Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Regisztrációs adó kérdések

Az alábbiakban összeszedtük a leggyakrabban feltett, regadóval kapcsolatos kérdéseket, és azokra adott válaszokat.

Regisztrációs adó kalkulátor - mire jó?

Kiszámítja a becsült regisztrációs adót.
Ha kíváncsi, mennyibe kerül a járművének magyarországi nyilvántartásba vétele, használja regisztrációs adó kalkulátorunkat. Adjon meg néhány alapadatot, és megkapja a regisztrációs adó becsült összegét!

Mennyi regisztrációs adót kell fizetni?

A regisztrációs adó összege számos tényezőtől függ.
Többek között az:

 • üzemanyag típusától (diesel, benzin),
 • a jármű motorteljesítményétől,
 • a környezetvédelmi besorolástól
 • az első regisztráció időpontjától.

A várható adóösszeg könnyen kiszámítható az oldalunkon megtalálható regisztrációs adó kalkulátor segítségével.
Egyszerűen adja meg a szükséges adatokat, és a kalkulátor kidobja az regadó várható összegét.

Kinek kell megfizetnie a regadót?


A regisztrációs adót annak kell megfizetnie, aki a nyilvántartásban tulajdonosként szerepel, legyen az magánszemély vagy szervezet.
 
Normál esetben három lehetséges szituációval kell számolnunk:
 1. Amennyiben a járművet a nyilvántartásba vétel előtt importálták, akkor a regisztrációs adó megfizetése az importőrt terheli.
 2. Ha a nyilvántartásba vétel a jármű átalakítása miatt esedékes, akkor természetesen a regisztrációs adó befizetése az aktuális tulajdonos felelőssége.
 3. Abban az esetben, ha a járművet flottakezelő lízingeli, az adó megfizetéséért a flottakezelő felel.

Mi a különbség új- és használtautó vásárlás esetén?

 • Új autó vásárlásakor a vételár általában tartalmazza a regisztrációs díjat, valamint a négy évig érvényes első általános műszaki vizsga költségét és a regisztrációs adót. Az autókereskedők általában gondoskodnak erről, de fontos, hogy az adásvételi szerződés aláírása előtt ellenőrizze a részleteket.
 • Ha már Magyarországon forgalomba helyezett használtautót vesz, nem kell regisztrációs adót fizetnie.

Mikor kell regisztrációs adót fizetnem?  Regisztrációs adó kérdések

A regisztrációs adót minden Magyarországon nyilvántartásba vett jármű után meg kell fizetni. Ez magában foglalja a jármű (személygépkocsi, motorkerékpár) első nyilvántartásba vételét (pl. külföldi jármű behozatala esetén). 
Az átalakítások utáni forgalomba helyezés, valamint a jármű flottaüzemeltetőtől történő bérlése esetén is megfizetendő ez az adónem.
Regisztrációs adó kérdések

Mikor mentesülhetek a regisztrációs adó megfizetése alól?

A jó hír az, hogy sok esetben nem kell megfizetnie a magas regisztrációs adót.
Itt a lista, amely megmutatja, mikor nem kell regadót fizetni:

 • tisztán elektromos járművek  (5E környezetvédelmi osztály),
 • a plug-in hibridek (5P és 5N környezetvédelmi osztály),
 • a nulla károsanyag-kibocsátású járművek (5Z környezetvédelmi osztály) 
 • és egyes elektromos motorkerékpárok

mentesülnek a regisztrációs adó alól.

Továbbá:

 • A diplomata rendszámmal (CD) rendelkező
 • a külföldön történő értékesítésre szánt Z-számmal rendelkező járművek

szintén mentesek a regisztrációs adó fizetési kötelezettség alól.

Ezenkívül

 • a hivatalos OT-rendszámmal ellátott,
 • bemutató célú járművek,
 • az importőr által nyilvántartásba vételt nem igényelt járművek

nem tartoznak a regisztrációs adó hatálya alá.

A regisztrációs adó alóli mentesség akkor is lehetséges, ha nemzetközi egyezmények és törvényi rendelkezések bizonyos mentességeket írnak elő.

Mikor igényelhetem vissza a regisztrációs adót?

Ha már a nyilvántartásba vétel előtt befizette az adót, visszatérítést kaphat, ha kiderül, hogy a járművet anélkül exportálták, hogy az Magyarországon nyilvántartásba került volna. 
Ha időközben megszűnt a nyilvántartásba vételre való jogosultsága, akkor is visszaigényelhető a regadó.

A befizetett regisztrációs díjat akkor is visszakapja, ha

 • a járművet ellopják,
 • teljes mértékben megrongálódik, totálkáros lesz, megsemmisül,
 • ha a közlekedési hatóságok elutasítják a regisztrációs kérelmet,
 • a jármű környezetvédelmi osztályának a módosítások következtében bekövetkezett javulása esetén,
 • lízingelt jármű esetén, ha  a lízingszerződés a futamidő lejárta előtt megszűnik (időarányosan).

Hogyan történik a regisztrációs adó megfizetése?

A procedúra a jármű a nemzeti közlekedési hatóságnak történő bemutatásával kezdődik.
Miután megvizsgálták a járművet és pontosan meghatározták annak a környezetvédelmi besorolását. Ezután a hivatal kiállít egy műszaki dokumentációt, amely elengedhetetlen a regisztrációs adófizetési eljárás megkezdéséhez.

Fontos tudnunk, hogy a mi feladatunk (mint adózó állampolgár, vagy szervezet), hogy a regisztrációkor tájékoztassuk a NAV-ot az adókötelezettségünkről.

Mit jelent a "gépjármű"?

A "gépjármű" alatt olyan járművet értünk, amit motor hajt, és amit közúton használnak. Ilyen például az autó, a motor, vagy a kamion. Ezeket a járműveket rendszámmal látják el, hogy könnyen beazonosíthatóak legyenek.

Mi a "pótkocsi"?

A "pótkocsi" olyan jármű, amit egy másik jármű húz maga után. Ilyen például a lakókocsi, amit az autó húz, vagy a teherautó utánfutója, amire rakományt lehet tölteni. A pótkocsikat is rendszámmal látják el.

Mi a "személygépkocsi"?

A "személygépkocsi" olyan autó, amiben legfeljebb kilenc ember fér el, beleértve a sofőrt is. Ilyen például a családi autó, amiben a családtagok utaznak. Az autóbuszok és a motorok nem számítanak személygépkocsinak.

Mi a "személyszállító gépjármű"?

A "személyszállító gépjármű" olyan jármű, amit emberek szállítására használnak. Ilyen például az autóbusz, a taxi, vagy a kisbusz. Ezekben a járművekben több ember is utazhat egyszerre.

Mi a "tehergépjármű"?

A "tehergépjármű" olyan jármű, amit áruk szállítására használnak. Ilyen például a kamion, a teherautó, vagy a furgon. Ezekben a járművekben nagy mennyiségű áru szállítható.

Mi az "autóbusz"?

Az "autóbusz" olyan nagy jármű, amiben sok ember utazhat egyszerre. Az autóbuszokban több mint kilenc ülőhely van, és nem kötik őket elektromos felső vezetékhez, mint például a villamosokat.

Mi a "motorkerékpár"?

A "motorkerékpár" olyan jármű, aminek két vagy három kereke van, és a legnagyobb sebessége 45 km/óra felett van. Vannak négykerekű motorkerékpárok is, de ezeknek a súlya nem haladhatja meg az 550 kg-ot, és a motorjuk teljesítménye nem lehet több 15 kilowattnál.

Mi a "külföldön nyilvántartott gépjármű"?

A "külföldön nyilvántartott gépjármű" olyan jármű, amit nem Magyarországon regisztráltak. Ilyen például az az autó, amit külföldön vettek, és ott is regisztráltak. Ezeknek a járműveknek a rendszámát és forgalmi engedélyét nem magyar hatóság adta ki.

Mi a "környezetkímélő gépkocsi"?

A "környezetkímélő gépkocsi" olyan jármű, amit úgy terveztek, hogy minél kevesebb káros anyagot bocsásson ki a levegőbe. Ilyen például az elektromos autó, vagy a hibrid autó, ami részben elektromos, részben pedig hagyományos belső égésű motorral működik.

Mi a "költségvetési szerv"?

A "költségvetési szerv" olyan szervezet, amit az állam, a helyi önkormányzat, vagy a nemzetiségi önkormányzat működtet. Ezek a szervezetek az államháztartás részét képezik, és az állam pénzügyi forrásaiból működnek.

Mi a "súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személy"?

A "súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személy" olyan ember, aki valamilyen testi vagy szellemi fogyatékosság miatt korlátozottan képes a mozgásra, vagy más tevékenységek végzésére. A fogyatékosságukat szakértői véleménnyel, hatósági állásfoglalással, vagy más hivatalos dokumentummal igazolják.

Mi a "segédmotoros kerékpár"?

A "segédmotoros kerékpár" olyan jármű, aminek két, három, vagy négy kereke van, és egy kis motor hajtja . A motor teljesítménye legfeljebb 4 kW, és a jármű legnagyobb sebessége nem haladhatja meg a 45 km/órát. A jármű saját tömege pedig nem lehet több 350 kg-nál.

Mi a "muzeális jellegű gépjármű"?

A "muzeális jellegű gépjármű" olyan jármű, amit legalább 30 éve gyártottak, és amit csak különleges alkalmakkor használnak, például kiállításokon. Ezeket a járműveket eredeti állapotukban tartják, vagy eredeti állapotukhoz hasonlóan állítják helyre.

Mi a "személytaxi"?

A "személytaxi" olyan személygépkocsi, amit személyszállításra használnak, és amit egy taxiengedéllyel rendelkező vállalkozás üzemeltet. A taxiknak különleges színű rendszámtáblájuk van, hogy könnyen felismerhetőek legyenek.

Mi a "mezőgazdasági vontató"?

A "mezőgazdasági vontató" olyan jármű, amit mezőgazdasági munkákra használnak, de alkalmas pótkocsi vontatására is. Ezek a járművek nem rendelkeznek rakfelülettel, és saját erőből 25 km/óránál gyorsabban tudnak haladni.

Mi a "külföldön nyilvántartott gépjármű és pótkocsi üzemben tartója"?

A "külföldön nyilvántartott gépjármű és pótkocsi üzemben tartója" az a személy, aki a járművet használja, vagy aki a járművet Magyarországról kivisz. Ez lehet az a személy, aki a jármű forgalmi engedélyét birtokolja, vagy aki a járművet a forgalmi engedélyben feltüntetett jogi személy vagy személyi egyesülés mellett használja.

Mi a "gépjármű forgalomból való kivonása"?

A "gépjármű forgalomból való kivonása" azt jelenti, hogy a járművet nem használják többé közúti közlekedésre. Ez történhet például akkor, ha a járművet eladják, vagy ha a járművet nem használják többé, és a tulajdonos nem akarja fenntartani a jármű üzemben tartásával járó költségeket.

Mi a "légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű gépjármű, pótkocsi"?

A "légrugós vagy azzal egyenértékű rugózási rendszerű gépjármű, pótkocsi" olyan jármű, aminek a rugózását légrugók biztosítják. Ez azt jelenti, hogy a jármű futóművének rugózását nem hagyományos acélrugók, hanem levegővel töltött gumiból készült rugók biztosítják. Ez a technológia kíméletesebb az utakra, és jobb vezetési komfortot biztosít.

Mi a "terhelhetőség (raksúly)"?

A "terhelhetőség (raksúly)" azt jelenti, hogy mennyi rakományt lehet a járműre tölteni. Ezt úgy számolják ki, hogy a jármű megengedett legnagyobb össztömegéből kivonják a jármű saját tömegét. Például, ha egy teherautó megengedett legnagyobb össztömege 10 tonna, és a teherautó saját tömege 3 tonna, akkor a teherautó terhelhetősége 7 tonna.

Mi a "kombinált árufuvarozás"?

A "kombinált árufuvarozás" azt jelenti, hogy a fuvarozás egy részét közúton, egy másik részét pedig vasúton vagy belvízi járaton végzik. Például, ha egy teherautó egy rakományt Budapestre szállít, akkor a rakomány egy részét közúton szállítják Budapestig, a másik részét pedig vasúton vagy hajóval szállítják tovább.

Mi a "katasztrófa"?

A "katasztrófa" olyan esemény, amely során és következtében nagy számú ember élete kerül közvetlen veszélybe. Ilyen esemény lehet például természeti csapás, mint az árvíz vagy a földrengés, ipari baleset, mint a vegyi szivárgás, vagy háborús esemény.

Mi a "segélyszállítmány"?

A "segélyszállítmány" olyan szállítmány, amit katasztrófa sújtotta területekre szállítanak, hogy segítséget nyújtsanak az ott élő embereknek. Ezt a szállítmányt olyan szervezetek igazolják, mint a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, vagy a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter.

Mi a "munkagép"?

A "munkagép" olyan jármű, amit munkavégzésre használnak, és nem minősül szállító vagy vontató eszköznek. Ilyen például a traktor, a markoló, vagy a targonca. Ezek a járművek saját erőből 15 km/óra sebességnél gyorsabban nem képesek haladni.

Mi a "gyártási év"?

A "gyártási év" azt jelenti, hogy melyik évben gyártották a járművet. Ezt az információt a hatósági nyilvántartásban találjuk meg.

Mi a "lassú jármű és a lassú jármű pótkocsija"?

A "lassú jármű és a lassú jármű pótkocsija" olyan jármű, aminek a legnagyobb sebessége nem haladja meg a 25 km/órát. Ilyen például a lassú traktor, vagy a lassú vontató.

Mi a "nyergesvontató"?

A "nyergesvontató" olyan vontató, amely a rajta levő nyeregszerkezet útján a vontatott félpótkocsi tömegének jelentős részét átveszi. Ilyen például a kamion, amelyik egy nagy félpótkocsit húz maga után.

Mi a "hybrid meghajtású jármű"?

A "hybrid meghajtású jármű" olyan jármű, aminek van egy elektromos és egy hagyományos belső égésű motorja is. Ilyen például a hibrid autó, ami részben elektromos energiából, részben pedig benzinből vagy dízelből m űködik.

Mi a "környezetvédelmi osztályjelzés"?

A "környezetvédelmi osztályjelzés" azt mutatja meg, hogy a jármű mennyire környezetbarát. Minél nagyobb a szám, annál környezetbarátabb a jármű. Ha a jármű környezetvédelmi osztályjelzése nem ismert, akkor azt a jármű különböző dokumentumai alapján kell megállapítani.

Mi a "környezetkímélő motorkerékpár"?

A "környezetkímélő motorkerékpár" olyan motorkerékpár, aminek csak elektromos motorja van, és nincs más erőforrása. Ez azt jelenti, hogy ezek a motorkerékpárok nem bocsátanak ki káros anyagokat a levegőbe, és csendesebbek, mint a hagyományos motorkerékpárok.

Mi a "pénzügyi lízing"?

A "pénzügyi lízing" olyan szerződés, amiben a lízingbeadó (általában egy bank vagy pénzügyi intézet) egy járművet bocsát a lízingbevevő rendelkezésére egy meghatározott időre, cserébe a lízingbevevő rendszeres díjat fizet. A lízing időszakának végén a jármű tulajdonjoga átszáll a lízingbevevőre.

Mi az "ideiglenesen forgalomban tartott gépjármű"?

Az "ideiglenesen forgalomban tartott gépjármű" olyan jármű, amit csak ideiglenesen használnak, és aminek "I" betűjelű ideiglenes rendszámtáblája van. Ilyen például a jármű, amit csak egy bizonyos időszakra használnak, például egy rendezvény idejére.

Mi a "próbajármű"?

A "próbajármű" olyan jármű, amit a vásárlás előtt tesztelnek. Ezeknek a járműveknek is "I" betűjelű ideiglenes rendszámtáblájuk van.

Mi a "kiviteli célú gépjármű"?

A "kiviteli célú gépjármű" olyan jármű, amit Magyarországról külföldre szállítanak el, és "I" betűjelű ideiglenes rendszámtáblával van ellátva. Ilyen például az az autó, amit Magyarországon vásárolnak, de külföldön fogják használni.

Van neked is hozzáfűznivalód a regisztrációs adó kérdések témaköréhez?
regisztraciosado.hu ©️ 2024