Regisztrációs adó visszaigénylése

 

Abban az esetben, amikor valaki külföldről hoz be gépjárművet és azt idehaza szeretné forgalomba helyeztetni, akkor első lépésként meg kell fizetnie a regisztrációs adót, melyet a NAV számol és vet ki minden esetben egyedileg.

 

 

Vannak olyan esetek, amikor ezt a regisztrációs adót vissza lehet igényelni. Igen fontos tudnivaló, hogy erre az esetre, a visszaigénylésre a NAV egy új, egységes formanyomtatványt vetett be, a visszaigénylést ennek kitöltésével lehet megkezdeni.

A regisztrációs adó visszaigénylése során a formanyomtatványt akár géppel, akár kézzel ki lehet tölteni, de amennyiben valaki nem tud e nyomtatványhoz hozzáférni, saját fogalmazású kérelmet is be lehet nyújtani a vámhatósághoz, a lényeg, hogy a fontos és szükséges adatokat tartalmazza.

Nem alkalmazható, azonban a regadó visszaigénylésekor az elektronikus ügyintézés.

 

A regisztrációs adó visszaigénylés az alábbi esetekben lehetséges:

  • a gépjárművet véglegesen kiszállítják az országból,
  • vagy kiviszik a nélkül, hogy az itteni forgalomba helyezés megtörténne,
  • a forgalomba helyezés megtörténte előtt a járműről kiderül, hogy műszaki állapota miatt alkalmatlan a hazai forgalomban való használatra,
  • vagy amennyiben a forgalomba helyezés azért hiúsul meg, mert ezt megelőzően a gépjárművet ellopták, vagy megsemmisült. 

Érdemes ismerni a következő kitételt, amikor az adott gépjármű flottában üzemel méghozzá bérbeadással, akkor amennyiben a bérleti szerződés az abban lefektetett lejárati idő előtt megszűnne, akkor ebben az esetben a jármű után már megfizetett regisztrációs adó valamint a szerződés lejárat szerint kiszámított regisztrációs adó közötti különbséget vissza lehet igényelni.

Szintén visszaigényelhető az a különbözet, ami akkor lép fel, mikor a regisztrációs adó megfizetése után a gépjárművön olyan átalakítást végeznek, mellyel legalább eggyel magasabb környezetvédelmi besorolást kap a jármű.