Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Autóimport ügyintézés

A következő néhány lépésben összefoglaljuk az autóimport ügyintézés menetét.

Kétnyelvű gépjármű adásvételi szerződés

Ha az autó, melyet külföldön kiválasztottunk tényleg beváltotta a hozzáfűzött reményeket, konkrétan megfelel az elvárásainak, beleszerettünk és mindenképp meg akarjuk venni, kezdhetjük az autóimport ügymenetét. Első körben egy adásvételi szerződést kell kössünk az eladóval, legyen az magánszemély, vagy kereskedő. Figyeljünk oda, hogy kétnyelvű szerződés szükséges!
Ezért érdemes a gépjármű adásvételi szerződést már ott és akkor mindkét nyelven is aláírni, annak érdekében, hogy Magyarországon a honosítási eljárás során azt ne kelljen azt külön lefordíttatni, ezzel többet ne kelljen foglalkozni.

Ideiglenes rendszám

A legtöbb autó Németországból érkezik hazánkba. Érdemes fejben tartani, hogy  Németországban a rendszám nem az autóhoz, hanem az autó tulajdonosához tartozik. Sajnos ezért ha a németektől importálunk autót, kénytelenek vagyunk ott egy ideiglenes rendszámot kiváltani. Piros szélűt, amely tartalmazza a biztosítást is, amennyiben lábon szeretnénk az autót hazahozni. 

    1. 15 napos kb. 60 euro,
    2. 30 napos kb. 70 euro.

Itt található egy kis segédlet, németül: http://www.exportkennzeichen.com/export_kennzeichen.htm

EU? Vámmentesség

Magyarország Európai Uniós tagország. Ennek köszönhetően az autóimport vámmentes, nincs vámfizetési kötelezettség. Tehát a gépjármű, amennyiben a megfelelő okmányok rendelkezésre állnak, egyszerűen hazahozható, a határon semmiféle bonyodalommal nem kell számolnunk.

Műszaki adatlap

A magyarországi forgalomba helyezés folyamatának első lépéseként az NKH-t (hosszabb nevén a Nemzeti Közlekedési Hatóságot) kell meglátogassuk, ahol a műszaki adatlapot készítik el és adják át az importőrnek (nekünk), amelyen megjelölésre kerül a behozott autó környezetvédelmi besorolása, valamint kiszámítják a regisztrációs adó mértékét. 
Ezt Ön is megteheti a regadó kalkulátorunkkal: https://regisztraciosado.hu/

Regadó befizetés

Ezzel a papírral (műszaki adatlap) el kell ballagni a vámhivatalba, ahol a regisztrációs adót befizethetjük. 
Ezután a regadó befizetéséről szóló vámhivatali igazolással, az autó összes papírjával, valamint az adásvételi szerződésekkel (ne felejtsük, kétnyelvű adásvételi kell!)  máris meglátogathatjuk az Okmányirodát.
Előtte azonban Mindenképp meg kell kössük az autónk kötelező felelősségbiztosítását, ennélkül a járművet közúti forgalomba helyezni nem lehet.
Az autóimport ügyintézése
Tehát az okmányirodánál be kell mutassuk a jármű és az eddigi eljárások iratait.
Az autóimport ügyintézés során a meghatározott illetékek és díjak befizetése után itt fogjuk megkapni a magyar rendszámot, a forgalmi engedélyt, és a regisztrációs matricát. 

A regisztrációs matricát utóbbit mindenképp ragasszuk fel a szélvédőre, mert enélkül érvénytelen a rendszámtábla is.

A jármű törzskönyvét csak később kapjuk kézhez, mert legyártása időbe telik, ezt külön postázzák ki.
regisztraciosado.hu ©️ 2024