Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Olajcsere sajátkezűleg, 10 lépésben Ön is megoldhatja

Olajcsere sajátkezűleg - megmutatjuk hogyan tudja megoldani házilag, 10 lépésben.

Az autó motorolajának cseréje az egyik legalapvetőbb autós karbantartási tevékenység. Az autó motorja egy mérnöki csoda, ez nem kérdés. Lényegében rengeteg fém alkatrészből áll, amelyek folyamatosan mozognak, amikor a motorja jár.

Olajcsere ! Olvassa el mi történik ha nem cserél olajat!

Mivel ezek a fém alkatrészek egymáshoz dörzsölődnek, elegendő kenésre van szükségük ahhoz, hogy az alkatrészek ne melegedjenek túlzottan, és hogy minden optimálisan működjön. Ez lényegében aláhúzza a motorolaj cseréjének fontosságát. Ahelyett azonban, hogy autóját a szervizbe vinné, tulajdonképpen maga is kicserélheti autója motorolaját. Íme, hogyan.

1. Használjon a járműve gyártója által ajánlott olajat és olajszűrőt

Mielőtt elkezdené felemelni az autóját, hogy hozzáférjen a motorolaj leeresztőcsavarjához, először minden szükséges kelléket ellenőriznie kell. A két legfontosabb alkatrész pedig, amelyre valaha is szüksége lesz, maga az olaj és az olajszűrő. Bár könnyű egyszerűen beszerezni a polcról leemelhető termékeket, először a jármű tulajdonosi kézikönyvében kell megnéznie, hogy a járművéhez és a márkájához ajánlott olajat és olajszűrőt vásárolja meg.

Vegye azonban figyelembe a környezetet, ahol él, mivel ez jelentős hatással lehet a motorolaj kiválasztására. Bár a használati útmutató ajánlást fog adni, tudnia kell, hogy ezek általános érvényűek - egy egyébként normál környezetben lévő járművel. Sajnos, ha melegebb vagy akár hidegebb helyen él, akkor előfordulhat, hogy a környezeti hőmérséklet alapján kell megnéznie, hogy melyik a legmegfelelőbb motorolaj a járművéhez. Még jó, hogy egyes gyártóknak már vannak ajánlásaik ilyen esetekre.

Amellett, hogy ellenőrizte a kézikönyvben szereplő olaj- és olajszűrő-ajánlásokat, győződjön meg róla, hogy minden egyéb eszközt és anyagot előkészített az otthoni motorolajcseréhez.

2. Járassa a motort körülbelül 5 percig

Ha még nem vette volna észre, az olajnak megvan az a különleges tulajdonsága, hogy alacsony környezeti hőmérsékleten egyetlen szilárd zsírtömbbé alakul. Bár a motorolajod szerencsére nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, hideg motor esetén az olaj mégis hajlamos arra, hogy leülepedjenek a fémrészecskék és a szennyeződések. Ezért kell beindítani a motort, és körülbelül 5 percig hagyni, hogy az olaj kevésbé legyen viszkózus. Így az olaj könnyen leengedhetővé válik.

Miután bemelegedett, ne engedje le azonnal az olajat. Várjon még 5 vagy akár 10 percet, hogy az olaj hőmérséklete kissé csökkenjen. Ez segít megelőzni az olajégésből eredő másodlagos sérüléseket. Ha autója több órán keresztül futott, mindenképpen hosszabbítsa meg az olaj hőmérsékletének csökkenésére szánt időt, mielőtt megpróbálná leengedni az olajat.

Olvassa el miért lehet magas az olajfogyaztás, vagy miért folyik az olaj az autójából

3. Rögzítse az autót sík, stabil és egyenletes terepen, és emelje fel

Állítsa le autóját sík, egyenletes és stabil terepen. Győződjön meg róla, hogy autóját automata sebességváltó esetén Park állásba, kézi sebességváltó esetén pedig Semleges állásba állítja.

Húzza be a kéziféket is.

Használjon egy hidraulikus emelőt a jármű felemeléséhez. Ha van járműállványa, most itt a tökéletes alkalom, hogy azt használja az autója alján lévő emelőgerendák közül egy vagy kettő megtámasztására. Soha ne használjon csak egyetlen emelőt, mivel ez meglehetősen kockázatos.

Olajcsere sajátkezűleg

4. Engedje le a régi motorolajat - Olajcsere sajátkezűleg

Abban az esetben, ha az autója rendelkezik a jármű alját védőlemezzel, akkor először ezt kell eltávolítania, hogy hozzáférjen az olajteknő csavarjához. Az olajteknő csavarjának eltávolításához szükséged lesz egy csavarkulcsra, hogy azt el tudd távolítani. Győződj meg róla, hogy közvetlenül az olajteknő dugcsavarja alá egy olajleeresztő edényt helyeztél el, így a csavar eltávolítása után az olaj egyenesen az edénybe fog folyni. Használd ki ezt az alkalmat arra is, hogy megtisztítsd az olajleeresztő csavart. A szivárgás megelőzése érdekében érdemes kicserélni az alátétet is.

Használt autó vagy új autó vásárlása? Olvassa el tippjeinket!

Hagyjon néhány percet, hogy az olaj teljesen kifolyjon a motorból. Még ha nem is csöpög már láthatóan olaj az olajteknőből, akkor is várnia kell még néhány percet a teljes kiürítéshez. Ha ez megtörtént, visszacsavarhatja az olajteknő csavarját.

Ha nem tetszik az ötlet, hogy a járműve alá kell másznia, és nem akarja megkockáztatni, hogy az olaj az arcába fröccsenjen, akkor vásárolhat egy olajleszívót, és egyszerűen eltávolíthatja a motorolajat a motor tetejéről. Ez úgy működik, mint egy szívókészülék.

5. Vegye ki az olajszűrőt, és tisztítsa meg a szűrőrekeszt

Mivel az olajcsere sajátkezűleg történő kivitelezése mindig több időt és odafigyelést igényel, mintha egyszerűen beadta volna autóját a szervízbe, figyeljen oda, hogy az újonnan beépített alkatrészek valóban passzolnak a járművéhez. Az olajszűrő cseréjével kapcsolatban a következő a helyzet. Ha olyan autója van, amely betétes olajszűrővel rendelkezik, amely jellemzően a motor tetején található, akkor az olaj leeresztése előtt célszerű először az olajszűrőt eltávolítani. Ez segít eltávolítani az olajat a szűrőből. Ha az olajszűrőt az olaj leeresztése után veszi ki, akkor a szűrőből még mindig kerülhet olaj vissza a motorba, és ez azt jelenti, hogy nem ürítette le teljesen a motort. Ha az olajszűrője lemezes típusú - a motor alján található -, akkor az olaj leeresztése után eltávolíthatja. 

Az olajszűrő eltávolításához használhat olajszűrő-eltávolítót vagy akár egy közönséges csiszolópapírt is, hogy jobban meg tudja fogni a szűrősapkát. Miután eltávolította, tisztítsa meg az olajszűrő rekeszét régi, de tiszta rongyok segítségével. Ügyeljen arra, hogy a szűrőrekeszből ne látszódjon nyoma a régi olajnak.

6. Helyezze be az új olajszűrőt

Minden motorolajcsere alkalmával már elvárható, hogy az olajszűrőt is cserélje. Cserélje ki az O-gyűrűket is, ha már itt tart, hogy biztosítsa a szivárgásmentes rendszert. Kenje be az O-gyűrűt azzal az új motorolajjal, amelyet be fog tölteni a motorjába. Ez segít a tökéletes tömítés biztosításában. Most helyezze fel az olajszűrőt, és húzza meg a szűrősapkát. Ügyeljen arra, hogy a kupak meghúzásakor az ajánlott nyomatékot alkalmazza.

motorolajcsere otthon

7. Adjon hozzá új motorolajat

Az olajcsere sajátkezűleg történő kivitelezése során, talán ez a legfontosabb mozzanat. Mindig használjon tölcsért, hogy megkönnyítse a motor új olajjal való feltöltését. Az olajsapka a motor tetején található. Ez általában egy olajkanna piktogrammal van jelölve. Mielőtt ehhez a lépéshez ér, már tudnia kell, hogy mennyi olajat kell a motorjába töltenie. Ha nem, győződjön meg róla, hogy először elolvasta a kézikönyvét, hogy képet kapjon arról, hogy mennyi olajra van szüksége a motorjának. Használhatja a mérőpálcát is, hogy képet kapjon a már kiöntött olaj szintjéről. Ügyeljen arra, hogy ne töltse túl a motort olajjal, mivel ez is problémákat okozhat az autójában. Zárja le és húzza meg a kupakot, miután megfelelő mennyiségű és típusú motorolajat töltött a motorjába.

8. Indítsa be autója motorját, és hagyja járni néhány percig

Mindig ügyeljen arra, hogy minden olajcsere után néhány percig járassa a motort. Ez azért van, hogy az új olaj az egész motorban keringjen, beleértve az olajszűrőt és a csapágyakat is. Ez egyúttal remek alkalom arra is, hogy ellenőrizze, nincs-e szivárgás. Ha van, akkor állítsa le a motort, hagyja, hogy egy kicsit lehűljön, és húzza meg azokat a részeket, ahol szivárgást észlelt.

9. Ellenőrizze a motorolaj szintjét

Miután pár percig hagyta járni a motort, hogy az olaj keringjen, állítsa le a motort, és hagyja kihűlni körülbelül 5 percig. Ezután ellenőrizze az olajszintet a mérőpálcán keresztül. Az olajszintnek a MIN és MAX jelölések között kell lennie a mérőpálcán, bár egyes járműgyártók valójában azt javasolják, hogy a mérőpálca olajszintje a MAX értéken legyen. Ismét meg kell néznie a használati útmutatót. Ezzel technikailag az olajcsere sajátkezűleg kész is, de még van egy fontos adminisztrációs dolog amit meg kell tennie.

10. Dokumentálja az olajcserét - Olajcsere sajátkezűleg

Ezt a lépést soha ne felejtse el. Dokumentálnia kell az elvégzett olajcserét, beleértve a jármű kilométeróráján feltüntetett futásteljesítményt is. Ezáltal képet kaphat arról, hogy mikor lesz a következő olajcsere. A legtöbb járműgyártó az olaj és az olajszűrő cseréjét 10-20000 km-ként vagy éventeajánlja, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Láttunk azonban olyan járműveket is, amelyek tökéletesen rendben működtek, ha az olajcserék között 30 000 kilométer is eltelt. Ismétlem, ez csak egy iránymutatás. Ha felírja a nemrég lezárt olajcsere kilométeróra-állását, akkor képet kaphat arról, hogy mikor érdemes elkezdeni az olaj ellenőrzését egy esetleges újabb csere céljából.

Autója motorolajának cseréje valójában egyszerű. Csak a megfelelő szerszámokkal kell rendelkeznie a munkához, és meg kell értenie, hogyan kell elvégezni az olajcserét, és nagyszerűen fog menni. Talán az egyetlen dolog, ami aggodalomra ad okot, az lesz, hogy az autója alá kerüljön, hogy hozzáférjen az olajteknő csavarjához.

Ezt leszámítva az olajcsere sajátkezűleg gyerekjáték. ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

regisztraciosado.hu ©️ 2024