Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Regisztrációs adót kell a NAV-nak fizetni

Regisztrációs adó és NAV - Amikor egy magánszemély, vagy egy cég külföldről hoz be olyan gépjárművet, melyet megvásárolt, akkor minden ilyen esetben regisztrációs adót kell a NAV felé fizetni.

Az adónemet a NAV veti ki egyedi határozatban, mindig az adott gépjárműre vonatkozóan. Az azonban azonos minden esetben, hogy a regisztrációs adót a NAV minek alapján számolja ki.
A fizetendő összeget befolyásolja, hogy milyen környezetvédelmi besorolásba tartozik a jármű. Az is fontos, hogy mennyi idős és mikor volt dátum szerint az első forgalomba helyezése. Ezen túl érdekes még a hengerűrtartalom és az általános műszaki jellemzők.

Miután az új tulajdonos behozta a járművet az országba, legelőször el kell vinnie azt a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, majd ott a járművet átvizsgáltatni. 

Ha megkapja a hatóságtól az igazolást, hogy Magyarországon a jármű forgalomba helyezhető, akkor fordulhat a NAV-hoz. Itt elindíthatja a vámügyintézés folyamatát, vagyis a regisztrációs adó megfizetésének procedúráját.

Erre a célra a NAV oldaláról letölthető az a formanyomtatvány, melynek kitöltésével meg lehet kezdeni a vámügyintézést. Fontos tudni, hogy 2014. év elejétől a NAV már nem ad ki az ügyfél számára nyomtatott formátumú igazolást. A regisztrációs adó befizetését elektronikusan kezeli, bekerül egy adatbázisba. Ezt a nyilvántartást pedig minden okmányiroda el tudja érni és innen ellenőrizheti az adó megfizetésének tényét.
Regisztrációs adó - NAV

Mi a helyzet az okmányirodában?

Ezen a rendszeren keresztül az okmányirodából nem csak az összeg befizetését tudják ellenőrizni, hanem természetesen a gépjármű azonosító adatait is, mint az alvázszám, motorszám, stb.

Az új szabályozások mellett viszont van egy dolog, amit tudni érdemes. A NAV felé benyújtott regisztrációs adó visszatérítésével kapcsolatos ügyeket nem lehet elektronikus úton intézni. A visszatérítésre vonatkozó kérelem benyújtása az erre bevezetett új formájú nyomtatvánnyal történhet. 

Az űrlapot ki lehet tölteni akár kézzel, akár géppel, de a kötelező forma nélküli kérelmet is elfogadja a NAV a regisztrációs adó visszaigénylése során.

A regisztrációs adó NAV által történő kiszabása után az adó megfizetéséhez be szükséges nyújtani a külföldi számlát. Ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az adásvételi szerződés eredeti és magyar nyelvű példányát is prezentálni kell. Ha nem uniós országból hozzuk be a járművet, akkor a vámpapírt és az eredeti külföldi forgalmit is szükséges bemutatni.

Magánszemély esetén természetesen szükségesek a személyes okmányok. Ha pedig cégről beszélünk, akkor a cég képviselőjének aláírási címpéldánya, 1 hónapnál nem régebbi cégkivonat és bankszámlaszám azok az okmányok, melyek szükségesek ahhoz, hogy a regisztrációs adó NAV ügyintézés lebonyolódhasson.
regisztraciosado.hu ©️ 2024