Gépjárműadó kalkulátor 2021

Gépjárműadó (teljesítmény-, vagy korábbi ismertebb nevén súlyadó)

A helyi önkormányzatok bevételi forrrásai között talán az egyik legfontosabb a gépjárműadó (súlyadó vagy teljesítményadó).

Az oldalunkon megtalálható gépjárműadó kalkulátor nagyban segít az adott évi adófizetési kötelezettségünk kiszámításában. Használja a teljesítményadó kalkulátort, mivel az egyszerűen, gyorsan és pontosan megadja Önnek, mennyi ay éves befizetendő adó a tulajdonában lévő gépjármű után.
A számításhoz csak a gépjármű életkorát és teljesítményét kell megadni.

Miért fizetünk gépjárműadót és mióta?

A gépjárműadót 1992-ben vezették be Magyarországon és célja, hogy a folyamatosan fejlődő motorizáció során a helyi önkormányzatok a közterheket arányosabban tudják elosztani, valamint a bevételeiket növeljék. Nyilvánvalóan az egyre növekvő számú autó, motor és tehergépjármű fokozott terhet ró a közutakra, melyeket karban kell tartani, fejleszteni, bővíteni szükéges.

Mely gépjárművek után kell a gépjárműadót megfizetni?

Általános szabályként elmondható, hogy Magyarországon a gépjárműadót kalkulálnak és vetnek ki a magyar rendszámmal ellátot gépkocsi, motorkerékpár, pótkocsi után. További speciális esetekben (pl. Magyarország területén közlekedő tehergépjármű, mely külföldön van nyilvántartva) is gépjárműadó kerül kivetésre, de ezek valóban az esetek kis hányadát fedik le.
A gépjárműadó kalkulátorunk az alapeseteket (autó, motorkerékpár) fedi le.

Új autója, motorja van? Tudja mi a gépjármű átírás menete és mennyibe kerül maga az átírás? Használja a Gépjármű átírás kalkulátor 2021, illeték, díjak, költségek oldalunkat. 

Gépjárműadó vagy cégautóadó?

Nem tévsztendő össze a gépjárműadó a cégautóadóval. Abban az esetben, ha a gépjármű nem kizárólagosan privát céllal használt (értsd: céges ügyekben is, vagy csak cégautóként), a gépjárműadó mellett (nem helyette!), cégautóadót is fizetni köteles a üzembentartó vagy tulajdonos.

Mi a gépjárműadó alapja és annak mértéke?

A gépjárműadó alapja a gépjármű teljesítménye, valamit az adó mértéke függ még a gépjármű életkorától.
A regisztraciosado.hu gépjárműadó kalkulátora teljes mértékben megfelel a hatályban lévő rendelkezéseknek, a számított összegek azonban tájékoztató jellegűek.

Amennyiben az adó alapja a teljesítmény, az adómérték a gépjármű gyártási

  1. évében és az azt követő 3 évben 345 Ft / KW,
  2. évét követő 4-7. évben 300 Ft / KW,
  3. évét követő 8-11. évben 230 Ft / KW,
  4. évét követő 12-15. évben 185 Ft / KW,
  5. évét követő 16. évben és az azt követő naptári években 140 Ft / KW.

Mikor kell befizetni a gépjárműadót?

Az gépjárműadót megfizető személy (magán-, vagy jogi) a gépjármű után a gépjárműadót 6 havonta, két egyenlő részletben az adott adóév március 15-ig, illetve az adott adóév szeptember 15-ig köteles megfizetni.

Van-e bejelentési kötelezettségem a gépjárműadóval kapcsolatosan?

Alapvetően csak akkor kell az adott helyi önkormányzatnál a gépjárműadóval kapcsolatos vátozásokat bejelenteni, ha:

  1. mentességre való jogosultságot szerzünk (például a leggyakoribb eset lehet, ha  a mozgáskorlátozott mentességet igénylünk),
  2. a gépjárműadó fizetési kötelezettségünket szüneteltetni szeretnénk
  3. vagy, ha olyan gépjárművet vásároltunk meg, melynek előző tulajdonosa adómentességet élvezett. 

Vagyis ebből egyértelműen látszik, hogy normál esetben ha egy új gépjárművet vásárolunk, általában nem kell bejelentenünk azt a helyi adóirodánál (kivéve a fenti esetekben).