Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Gépjármű átírás kalkulátor

A gépjármű átírás kalkulátor azonnal és pontosan kiszámítja, hogy autóvásárlás esetén, mennyi lesz az átírási költség.

Mennyibe kerül a gépjármű átírás?

Számolja ki egyszerűen a gépjármű átírásának várható költségét kalkulátorunkkal! Adja meg a gépjármű típusát, gyártási évét, teljesítményét és a tulajdonjog szerzés módját. A kalkulátor figyelembe veszi az eredetiségvizsga díját, a vagyonátruházási illetéket, a forgalmi engedély és a törzskönyv díját.
Amikor birtokunkba kerül egy gépjármű (megvásároljuk, importáljuk (lásd: Autóbehozatal menete, autóimport) vagy ajándékba kapunk egy autót, motorkerékpárt, stb...), akkor bizony egy hivatalos procedura még hátravan addig, amíg teljes mértékben magunkénak tudhatjuk azt. Ezt a közterhet gépjármű átírási költségnek nevezik, amely az alábbi számológép segítségével pillanatok alatt pontosan meghatározza, mennyit kell fizetnie.

Gépjármű átírás folyamata

Az autó vagy motor átírása annyit jelent, a gépjármű tulajdonosának változását a megfelelő hatóságoknál be kell jelenteni és az okmányokat az új tulajdonos (ezek általában mi vagyunk) adataival aktualizálni kell.
Nem szabad elfelejtenünk, hogy egy gépjármű átírása komoly tétel, sokszor a vételár 10-20%-át és eléri, főleg, ha idősebb autót vagy motorkerékpárt veszünk.

Abban segít a gépjármű átírás kalkulátor mely kifejezetten a 2024-es évre lett elkészítve, hogy a fenn említett díjak és költségek, valamint az átírási illeték összegét néhány alapadat meghatározásával, könnyen kiszámolhassuk.
Gépjármű Átírás kalkulátor

Gépjármű átírásakor fizetendő terhek befolyásoló tényezői

  • A gépjármű életkora (hány eves az autó, motor)
  • a gépjármű teljesítménye (hány lóerős)
  • a gépjármű lökettérfogata (cm3, köbcentiméter)
  • valamint az, hogy személygépkocsira vagy motorkerékpárra számoljuk az átírási költségeket.

Ezeket természetesen mind figyelembe veszi a gépjármű átírás kalkulátor.

Mennyit kell fizetni egy autó vagy motor átíráskor?

Pontosan ez az, amiért az autó átírás kalkulátort elkészítettük, ugyanis a számítás folyamata, mely során megkaphatjuk a valósan fizetendő díjakat, illetékeket, stb... nem egyszerű.

Nem egyszerű, de nem is túl bonyolult, ha valaki szeret jogszabályokat, rendeletek böngészni, táblázatokban kutatni és szorozni, osztani. Amennyiben Ön ilyen ember, nincs szüksége az átírás kalkulátorunkra, minden információ megtalálható oldalunkon a számítással kapcsolatosan.

Azonban az idő pénz, sokkal gyorsabb és egyszerűbb 3 adatot a bepötyögnie, majd a számítás gombra klikkelnie. Számol Önnek a gépjármű átírás kalkulátor.

A személygépkocsi illetve a motorkerékpár után fizetendő átírási költségek azonnal megjelennek. Ennyi az egész.

A gépjármű átírás pontos menete

A gépjármű átírás menete egy pár valóban egyszerű lépésből áll, azonban ne feledjük, hogy minden egyes pontra különös figyelmet fordítsunk, hogy a későbbi bonyodalmakat elkerülhessük.

Ettől eltekintve mindenféle különösebb bonyodalom nélkül az új tulajdonos nevére kerül a gépjármű (személygépkocsi, motorkerékpár). 

Lássuk miket és milyen sorrendben kell intézzünk, hogy az átírás rendben menjen:

1. Szükséges tudnunk és figyelnünk kell rá, hogy a gépjármű adásvételi szerződés pontosan legyen kitöltve. A szerződésből négy (4) példányra lesz szükségünk. 

A négy példányből kettő (2) a gépjármű eladójánál marad, kettő pedig a vevőhöz kell hogy kerüljön. Fontos, hogy az adásvételi szerződés mind a négy példányát egyenként alá kell írni. 

Mielőtt a szerződést aláírjuk, győződjünk meg róla, hogy minden szükséges adatot ellenőriztünk és a hitelességükkel kapcsolatosan nincs semmiféle további kérdésünk vagy bizonytalanságunk.

 

2. Miután az adásvételi szerződés aláírása megtörtént, első feladatunk a kötelező felelősség biztosítás (KGFB) megkötése kell hogy legyen. 

Tegyük meg ezt minél hamarabb - lehetőség szerint az adásvétel napján, mert a biztosító büntetést számol fel a nem biztosított napokra (úgynevezett: fedezetlenségi díjat). 

Kerüljük el a szükségtelen további kiadásokat, költségeket az autó átírása során.

 

3. Amint a kezünkben van a gépjármű kötelező biztosítási kötvénye, következik az eredetvizsga folyamata. 

Maga az eredetvizsga nem tart sokáig, legtöbb esetben 10-15 perc alatt elkészül, ha minden rendben zajlik. 

Azonban javasolt, hogy időpontot kérünk, mert előfordulhat az is, hogy nem tudnak azonnal fogadni bennünket ha csak egyszerűen betoppanunk, hanem egy későbbi időpontot kapunk. 

Az eredetvizsga díját az eredtvizsga helyszínén kell megfizetni.

 

4. Az eredetvizsga sikeres elvégeztével a kezünkbe kapunk egy igazolást, mely igazolással és a többi okmánnyal, szerződéssel együtt meg kell jelenjünk a kormányablaknál, ahol magát az gépjármű átírást végzik. 

Itt kell kifizessük a gépjármű átírás további tételeit. Mik ezek a tételek:

 

A gépjármű átírási költségek befizetése történhet postai csekkel, amit a kormányablakban adnak, illetve esetleg fizethetünk bankkártyával is. 

Az átírási procedura szintén nem tart sokáig, hasonlóan az eredetvizsga végrehajtási idejéhez, ez is mintegy 10-15 percet vesz igénybe.

 

5. Amint a kormányablakban sikeresen átírtuk a személygépkocsit / motorkerékpárt, a gépjármű átíratásának menete itt végéhez is ér. 

  • az új forgalmi engedélyt a kormányablakban azonnal kiállítják és kézhez kapjuk, 
  • az új törzskönyvet körülbelül 2 héten belül postázzák
  • a helyileg illetékes adóosztály automatikusan küldi a következő évtől esedékes gépjárműadó postai csekkjét, itt nekünk további intéznivalónk nincs.

Olvassa el a gépjárműadó kalkulációval kapcsolatos részleteket a Gépjárműadó kalkulátor oldalunkon.

FONTOS: a gépjármű átírását az adásvételi szerződés aláírását követő 15 napon belül szükséges elintézni. 

Abban az esetben, ha előreláthatólag kifutnánk a 15 napból, bízzunk meg egy családtagot, ismerőst az intézkedéssel kapcsolatosan, ehhez két tanú által szignózott meghatalmazás szükséges.

regisztraciosado.hu ©️ 2024