Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Első autó vásárlás - útmutató

Első autó vásárlás - Készen áll arra, hogy az első autó tulajdonjogának megszerzésének izgalmas teendőihez hozzálásson?

Az első autó vásárlás valóban izgalmas, de egyben jelentős beruházás is. Korábbi magyar statisztikák szerint egy átlagos magyar autó eladási ára 8 millió forint.

Mielőtt elsietne egy ilyen jelentős vásárlást, fontolja meg, hogy milyen típusú autó felel meg az Ön igényeinek, valamint a költségvetésének és a finanszírozási lehetőségeinek.Hogyan vásároljam meg első autómat?

Lehet, hogy szerencséje lesz, és egy barátja vagy rokona kedvező ajánlatot tesz Önnek használt autójára. Ha ez a megfelelő autó az Ön számára, akkor valószínűleg érdemes megragadni. Ellenkező esetben érdemes alaposabban körbejárni az első autó vásárlás témakörét.

1. Határozza meg a költségvetését. Számolja ki, hogy mennyit engedhet meg magának az első autójára, úgy, hogy kiszámolja a kezdeti költséget és az autó birtoklásával járó havi kiadásokat.

2. Döntse el, hogy új vagy használt autót szeretne-e. Még ha a költségvetése elég nagy is ahhoz, hogy fedezze egy új autó költségeit, az új és használt autóknak vannak előnyei és hátrányai, amelyeket mérlegelnie kell.

3. Kezdjen el tájékozódni. Végezzen összehasonlító vizsgálatokat, tegyen tesztvezetéseket és tárgyaljon az autó áráról.

4. Biztosítsa a finanszírozást. Ha nincs megtakarított készpénze, valószínűleg autóhitelt kell felvennie az autó megvásárlásához.

Mennyit kell félretennem az első autómra?

Az autóhitel havi törlesztőrészlete csak egyike annak a maroknyi kiadásnak, amelyet autótulajdonosként fedeznie kell. A vásárlás előtt a havi összköltség becslésénél vegye figyelembe a következőket:

  • Hitelktörlesztés - A hitelnyújtóktól vagy egy ingyenes online autófizetés-kalkulátor segítségével becslést kaphat a autó havi törlesztőrészletéről.
  • Biztosítás A biztosítási szolgáltatók az Ön adatai és az Ön által fontolgatott járműtípus alapján tudnak árajánlatot adni. Egy új, sportos autó biztosítása drágább lehet, mint egy régi szedáné. Keresse a megtakarítási lehetőségeket, például kérjen kedvezményt, ha riasztórendszert vagy kormányzárat szereltet be.
  • Benzin - Számolja ki a munkába járás során jellemzően megtett kilométereket, és adjon hozzá további kilométereket a bevásárláshoz, a barátoknál tett kirándulásokhoz és a hétvégi kiruccanásokhoz. A havi üzemanyagköltségek becsléséhez vegye figyelembe a benzin aktuális árát és a jármű üzemanyag-hatékonyságát.
  • Karbantartás - Az új gumiabroncsoknak, ablaktörlőknek és olajcseréknek mind ára van, és ezek elengedhetetlenek új autója karbantartásához és biztonságos vezethetőségének biztosításához.
  • Javítások - Érdemes lehet minden hónapban félretenni pénzt a váratlan költségek kifizetésére, vagy a javítás teljes költségére, ha nincs garanciája.
  • További költségek - Ne feledje, hogy számoljon a ritkábban felmerülő kiadásokkal, például az éves gépjárműadó díjával (a havi költség kiszámításához ossza el a díjat 12-vel) vagy a parkolóbérlettel, ha szüksége lesz rá.

Gondolja át alaposan, mielőtt túlfeszítené a költségvetése határait miközben az első autó vásárlás ügye jár a fejében. A legrosszabb esetben, ha elmarad a havi törlesztőrészletekkel, a hitelező visszaveheti a járművét. Nemcsak autó nélkül marad, de a késedelmes fizetések és a visszavétel jelentősen károsíthatja a hitelképességét is.

Első autó vásárlás

Új vagy használt autót érdemes vásárolni?

Új autó vásárlása

A vadonatúj jármű vásárlásának számos előnye van. Megrendelhet egy adott színt, felszereltségi csomagot vagy extrakészletet, és tudhatja, hogy az autó nem szenvedett balesetet, vagy nem kezelte rosszul előző tulajdonosa.

Lehetséges, hogy a legújabb technológiai funkciókat is megkapja, és az újabb járművek biztonságosabbak és üzemanyag-takarékosabbak lehetnek, mint a korábbi modellek.

Az új autók azonban drágábbak használt társaikhoz képest. A vételárról esetleg úgy tud tárgyalni, hogy több közeli márkakereskedéstől is árajánlatot szerez be, és megkéri a kereskedőket, hogy adjanak jobb ajánlatot, mint az aktuális legjobb ajánlat, de ez a folyamat hosszadalmas lehet.

Ha Ön egy nagyobb cégnél dolgozik, győződjön meg róla, hogy cége kapcsolatban áll-e márkakereskedésekkel és azok tudnak-e Önnek flottakedvezmént nyújtani. Akár 10-20%-ot is meg tud spórolni egy új autó árán flottakedvezmény igénybevétele során.

Másrészről, biztos abban, hogy első autó vásárlás esetén egy új autót szeretne?

Használt autó vásárlása

Használt autó vásárlásának több értelme lehet, ha megtakarítást szeretne elérni, vagy nem engedheti meg magának az új autót.

Az autók gyakran az első néhány év alatt értéktelenednek el leginkább, vagyis veszítenek értékükből. Ha használt autót vásárol, akár csak néhány éveset is, sok pénzt takaríthat meg, miközben a legújabb felszereltséget is megkapja. Ha pedig magáneladótól vásárolja meg az autót, még többet spórolhat.

Ha szeretné csökkenteni annak esélyét, hogy olyan autót vásárol, amely súlyos balesetet szenvedett vagy hamarosan drága javításra szorul, fontolja meg, hogy fizet egy kisebb összeget a járműtörténeti jelentésért, és megvásárlása előtt szerelővel vizsgáltassa át a járművet.

Ha van egy kisebb probléma, például kiegyensúlyozatlan gumiabroncsok vagy kopott fékek, lehet, hogy alacsonyabb árat kérhet az eladótól, és a megtakarított összeget a javításokra fordíthatja. Ha azonban komolyabb probléma van, például meghibásodott a sebességváltó, akkor lehet, hogy jobb ha inkább eláll az üzlettől.

Nem tudja eldönteni, hogy új vagy használt autót vásároljon? Segítünk!

Az autóvásárlás finanszírozása

Hacsak nem tudja teljes egészében kifizetni az autót, előfordulhat, hogy autóhitelt kell felvennie a vásárlás finanszírozásához. Bankoknál, hitelszövetkezeteknél, kereskedőknél és online hitelezőknél kereshet hiteltajánlatokat, hogy megpróbálja megtalálni a legjobb kamatlábat .

A hitel feltételei és az Ön hitelkérelmének jóváhagyása számos tényezőtől függhet, többek között az Ön hiteltörténetétől, jövedelmétől, adósság/jövedelem arányától és munkahelyének stabilitásától.

Ha kevés vagy egyáltalán nincs hitelmúltja, és nem kap jóváhagyást - vagy jobb feltételeket szeretne -, akkor megkérhet valakit, például egy olyan szülőt, aki már rendelkezik hitellel és stabilabb pénzügyi helyzetben van, hogy írja alá a kölcsönt, mint kezes / adóstárs.

Első autó vásárlás

Első autó vásárlás során olyan hitelezőkre is összpontosíthat, amelyek figyelembe veszik az alacsonyabb hitelminősítésű ügyfeleket, de akkor magasabb kamatlábra számíthat.

Az előleg befizetése is segíthet abban, hogy jóváhagyják a kölcsönt, mivel csökkenti a hitelfedezeti arányt - ez egy olyan tényező, amelyet a hitelezők figyelembe vesznek.

Ha ezek közül egyik lehetőség sem működik az Ön számára, akkor érdemes várnia a járművásárlással, amíg hitelképessége meg nem javul, és nem tud egyedül is jó feltételeket kialkudni.


Mi a következő lépés az első autó vásárlás után?

Miután véglegesítette a vásárlást és megkötötte a gépjármű-biztosítást, már indulhat is az új autójával. Az autót azonban még át kell iratnia kell, mielőtt megkapja a rendszámtáblát, a forgalmi engedélyt.

Az autókereskedések általában elintézik a papírmunka nagy részét, de meglehet, hogy ezért a szolgáltatásért újra fizetnie kell.

Ha használt autót vásárolt magáneladótól, akkor valószínűleg magának kell elvégeznie a folyamatot. Itt megismerheti mi a gépjármű átírás pontos menete.

regisztraciosado.hu ©️ 2024