Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Használtautó-vásárlás - Teljes útmutató hogyan vásároljon használt autót

Használtautó-vásárlás - Szeretne egy használt autót venni? Ez akár kereskedőtől akár magánszemélytől történik, nem mindig egyszerű. Íme tehát tanácsaink és tippjeink arra vonatkozóan, hogyan vásárolja meg álmai használt autóját.

Teljes útmutató: Hogyan vásároljon használt autót?

FIGYELEM
Ez egy hosszú leírás, szánja rá az időt és olvassa át alaposan, ha kell többször is! Pénzt és fejfájást fog megspórolni hosszú távon!

Új autót venne? Itt a leírás mire figyeljen.

A legegyszerűbb módja annak, hogy pénzt takarítson meg gépjármű vásárlás során, ha új jármű helyett használt modellt vásárol. Amikor új autót vásárol, amint elhagyja a kereskedő telephelyét, az autó gyorsan értéktelenedni kezd, és a tulajdonlás első néhány évében értékének jelentős részét elveszíti. Használtautó-vásárlás esetében az eredeti tulajdonos viseli az első években bekövetkező meredek értékcsökkenés fájdalmát. Ön jóval kevesebbet fizet, mintha újonnan vásárolta volna az autót.

Miért éri meg használt autót venni?

A használt autó vásárlása során pénzt takarít meg, mivel az új autók gyorsan veszítenek értékükből. Az első tulajdonos már elszenvedte a legnagyobb értékcsökkenési veszteséget, így Ön alacsonyabb áron juthat hozzá egy - remélhetőleg - jól karbantartott járműhöz. Emellett a használt autók vásárlásakor több választási lehetőség áll rendelkezésedre a különböző típusok és modellek között.

A garancián kívüli használt autók esetében több karbantartásra lehet szükség, és a finanszírozás is drágább lehet. De ha olyan járművet választ, amelynek jó az előre jelzett megbízhatósági minősítése és alacsonyak a tulajdonlási költségei, óriási összegeket spórolhat meg.

Egy használt autó sikeres megvásárlása bonyolultabb lehet, mint egy új autó vásárlása. Pénzügyileg kockázatosabb, mert nincs meg az új autó gyári garanciájának biztonsági hálója. Ezen biztonság megőrzése használtautó-vásárlás során mindig is némi aggodalomra adott okot.

Ebben az útmutatóban végigvezetjük Önt azokon a lépéseken, amelyeket követnie kell, hogy megtalálja a megfelelő használt autót, biztosítsa a megfizethető finanszírozást, tisztességes árat fizessen, és minimalizálja annak esélyét, hogy megbízhatatlan, túlárazott vagy nem biztonságos járművet fogjon ki.

Ha követi ezeket a lépéseket és tippeket használtautó-vásárlás esetében, akkor a legjobb használt autót vásárolhatja meg tisztességes áron.


  1. Állítson fel egy olyan autóvásárlási költségvetést, amelyet meg tud fizetni.
  2. Találja meg a megfelelő használt autót
  3. Fontolja meg a gyártó által hitelesített használt autó lehetőséget
  4. Megfizethető használt autó finanszírozás
  5. Döntse el, hol vásárol használt autót
  6. Használt autó keresése
  7. Használt autó kiválasztása, tesztvezetése és ellenőrzése
  8. Az alku megkötése és a papírmunka elvégzése
  9. Fontolja meg a kiegészítőket, garanciákat és a biztosítást
  10. 10 hiba használt autó vásárlásakor, amit el kell hogy kerüljön

1. Határozza meg a használtautó-vásárlás költségkeretét

A használtautó-vásárlás költségvetésének kialakítása nem olyan egyszerű, mint olyan használt autót, teherautót vagy terepjárót találni, amelynek havi törlesztőrészletét úgy gondolja, hogy meg tudja oldani. Bár a havi törlesztőrészletnek megfizethetőnek kell lennie, ennél több mindennek utána kell néznie, hogy megfelelő képet kapjon az autó birtoklásának teljes költségéről. Ez magában foglalja az autóhitel kamatköltségét, azt, hogy mennyit kell fizetnie az újonnan vásárolt járgánya biztosításáért, a parkolási és karbantartási költségeket.

A használtautó-vásárlás és a tulajdonlás költségei között egyensúlyt kell találnia. Ha régebbi járművet vásárol, alacsonyabb árra számíthat. Minél idősebb azonban az autó, annál valószínűbb, hogy költséges javításokra lesz szüksége. Az a fantasztikus ajánlat, amit egy olcsó autóra kapott, nem is fog olyan nagyszerűnek tűnni, amikor ahelyett, hogy munkába, iskolába vagy a hétvégi kiruccanásra indulna, egy trélerre vár.

Szerencsére a használtautó-vásárlóknak ma több forrás áll rendelkezésükre, mint valaha, hogy tájékozódjanak a javítási költségekről, a gyakori problémákról és a megbízhatóságról. A hitelesített használt autókra vonatkozó garanciális feltételekről, a gyakori javítások átlagos költségeiről és az előre jelzett megbízhatósági értékelésekről szóló információk megtalálhatók az internetes használtautó-értékelésekben. Megnézheti, hogy a többi autóvezető milyen problémákkal küzd, ha felkeresi az erre a célra létrehozott autótulajdonosok fórumait, weboldalait. Ha egy adott autó tulajdonosai problémákkal küzdenek, akkor valószínűleg valahol az interneten beszélnek róla. Csak keressen rá az autó nevére és a "problémák" szóra bármelyik keresőmotorban, hogy képet kapjon a gyakori problémákról.

A használt autó vásárlásakor gyakran figyelmen kívül hagyott tényező, amelyet figyelembe kell vennie, az autóbiztosítás költsége. Az árak jelentősen eltérhetnek a választott modelltől, felszereléstől és évjárattól függően.


2. A megfelelő használt autó felkutatása

A megfelelő használt autó keresése és megtalálása nagyobb kihívást jelent, mint egy új autó megtalálása és megvásárlása. Ha megtalálja az igényeinek és költségvetésének megfelelő új autót, csak el kell mennie a márkakereskedésbe, és meg kell vásárolnia. Ez az egyszerű használtautó-vásárlás. Amikor használt autót vásárol, nemcsak a megfelelő modellt kell megtalálnia - hanem olyat is, amelyik eladó, elég alacsony a futásteljesítménye ahhoz, hogy vonzó legyen, jó állapotban van, nem törték össze, és megfelelően szervizelték. Ja, és közel kell lennie. Ezután fel kell mérnie az eladót, megbizonyosodni róla, hogy nem olyan valaki, aki át akarja verni Önt.

Röviden, sokkal több kutatással jár egy hároméves használt autó felkutatás, amelynek 58 000 kilométer van az órájában, mint egy vadonatúj autóé, amely a kereskedő telephelyén áll.

A valóban megfelelő használt autó kiválasztására történő összpontosítás kihívást jelenthet. Egy régebbi, opciókkal teli autót válasszon, vagy egy újabb autót, amely alacsonyabb futásteljesítménnyel, de kevesebb funkcióval rendelkezik, hasonló áron? Döntő fontosságú, hogy megvizsgálja, hol közlekedik, hány embert kell szállítania, miért vezet, és hogyan vezet. Ezután párosítsa össze ezeket az igényeket a költségvetésével. Ne vegye meg például a használt Mazda Miatát, ha minden nap a gyerekeket kell a fociedzésre szállítania. Ha egyedül autózik városon belül, valószínűleg nem a legjobb választás egy nagy 4x4-es SUV megvásárlása sem.

Fontos, hogy ne csak a mérlegelendő járművek méretét és teljesítményét vegye figyelembe, hanem az üzemanyag-fogyasztást, a biztonsági besorolásokat és a biztosítási költségeket is.

Ha használt autót vásárol, az opciókat és funkciókat az új autók árának töredékéért kaphatja meg. Használtautó-vásárlás során az opciós csomagok és a magasabb felszereltségi szintek közel sem olyan drágák, mint a vadonatúj autók esetében.

Ahogy elkezdi szűkíteni a keresést, rengeteg jármű között böngészhet a neten, a használt autók listáján. Nincs szükség arra, hogy az város összes autókereskedését végigjárja.


3. Fontolja meg a "hitelesített" használt autó lehetőséget

Nem biztos benne, hogy szeretne beleugrani a garanciális fedezet nélküli használt autóba? Van olyan használt autó opció, amely rendelkezik gyári garanciális fedezettel. A gyártó által hitelesített használt autók (CPO = Certified Pre-Owned autók) a használt autók megfizethetőségének és a gyártó által biztosított garanciális fedezetnek a keverékét kínálják. Ezek általában alacsony futásteljesítményű, mindössze néhány éves autók, szervizkönyvvel és balesetmentes előzményekkel. Ezek gyakran lízingszerződések végén visszaadott autók, a márkakereskedés szervizében kölcsönzött járművek, vagy a márkakereskedő vagy az autógyártó munkatársai által vezetett járművek.

Több szempontból is különböznek a nem hitelesített használt autóktól. Amikor megérkeznek a márkakereskedésbe, átfogó ellenőrzésen és felújítási folyamaton mennek keresztül, amely megfelel az eredeti gyártó szigorú irányelveinek. A legtöbb használt autót úgy adják el, ahogy vannak, garancia nélkül. A CPO autók viszont olyan gyártói garanciával rendelkeznek, amely általában meghaladja az autó eredeti garanciájának hosszát. Számos CPO-program olyan extrákat is biztosít a vásárlóknak, mint például a közúti segítségnyújtás (roadside assistance). Ez nagyban segíti Önt a használtautó-vásárlás folyamatában és a döntéshozatalban, mert egy rakás gondot levesz a válláról.

CPO finanszírozás

Az autógyártók által szentesített CPO-programok másik előnye a speciális használtautó-finanszírozási ajánlatokhoz való hozzáférés. A normál használtautó-hitelek általában többe kerülnek, mint az új autók finanszírozásai, de egy alacsony kamatlábú CPO finanszírozási ajánlat drámaian csökkentheti az autóhitelre fordítandó költségeket.

Egy márka hitelesített használt autóit csak a saját franchise-kereskedéseikben találja meg. Ha egy VW márkakereskedés parkolójában lát egy Lexust "hitelesített" használt autóként megjelölve, akkor tudni fogja, hogy az nem igazán a Lexus CPO programjának része. Néhány kereskedő "tanúsított" címkével látja el az autókat, de hacsak a járművet nem az eredeti gyártói szabványoknak megfelelően vizsgáltak és újítottak fel valamelyik saját kereskedőjüknél, akkor az nem gyártói tanúsítvánnyal rendelkezik. Csak a gyártó által tanúsított használt járművek rendelkeznek olyan garanciális fedezettel, amely lehetővé teszi a javítások elvégzését bármelyik márkakereskedésüknél. Egy márkakereskedés bármely használt autóra garanciát nyújthat, de ez valószínűleg sokkal korlátozottabb, mint a gyártói CPO garancia.

Természetesen a garanciális fedezetnek és egyéb előnyöknek ára van. A CPO autók jellemzően drágábbak, mint az egyenértékű, nem minősített használt járművek. Azonban egy CPO autónak valószínűleg alacsonyabbak a teljes tulajdonlási költségei - legalábbis a garanciális időszak alatt. A magasabb kezdeti költséget a mechanikai javításokon való esetleges megtakarítással kell egyensúlyba hoznia. Ennek egyik módja, hogy megnézze a használtautó-értékelésekben szereplő, előre jelzett megbízhatósági értékeléseket. Ha egy autó csillagászati pontszámmal rendelkezik, a hitelesített használtautó-vásárlás nem biztos, hogy ugyanolyan kifizetődő, mint egy alacsonyabb előre jelzett megbízhatósági pontszámmal rendelkező CPO autóé, amelynél a jövőben drága javítások várhatók.


4. Megfizethető használt autó finanszírozás

Ha egy rakás pénzen ül, és a használtautó-vásárlás pénzügyeit egyszerűen készpénzzel tervezi rendezni, ezt a részt kihagyhatja. Ha azonban olyan, mint a legtöbb használtautó-vásárló, akkor kölcsönre lesz szüksége, hogy segítsen kifizetni a használt járművét. Igaz, hogy a márkakereskedés pénzügyi irodája is segíthet elintézni a finanszírozást. Mégis, ha pénzt szeretne megtakarítani, akkor be kell szereznie egy előre jóváhagyott finanszírozási ajánlatot, mielőtt az autókereskedő közelébe megy. A kereskedő képes lehet arra, hogy az Ön által előre jóváhagyott hitelajánlatnál jobbat nyújtson, de ha Ön nem rendelkezik ilyennel, akkor nem lesz rá ösztönözve, hogy ezt tegye.

használt autó

Ha magánszemélytől vásárol, nincs más választása, mint hogy saját finanszírozást találjon. A használtautó-vásárlás során ez a folyamat eltérő lehet a magánvásárlók esetében, ezért mindenképpen beszéljen a hitelezőjével arról, hogy mire lesz szüksége ahhoz, hogy a hitelkérelmével foglalkozzanak.

A használt autó finanszírozásának felkutatása és igénylése hasonló az új autóhitelhez, de van néhány fontos különbség. Mivel a hitelezők a használt autóhiteleket valamivel kockázatosabbnak tartják, mint az új autóhiteleket, magasabb kamatlábbal kell számolnia. A hitelezők általában több okból is kockázatosabbnak tartják a használt autóhiteleket, többek között azért, mert az értékük kevésbé kiszámítható. Az autó értéke az, ami a hitel fedezeteként szolgál. A használtautó-vásárlók emellett magasabb javítási költségekkel is szembesülhetnek, ami bezavarhat az autó törlesztőrészleteinek időben történő kifizetéséhez.

Ha az Ön által választott autó viszonylag új vagy hitelesített használt autó, akkor jó eséllyel találhat olyan hitelezőt, aki ugyanazokat a hitelfeltételeket adja, mint egy új autó vásárlójának.

Ahhoz, hogy jó üzletet kössön a használtautó-finanszírozás terén, némi előkészületre és munkára van szükség. Az alábbi lépések betartása segíthet abban, hogy a legjobb üzletet kösse.

Használtautó-vásárlás - felkészülés

A legjobb módja annak, hogy felkészült legyen, ha már jóval az használtautó-vásárlás megkezdése előtt minden finanszírozási tervét elkészíti. Így amikor a megfelelő autó felbukkan, ezt a dolgot már letudta. Ez azt jelenti, hogy előzetes hiteljóváhagyást intéz, még mielőtt arra gondolna, hogy elmegy egy márkakereskedésbe, vagy találkozik magáneladókkal. A finanszírozási folyamat első lépése, hogy tisztában legye a saját hitelminősítésével.

Ha az Ön hitelminősítése rossz magasabb kamatlábra számíthatnak az autóhitelük után, vagy nem is kapnak jóváhagyást. A gyenge hitelképességű vásárlóktól nagyobb összegű előleget is kérhetnek, vagy rövidebb futamidőt fogadhatnak el, mint a megbízhatóbb háttérrel rendelkezőktől. Ha kiváló hitelképességgel rendelkezik, az átlagosnál alacsonyabb kamatlábra, hosszabb futamidejű autóhitelekhez való hozzáférésre és alacsonyabb előlegkövetelményekre számíthat. A legtöbb speciális finanszírozású használtautó-ajánlatot a kiváló hitellel rendelkező vásárlóknak tartják fenn.

Hol keressen hitelt?

A legtöbben úgy gondolják, hogy egy bankfiókba kell menniük, ha autóhitelt szeretnének felvenni, de sok helyen van lehetőség használt autó finanszírozására. Egyesek más típusú hitelfelvevőkkel jobban együttműködnek, mint mások, ezért érdemes több szolgáltatóval is beszélnie, mielőtt eldönti, melyik finanszírozási ajánlat felel meg legjobban az Ön számára. Egyes hitelezőknek vannak olyan programjaik, amelyek alacsonyabb kamatlábakat vagy egyéb előnyöket biztosítanak a meglévő ügyfeleknek, míg mások a gyengébb hitelképességű hitelfelvevőknek kedveznek. Pénzt és bosszúságot takaríthat meg, ha kihasználja ezeket a programokat.

Nagybankok

Magyarország legnagyobb bankjai több fiókkal, valamint kifinomult online portálokkal rendelkeznek a hiteligénylők és hitelfelvevők kiszolgálására. Használtautó-vásárlás fellendítéseként alkalmanként hitelakciókat kínálnak, bár összességében az általuk kínált kamatlábak általában magasabbak, mint más hitelezőké. Méretükből adódóan általában szigorú irányelvek és eljárások irányítják őket, amelyek nem feltétlenül szolgálják jól a gyenge hitelképességű vagy más hitelfelvételi kihívásokkal küzdő ügyfeleket.

Ha kényelmet keres, és hajlandó magasabb árat fizetni érte, a nagybankok jó választásnak bizonyulnak.

Hitelszövetkezetek

A hitelszövetkezetek nem részvénytulajdonú vállalatok, hanem tagok tulajdonában lévő szövetkezetek, mint a legtöbb más hitelező. Ahelyett, hogy osztalékot fizetnének a részvényeseknek, a nyereséget magasabb megtakarítási kamatlábakon és alacsonyabb hitelkamatlábakon keresztül juttatják vissza a tagjaiknak. Ezek általában kedvezőbb helyek az autóhitelek felvételére, mint a legtöbb más pénzintézet, így jó opcióként jönnek számításba használtautó-vásárlás finanszírozásakor.

Ahhoz, hogy hitelt kaphasson egy hitelszövetkezetnél, taggá kell válnia. Mivel a hitelszövetkezetek tagsági köre földrajzi területekre, affinitási csoportokra vagy meghatározott munkáltatókra korlátozódik, nem mindenki csatlakozhat bármelyik hitelszövetkezethez.

Az intézmények mérete az apró, egyszemélyes vállalkozásoktól a több tucat fiókkal és olyan szolgáltatásokkal rendelkező masszív műveletekig terjed, amelyek a nagy nemzeti bankokkal vetekednek. Ha egy kis segítségre van szüksége a hitelfelvételi folyamathoz, vagy rossz hitelminősítéssel rendelkezik, egy kisebb hitelszövetkezet jó választás lehet. Valószínűleg személyesebb lesz a kapcsolatuk, mint egy nagyobb hitelezőnek.

Online bankok

A COVID-19 járvány korában vonzó lehetőség az online hitelezőtől való hitelfelvétel. Míg a legtöbb bank és hitelszövetkezet rendelkezik online hitelezési tevékenységgel, az online bankok kizárólag a weboldalukon keresztül nyújtanak hiteleket, és kevés fiókkal rendelkezne (ha egyáltalán van nekik). Ha az Ön hiteligénye egyszerű, és nincs szüksége extra segítségre, az online bankok egyszerűsített folyamatai egyszerűvé és figyelemre méltóan gyorssá tehetik a hitelfelvételt.

Mivel nem kell fizetniük a drága fizikai fiókokért, sok online bank kiváló hitelkamatokat kínál. Természetesen nem szabad azt feltételeznie, hogy bármelyik általuk kínált kamatláb a legjobb, amit kaphat. Mindig érdemes összehasonlítást végezni.

Hitel-összehasonlító weboldalak

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy minimális erőfeszítéssel nagyszerű ajánlatot kapjon egy autóhitelre, egy autóhitel-összehasonlító webhely használata. Miután kitöltött egy kérelmet, a webhely több hitelezővel is felveszi a kapcsolatot, és különböző finanszírozási ajánlatokat küld vissza. A hitelező lehet egy hitelszövetkezet vagy bank a város másik végén, vagy egy finanszírozási vállalat az ország másik végén. Nem számít, hogy hol van a hitelező, mivel a hitel finanszírozása és az autó kifizetésének beszedése teljes mértékben elektronikus úton történhet.

Hitelező pénzügyi cégek

Ezek cégek hasonlóak a bankokhoz, azzal a különbséggel, hogy egyetlen tevékenységük a hitelezés. Ahelyett, hogy betéteket fogadnának el, majd ezt a pénzt visszaadnák, ezen pénzügyi vállalatok más pénzügyi intézményektől vesznek fel kölcsönt, majd a kölcsönzött készpénz felhasználásával kölcsönt nyújtanak a fogyasztóknak. Sok hitelező pénzügyi vállalat arra szakosodott, hogy bizonyos típusú hitelfelvevőknek, például rossz hitelképességűeknek nyújtson kölcsönt.

A legtöbb autógyártónak saját hitelező pénzügyi cége van, mint például a Ford Motor Credit vagy a Honda Financial Services. Ezeket a hitelnyújtókat saját pénzügyi vállalatoknak nevezik, és a márkájuk franchise-kereskedői hálózatán keresztül működnek. Ők biztosítják a hitelezést az autógyártók új autó finanszírozási ajánlataihoz, lízingajánlataihoz és hitelesített használtautó finanszírozási ajánlataihoz is.

Autókereskedések

Bár autóhitelt intézhet egy autókereskedésen keresztül, a legtöbb kereskedő valójában nem foglalkozik a hitelezéssel. Ők közvetítőként járnak el, és hiteleket közvetítenek. A legtöbb esetben jelentős nyereségre tesznek szert az általuk felszámított kamatláb felemelésével vagy a hitelező által nyújtott egyéb kompenzációval.

használt autó vásárlás

Bár az autókereskedésben kapott hitelajánlat lehet a legjobb, amit kaphat, kritikus, hogy soha ne keressen fel egyet anélkül, hogy legalább egy külső hitelező által már jóváhagyott ajánlatot ne kapott volna. Egy másik ajánlat nélkül a kereskedő pénzügyi munkatársa nem lesz ösztönözve arra, hogy jobb ajánlatot tegyen Önnek, és elnyerje az Ön üzletét.

Használt autó finanszírozás igénylése

Az autóhitel megszerzésének következő lépése a finanszírozás igénylése. Az autóhitelezők megkérik Önt, hogy töltsön ki és írjon alá egy online vagy papíralapú kérelmet. Személyes adatokat kell megadnia jövedelméről, havi kötelezettségeiről, lakhatási költségeiről, munkatörténetéről, hitelkártya-tartozásáról és még sok másról. A kérdésekre teljes körűen és őszintén kell válaszolnia. Ennek elmulasztása esetén fennáll a hitel elutasításának kockázata. Ha ez a hitelfelvétel után derül ki, a hitelező nem teljesítőnek nyilváníthatja a kölcsönt, és azonnali visszafizetést követelhet.

A kérelemben szereplő információkat az Ön hiteljelentésében szereplő adatokkal együtt értékelik. A hitelező megpróbál teljes képet alkotni az Ön pénzügyeiről, hogy meg tudja jósolni, hogy Ön képes lesz-e visszafizetni a kölcsönt.

Ha autóhitelt igényel, mielőtt egy konkrét járművet választana, a jóváhagyás valószínűleg feltételes lesz, és korlátozzák az összeget, amelyet kölcsönözni fognak Önnek. Több ajánlat segítségével összehasonlíthatja, hogy milyen kamatlábat hajlandóak adni Önnek, milyen hosszú futamidőre nyújtanak kölcsönt, és mekkora előleget kérnek Öntől. A legjobb ajánlatot azután választhatja ki, ha már pontosan tudja a megvenni kívánt használt autó árát.

Hitelajánlatok összehasonlítása

Létfontosságú, hogy a havi törlesztőrészlet az Ön háztartásának költségvetésébe illeszkedjen. A hitelajánlatok összehasonlításakor azonban nem csak a törlesztőrészletet kell figyelembe vennie. Az autó teljes költségét kell vizsgálnia, beleértve a finanszírozást is. Szerencsére ez könnyen megtehető. Csak szorozza meg a havi törlesztőrészletet a hitel futamidejének hónapjainak számával, majd adja hozzá a befizetett előleg összegét és a csereautója értékét, ha van ilyen.

A havi törlesztőrészletet a finanszírozási ajánlatnak tartalmaznia kell.

Íme egy példa. Tegyük fel, hogy Ön egy használt középkategóriás SUV-t vásárol, és egy ötéves (60 hónapos) hitelre kapott előzetes jóváhagyást, amelynek havi törlesztőrészlete 100 000 Ft. Az előlegre 1 500 000 forintot takarított meg, és a csereautója 1 000 000 forintot ér. A terepjáró teljes költségének kiszámításához megszorozza a 100 000 forintot 60 hónappal, majd ehhez az összeghez hozzáadja az 1 500 000 és a 1 000 000 forintot. A használt terepjáró vásárlásának teljes költsége 8 500 000 Ft.

Fontos, hogy saját maga futtassa le a számokat, és ne hagyatkozzon egy értékesítő matematikájára. Őket arra képezték ki, hogy az eladásra összpontosítsanak, mert tudják, hogy ez a legkönnyebb módja annak, hogy túlfizetésre bírják Önt a használt autóért.

Az előleg fontossága

Sok hitelező lehetővé teszi, hogy használt autót vásároljon előleg nélkül, de ez ritkán jó ötlet. Az előleg befizetése több szempontból is segít, miközben segít megvédeni a pénzügyeit. Az előnyök közé tartozik a havi törlesztőrészletek csökkentése, a kisebb kölcsön megszerzésének lehetővé tétele, vagy mindkettő. Emellett csökkenti a hitel-érték arányát (LTV - Loan To Value), ami vonzóbbá teszi a hitelező számára, aki alacsonyabb kamatlábat ajánlhat Önnek.

Jelentős előleg befizetése azt is csökkenti annak valószínűségét, hogy az autó értékénél nagyobb összeggel tartozik majd, amit úgy hívnak, hogy negatív saját tőke. Ez veszélyes az Ön pénzügyi egészsége szempontjából. Ha a járművet baleset, lopás vagy árvíz következtében totálkárosnak nyilvánítják, az autóbiztosítótól kapott összeg nem lesz elegendő a hitel fedezésére. A különbözettel továbbra is tartozik a hitelezőjének. Ők azonnali visszafizetést követelhetnek, mivel a hitel biztosítéka (az Ön autója) már nem rendelkezik értékkel.

A rövid futamidejű kölcsönök jobbak, mint a hosszúak

Egy hitelező hat-, hét- vagy akár nyolcéves autóhitelt is ajánlhat Önnek. Borzalmas ötlet ilyen hosszú futamidejű hitelt felvenni használt autóra - vagy bármilyen más autóra. Tekintse az öt évet a maximálisan felvehető autóhitel hosszának. A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy ha nem engedheti meg magának az autót ötéves vagy ennél rövidebb autóhitellel, akkor nem engedheti meg magának az autót.

Íme, miért: a hosszabb lejáratú hiteleket a hitelezők kockázatosabbnak tartják, mint a rövid lejáratúakat. A hitelezők ezt a többletkockázatot magasabb kamatlábakkal árazzák be a finanszírozásba. Nemcsak hogy magasabb kamatot kell fizetnie, de hosszabb ideig kell fizetnie. Ez jelentősen megdrágítja az autó teljes költségét. Minél hosszabb a hitel, annál nagyobb az esélye annak, hogy még mindig fizetnie kell az autó törlesztőrészleteit, miközben a járművének egyre több és költségesebb karbantartásra és javításra lesz szüksége.

Az autó értékcsökkenésének mértéke nem változik a kölcsön hossza alapján. Minél hosszabb az autóhitele, annál nagyobb az esélye annak, hogy többet kell fizetnie az autóért, mint amennyit az ér. Amint azt az előző részben tárgyaltuk, ha a finanszírozása negatív saját értékkel bír, pénzügyi veszélybe kerül.

Végezetül tegyük fel, hogy még mindig tartozik az autója után, amikor az lecserélésre szorul, vagy új járművet szeretne. Ebben az esetben vagy saját zsebből, készpénzzel kell kifizetnie, vagy a fennmaradó összeget az új autóhitelére kell átvezetnie. Bár a hitelezők a meglévő autóhitelek egyenlegét állandóan hozzáadják az új hitelekhez, ez az egyik legrosszabb használtautó-vásárlás esetén elkövethető hiba. Azonnal "víz alá" kerül az autó finanszírozása során.


5. Döntse el, hol vásárol használt autót

Ahogyan sok helyen lehet használt autó finanszírozást szerezni, ugyanúgy sokféle helyen lehet használt autót vásárolni. Mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei a szolgáltatás, a könnyedség és az ár tekintetében. A megvásárolni kívánt autóhoz hasonlóan törekednie kell arra, hogy minél többet megtudjon a kereskedésről vagy a magáneladóról, aki megpróbál eladni Önnek.

Franchise újautó-kereskedők

Egy franchise-alapú újautó-kereskedőnél általában többet kell fizetnie a használt autóért, de a zökkenőmentes használtautó-vásárlás folyamata miatt ez megéri. Míg Ön hozzájárul a kereskedő rezsiköltségeihez, az eladó jutalékához és egyéb adminisztratív költségekhez, addig a kereskedő gondoskodik az ügylet teljes papírmunkájáról. Ez különösen akkor hasznos, ha a tranzakció bonyolult.

A kereskedők számos hitelezőhöz hozzáférnek, így van rá esély, hogy jobb hitelajánlatot tudnak szerezni Önnek, mint amit már előzetesen jóváhagytak. Emellett ők az egyetlen hely, ahol gyári minősítésű használt járműveket találhat.

A legtöbb újautó-franchise-vállalkozás a gyártók által előírt szigorú COVID-19 protokollt alkalmazza, hogy megvédje mind az ügyfeleket, mind a márkakereskedés munkatársait. Egyesek robusztus online vásárlási és házhozszállítási lehetőségekkel rendelkeznek.

Országos használtautó-kereskedő hálózatok

Az országos használtautó-kereskedő hálozatokban a használt autók nagy választékához hozzáférhet. A legtöbb márkakereskedésnél Ön csak azokra a használt járművekre korlátozódik, amelyek a telephelyükön vannak. Nem így van ez az országos hálózattal rendelkező használtautó-kereskedéseknél, amelyek az egész országból származó készletekből tudnak meríteni, és ezeket a járműveket az Ön helyi üzletébe is el tudják hozni.

Néhány országos használtautó-kereskedő hálózat élen járt az online használtautó-vásárlás élmény biztosításában a koronavírus-járvány idején.

Bár lehet, hogy nem egy országos használtautó-kereskedő hálózatban kapja a legjobb árat, de megvan az a biztonságérzet, ami egy nagy, bevált vállalkozással való üzletelésből fakad.

Független használtautó-kereskedők

A független használtautó-kereskedések jellemzően kis, helyi tulajdonú vállalkozások. Használt járműveket vásárolnak és adnak el, megszervezik a finanszírozást, és elintézik a használtautó-vásárlás esetén szükséges papírmunkát. A legtöbbjüknek nincs szervizrészlege, és kevesebb a teljes rezsiköltségük, mint egy tipikus újautó-kereskedőnek.

Bár mindannyian ismerjük a használtautó-kereskedőkkel kapcsolatos sztereotípiákat, a legtöbbjük már régóta jelen van, és jó hírnevet szerzett az ügyfelek körében. Mégis, érdemes tájékozódni a helyi a fogyasztóvédelmi csoportnál, hogy többet tudjon meg az üzletről.

használtautó-vásárlás

Magáneladók

Amikor olyan személytől vagy vállalkozástól vásárol autót, aki nem autók értékesítésével foglalkozik, ezt nevezzük magánvásárlásnak. Ez lehet a legolcsóbb módja a használtautó-vásárlás kivitelezésének, mivel nem kell fizetnie a márkakereskedés rezsiköltségéért vagy nyereségéért. A magáneladás általában az eladó számára a legjobb megtérülést, a vevő számára pedig alacsonyabb árat biztosít, mint amennyit egy márkakereskedésben találna.

Ennek ellentételezéseként mind a vevő, mind az eladó számára többletmunkát jelent. A két fél között az összes értékesítési, tulajdonjogi, regisztrációs és egyéb papírmunkát saját maguknak kell elvégezni. A magánszemélyek között történő autóeladás szinte minden esetben végleges tranzakció. A vevő nem igazán élhet jogorvoslattal, ha valami baj van az autóval, még egy pillanattal azután sem, hogy megtörtént az adásvétel. Természetesen kirívó esetekben lehetnek kivételek, de ez már bonyolult hercehurca.

Mivel a magánszemélyek általi értékesítés többnyire szabályozatlan, nem élvezheti ugyanazokat a fogyasztóvédelmi törvényeket, mint az engedéllyel rendelkező autókereskedéseknél. Ügyes tárgyalónak kell lennie ahhoz, hogy leküzdje a magáneladó érzelmi kötődését a régi autójához.

A vevőknek óvakodniuk kell a magáneladóknak álcázott, engedély nélküli autókereskedőktől. Előfordulhat, hogy egyszerre több járművel is rendelkeznek, nem ismerik az általuk értékesített autók valódi történetét, és talán egy kicsit túlságosan is jól ismerik az autóeladási folyamatot. Az illegális autókereskedők azonosításának egyik egyszerű módja, ha a Google vagy más keresőmotor segítségével rákeresünk a telefonszámukra vagy az e-mail címükre. Ha a keresési eredmények több eladásra kínált járművet mutatnak, akkor lehet, hogy illegális kereskedőt talált. További tipp, hogy nézze meg a fényképek hátterét. Ha mind egyforma, akkor az eladó lehet, hogy illegálisan tevékenykedik. Ha az eladó felveszi a telefont, és megkérdezi, hogy "melyik autó miatt telefonál?", akkor jó eséllyel illegális kereskedőt talált.


6. Használt autó keresése

Használt járművet keresni régebben azt jelentette, hogy újságok apróhirdetései között kutakodtunk és az egyik autókereskedést a másik után látogattuk meg. Szerencsére a dolgok megváltoztak.

Ma már szinte minden eladó használt autó megtalálható valahol az interneten. A keresést természetesen leszűkítheti a lakhelyére és a keresett autó konkrét modelljére.


7. A használt autó kiválasztása, tesztvezetés és annak ellenőrzése

Oké, most kezdődik az igazi móka. Ha már azonosított egy olyan járművet, amelyet esetleg meg szeretne vásárolni, és biztosított egy előzetesen jóváhagyott finanszírozási ajánlatot, itt az ideje, hogy mélyebben belemerüljön az autó történetébe. A lehető legtöbbet szeretné megtudni minden olyan járműről, amelyet fontolgat. Ez azt jelenti, hogy meg kell szereznie a járműtörténeti jelentést, tesztvezetést kell végeznie, és független szerelővel kell megvizsgáltatnia az autót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy mechanikailag rendben van.

Járműtörténeti jelentés beszerzése

A használt autó értékelésének első lépése a járműtörténeti jelentés beszerzése. Nem akarja bejárni az egész várost - különösen a koronavírusjárvány idején -, hogy olyan autókat nézegessen, amelyek nem érdemlik meg a figyelmét. Egyes netes cégektől származó járműtörténeti jelentésből megtudhatja, hogy érdemes-e egy autót a listáján tartania, vagy el kell felejteni és tovább kell állnia.

A jelentés lefuttatása előtt meg kell szereznie az autó járműazonosító számát vagy rendszámát az eladótól. A rendszámot gyakran a hirdetési fotókról is megtudhatja.

Sok kereskedő ingyenesen biztosítja a jelentést. Ha saját maga rendeli meg, akkor egy jelentésért körülbelül 6-8000 Ft-t kell fizetnie, vagy kevesebbet, ha több jelentésből álló csomagot vásárol. Ha több autót néz, a több jelentéssel ellátott csomagokkal pénzt takaríthat meg.

Mit tartalmaz a járműtörténeti jelentés? Bár nem tökéletes, a járműtörténeti jelentésből megtudhatja, hogy egy autóra érdemes-e időt szánnia, vagy ideje továbblépnie a következő jelölt felé.

Balesetek

Bár nem feltétlenül a közelmúltban történt ütközéseket mutatja, a járműtörténeti jelentés tartalmazza az autóval történt nagyobb bejelentett balesetekre vonatkozó információkat. Az állami gépjármű-nyilvántartó hivataloktól, biztosítótársaságoktól, rendőrségi ügynökségektől és más forrásokból származó adatokat használ. Egyes esetekben olyan részletes információk is szerepelnek, mint a légzsákok működésbe lépése és a szerkezeti sérülések.

Ha a járműtörténeti jelentésben balesetet lát, nem szabad azonnal levenni a járművet a vásárlási listáról. Ha balesetet lát egy autó előéletében, akkor azt szeretné, ha a használtautó-vásárlás előtti ellenőrzést végző szerelő tudna róla. Így értékelni tudja a javítások minőségét. Ha tudja, hogy az autónak volt már balesete, akkor jelentős árengedményt érhet el az eladó részéről az ártárgyalás során.

Árvíz, tűz vagy egyéb kár 

A járműtörténeti jelentés más károkat is jelez, például árvízből származó vízkárokat, tűzkárokat vagy jégeső okozta károkat. Az első kettő esetében a járművet ki kell zárni a vizsgálatból, mivel a rejtett károk nagy eséllyel előfordulhatnak.

A jelentésben fel kell tüntetni, ha az autót ellopták és visszaszerezték. Ha igen, akkor látni szeretné, hogy mikor lopták el és mikor találták meg. Ha a két időpont között hosszú idő telt el, akkor az autót el kell felejteni.

Tulajdonjog

Az eladók előszeretettel hirdetik az autókat "egy tulajdonossal", mert azok értékesebbek, mint azok, amelyeknek több tulajdonosa van. A járműtörténeti jelentés tulajdonosi előzményekre vonatkozó részében kiderül, hogy ez igaz-e.

Szintén a tulajdonjogi szakaszban láthatja, hogy vannak-e zálogjogok a járművön. Addig ne akarjon autót vásárolni, amíg nem rendelkezik dokumentált bizonyítékkal arról, hogy a zálogjogokat kielégítették és eltávolították.

használtautó-vásárlás
használtautó-vásárlás

Óraállás

Amikor államilag előírt vizsgálatot végez, legtöbbször megkövetelik, hogy az autó kilométeróra állását rögzítsék. Ezek az értékek a járműtörténeti jelentésben szerepelnek, és meg kell egyezniük az autó kilométer-számlálóján látható értékekkel. Ha az autó kilométer-számlálója alacsonyabb kilométert mutat, mint a jelentésben, kérjen az eladótól dokumentált magyarázatot, vagy lépjen tovább.

Karbantartási és szerviztörténet: Egy olyan autó, amelyről az eladó igazolni tudja, hogy megfelelően karbantartott, többet ér, mint egy olyan autó, amelyről nincsenek szervizbejegyzések. A járműtörténeti jelentésben szereplő információk alapján képet kaphat a karbantartási előzményekről. Az eladótól is érdemes beszerezni a jármű szerviztörténetének másolatát, és a használtautó-vásárlás előtti ellenőrzést végző szerelővel értékeltetni az elvégzett munka minőségét.

Vigyázat! A kilométeróra állásának manipulálása még ma is probléma

Magyarországon büntetik az autók kilométeróra állásának manipulálását. A kilométeróra visszatekerése csalásnak minősül, és komoly jogi következményekkel járhat. A magyar törvények szerint a kilométeróra állásának megváltoztatása, hogy az autó kevesebb futott kilométert mutasson, bűncselekménynek számít, és akár börtönbüntetéssel is sújtható.

A járművek valódi futásteljesítményének meghamisítása nemcsak megtéveszti a vásárlókat, hanem csökkenti a bizalmat a használt autópiacon is. Ezért a hatóságok komoly lépéseket tesznek annak érdekében, hogy felderítsék és megbüntessék az ilyen tevékenységeket. Az autók adásvételekor érdemes mindig ellenőrizni a jármű előéletét, például járműtörténeti jelentésse, hogy megbizonyosodj a kilométeróra állásának hitelességéről.

Szóval, ha valaki Magyarországon próbálja meg visszatekerni a kilométerórát, jobb, ha inkább egy új hobbit keres magának, mert a börtönben nincs sok lehetőség autókat bütykölni! ??‍♂️

Értékesítési információk

A járműtörténeti jelentés értékesítési információk szakasza megmutatja, hogy a jármű mikor került először forgalomba, és hányszor váltott tulajdonost.

Visszahívások

A járműtörténeti jelentésnek tartalmaznia kell minden nyílt, kormány által elrendelt visszahívást. Nyugodtan vásárolhat olyan autót, amely nyitott visszahívásokkal rendelkezik, amennyiben vagy az eladó megoldja ezeket, mielőtt Ön átveszi az autót, vagy Ön, amint megkapja az autót.

Mit nem talál a járműtörténeti jelentésben? 

Bár a járműtörténeti jelentés értékes, vannak olyan információk, amelyeket nem tartalmaz. A jelentésből hiányozhatnak a közelmúltban történt balesetek és az olyan műhelyekben végzett javítások, amelyek nem jelentik azokat. A jelentések általában nem tartalmazzák a jármű korábbi tulajdonosainak nevét sem, mivel az adatvédelmi törvények általában védik ezeket az információkat. A járműtörténeti jelentés nem helyettesíti a független szerelő által végzett részletes, használtautó-vásárlás előtti ellenőrzést.

Első benyomások

Amikor eljön az idő, hogy személyesen kezdje el a használt autók megtekintését, az első benyomás mind a járműről, mind az eladóról el kell hogy árulja, hogy továbblépjen-e a folyamatban, vagy inkább sétáljon el. Ha magáneladónál nézi meg az autót, érdemes úgy kezelni a dolgot, mint egy vakrandit, és találkozni valahol nyilvános helyen, távol az otthonától. Az autót napfényben szeretné megnézni, mivel az esti félhomályban nem fogja észrevenni a sérüléseket.

Egy használt autó értékelése azt jelenti, hogy minden érzékszervét használnia kell (kivéve talán az ízlelést, mert az undorító lenne). A megérzésedet is be kell vonnod, amely segít megállapítani, ha valami egyszerűen nem tűnik megfelelőnek.

Jó ötlet, ha egy kicsit korábban érkezik, hogy láthassa az autót megállni. Hall-e furcsa hangokat vagy lát-e füstöt mögötte? Járja körbe az autót, és keressen sérüléseket, kopott vagy nem egyforma gumikat, törött üvegeket vagy lámpákat. Ha van valami, ami feltűnő, és ami miatt nem venné meg az autót, akkor egyszerűen mondja meg az eladónak, és távozzon. Így nem pazarolja tovább az idejét, sem a sajátját, sem az övét.

Mit nézzünk?

Ezután nézze meg az autó karosszériáját és festését. Jó állapotban van? A szín és a fényezés panelről panelre megegyezik? Az egymáshoz nem illeszkedő panelek nyilvánvaló jelei a kijavított ütközéses sérüléseknek. Kérje meg a tulajdonost, hogy kapcsolja fel az összes lámpát, és nézze meg, hogy kiégtek-e, megrepedtek-e vagy tele vannak-e vízzel. Egy nem működő lámpa lehet olyan egyszerű, mint egy kiégett izzó, vagy olyan költséges, mint egy rossz kábelköteg. Jegyezzen fel mindent, ami felkeltette a figyelmét, hogy szólhasson a használtautó-vásárlás előtti vizsgálatot végző szerelőnek, hogy ellenőrizze.

Ezután vizsgálja meg az autó belsejét, nézze meg a kárpitok állapotát, és figyeljen az esetleges rossz szagokra. A penészes szag árvízkárokra utalhat, míg a cigarettafüst szagát nehéz lehet eltávolítani. Mennyire tiszta az autó? Ha koszos, mennyire lehet biztos benne, hogy megfelelően karbantartották az autó többi részét?

Bár nem jó ötlet, ha a gyerekeket is magával viszi, amikor autókat nézeget, a gyereküléseket viszont igen. Nem minden gyermekülés illik minden autóba, és biztos szeretne lenni benne, hogy a sajátja bepasszol.

A tesztvezetés

A tesztvezetés az egyik legkritikusabb feladat a használtautó-vásárlás alkalmával. A szabályok azonban megváltoztak a koronavírus-járvány miatt. Személyes biztonságát mindenek fölé kell helyeznie. Ragaszkodjon ahhoz, hogy a tesztvezetést egyedül tegye meg. Ha az eladó elutasítja, vagy sétáljon el, vagy állítson fel szigorú szabályokat a maszk viselésére, vezessen lehúzott ablakkal, és kérje meg, hogy minél távolabb üljön.

Egy alapos tesztvezetés több erőfeszítést igényel, mint egyszerűen csak körbeautózni egy háztömb körül. Ez több, mint az autó állapotának ellenőrzése; ez egy lehetőség arra is, hogy megtapasztalja, mennyire felel meg az Ön igényeinek, és lássa, hogy elfér-e és kényelmesen el tud helyezkedni.

Mielőtt elindul

A megfelelő tesztvezetés jóval az elindulás előtt kezdődik. Az ülések, a kormánykerék és a tükrök beállításával szeretne kényelmesen elhelyezkedni a járműben. Győződjön meg róla, hogy minden kezelőszervet elér, és a vezetőülésből látja, amit látnia kell. Ha a tesztvezetés során nem tud kényelmesen elhelyezkedni, az autó nem fog varázsütésre befogadóbbá válni, miután megvásárolta.

Ezután indítsa el az autót, és próbálja ki az összes rendszert. Gyorsan indult az autó, vagy sokáig tekergett? Még akkor is, ha odakint fagy van, próbálja ki a légkondicionálót, és ellenőrizze a ventilátor minden fokozatát. Ugyanez vonatkozik a fűtésre is, még akkor is, ha az év legmelegebb napja van. Kapcsolja be a jármű belső világítását. Ha pulzálnak, az az autó elektromos rendszerével kapcsolatos problémára utalhat. Ellenőrizzen minden ajtózárat és ablakot, és figyeljen a furcsa zajokra, amikor azok fel- és lehúzódnak.

Kapcsolja be a hifit, és állítsa át a hangszínszabályzót úgy, hogy minden hangszórót halljon, és győződjön meg róla, hogy egyik sem recseg.

Ha bármi olyasmit vesz észre, ami arra enged következtetni, hogy az autó nem vezethető biztonságosan, ne tegyen próbakört. Ide tartoznak a kiégett féklámpák, a törött szélvédő, a légzsák figyelmeztető lámpa vagy az kopott gumiabroncsok. Az autó vezetőjeként végső soron Ön a felelős minden kárért, sérülésért vagy közlekedési incidensért.

Jegyezze fel az észlelt problémákat. Az eladónak vagy meg kell javíttatnia azokat, vagy árengedményeket kell felajánlania, hogy a javításokat a jármű megvásárlása után elvégezhesse. Természetesen, ha nagyon régi vagy nagy futásteljesítményű autót vásárol, nem várhatja el a tökéletességet. Mindig a biztonságot kell elvárnia, vagy fel kell készülnie arra, hogy pénzt költsön a biztonságossá tételre.

A próbavezetés

A tesztvezetés lehetőséget nyújt arra, hogy megismerje a megvásárolni kívánt járművet, felmérje az állapotát, és képet alkosson a teljesítményéről. Ez nem egy lehetőség arra, hogy szabadjára engedje az Önben bújkáló Forma-1-es versenyző énjét. A legtöbb autókereskedő azonnal leállítja a tesztvezetést, amikor ez történik, és megkéri Önt, hogy máshol folytassa a keresést. Ha ezt egy magáneladó autójával teszi, valószínűleg Önt fogják anyagilag felelősségre vonni az esetlegesen okozott kárért.

Amikor elindul, érdemes kikapcsolni az autó rádióját, hogy hallja a furcsa motor-, váltó- vagy felfüggesztési hangokat. Az ablakok, ajtók és a napfénytető környékén is érdemes figyelni a szélzajokra, amelyek szigetelési problémákra utalhatnak.

Olyan az utazási élmény, amilyennek elvárja, furcsa rázkódások vagy zajok nélkül? Ügyeljen arra, hogy elvárásait az autó típusához igazítsa. Egy terepjáró pickuptól például nem várható el, hogy egy középkategóriás szedán nyugodt vezetési élményét biztosítsa. Ha kereskedőtől vásárol, akkor valószínűleg vannak előre megtervezet tesztvezetési útvonalak. Ha azonban lehetséges, akkor az autót olyan utakon próbálja ki, amelyek inkább az Ön életmódjához igazodnak. Ez egy újabb ok arra, hogy erőltesse az önálló tesztvezetést.

Parkolás

Érdemes behajtani egy parkolóba, hogy felmérhesse az autó manőverezhetőségét, valamint azt, hogy mennyire jól lehet kilátni, vagy használni a jármű kameráit, ha szűk helyen van.

Bár természetes, hogy ideges, amikor valaki más autóját vezeti, igyekezzen úgy vezetni, ahogyan a sajátját vezetné. Próbálja ki a fékeket, és győződjön meg róla, hogy nem ráznak vagy nem ragadnak be. Az autó egyenletesen gyorsul, vagy a kuplung csúszik, illetve a jármű dülöngél? Az autó balra vagy jobbra húz, amikor egyenesen tartja a kormányt? Egy nagyon enyhe jobbra húzás elfogadható, de soha nem szabad balra, a szembejövő forgalomba húznia. A kormánykeréken érezhető rezgések általában az első kerekektől, a felfüggesztésből vagy a fékekből származnak. Azok, amelyeket az ülésben érez, valószínűleg az autó hátsó részéből származnak.

Fordítson figyelmet a műszerfalra. Kigyulladnak a figyelmeztető lámpák? Vagy a lámpák nem akkor világítanak, amikor kellene?

Bár a vezetés során minden hibát meg kell jegyeznie, nem kell, hogy mindegyik kizárja az autót a listáról. Egyes hibák az árról való tárgyalás során alkudozási alapként felhasználhatók. Minden problémára fel kell hívni a használtautó-vásárlás közepette ellenőrzést végző szerelő figyelmét.

Független mechanikai ellenőrzés

Egy jól sikerült tesztvezetés arra késztetheti, hogy azonnal fizessen és hazavigye az autót. Van azonban még egy kritikus lépés, amelyet el kell végeznie, mielőtt a használtautó-vásárlás mellett dönt. Egyetlen kivételtől eltekintve nem szabad használt autót vásárolnia anélkül, hogy egy független szerelővel ne végeztetne el egy átfogó, használtautó-vásárlás előtti ellenőrzést. Az egyetlen kivétel az lenne, ha egy viszonylag új, hitelesített (CPO) használt autót vásárolna gyári garanciális fedezettel egy franchise újautó-kereskedéstől.

Amikor azt mondjuk, hogy független szerelő, akkor úgy értjük, hogy olyan, aki Önnek dolgozik, nem pedig az eladónak.

Igen, a használtautó-vásárlás előtti mechanikai ellenőrzés némi pénzbe kerül - valószínűleg pár tízezer forintba. Ha azonban ez megóvja Önt nagyobb javítástól nem sokkal a használtautó-vásárlás után, akkor már megérte. Ráadásul olyan problémákra is rávilágíthat, amelyek további alkupozíciót biztosítanak az ártárgyalások során.

Előfordul, hogy az eladó nem engedi hogy a jármű átvizsgálását megejtsük. Néha úgy gondolja, hogy nem éri meg a fáradságot, máskor pedig megpróbálja eltitkolni a jármű ismert problémáit. Bármi legyen is a kifogás, legyen határozott: nincs átvizsgálás, nincs biznisz.

A szerelő

A jó szerelők nem csak olyan problémákat találnak, amelyek a legtöbb autóvásárló számára nem nyilvánvalóak, hanem azt is meg tudják becsülni, hogy mennyibe kerülne a javítás. Tapasztalataik alapján meg tudják mondani, hogy milyen problémák jellemzőek az egyes modellekre, és azonosítani tudják, hogy az ütközéses javításokat és az időszakos karbantartást mikor végezték el megfelelően. Hozzáférésük van olyan adatbázisokhoz, amelyek azonosítják a gyakori problémákat, így figyelmüket ezekre a területekre összpontosíthatják.

Ha egy szerelő problémákat talál, az nem feltétlenül borítja az üzletet. Bármilyen problémát találnak, az csak egy újabb pont lesz, amellyel az ártárgyalások során foglalkozni kell.

8. Kösse meg az üzletet és végezze el a papírmunkát

Ha a tesztvezetés és a független mechanikai ellenőrzés nem vet fel aggályokat, itt az ideje tárgyalni az üzletről, meghatározni a vételárat, és véglegesíteni az eladást és a papírmunkát.

Tisztességes ártárgyalás

Az ártárgyalás részben művészet, részben tudomány. Kritikusan fontos megjegyezni, hogy ez nem személyes. A használtautó-vásárlás egy üzleti tranzakció - se több, se kevesebb. Minél inkább kimutatja az érzelmeit, annál gyengébb az alkupozíciója. A tárgyalást tényekre kell alapozni, nem pedig az érzéseire.

A múltban a legtöbb ártárgyalás személyesen zajlott. Ma már ugyanolyan valószínű, hogy cset, sms vagy e-mail útján történik. Ez nagyszerű a vevők számára, akiknek van egy írásos feljegyzésük az ajánlatokról, amit az eladó nem tud kényelmesen elfelejteni. Ezeket az üzeneteket felhasználhatja egy másik eladóval szemben.

Utána kell járnia, hogy mások mit fizetnek hasonló autókért a piacon. A használtautó-értékelések több mint egy évtizedre visszamenőleg mutatják a használt járművek piaci árait. Nézze meg, hogy a magáneladók milyen árat keresnek, de ne feledje, hogy ezek kért árak, és nem az, amiért a járműveket ténylegesen eladják.

Az, hogy milyen stratégiát alkalmaz, attól függ, hogy hol vásárolja meg az autót. Ha kereskedéstől vásárol, akkor egy olyan eladóval tárgyal, akit arra képeztek ki, hogy fokozatosan eljuttassa Önt a kívánt ajánlathoz. A márkakereskedők általában azt szeretnék, ha Ön a havi törlesztőrészletre összpontosítson, míg Ön az autó teljes költségére fokuszál. Ha van csereautója, vagy finanszírozásra van szüksége, ők mindent egy üzletbe akarnak csomagolni, míg Ön a lehető legjobban szeretné ezeket különválasztani.

Az összes számot egyetlen üzletbe összevonva egy képzett értékesítő képes manipulálni az egyes komponenseket, hogy úgy tűnjön, mintha Ön egy üzletet kötne, holott valójában nem. Ez zavart is szül, ami az eladó számára előnyös. A cserelehetőséget teljesen kiveheti az üzletből, ha autóját saját maga adja el. Az előre jóváhagyott finanszírozási ügylet megléte korlátozza a hitelfeltételek manipulálásának lehetőségét.

Az ár meghatározása

Az ár meghatározása egy magáneladóval általában sokkal lazább. Sőt, ha az eladó túlságosan úgy viselkedik, mint egy értékesítő, az már jelzi, hogy egy engedély nélküli kereskedővel állhat szóba. A magáneladók gyakran túlzó véleményt alkotnak az autó értékéről, és érzelmileg is kötődnek hozzá. Néha irreális árat szabnak meg, amire "szükségük van" ahhoz, hogy a járművet eladják.

használtautó-vásárlás

Kérdezze meg az eladót, hogy milyen árat kér a járműért. Ezzel olyan árat köt ki, amelynél magasabbat soha nem fog elfogadni.

Győződjön meg róla, hogy bruttó árról beszélnek, beleértve az összes díjat. Sok kereskedő hírhedt arról, hogy a kialkudott árat rengeteg díjjal egészítik ki. Néhányuk valódi és nem alkudható, mint például az átírás költsége. Mások sokkal aljasabbak, mint például a dokumentációs, reklám- és jármű-előkészítési díjak. Ez utóbbiaknak a tárgyalás részét kell képezniük, és az autó árának részének kell tekinteni őket.

Egyes használtautó-értékesítők, egyszerűsítik az autóvásárlási élményt azáltal, hogy megszüntetik az utolsó pillanatban felmerülő díjakat, és az alkudozás nélküli értékesítési folyamatra térnek át. Az autó meghirdetett ára nem alkuképes, és a vételárhoz nem adnak hozzá kereskedői vagy dokumentációs díjat.

Az Ön ellenajánlatának a hasonló járművek eladási árának alsó határán kell lennie, és késznek kell lennie arra, hogy indoklással támassza alá ajánlatát. Az ajánlatában mindenképpen vegye figyelembe az autó esetleges javítási költségeit.


Ne feledje: ha egyszer már mondott egy árat, nem mehet lejjebb. Ha az ellenajánlata olyan alacsony, hogy az már sértő, ne feledje, az eladónak joga van elsétálni. Fontos figyelembe venni, hogy a kereskedőnek joga van a tisztességes árhoz. Egy magáneladó olyan árat vár el, amely megfelel annak, amit más eladók ugyanazért az autóért kapnak.

Viselkedés

A lényeg: Ne legyen bunkó, és ne hagyja, hogy az eladó bunkó legyen önnel. Legyen határozott, de udvarias és professzionális.

A tárgyalás eltarthat egy ideig. Minden alkalommal, amikor az eladó egy ajánlattal jelentkezik, kérje meg, hogy indokolja meg, miért gondolja, hogy az autó megéri azt az árat. Válaszoljon az ajánlatukra, és indokolja meg, hogy miért nem fogja kifizetni a kért árat.

Ha az eladó megpróbálja megfélemlíteni vagy megfélemlíteni, hogy alkut kössön, akkor azonnal rohanjon - ne sétáljon! - el. Valójában az elsétálás a legerősebb tárgyalási eszköz, amivel rendelkezhet, feltéve, hogy helyesen használja. Ha elsétál, mindenképpen hagyja meg az elérhetőségét, és adja az eladó tudtára, hogy keresse meg, ha közelebb tudnak kerülni az Ön árához.

Soha ne bízzon az eladó matematikájában, amikor egy ajánlat értékeléséről van szó. Tartson készenlétben egy jegyzettömböt, és használja a telefonján a számológép alkalmazást, és ellenőrizze a számokat. Ha egyszer rájönnek, hogy érti a matekot, kevésbé valószínű, hogy játszadozni fognak a számokkal.

A papírok aláírása

Ha kereskedőtől vásárol autót, ez az utolsó lépés egyszerű. Az eladó elkészíti a vásárlási dokumentumokat. Önnek csak el kell olvasnia és aláírnia őket. Mindenképpen ellenőrizze az összes számot, és győződjön meg arról, hogy nem kerültek-e bele költséges extrák az üzletbe. Soha ne írjon alá hiányos vagy hibás dokumentumokat. Nehezebb olyan papírok kijavítását követelni, amelyeket már Ön is aláírt.

Bonyolultabb a helyzet, ha egy autót magántulajdonostól vásárolja. Egyiküknek el kell készítenie az adásvételi szerződést. Ebben fel kell tüntetni a dátumot, a futásteljesítményt, az árat és minden különleges feltételt. A hitelezőjének lehet, hogy van egy speciális formanyomtatványa, amelyet használnia kell, vagy további információk feltüntetését írja elő. A legtöbb esetben a magánszemélyek közötti autóeladás olyan ügylet, amely nem tartalmaz garanciális fedezetet. Ha az ügylet során javításokat kötött ki, azokat az adásvételi szerződésen fel kell tüntetni.

Végül át kell ruháznia a tulajdonjogot az eladótól Önre, és az autót az Ön nevére kell bejegyeztetnie.

Ne feledje, kötelező biztosítást is kötnie kell!


9. Vegye figyelembe a kiegészítőket, garanciákat és biztosításokat

Már majdnem a célegyenesben vagyunk, de van még néhány utolsó feladat, amelyet el kell intézni.

Kiegészítők

Amikor aláírja a végső papírokat, valószínűleg elárasztják majd a kiegészítő termékekre vonatkozó ajánlatokkal. Ezek lehetnek például kiterjesztett garanciák (néha szervizszerződések). Az ajánlatok általában dörzsölt értékesítési ajánlatokkal és az azonnali vásárlásra való felszólítással járnak.

Mielőtt ezt megtenné, végezze el a kutatást. Sok esetben a termékek a márkakereskedésen kívül is megvásárolhatók, kedvezőbb áron. Az olyan termékek, mint a kiterjesztett garanciák, számos hitelezőtől és biztosítótársaságtól megvásárolhatók.

A kereskedő a termékeket be kívánja építeni az autó finanszírozásába. "Ez csak néhány forinttal növeli havonta a törlesztőrészletét" - mondják majd Önnek. Az igazság az, hogy Ön ritkán akarja finanszírozni ezeket a kiegészítőket. Nem kevés értéket adnak hozzá a járművéhez, de megemelik a finanszírozás hitel/érték arányát (LTV). A "havonta csak néhány forint" érv elrejti a termékek valódi költségeit is.

A gyártói hitelesítéssal rendelkező használtautó-vásárlás általában gyári garanciális fedezetet kap, így nem kell azonnal kiterjesztett garanciát vásárolnia. Más használt járműveket általában úgy adnak el, ahogy vannak, az autó eredeti gyári garanciáján túl semmilyen garanciával. Ha ez a garancia lejár, vagy ha már lejárt, akkor a javítási költségekkel önnek kell számolnia. A fogyasztóvédők szinte mindenütt azt tanácsolják, hogy ne vásároljon kiterjesztett garanciát. Ha mégis úgy dönt, mindenképpen hasonlítsa össze a piacon kapható termékeket, azok árait és a mögöttük álló vállalatokat.

Kösse meg a megfelelő gépjármű-biztosítást

Gyakran figyelmen kívül hagyják, de az új autója védelme érdekében gépjármű-biztosítást kötni nem csak jó ötlet, hanem minden esetben törvény írja elő. A legtöbb hitelező megköveteli, hogy minden általuk finanszírozott autóra kössön teljeskörű biztosítást.

Használt autó birtoklása

Hosszú volt az út, de most már Ön is autótulajdonos. Biztosítani szeretné, hogy autója megfelelően karbantartott legyen, és hogy mindent megtegyen az értékének védelme érdekében. Azzal, hogy vigyáz az autójára, korlátozza az értékvesztését. Amikor eljön a következő járművének az ideje, azt szeretné, hogy a lehető legmagasabb legyen a csereértéke.

Ön keményen megdolgozott az autójáért és annak finanszírozásáért. Ha nem teljesíti a törlesztőrészleteket, akkor az egész kemény munka kárba veszhet, és ezzel együtt a hitelminősítése is sérül.

10 hiba használt autó vásárlásakor, amit el kell hogy kerüljön

Amikor belemerül a használt autók piacába, fontos, hogy elkerülja azokat a gyakori buktatókat, amelyek az álomautódját rémálommá változtathatják. Íme egy összefoglaló a leggyakoribb hibákról, amelyeket az emberek elkövetnek használt autó vásárlásakor, hogy Ön elkerülhesse ezeket, és magabiztosan indulhasson útnak:

1. Nem tudja, mit engedhet meg magának

Fontos, hogy tisztában legyen a költségvetésévelel, mielőtt vásárolni kezd. Számolja ki, mennyit tud előlegként kifizetni, és mennyit lehet a havi törlesztés. Ne szeressen bele egy autóba, csak hogy később rájöjjön, hogy nem fér bele a pénzügyi kereteibe.

2. Nem tudja, mit akar

Ha homályos elképzelései vannak arról, mire van szüksége, az zavaró lehet. Szűkítse le az igényeinek megfelelő járműtípusokat, de ne legyen túl specifikus. A megfelelő egyensúly megtalálása segít gyorsabban és megalapozottabb döntést hozni.

3. Nem ellenőrzi az eladó hátterét, hírnevét

Nem minden eladó egyforma. Az eladók hírnevének, hátterének felkutatása az interneten és online platformokon, megóvhatja attól, hogy időt pazaroljon a kevésbé megbízható eladókra.

4. Hagyja, hogy a szíve uralkodjon az ésszel szemben

Az érzelmi döntések legtöbbször olyan vásárlásokhoz vezethenek, melyeket az ember megbán. Maradjon racionális, és összpontosíton arra, mire van szüksége, ne csak arra, amit a szeme és szíve kíván.

5. Határozatlanság

Ha jó ajánlatot talál cselekedjen gyorsan. A jó ajánlatok nem tartanak sokáig, és a habozás azt jelentheti, hogy lemarad egy fantasztikus lehetőségről.

6. Nem végzi el a "házi feladatot"

Kutasson, járjon utána a piaci áraknak internetes eszközökkel. Az árak ismerete segít azonosítani a jó vételeket és jobb ajánlatokat tud majd kialkudni.

7. Nem próbálja ki az autót

A próbaút kihagyása nagy hiba. Ez a legjobb módja annak, hogy megérezze az autót, és felfedezze az esetleges problémákat, mielőtt elkötelezné magát a vásárlás mellett.

8. Perfekcionista hozzáállás

Értse meg, hogy egy használt autó sosem lesz tökéletes. A kisebb hibák keresése, miközben figyel a nagyobb problémákra, praktikusabb megközelítést jelenthet.

9. Csak magáneladókra korlátozza a használt autó keresést

A keresés korlátozása magáneladókra csökkentheti a lehetőségeit. A kereskedések gyakran több készletet, finanszírozási lehetőségeket és további védelmet nyújtanak, mint például garanciák és szolgáltatási szerződések.

10. Nem kér járműtörténeti jelentést

Mindig kérjen járműtörténeti jelentést. Ez fontos információkat tárhat fel az autó múltjáról, például balesetekről, árvizekről vagy mentett címekről. A jó kereskedőknek ezeket ingyenesen kell biztosítaniuk.


Ezen gyakori hibák elkerülésével jobban felkészülhet arra, hogy olyan használt autót találjon, amely megfelel az igényeinek és a költségvetésének, anélkül, hogy nem kívánt meglepetésekkel találkozna. És ne feledje: „Ne hagyja, hogy a tökéletes az jó ellensége legyen” – néha egy kis kompromisszum is nagyszerű autóhoz vezethet. Kellemes autóvadászatot!

regisztraciosado.hu ©️ 2024