Regisztációs adó kalkulátor
2023

Men√ľ

Aut√≥import  - mik√©pp hozhatunk be j√°rmŇĪveket Magyarorsz√°gra

A k√ľlf√∂ldrŇĎl t√∂rt√©nŇĎ g√©pkocsi-behozatal (r√∂viden: aut√≥import) m√°r r√©g√≥ta foglalkoztatja azokat, akik kedvezŇĎbb √°ron szeretn√©nek hozz√°jutni haszn√°lt aut√≥khoz. A t√©nyt sokan ismerik: a k√ľlf√∂ldrŇĎl (adott orsz√°gb√≥l) behozott aut√≥k √°ra igencsak olcs√≥bb az itthon megv√°s√°rolhat√≥, hasonl√≥ t√≠pus√ļ g√©pj√°rmŇĪvekhez viszony√≠tva. A dolog persze nem ismeretlen a szomsz√©dos orsz√°gokban √©lŇĎk sz√°m√°ra sem. A szerb kereskedŇĎk p√©ld√°ul Magyarorsz√°gt√≥l v√°s√°rolnak nagy mennyis√©gben.

Amikor a hull√°m megindult, az √©ppen regn√°l√≥ korm√°ny a regisztr√°ci√≥s ad√≥val pr√≥b√°lta f√©ken tartani a folyamatot. M√°sr√©szrŇĎl anyagi szeletet szeretett volna kihas√≠tani belŇĎle mag√°nak. L√©nyeg√©ben elmondhat√≥, hogy mindk√©t szemponttal el√©rt√©k a c√©ljukat. A kiskapukat folyamatosan sz√ľntett√©k (√©s sz√ľntetik) be, √≠gy ma m√°r nem is lehet elker√ľlni a regisztr√°ci√≥s ad√≥val j√°r√≥ kellemetlens√©geket.

Aut√≥behozatal, avagy kocsi a hat√°ron t√ļlr√≥l

A statisztik√°k szerint √©vente mintegy f√©lsz√°zezer aut√≥ √©rkezik a hat√°ron t√ļlr√≥l. Ez a sz√°m az √©vek m√ļl√°s√°val folyamatosan n√∂vekszik, k√∂sz√∂nhetŇĎen a cs√∂kkenŇĎ regisztr√°ci√≥s ad√≥nak (avultat√°s). T√©ny √©s val√≥ viszont az is, hogy a k√ľlf√∂ldrŇĎl behozott aut√≥kn√°l nem minden esetben j√°rnak el kellŇĎ k√∂r√ľltekint√©ssel. 
Az √≠gy hozz√°nk ker√ľlt g√©pj√°rmŇĪvek minŇĎs√©ge nem √©ppen a legide√°lisabb. Probl√©m√°s az aut√≥ √°llapota, valamint k√≠v√°nnival√≥t hagy maga ut√°n a biztons√°g, a k√∂rnyezetv√©delem √©s a megb√≠zhat√≥s√°g szempontj√°b√≥l is, √©s az esetek komoly r√©sz√©ben m√©g a hazai √°tlagn√°l is rosszabb p√©ld√°nyok √©rkeznek hozz√°nk.

EttŇĎl f√ľggetlen√ľl egy j√≥l √°tgondolt d√∂nt√©s ut√°n k√ľlf√∂ldrŇĎl lehets√©ges olyan aut√≥t √©s motort beszerezni, amelynek nemcsak az √°ra, hanem az √°llapota is kiv√°l√≥, √©s amirŇĎl sok√°ig elmondhatjuk, hogy p√©ld√°s v√©tel volt.

Manaps√°g a j√°rmŇĪimport legnagyobb r√©sze az Eur√≥pai Uni√≥ tagorsz√°g√°b√≥l √©rkezik. Innen a legegyszerŇĪbb a forgalomba √°ll√≠t√°s. Az ad√≥ m√©rt√©ke t√∂bb mindentŇĎl f√ľgg (mŇĪszaki tulajdons√°g, k√∂rnyezetv√©delmi oszt√°lyba sorol√°s, az elsŇĎ forgalomba √°ll√≠t√°s idŇĎpontja), az √∂sszegrŇĎl a 2003. √©vi CX. t√∂rv√©ny rendelkezik, amit az √©vek sor√°n t√∂bbsz√∂r is m√≥dos√≠tottak. 

A Regisztr√°ci√≥sad√≥ Kalkul√°tor seg√≠ts√©g√©vel a befizetendŇĎ √∂sszeget k√∂nnyed√©n ki tudjuk sz√°molni, ehhez mind√∂ssze az aut√≥ n√©h√°ny jellemzŇĎj√©t kell ismer√ľnk (√ľzemanyag t√≠pusa, hengerŇĪrtartalom, k√∂rnyezetv√©delmi oszt√°ly, eredeti forgalomba helyez√©s d√°tuma √©s az ad√≥igazgat√°si elj√°r√°s kezdete).
autóimport

Az autóimport szabályozása

A jelenlegi szab√°lyoz√°sok √©rtelm√©ben nincs korl√°toz√°s a Magyarorsz√°gra behozhat√≥ √©s forgalomba is helyezhetŇĎ g√©pj√°rmŇĪvek kor√°ra n√©zve. Azonban ezeknek meg kell felelni a k√∂rnyezetv√©delmi √©s a k√∂zleked√©sbiztons√°gi k√∂vetelm√©nyeknek.

A j√°rmŇĪvek ut√°n fizetendŇĎ √°ltal√°nos forgalmi ad√≥ m√©rt√©ke f√ľgg att√≥l, hogy √ļj vagy haszn√°lt aut√≥t v√°s√°rolunk-e, valamint att√≥l, hogy √°faalanyk√©nt v√©telez√ľnk-e vagy sem. Amennyiben egy magyar v√°llalkoz√°s v√°s√°rol haszn√°lt aut√≥t, √ļgy az √ľgylet Magyarorsz√°gon lesz ad√≥k√∂teles. Viszont ha mag√°nszem√©ly utazik ki az√©rt, hogy megvegye az adott j√°rmŇĪvet, √ļgy a v√°s√°rl√°s sor√°n az adott orsz√°g √°fa-m√©rt√©k√©t sz√°m√≠tj√°k fel.

Az¬†Eur√≥pai Uni√≥ban v√°s√°rolt j√°rmŇĪvek elsŇĎ Magyarorsz√°gi forgalomba helyez√©sekor term√©szetesen sz√ľks√©g van az ad√°sv√©teli szerzŇĎd√©sre, valamint a szem√©lyaut√≥ vagy a motorker√©kp√°r okm√°nyaira. Az EU-b√≥l √©rkezŇĎ j√°rmŇĪvet nem sz√ľks√©ges kivonni a forgalomb√≥l √©s ideiglenes rendsz√°mmal ell√°tni ahhoz, hogy behozhassuk ŇĎket.
Az autó ugyanis átlépheti a határt az eredeti rendszámmal és okmányaival.

Miut√°n az √ļj tulajdonos megszerezte a megyei v√°mhivatal igazol√°s√°t arr√≥l, hogy a¬†regisztr√°ci√≥s ad√≥t megfizett√©k az adott j√°rmŇĪre, akkor k√∂vetkezhet az utols√≥, √°ltal√°nosan ismert l√©p√©s. A forgalomba helyez√©s adminisztr√°ci√≥s k√∂lts√©gei √©s l√©p√©sei sor√°n a tulajdonos megkapja az enged√©lyt az √°lland√≥ haszn√°latra.
Ezt k√∂vetŇĎen pedig nincs m√°s h√°tra, mint √©lvezni az √ļj v√©telt minden lehets√©ges √ļtszakaszon.

Autóimport nem EU országból

A nem eur√≥pai uni√≥s tagorsz√°gb√≥l √©rkezŇĎ aut√≥k √©s motorok eset√©n a helyzet az elej√©n bonyolultabb. Ezek ut√°n v√°mot kell fizetni, aminek mennyis√©ge a sz√°rmaz√°si orsz√°g szerint v√°ltozik. Szem√©lyg√©pkocsit √©s motorker√©kp√°rt az EU hat√°rain bel√ľl v√°mkezeltethetj√ľk a c√©lorsz√°gban √©s a bel√©ptet√©s orsz√°g√°ban is, azonban mindegyik esetben ugyanazt a v√°mjogi szab√°lyoz√°st kell alkalmazni.

A v√°m√ľgyint√©z√©s ut√°n k√∂vetkezik az √°ltal√°nos forgalmi ad√≥ megfizet√©se, valamint hogy a dolgok nehezebbek legyenek, j√∂het a regisztr√°ci√≥s ad√≥. 

A k√∂lts√©gek itt m√°r olyan magasra r√ļghatnak, hogy komolyabban el kell gondolkodni az import elŇĎtt. Az √∂sszkiad√°sokhoz c√©lszerŇĪ hozz√°sz√°molni azt is, hogy az enged√©lyeztet√©st viszonylag hossz√ļ folyamat, amely sok idŇĎnket lek√∂ti.

A regisztr√°ci√≥s ad√≥ befizet√©se ut√°n a forgalomba helyez√©s adminisztr√°ci√≥s k√∂lts√©gei k√∂vetkeznek. Ezt k√∂vetŇĎen azonban az aut√≥ vagy motorker√©kp√°r m√°r k√©szen √°ll a bevet√©sre.

√Črdemes azonban lesz√∂gezni, hogy a nem uni√≥s tagorsz√°gokb√≥l √©rkezŇĎ aut√≥k eset√©ben oda kell figyelni a behozhat√≥ j√°rmŇĪvek kor√°ra √©s k√∂rnyezetv√©delmi oszt√°ly√°ra. Az EGT-orsz√°gokon k√≠v√ľlrŇĎl √©rkezŇĎ g√©pj√°rmŇĪveket akkor helyezhetj√ľk p√©ld√°ul forgalomba, ha azok rendelkeznek az EURO IV szerint j√≥v√°hagy√°ssal.

Amennyiben az adott g√©pj√°rmŇĪ nem felel meg egyetlen sz√ľks√©ges besorol√°snak sem, √ļgy az nem kapja meg a sz√ľks√©ges enged√©lyeket. √ćgy f√°radoz√°saink hi√°baval√≥nak bizonyulnak, sok idŇĎt √©s p√©nzt vesz√≠thet√ľnk.
regisztraciosado.hu ¬©ÔłŹ 2023
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

√öGY TŇįNIK HIRDET√ČSBLOKKOL√ďVAL TILTOTTAD LE A REKL√ĀMOK MEGJELEN√ćT√ČS√ČT.

Jelenleg minden szolg√°ltat√°sunk el√©rhetŇĎ ingyenesen.
Ha szeretn√©d, hogy ez tov√°bbra is √≠gy maradjon, k√©rj√ľk kapcsold ki a hirdet√©sblokkol√≥t