumulátorát, hogy az saruk és a csatlakozók tiszták és korróziómentesek legyenek, hogy az, a lehető legjobb, problémamentes teljesítményt biztosítsa. Magyarországon az autóakkumulátorok átlagos élettartama alig kevesebb mint 5 év.

Ha akkumulátora több mint 3 éves, évente vizsgáltassa meg. Ha pedig több mint 5 éves, fontolja meg a cseréjét. A hideg időjárás gyengíti az akkumulátorokat, és Ön és autója a hóvihar közepén rekedhet. Ne felejtsen el magával vinni egy indítókábel-készletet arra az esetre, ha Önnek vagy egy másik bajba jutott járművezetőnek szüksége lenne egy kis "bikázásra" a jármű beindításához.

5. Ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását

A megfelelő gumiabroncsnyomás egyszerű módja annak, hogy járművével a lehető legjobb tapadást és üzemanyag-fogyasztást érje el. A hideg időjárás hatására az abroncsnyomás akár 1 psi értékkel is változhat felfelé vagy lefelé minden 5-6°C-os hőmérsékletváltozás esetén. Az autó téliesítése során bizonyosodjon meg arról, hogy a guminyomás megfelelő.

A gumiabroncsnyomás drasztikus változása hatással lehet a vezetési teljesítményre és a biztonságra, valamint a gumiabroncsok fokozott kopására és a további üzemanyag-fogyasztásra. Győződjön meg róla, hogy gumiabroncsai megfelelően fel vannak fújva, hogy megfeleljenek a használati útmutatóban megadott ajánlott nyomásnak.

6. A világítási rendszer ellenőrzése

A fényszórók, hátsó lámpák és irányjelzők tökéletes működése lehetővé teszi, hogy bármilyen időjárási körülmények között jól lásson. És persze hogy Önt is láthassa a többi járművezető. Mindig győződjön meg arról, hogy ezek mind működőképesek, és az optimális biztonsági teljesítmény biztosítása érdekében. Azonnal cserélje ki a kiégett izzókat, párban.

Sok mai műanyag fényszóró idővel kifakulhat vagy elhomályosulhat. Egy olcsó fényszóró-helyreállítási készlet használatával megfiatalíthatja és helyreállíthatja őket, hogy újra kristálytiszta állapotban legyenek.

gépkocsi téliesítése

7. Fagyálló folyadékok

A fagyálló a megfelelő téli védelem elengedhetetlen része. Ez a folyadék a hűtő belsejében található, és fagyálló folyadék valamint víz ideális, 50/50 arányú keverékét kell tartalmaznia. Használhat egy olcsó fagyálló tesztert, vagy megkérheti megbízható szerelőjét, hogy győződjön meg arról, hogy a folyadék szintje teljes és a keverék megfelelő.

Így elkerülheti a motor szétfagyását. A hűtőrendszert is rendszeresen át kell öblítenie, ahogyan azt a használati utasítás javasolja. Ezenkívül a üzemanyagvezeték fagyálló használata segít megakadályozni, hogy az üzemanyag belefagyjon a tartályba. Ezáltal jéghideg körülmények között elkerülheti az üzemanyagvezeték eltömődését.

8. Téli hangolás/ellenőrzés

A téli időjárás megviselheti autója teljesítményét ezért fontos, hogy az autó téliesítése teljeskörű. Mindig jó ötlet minden szezonban ellenőrizni a gyújtógyertyákat, a fékeket, a kormányművet és a felfüggesztést, hogy elkerülje a költséges javításokat.

Csakúgy mint a hidegben jelentkező váratlan problémákat. Ügyeljen arra, hogy nagyon nagy figyelmet fordítson a létfontosságú szíjakra és csövekre. A hirtelen hőmérséklet-változások az évek során sokat árthatnak ezeknek a kritikus gumi alkatrészeknek, és cserére szorulhatnak.

9. Téli túlélőkészlet 

Egy vészhelyzeti "túlélő" készlet a járművében életmentő lehet, ha Ön és más járművezetők elakadnak vagy elakadnak a hóban. Több okból is érdemes téli túlélőkészletet tartani a járművében.

A megfelelő felszereléssel való felkészültség növeli a közúti biztonságot, és a nélkülözhetetlen készletek megléte némi kényelmet és biztonságot nyújthat Önnek és utasainak, ha Ön elakadna. Nézze meg az interneten, hogy milyen ajánlott tárgyakat tartalmazzon a téli túlélőkészletet .

10. Vezetői képzés

Mindig jó ötlet részt venni egy professzionális téli vezetési vagy defenzív vezetési tanfolyamon. Ezzel a volán mögötti készségeit csiszolja.

A téli vezetéstechnikai tanfolyamok célja, hogy megtanulja irányítani járművét, és megértse, hogyan reagál vészhelyzetekben, rossz időjárási körülmények között. Fontos, hogy ismerje a téli útviszonyokra és vezetési helyzetekre való reagálás megfelelő technikáit. Megtanulja, hogy ne várjon vészhelyzetig, és rájöjjön, hogyan kell ezeket alkalmazni.

regisztraciosado.hu ©️ 2024