Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Eredetiségvizsgálat ára, díja - mennyibe kerül az eredetvizsga?

pwr car
Reklám

Az eredetiségvizsgálat ára a hatóság által előírt fix díj, amelyeket az eredetiségvizsgálati ellenőrzés során kell megfizetni. Ezek az árak biztosítják, hogy a vizsgálatot végző szakemberek megfelelő minőségben és részletességgel végezzék el az ellenőrzést. Az árakat a hatósági rendeletekben találjuk meg, és azokat évente aktualizálják a jogszabályi változásoknak megfelelően.

Autó Eredetiségvizsgálat Ára - honnan tudjuk mennyibe kerül

Onnan, hogy az eredetiségvizsgálat hatósági díjas, és 0%-os áfát tartalmaz.

Az eredetiségvizsgálat ára fix, hatóság által előírt díj, amely biztosítja a részletes és minőségi ellenőrzést. Az árakat évente frissítik a jogszabályi változásoknak megfelelően.

A vizsgálat eredményét a kiadástól számított 60 napon belül lehet felhasználni.

A jármű átírásakor szükséges további költségeket, mint például az átírási illeték, szintén figyelembe kell venni. Ezeket az adatokat átírás kalkulátorunkkal hamarosan könnyedén kiszámolhatja, így pontosan megtudhatja, milyen költségekre számíthat a jármű tulajdonjogának átruházásakor.

Az eredetiségvizsgálat tehát nemcsak egy jogszabályi kötelezettség, hanem egy fontos biztonsági intézkedés is, amely védi az új tulajdonost a kellemetlen meglepetésektől.

Eredetiségvizsgálat hatósági ára

Személygépkocsi eredetvizsgálat ára

 • 1400 cm3 hengerűrtartalomig: 17 000 Ft
 • 1401 – 2000 cm3 hengerűrtartalom között: 18 500 Ft
 • 2000 cm3 hengerűrtartalom felett: 20 000 Ft

Motorkerékpár eredetvizsgálat ára

 • 500 cm3 hengerűrtartalomig: 15 500 Ft
 • 500 cm3 hengerűrtartalom felett: 17 000 Ft
 • Négykerekű segédmotoros kerékpár: 14 000 Ft

Teherautó eredetvizsgálat ára

 • 3,5 t megengedett össztömegig: 20 000 Ft
 • 3,5 – 7,5 t össztömeg között: 21 000 Ft
 • 7,5 t össztömeg felett: 22 000 Ft

Autóbusz eredetvizsgálat ára

 • 20 fő szállítható személyig: 21 000 Ft
 • 20 fő szállítható személy felett: 22 000 Ft

Pótkocsi eredetiségvizsgálat ára

 • Könnyű pótkocsi (750 kg-ig): 16 000 Ft
 • Nehéz pótkocsi (750 kg felett): 17 500 Ft
 • Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott): 19 000 Ft

Eredetiségvizsgálat Árak 2024

Ha valaki jobban szereti a táblázatos formát, annak az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a 2024. évi hatósági árakat járműfajtánként csoportosítva:

JárműtípusHengerűrtartalom/Össztömeg/SzemélyszámÁr (Ft)
Személygépkocsi1400 cm3 hengerűrtartalomig17 000 Ft
1401 – 2000 cm3 hengerűrtartalom között18 500 Ft
2000 cm3 hengerűrtartalom felett20 000 Ft
Motorkerékpár500 cm3 hengerűrtartalomig15 500 Ft
500 cm3 hengerűrtartalom felett17 000 Ft
Négykerekű segédmotoros kerékpár14 000 Ft
Teherautó3,5 t megengedett össztömegig20 000 Ft
3,5 – 7,5 t össztömeg között21 000 Ft
7,5 t össztömeg felett22 000 Ft
Autóbusz20 fő szállítható személyig21 000 Ft
20 fő szállítható személy felett22 000 Ft
PótkocsiKönnyű pótkocsi (750 kg-ig)16 000 Ft
Nehéz pótkocsi (750 kg felett)17 500 Ft
Különleges pótkocsi (felépítménnyel)19 000 Ft
eredetiségvizsgálat ára

A fenti diagram szemlélteti a különböző járműtípusok eredetiségvizsgálati árait. Az adatok alapján látható, hogy a személygépkocsik, motorkerékpárok, teherautók, autóbuszok és pótkocsik esetében milyen költségekkel kell számolni a vizsgálat során. Az árak járműtípusonként és hengerűrtartalom vagy megengedett össztömeg szerint változnak. Az árak mellett feltüntetett értékek segítenek abban, hogy könnyebben összehasonlíthassuk a különböző kategóriák közötti költségeket.

Ki fizeti az eredetiségvizsgálat árát?

Az eladó vagy a vevő fizeti az eredetiségvizsgálat árát? Ez a gépjármű adás-vétele során ez mindig megegyezés kérdése. Mind az eladó, mind a vevő érdeke, hogy a jármű rendelkezzen hiteles eredetiségvizsgálati dokumentummal. Az eladó számára fontos, hogy bizonyítsa, az általa eladásra kínált jármű nem lopott és az okmányai nem manipuláltak. Ugyanakkor a vizsgálat elsősorban a vevő biztonságát szolgálja, hiszen így elkerülheti, hogy lopott vagy manipulált autót vásároljon, ami később komoly problémákat okozhatna.

Az eredetiségvizsgálat során ellenőrzik a jármű dokumentumainak eredetiségét és magát a járművet is alaposan átvizsgálják. Ezzel a vevő biztos lehet abban, hogy az autóval minden rendben van, és nem lesz áldozata egy esetleges csalásnak.

Ki Fizesse az Eredetiségvizsgálatot? Előnyök és Hátrányok

A jogszabályok nem határozzák meg egyértelműen, hogy az autó adásvétel során kinek kell állnia az eredetiségvizsgálat költségét. Ez a kérdés az eladó és a vevő közötti megegyezés tárgyát képezi. Az alábbiakban bemutatjuk a lehetséges opciókat, valamint azok előnyeit és hátrányait.

Opciók

 1. Az eladó fizeti az eredetiségvizsgálatot
 2. A vevő fizeti az eredetiségvizsgálatot
 3. Közösen állják az eredetiségvizsgálat költségét

1. Az eladó fizeti az eredetiségvizsgálatot

Előnyök:

 • Vevő bizalmának növelése: Ha az eladó fizeti az eredetiségvizsgálatot, az növelheti a vevő bizalmát, hiszen az eladó igazolja, hogy az autó teljesen rendben van.
 • Gyorsabb adásvétel: Az eladó előre elvégeztetheti a vizsgálatot, így az autó azonnal átírható a vevő nevére.

Hátrányok:

 • Költség: Az eladó számára ez plusz költséget jelent, amit esetleg nem szeretne vállalni.
 • Rugalmasság hiánya: Az eladó által elvégeztetett vizsgálat eredményét a vevőnek el kell fogadnia, még ha nem is teljesen elégedett vele.

2. A vevő fizeti az eredetiségvizsgálatot

Előnyök:

 • Teljes ellenőrzés: A vevő maga választhatja ki a vizsgálóállomást, és biztos lehet benne, hogy az autó állapotát alaposan ellenőrzik.
 • Biztonság: A vevő számára ez biztosítékot jelent, hogy az autóval minden rendben van, és nincs semmilyen rejtett probléma.

Hátrányok:

 • Költség: A vevő számára ez plusz költséget jelent, amit az autó vételára mellett kell állnia.
 • Időigény: A vevőnek időt kell szánnia a vizsgálat megszervezésére és elvégzésére, ami késleltetheti az adásvételt.

3. Közösen állják az eredetiségvizsgálat költségét

Előnyök:

 • Költségmegosztás: Mindkét fél számára csökkentett költséget jelent, mivel megoszlik a vizsgálat díja.
 • Kölcsönös elégedettség: Mindkét fél részt vesz a folyamatban, ami növelheti az adásvétel átláthatóságát és fair jellegét.

Hátrányok:

 • Megállapodás szükségessége: Az eladónak és a vevőnek meg kell állapodniuk a költségek megosztásáról, ami időigényes lehet.
 • Potenciális konfliktus: Ha a felek nem tudnak megegyezni a költségmegosztás mértékéről, az konfliktushoz vezethet.

További Szempontok

 • Piaci gyakorlatok: Érdemes tájékozódni a piaci gyakorlatokról, mert az egyes esetekben eltérő lehet, hogy az eladó vagy a vevő vállalja a költségeket.
 • Alkudozási lehetőségek: Az adásvétel során az eredetiségvizsgálat költsége gyakran az alku részét képezi, így a vevő alacsonyabb árat kérhet, ha maga állja a vizsgálat költségét.
 • Jogi tanácsadás: Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes jogi tanácsot kérni, hogy a szerződésben minden fél számára egyértelműen rögzítsék a költségviselési kötelezettségeket.

Összefoglalva, az eredetiségvizsgálat költségeinek viselése rugalmasan alakítható, és a legmegfelelőbb megoldás a felek közötti megegyezéstől függ. Az előnyök és hátrányok mérlegelésével mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb megoldást.

Sikertelen eredetvizsga - visszajár az ára?

Nem, az eredetvizsga ára nem jár vissza sikertelen vizsga esetén. Ha a használt autó vásárlása után az eredetvizsgálat során kiderül, hogy az autó nem felel meg a követelményeknek, és ezért a vevő eláll a szerződéstől, akkor csak a vételár jár vissza.

Az eredetvizsga, átírás, biztosítás és egyéb költségek nem térülnek meg.

Az eredetiségvizsga sikertelen lehet több különböző esetben, amelyek közül a leggyakoribbak a következők:

 1. Manipulált alvázszám: Az eredetiségvizsgálat egyik fő célja, hogy kiszűrje a bűncselekmény útján manipulált gépjárműveket. Ha az alvázszámot megváltoztatták vagy manipulálták, a vizsga sikertelen lesz[2].
 2. Hamisított dokumentumok: Ha a járműhöz tartozó dokumentumok hamisak vagy nem hitelesek, az eredetiségvizsga nem lesz sikeres. Ez magában foglalhatja a hamisított adásvételi szerződéseket, forgalmi engedélyeket vagy egyéb hivatalos iratokat.
 3. Nem egyező adatok: Ha a jármű adatai (például a motor- vagy alvázszám) nem egyeznek meg a hivatalos nyilvántartásokban szereplő adatokkal, a vizsga sikertelen lesz.
 4. Bűncselekményből származó jármű: Ha a jármű bűncselekményből származik, például lopott, az eredetiségvizsga során ez kiderülhet, és a vizsga sikertelen lesz.
 5. Technikai hibák: Bár az eredetiségvizsga elsősorban a jármű eredetiségét vizsgálja, bizonyos technikai hibák is okozhatják a vizsga sikertelenségét, ha azok befolyásolják a jármű azonosíthatóságát vagy a vizsgálat elvégzését.

Az eredetiségvizsga célja, hogy biztosítsa a járművek jogszerű eredetét és megakadályozza a bűncselekményekből származó járművek forgalomba helyezését. Ha a vizsgálat során bármilyen gyanús vagy szabálytalan dolgot találnak, a vizsga sikertelen lesz, és a jármű nem kerülhet forgalomba[2][3].

További költségek az eredetiségvizsga árán felül

Az eredetiségvizsgálat mellett az alábbi további költségekkel kell számolni, amikor járművet vásárolunk vagy adunk el:

Egyéb költségek:

 • Új forgalmi engedély ára: 6 000 Ft
 • Új törzskönyv ára: 6 000 Ft
 • Forgalomból történő ideiglenes kivonás (maximum 6 hónapra): 2 500 Ft
 • Banki opció törlésének illetéke: 2 000 - 3000 Ft
 • Rendszámtábla pótlása: 13 000 - 14 000 Ft
 • Átírás ügyintézésének díja, ha nem saját maga végzi: 10 000 Ft
 • Gépjármű átírás: itt kalkulálhatja
 • KGFB (kötelező felelősségbiztosítás)
 • Regisztrációs adó, ha külföldről hozza az autót

Ezek a költségek az alap eredetiségvizsgálati díjon felül merülhetnek fel, és fontos figyelembe venni őket a teljes kiadások tervezésekor. Az új forgalmi engedély és törzskönyv megszerzése alapvető adminisztratív kötelezettség, míg a banki opció törlése és a rendszámtábla pótlása speciális esetekben szükséges. Az átírás ügyintézési díja az adminisztrációs költségeket fedezi, ami az átírási folyamat elvégzéséhez szükséges.

Az eredetiségvizsgálat egyszerűen és érthetően

Az eredetiségvizsgálat célja, hogy megerősítse és ellenőrizze, hogy a jármű állapota megegyezik az eredeti, gyári állapottal. Ennek során a szakemberek többek között az alábbiakat vizsgálják:

 • Alvázszám: Ellenőrzik, hogy az alvázszám egyezik-e a gyári adatbázisban szereplő számmal.
 • Jármű színe: Megnézik, hogy a jármű színe megegyezik-e az eredeti gyári színnel.
 • Motor: Vizsgálják a motor állapotát és típusát.
 • Szélvédő: Ellenőrzik a szélvédő eredetiségét.
 • Ülések: Megnézik, hogy az ülések eredetiek-e.
 • Karosszéria: Vizsgálják, hogy a karosszéria megegyezik-e az eredeti állapottal.

Az eredetiségvizsgálat tehát elsősorban ezekre az azonosítható részekre összpontosít. Emellett a vizsgálat során különböző technológiákat is alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik további jellemzők ellenőrzését. Az így kapott eredmények megmutatják, hogy a jármű megegyezik-e az eredeti állapotával, és ezáltal igazolják annak eredetiségét.

Eredetiségvizsgálattal kapcsolatos kérdések, melyeket olvasóink küldtek be

1. Ki fizeti az eredetiségvizsgálat árát?

Az autó adásvétele során az eladó és a vevő közösen dönthetik el, ki állja az eredetiségvizsgálat költségét. Ez az alku részét képezheti, de a költséget mindkét fél fizetheti.

2. Mi az eredetiségvizsgálat célja?

Az eredetiségvizsgálat célja, hogy igazolja, a jármű állapota megegyezik az eredeti, gyári állapottal. Az ellenőrzés során különös figyelmet fordítanak az alvázszámra, a jármű színére, a motorra, a szélvédőre, az ülésekre és a karosszériára.

3. Mi történik, ha az autó alvázszáma nem olvasható?

Ha az alvázszám nem olvasható, akkor előfordulhat, hogy az eredetiségvizsgáló központban további ellenőrzést kell elvégezni. Ez akár plusz munkadíjat is jelenthet, ha például a vizsgálat miatt meg kell bontani az autót.

4. Szükséges-e eredetiségvizsgálat, ha az autót közvetlen vérrokontól veszem?

Egyenes ági rokonok (szülő, gyermek) között nem szükséges az eredetiségvizsgálat az átíráshoz. Más rokonok esetében azonban igen.

5. Mi a teendő, ha az autó forgalomból ideiglenesen ki van vonva?

Az ideiglenesen forgalomból kivont autót trélerrel kell elszállítani az eredetiségvizsgára. Az átíráshoz és a forgalomba helyezéshez szükséges biztosítást is meg kell kötni.

6. Hogyan történik az eredetiségvizsgálat, ha az autó üzemképtelen?

Üzemképtelen autó esetén az eredetiségvizsgálatot trélerrel kell elvégeztetni. Az átíráshoz érvényes műszaki vizsga is szükséges.

7. Szükséges-e eredetiségvizsgálat új autó vásárlása esetén?

Új autó vásárlása esetén, amelyet magyarországi márkakereskedésben vásároltak, nem szükséges az eredetiségvizsgálat.

8. Mi a teendő, ha az autó műszaki vizsgája lejárt?

Először el kell végeztetni az eredetiségvizsgálatot, majd ezután lehet elvinni az autót műszaki vizsgára.

9. Lehet-e biztosítást kötni az autóra az adásvétel előtt?

Igen, a biztosítást már az adásvételi szerződés megírása előtt is meg lehet kötni. Fontos, hogy az autó kötelező biztosítással rendelkezzen, mielőtt forgalomba helyezik.

10. Mi a teendő, ha az autó külföldről származik?

Külföldről behozott autó esetében kötelező az eredetiségvizsgálat, a regisztrációs adó megfizetése, valamint a honosítási eljárás. Ezután lehet az autót magyar rendszámmal forgalomba helyezni.

11. Hogyan zajlik az eredetiségvizsgálat sérült jármű esetén?

Sérült jármű esetén is elvégezhető az eredetiségvizsgálat, feltéve, hogy az alvázszám és egyéb azonosítók olvashatók és ellenőrizhetők. Súlyosan sérült járműveknél előfordulhat, hogy az alvázszám ellenőrzéséhez további intézkedések szükségesek.

Ezek a gyakran ismételt kérdések és válaszok segíthetnek eligazodni az eredetiségvizsgálat folyamatában és költségeiben. Az eredetiségvizsgálat elvégzése fontos lépés a jármű biztonságos és jogszerű használatához, ezért érdemes alaposan felkészülni rá. Ha további kérdése van, keresse fel az illetékes hatóságokat vagy szakértőket.

Olvasson további részleteket a rendeletben: 301/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálati eljárás részletes szabályairól


regisztraciosado.hu ©️ 2024