Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Regisztrációs adó visszaigénylése

Abban az esetben, amikor valaki külföldről hoz be gépjárművet és azt idehaza szeretné forgalomba helyeztetni, akkor első lépésként meg kell fizetnie a regisztrációs adót. Azt tudjuk, hogy ezt a NAV számolja és veti ki minden esetben egyedileg.
Vannak olyan esetek, amikor ezt a regisztrációs adót vissza lehet igényelni. Igen fontos tudnivaló, hogy erre az esetre, a visszaigénylésre a NAV egy új, egységes formanyomtatványt vetett be, a visszaigénylést ennek kitöltésével lehet megkezdeni.

A regisztrációs adó visszaigénylése során a formanyomtatványt akár géppel, akár kézzel ki lehet tölteni. Amennyiben valaki nem tud e nyomtatványhoz hozzáférni, saját fogalmazású kérelmet is be lehet nyújtani a vámhatósághoz. A lényeg, hogy mindez, a fontos és szükséges adatokat tartalmazza.

Nem alkalmazható, azonban a regadó visszaigénylésekor az elektronikus ügyintézés.
Regisztrációs adó visszaigénylése

Milyen esetekben lehetséges a regadó visszaigénylése?

A regisztrációs adó visszaigénylése az alábbi esetekben lehetséges:

  • a gépjárművet véglegesen kiszállítják az országból,
  • vagy kiviszik a nélkül, hogy az itteni forgalomba helyezés megtörténne,
  • a forgalomba helyezés megtörténte előtt a járműről kiderül, hogy műszaki állapota miatt alkalmatlan a hazai forgalomban való használatra,
  • vagy amennyiben a forgalomba helyezés azért hiúsul meg, mert ezt megelőzően a gépjárművet ellopták, vagy megsemmisült.

Érdemes ismerni a következő kitételt, amikor az adott gépjármű flottában üzemel méghozzá bérbeadással. Amennyiben a bérleti szerződés az abban lefektetett lejárati idő előtt megszűnne, akkor ebben az esetben a jármű után már megfizetett regisztrációs adó valamint a szerződés lejárat szerint kiszámított regisztrációs adó közötti különbséget vissza lehet igényelni.

Szintén visszaigényelhető az a különbözet, ami akkor lép fel, mikor a regisztrációs adó megfizetése után a gépjárművön olyan átalakítást végeznek, mellyel legalább eggyel magasabb környezetvédelmi besorolást kap a jármű.

Egyéb érdekességek a regisztrációs adó visszaigénylés témakörében

Az Európai Bíróság 2006. október 5-én hozott egy ítéletet. Itt kötelezte a magyar kormányt, hogy a 2004. május 1. és 2005. december 31. között Magyarországra importált és az itthon regisztrált használt járművek után kifizetett regadó egy bizonyos hányadát az érintetteknek visszafizesse.
Anno a pénzügyminisztérium egy törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé a visszafizetés módozatáról. 
Ezen javaslat alapján a visszaigénylésre 2007. február 1-től kezdődően 180 napig volt lehetősége az érintetteknek.
regisztraciosado.hu ©️ 2024