Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Autóvásárlás - használt vagy új autót vegyek?

Autóvásárlás - Új vagy használt autót vegyek?

Előbb-utóbb bárkivel megtörténhet. Az öreg roncs az út szélén füstölög és utolsó lélegzetét veszi, és Ön szembesül a költséges valósággal: Új kocsira van szüksége. Egy csillogó új autó frankó lenne, de a mindentudó barátja szerint hosszú távon a használt autó vásárlása az okosabb választás.
Lehet, hogy igaza van?
Íme, hogyan döntse el, melyik a megfelelő választás az Ön számára.

A legfontosabb tudnivalók - autóvásárlás

  • Az új autók a legmodernebb biztonsági berendezésekkel rendelkeznek, és nagy valószínűséggel megbízhatóak, bár magasabb árcédulával és magasabb biztosítási költségekkel járhatnak.
  • A használt autók általában olcsóbbak, mivel a korai évek magas értékcsökkenése már mögöttük van, és nem biztos, hogy olyan nagy biztosítási költsége van.
  • A minősített használt autók drágábbak, mint más használt autók, de szinte újszerű állapotban lehetnek.
  • Amikor egy új és egy használt autó között dönt, vegye figyelembe a karbantartás, a javítás, az üzemanyag és a biztosítás folyamatos költségeit.

Ha új autót keres, felteheti magának a kérdést: "Tényleg új autóra van szükségem, vagy hajlandó vagyok megfontolni egy majdnem új autót?". Az új autók nagyszerűek, de a megtakarítások is sokat számítanak. Ha új autó vásárlása előtt áll, potenciálisan több százezer forintot, vagy még többet is megtakaríthat, ha úgy dönt, hogy egy majdnem új jármű is elfogadható helyettesítője lenne az újnak.
A használt autó vásárlásakor az igazi pénzmegtakarítás egy baljósan hangzó pénzügyi szóba van csomagolva: értékcsökkenés.

Az új autó vásárlásának előnyei

Amikor az autóvásárlás a téma, nem lehet tagadni a vadonatúj autó vonzerejét, az új autó illatától kezdve a tündöklő metálfényezésig, beleértve a tiszta belső teret, és az elkerekedő szemeket, valamint a leeső állakat, amikor a barátai először látják. Fogyasztói kultúránkban az új autó tagadhatatlan státuszszimbólum, amely tudatja a világgal, hogy Ön révbe ért (szinte szó szerint). A fenti ego fényezéstől eltekintve, egy új autónak más előnyei is vannak.

Az új autó vásárlása egyszerűbb

Minden új autóról feltételezik, hogy tökéletes, így az állapot értékelése nem tényező. Nem kell szerelőhöz vinni. Emellett könnyebb kitalálni, hogy mennyit kell fizetni egy új autóért, még ha az alku folyamat még mindig fájdalmas. Az autóvásárlás soha nem egyszerű.

Megbízhatóság és garanciális védelem

A legtöbb új autó jó megbízhatósági adatokkal rendelkezik, és ha valami mégis meghibásodik, akkor azt valószínűleg a gyártó garanciája fedezi. Az új autó vásárlása azt is jelenti, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy a járművet az előző tulaj hogyan ütötte-vágta, mielőtt megvásárolta.

Ingyenes közúti segítségnyújtás

Sok új autóhoz jár roadside assistance - " közúti segítségnyújtás". Ezzel egy esetleges útközbeni hiba során megspórolhatja a saját maga által fizetendő felmerülő javítás, szállás és továbbutazás költségeit, vagy azt, hogy autója lerobbanása esetén a tréleres szállítás számlájával kelljen számolnia.

A legújabb funkciók

Az új autók valószínűleg megfelelnek a legújabb üzemanyag-hatékonysági előírásoknak, és a legmodernebb biztonsági funkciókkal is rendelkeznek.

Vonzó finanszírozási ajánlatok

Sok autógyártó és kereskedő kínál alacsony vagy kamatmentes finanszírozási programokat, ha Ön jó hitelképességgel rendelkezik. Így egy új autó finanszírozása olcsóbb lehet, mint egy használté. Autóvásárlás hitelre? Meg kell gondolni.

FONTOS:
Mindenképpen járjon utána a legjobb autóhitel-feltételeknek, hogy megtalálja a legkedvezőbb lehetőséget az új jármű finanszírozására.

autóvásárlás
autóvásárlás

Az új autó vásárlásának hátrányai

Természetesen új autó vásárlása esetén is van néhány dolog, ami hátrányként merülhet fel.

Drága a vásárlás

Az új autó vásárlása megterheli a pénztárcát. Ha autóhitellel finanszírozza a vásárlást, akkor valószínűleg több hitelt vesz fel, mint egy használt autó esetében, és a végén több kamatot kell fizetnie az idő múlásával.

Gyorsan amortizálódik

Ez az "új vagy használt" autóvásárlás folyamatában az egyik legsarkalatosabb tényező. Az új autók gyorsabban amortizálódnak, mint használt társaik. Egy jármű a tulajdonlás első néhány évében veszíti a legtöbbet az értékéből - és ennek nagy részét már az első néhány másodpercben, amikor elhagyja az autókereskedő telephelyét. Egyes becslések szerint az azonnali veszteség az autó értékének 20%-át is elérheti. Ez azért van, mert amikor új autót vásárol egy kereskedőtől, akkor a kiskereskedelmi árat fizeti. Amint elhagyja az autószalont, az autó már csak az alacsonyabb, nagykereskedelmi árat éri. Ez az az összeg, amelyet a kereskedő hajlandó lenne fizetni, ha Ön visszafordulna, és megpróbálná eladni.

Ahogy már többször hallotta, egy jármű értéke abban a pillanatban, hogy elhagyja a kereskedő telephelyét, lezuhan. Bár az időzítésnek ez a leírása talán egy kicsit túlzás, a jármű értékcsökkenése nagy dolog. Jellemzően ez az autótulajdonos legnagyobb kiadása a tulajdonjog első néhány éve alatt, a legnagyobb értékcsökkenés pedig a tulajdonjog első és második évében jelentkezik.

Kivétel a szabály alól

Nem minden autó amortizálódik ugyanolyan mértékben. Egyes márkák arról híresek, hogy kivételesen jól tartják az értéküket. Ha hozzáveszi az új autókra vonatkozó esetleges diszkontokat és az alacsony kamatozású finanszírozást, van, amikor egy új autó vásárlása nem kerül sokkal többe, mint egy 1 vagy 2 éves autóé.

Költségesebb a biztosítás

Az új autóknak magasabbak az autóbiztosítási költségei is, mint a használt modelleknek, mivel a csereértékük magasabb.

Nem örökké új

Végül pedig az új autók nem maradnak sokáig újak. Egy nap, egy hét, vagy egy hónap múlva meglesz az első karcolás vagy horzsolás. Az első év végére a padlószőnyeg foltos lesz, az ajtók behorpadhatnak, és az édes újautó-illat már csak egy emlék lesz. Persze a havi törlesztőrészletek még évekig megmaradnak.

FONTOS
Mielőtt használt autót vásárol, azt javasoljuk, hogy végeztessen független vizsgálatot, és szerezzen be egy jármű- és kártörténeti jelentést.

A használt autó vásárlásának előnyei

A használt autók nem rendelkeznek az új autók misztikumával. De van néhány előnyük.

Alacsonyabb árak

Mire egy jármű a használtautó-piacra kerül, az értékcsökkenés nagy része már megtörtént (és az előző tulajdonos már kifizette). A használtautó vásárlás tehát lehetőséget ad arra, hogy "több" (kategória, felszereltség) autót kapjon a pénzéért.

Garanciák

Egyes járművek ma már olyan garanciával rendelkeznek, amely akár 200 000 km-ig fedezi az autó hajtásláncának legdrágább alkatrészeit. Ha minősített használt autót vásárol egy márkakereskedőtől, akkor valószínűleg olyan garanciát kap, amely meghosszabbítja a gyártó eredeti garanciáját. (A minősített használt autók általában drágábbak, mint a többi használt autó, ezeket szigorúan megvizsgálták és szükség szerint felújították). Természetesen, ha ügyesen bánik a villáskulccsal, akkor egy olyan autó megvásárlása, amely egy kis időt és figyelmet igényel, drámaian csökkentheti a költségeket.

Olcsóbb a biztosítás

Míg a márkakereskedés megkövetelheti, hogy teljes körű biztosítási fedezetet kössön egy új járműre, amelyet finanszíroz, addig ha készpénzzel fizet egy használt autóért, kevesebbet költhet a biztosításra.

Kevesebb stressz

Van egy horpadás az ajtón? Kit érdekel? De ha ez az első horpadás az új autódon, akkor az nagy baj (és stressz)!

TIPP
Szánjon időt a legjobb gépjármű-biztosító társaságok összehasonlítására, hogy megtudja, hol találja a legjobb biztosítás és az alacsony díjak vagy önrészek kombinációját.

autóvásárlás
autóvásárlás

A használt autó vásárlásának hátrányai

Akár garanciális, akár nem, a használt autók vásárlás még mindig néhány potenciálisan drága ismeretlennel járhat. Mivel nem tudhatja, hogyan bánt az autóval az előző tulajdonos, vagy miért cserélték le, mindig fennáll a veszélye annak, hogy valaki más problémáját vásárolja meg. Néhány egyéb aggály:

Nagyobb futásteljesítmény

Egy használt autónak valószínűleg nagyobb a futásteljesítménye, ami csökkentheti az élettartamát. Ha nagyobb futásteljesítményű autót vásárol, akkor lehetséges, hogy előbb-utóbb javításra, nagygenerálra lesz szükség, ami növelheti a járműtulajdonlás költségeit.

Korlátozott választék

Kihívást jelenthet olyan használt járművet találni, amely pontosan az Ön által kívánt opciókkal és funkciókkal rendelkezik.

Kevesebb fogyasztóvédelem

Ha úgy találja, hogy használt autót vásárolt, kevesebb jogorvoslattal élhet, mint egy új autó esetében, mivel a használtautó-törvények gyakran csak bizonyos kor alatti járművekre vonatkoznak, és ha a kilométerórán egy meghatározottnál kevesebb kilométert mutatnak.

Új vagy használt autót vásároljon?

Amikor azt mérlegeli, hogy új vagy használt járművet vásároljon-e, vegye figyelembe mind az induló árat, mind a folyamatos költségeket. Néhány dolog, amit egy új vagy használt autó esetében fizetnie kell, a következők lehetnek:

  • Előleg (finanszírozás esetén)
  • Adók és díjak a vásárláskor
  • gépjármű-biztosítás
  • Karbantartás
  • Javítások
  • Üzemanyag

Egy új autó javítási költségei alacsonyabbak lehetnek, legalábbis az első néhány évben. Mire a jármű nagyobb javításokat és karbantartást igényel, már készen állhat arra, hogy lecserélje. Egy használt autó karbantartási költségei többe kerülhetnek, de kevesebbet kell fizetnie a hitel kamatterhei miatt, ha készpénzzel fizet. Vegye tehát figyelembe az összes változót, amikor kiszámítja az új autó vásárlásának költségeit a használt autóval szemben.

És ne feledje, hogy az új vagy használt autóvásárlás kérdése nem kizárólag pénzügyi döntés. Bár a használt autók általában olcsóbbak - legalábbis kezdetben -, nem biztos, hogy minden kívánt tulajdonságot megkaphat kompromisszumok nélkül. Hacsak nem siet a vásárlással, érdemes mindkettőt megvizsgálni. Nézze meg, hogy mi kapható a használt és az új autók bemutatótermében, hasonlítsa össze az árkülönbségeket, és tegye fel magának a kérdést, hogy Ön és az Ön pénzügyei szempontjából melyik lehetőség lenne a legkényelmesebb az autóvásárlás folyamata során.

regisztraciosado.hu ©️ 2024