Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Mi az a mild hibrid (lágy hibrid), és érdemes-e ilyet vásárolni?

Mi az a Mild Hibrid ? A hibrid hajtás - a belső égésű motor és az elektromos motor kombinációja az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében - ma már sok autós számára ismerős fogalom. A modern autókban az első Toyota Prius bevezetésével 1997-ben került bevezetésre.

Az elmúlt években ez a modell egyre népszerűbbé vált, és egyre több plug-in hibrid modellel bővült. Ezek hosszabb távokon is képesek kizárólag elektromos meghajtással közlekedni és még mindig rendelkeznek a benzin- vagy dízelmotor támogatásával.

A téma legújabb változata a "mild hibrid", amellyel számos autógyártó, köztük az Audi, a BMW, a Ford, a Kia és a Volvo kínál ilyen technológiával felszerelt modelleket.

Mi az a mild hibrid rendszer?

Ez egy megfizethető, meglehetősen egyszerű alkatrészekből álló egység, amely csökkenti a benzin- és dízelmotoros autók üzemanyag-fogyasztását és CO2-kibocsátását. Általában egy kis elektromos generátorból áll, amely a hagyományos indítómotort és a generátort (a 12 voltos akkumulátort töltve tartó készüléket) helyettesíti, valamint egy kis lítium-ion akkumulátorból.

A legtöbb mild hibrid 48 voltos elektromos rendszerrel működik, ami magasabb feszültséget jelent, mint a hagyományos 12 voltos rendszerek. Ez olyan alkatrészeket lát el energiával, amelyek korábban a motorról működtek volna, és így hatékonyabb működést tesz lehetővé.

mild hibrid rendszer ford puma

Hogyan működnek a mild hibridek?

Ahogy a neve is mutatja, a mild hibridek csak kis mértékű elektromos támogatást nyújtanak a motornak - ez nem elég ahhoz, hogy az autó kizárólag elektromos energiával működjön. A rendszerek márkánként kissé eltérő módon működnek. Általánosságban elmondható, hogy általában a generátorból származó energiát arra használják, hogy erős gyorsításkor segítsék a motort, és segítsék, hogy az autó leállítása után, álló helyzetben zökkenőmentesebben induljon újra.

A fékezéskor is gyűjtenek energiát, amelyet az akkumulátorban tárolnak, hogy további segítséget nyújtsanak. A mild hibrid technológiával felszerelt autók átlagosan 15%-kal hatékonyabbak hagyományos társaiknál.

A mild hibrid technológia gazdaságosságának és teljesítményének fokozására használt egyik legjobb példa a Ford Puma. A tavalyi Év Autója és a 2021-es év kedvenc kis SUV-ja. A Ford 1,0 literes háromhengeres benzinmotorral szerelt modelljeinek többsége mild hibrid rendszerrel rendelkezik.

A Ford szerint a rendszer folyamatosan figyeli az autó vezetésének módját, hogy meghatározza, milyen intenzíven kell tölteni az akkumulátort, és mikor kell a motort támogatni. A rendszer 20 Nm extra húzóerőt adhat a motornak. Így normál terhelés mellett nem kell olyan keményen dolgoznia, ami akár 9%-os gazdaságossági javulást ígér. Ugyanez a teljesítménynövelés akkor is alkalmazható, ha a motor nagy terhelés alatt van, így javítva a teljesítményt.

A mild hibrid rendszerek széles skálája létezik, és egyesek kifinomultabbak, mint mások. Az egyik legokosabb az Audi Q8 luxus SUV-ban található. Ez a rendszer még nagyobb mértékben igyekszik javítani a gazdaságosságot azáltal, hogy az autó adaptív sebességtartó automatikájával együttműködve lassítja az autót.

Amikor kanyarokhoz és körforgalmakhoz közeledik, és a regeneratív fékezésből származó energiát hasznosítja. Az üzemanyag-megtakarítás érdekében még a motort is képes kikapcsolni, és akár 40 másodpercig hagyni, hogy az autó guruljon.

Mennyire zöldek a mild hibridek?

Az lágy hibridek hátránya, hogy nem olyan környezetbarátok, mint a "teljes" hibridek és a plug-in hibridek. Bár a Puma Ecoboost 125 Hybrid 96 g/km-es CO2-kibocsátása lenyűgöző a legtöbb hagyományos kis SUV-éhoz képest, ez jóval magasabb, mint a plug-in hibrid Renault Captur E-Tech 34 g/km-es CO2-kibocsátása. A Q8 50 TDI 219g/km-es értéke pedig egy dízelüzemű luxus-SUV-hoz képest meglehetősen jónak mondható. Azonban elhalványul a plug-in hibrid BMW X5 xDrive45e mindössze 29g/km-es kibocsátása mellett.

lágy hibrid bmw x5

Miért érdemes megfontolni egy mild hibrid hajtású autót?

Először is, ezek kevésbé összetettek, mint más hibridek. Így sok esetben olcsóbb a beszerzésük. Emellett könnyebb velük együtt élni, mint a plug-in hibridekkel, amelyeket rendszeresen be kell dugni a konnektorba, hogy teljes mértékben kiaknázhassák előnyeiket. Ha a plug-in hibrid túl drága, vagy nincs hozzáférése töltőhöz, a mild hibrid tisztább megoldás, mint a hagyományos benzines vagy dízel. Vezetésük sem különbözik a hagyományos modellekétől, és kézi sebességváltóval rendelkező autókkal is működnek. Így jó választás azoknak, akik ragaszkodnak a hagyományosabb vezetési élményhez.

Milyen más hibrid típusok léteznek?

Minden hibrid autóban van egy hagyományos motor, egy villanymotor és egy akkumulátor, bár ezek mérete és kapacitása eltérő. A mild hibridek mellett három másik hibridtípus is létezik, és mindegyik másképp működik.

Párhuzamos (paralel) hibridek

A Toyota Prius a legismertebb példája ennek a hibridtípusnak. Az autó kerekeit közvetlenül a motor, csak az elektromotor vagy mindkét erőforrás együttes működése is meghajtja.

Gyorsításkorés legfeljebb 25 kilóméter/órás sebességnél a Prius csak az elektromotort használja erőforrásként. Így városi közlekedésben nagyon takarékos. A benzinmotor a sebesség növekedésével és erős gyorsításkor kapcsol be.

Amikor lassítunk vagy fékezünk, a regeneratív fékrendszer áramot termel és tárol az akkumulátorban későbbi felhasználásra. De az autó csak 2 kilométerig képes kizárólag elektromossággal működni. A Toyota a Yaris és a Corolla ferdehátúaknál, valamint a Prius MPV hibrideknél is ezt a rendszert alkalmazza. A prémium testvérmárka, a Lexus modelljei szintén ugyanezen az alapon működnek.

mild hibrid

Hatótávnövelő (range extender) hibridek

Ezek viszonylag ritkák, és abban különböznek a hagyományos hibridektől, hogy a belsőégésű motorok elsősorban generátorként működnek, és áramot termelnek a kerekeket meghajtó villanymotorok működtetéséhez.

A BMW i3 Range Extender - amelynek gyártása 2018-ban szűnt meg, és már csak használtan vásárolható meg - egy népszerű példa erre. Apró benzinmotorja elegendő energiát biztosít ahhoz, hogy fenntartsa az autó akkumulátorának töltöttségét. Így 130 km-rel növeli az i3 hatótávolságát a teljesen elektromos változathoz képest (összesen 330 km-re).

A hatótávnövelő hibridek legújabb példái közé tartozik a Honda CR-V Hybrid és a 2021-ben érkező Nissan Qashqai e-Power változata. A Nissan szerint a range-extender rendszer jobb teljesítményt biztosít a Qashqai számára, mint amit egy ezzel egyenértékű párhuzamos hibridtől kapnánk.

hibrid autó

Plug-in hibridek

Ezek a hagyományos hibridek és a teljesen elektromos autók közötti félúton helyezkednek el. Ahogy a nevük is mutatja, konnektorba dughatók, hogy feltöltsék az akkumulátoraikat.

Bár hagyományos motorral rendelkeznek, a hagyományos hibrideknél nagyobb akkumulátorokkal rendelkeznek, és pusztán elektromos árammal tovább tudnak haladni. Ez jelentősen csökkenti az üzemeltetési költségeket, ha rendszeresen töltik őket. Kedvenc luxus SUV-unk, a BMW X5 xDrive45e hivatalos elektromos hatótávolsága 87 km. Eközben a dízel-elektromos Mercedes-Benz GLE 350de még ennél is jobb, hivatalos hatótávolsága több mint 95 km.

regisztraciosado.hu ©️ 2024