Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Új autó vásárlás - 20+ tipp az új autó vásárlásához

Új autó vásárlás - Az, hogy mennyibe kerül egy új autó egyenesen a gyártósorról, végső soron attól függ, hogy milyen autót vesz. Mégis rengeteg módja van annak, hogy csökkentse a végső számlát.

Kövesse 20+ tippünket, hogy megtalálja az Önnek tökéletes új autót. Ismerje meg a legfontosabb tényezőket, mint a költségvetés, finanszírozás, üzemanyag-hatékonyság, modellválaszték, és szerezzen be értékes tanácsokat a tesztvezetéshez, az alkudozáshoz és a garanciális feltételekhez.

FIGYELEM
Ez egy hosszú leírás, szánja rá az időt és olvassa át alaposan, ha kell többször is! Pénzt és fejfájást fog megspórolni hosszú távon!

Új autó vásárlás csekklista

Segítségként egy letölthető pdf dokumentumot ajándékozunk Önnek, hogy az új autó vásárlás menete és végkimenete a lehető legproblémamentesebb legyen.

Nyomtassa ki magának és bizonyosodjon meg róla, hogy a teljes tartalmat átnézte. Térjen vissza ehhez a cikkhez, ha a részletekre kíváncsi.


Az először a lényeg: TÉNYLEG szüksége van egy vadonatúj autóra?

Egy új autó vásárlás projekt minden, csak nem pénzkímélő. Kérdezze meg tehát magától: tényleg szükség van arra, hogy az autó frissen guruljon le a gyártósorról vagy megfontolja-e egy használt autó vásárlását is?

Egy új autó átlagosan az első három év alatt értékének csaknem felét veszíti el, egyesek pedig még gyorsabban veszítenek értékükből, és vadiújként is - miután kigurult az autókereskedő telepéről - már negyedével vagy ötödével kevesebbet érnek a listaáruknál.

Ez hatalmas veszteség egy ilyen drága vásárlásnál. Még egy egy-két éves autó vagy egy volt bemutatóautó is általában sokkal jobb értéket képvisel, mint egy vadonatúj.

Mégis inkább használt autót venne? Olvassa el tippjeinket használt autó vásárlás esetén.


Az értékálló modellek

Ahogy a fenti pontban említettük, a legnagyobb probléma az új autó vásárlás során az, hogy nagyon gyorsan veszítenek az értékükből, amortizálódnak. Nem meglepő tehát, hogy az autó értékcsökkenése az idő múlásával általában a legnagyobb költség, és ezért kulcsfontosságú szempont.

Egyes modellek gyorsabban veszítik értéküket, mint mások, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet kap érte, amikor majd később el akarja adni. Tehát nézzen utána ennek, mielőtt új modellre vadászik (különösen, ha néhány év múlva tervezi eladni). Úgy tűnik, hogy az első tíz helyezett rendszeresen változik, úgyhogy végezzen kutatást.

Mint látható, a német autók nagyon értéktartóak. Ha Németországból importálna autót, olvassa el ügymenetleírásunkat.

Top 10 értéktartó autómárka

RANKGYÁRTÓ% ÉRTÉKVESZTÉS
50 000 KM UTÁN
1Mini46.1%
2Audi47.3%
3Volkswagen47.5%
4Lexus51.6%
5Ford53.5%
6Opel54.1%
7Fiat54.2%
8BMW55.8%
9Kia59.3%
10Nissan63.2%


Forrás: autocar.co.uk 2017.

A legjobb időpont új autó vásárlására

Ha már eldöntötte, hogy milyen autót választ, tudnia kell, hogyan juthat a legjobb üzlethez. A költségek csökkentésének egyik módja, ha a megfelelő időben vásárol. A kereskedőknek teljesítendő célokat kell elérniük, és ezért bónuszokat zsebelnek be. Ezek jellemzően a negyedéves eladásokon alapulnak, így március vége, június, szeptember és december a megfelelő időpont új autó vásárlás megejtésére.

A kereskedőknek el kell adniuk az autókat, ezért hajlandóbbak lesznek alkudozni és vonzó finanszírozási csomagokat kínálni. A nyugodt tárgyalás érdekében próbálja meg elkerülni a hétvégéket vagy a hónap elejét közvetlenül a fizetésnap után. A leendő vásárlókkal túlzsúfolt márkakereskedés nem jó hely egy kemény alkudozásra. Gondoljon az autó stílusára is. Nyáron az autósok kabrióvásárlásról álmodoznak, így a tél jó alkalom arra, hogy egy ilyen autóra alkut kössön. Íme néhány tipp egy brókertől és egy kereskedőtől arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes vásárolni a legjobb üzlet érdekében

...Ne hagyja a negyedév utolsó napjára, mivel a célok elérésével minden ajánlat eltűnik.

Minden kereskedő háromhavi értékesítési célok szerint dolgozik... A legtöbben már jóval a negyedév vége előtt megpróbáljuk elérni a célt, a legjobb üzleteket februárban és március elején kötöttük, és mostanra gyakorlatilag végeztünk a negyedévvel.


"Milyen autóra van szükségem?" ellenőrző lista

Mielőtt elkezdené böngészni az "igazit", gondolja végig, mit vár el igazán egy új autótól, mire van valójában szüksége. Ne engedje hogy csak a szíve diktáljon az új autó vásárlás közepette. Nincs értelme egy kétüléses kabriót venni, ha családalapítás előtt áll, ezért dolgozza ki, mi a reális. Kérdezza meg magaától:

Melyek az alapvető igényeim?

Üzemanyag-hatékonyság vagy elegendő hely az egész családnak?

Szükségem van-e az autóra valamilyen különleges feladatra?

Ha olyan hobbit vagy munkát végzel, amely különleges felszerelést igényel (pl. hegymászás, nagyobb műszaki eszközök szállítása), egy autó segíthet ezen eszközök könnyebb szállításában.

Rövid városi utakra vagy hosszabb autópálya-utakra kell az autó?

Képesnek kell lennie autópálya sebességgel cirkálni anélkül, hogy megerőltetné a gépet?

Mi a jobb, benzines vagy dízel?

A használni kívánt üzemanyag nagyban befolyásolhatja, hogy milyen modellt válasszon.

Hatalmas csomagtartóra van szükségem?

Gondolja át, hogy szüksége van-e helyre olyan dolgok számára, mint a sportfelszerelés vagy a babakocsi - vagy ha el kell férnie a barátságos Fidónak vagy a kotnyeles anyósának.

Környezetbarát autót szeretnék? 

Ha igen, egy hibrid vagy elektromos autó is szóba jöhet. Ezek induláskor többe kerülnek, de általában sokkal, de sokkal olcsóbb az üzemeltetésük. Állítson össze egy listát az alapvető követelményekről, és azzal induljon el.


A legolcsóbban üzemeltethető autók

Hogy időt és energiát spóroljon meg magának a számolgatással, az autós szakértők már elvégezték ezt a kutatást, megkönnyítve Önnek az új autó vásárlás folyamatát. A különböző modellek üzemeltetési költségeit, köztük az Ön által megvásárolni kívántakat is, több weboldalon is összehasonlíthatja. De kövesse az alábbi szabályokat, hogy megtalálja a legolcsóbb autókat:

A kisebb motorok olcsóbbak lehetnek

Az 1,0 literes vagy 2,0 literes motor kiválasztása nem csak a egyszerűen lóerőkről szól. Egy nagy motor általában több üzemanyagot éget el, mint egy kisebb. A motor mérete tehát létfontosságú szempont, ha az üzemanyag-takarékosság fontos tényező a döntésében. Természetesen ez attól is függ, hogyan használja az autót. A kis motor akkor a leghatékonyabb, ha rendeltetésszerűen használják, például a városban való közlekedésre.

Ha a kis motort nagy sebességgel használja, akkor annak sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy az autót mozgásban tartsa - így több üzemanyagot éget el.

A benzines autók általában olcsóbbak, mint a dízelek

A dízelmotorok gyakran gazdaságosabbak, mint benzines társaik. De ne tévesszen meg senkit, hogy ez egyértelműen jobb választássá teszi a dízelautót. Ezek az autók drágábbak, és általában többe kerülnek a kútnál, mint a benzinesek. Fontos, hogy új autó vásárlás közben ezt a témakört alaposan elemezze.

A kéziváltós autók olcsóbbak, mint az automaták

A sebességfokozatok közötti váltogatás plusz munkát jelent. Bár az automaták kivesznek a vezetésből némi gondot, magasabb árcédulával rendelkeznek. Sok automata azonban üzemanyag-takarékosabb, mint kézi társaik, mivel "tudja", hogy melyik a legjobb sebességfokozat az adott szituációban, így a többletköltség idővel megtérülhet.

A hibrid autók üzemeltetése olcsóbb, de megvásárlásuk többe kerül

A technológia napról napra fejlődik, és a modern hibridek mindenféle formában és méretben kaphatók, a szuperminiktől a luxus SUV-kig. Az üzemanyag-takarékosság és az olcsó vagy akár nulla adókulcsok vonzóvá teszik a részben elektromos meghajtású modelleket, mint például a Toyota Prius. A járművek a viszonteladás során is általában megőrzik az értéküket. Az új autó vásárlás azonban általában többe kerül - ezért mérlegelje a megtakarításokat.

A kisebb autók biztosítása olcsóbb

Ha pénzt szeretne megtakarítani, akkor olyan autót szeretne, amelynek biztosítása olcsó. A legolcsóbban biztosítható autókban sok a közös vonás, többek között a méretük. Egyszerűen fogalmazva, egy terepjáró biztosítása többe kerül, mint egy kis városi járgányé. Ez egy sor információn alapulo rangsor szerint, beleértve a teljesítményt, a biztonsági jellemzőket, az új modell árát és a pótalkatrészek költségét, egyértelmű, hogy a kisautók biztosítása alacsonybb mint az erősebb és nagyobb társaiké.

A Hyundai i10 például egyike annak a maroknyi autónak, amelyik a legalacsonyabb kategóriába tartozik, és ezért olcsón biztosítható. Új autó vásárlás előtt ellenőrizze a pontos modell biztosítási csoportbesorolását.

Érdemes megnézni az online biztosítási brókerek oldalait, ezekből jól meg tudja határozni, mekkora a valószínűen várható biztosítási költség.


Előre regisztrált autót vásárolva sokat megtakaríthat a listaárhoz képest

Az előre regisztrált (pre-reg) kategóriába sorolt autók a listaárból jelentős kedvezményekkel rendelkeznek, mivel elméletileg már volt egy tulajdonosuk. Ez úgy működik, hogy a kereskedő "megveszi" az autót, és bejegyzi a márkakereskedésnél. Ezt gyakran azért teszik, hogy mesterségesen teljesítsék az adott hónapra vagy negyedévre kitűzött értékesítési célokat. A kereskedők ezt azért teszik, mert gyakran többet keresnek a célok eléréséért járó bónuszokból, mint az autó eladásából. Ez azonban az Ön számára azt jelenti, hogy jelentős árengedménnyel vásárolhat új autót, mivel a nyilvántartás szerint már volt egy tulajdonosa. Ezzel egy új autó minden előnyét élvezheti egy majdnem új autó áráért.

Hogyan találhat egyet?

A pre-reg autókat ugyanúgy megvásárolhatja, mint bármely más új autót. Sok márkakereskedő a szezonális célértékek elérése érdekében tart előregisztrált autókat, ezért telefonáljon körbe, és kérdezze meg, hogy van-e raktáron az új autó vásárlás idején. Egy pre-reg autó legfeljebb hat hónapos lehet, és normál esetben legalább 20%-os árengedményt kell kapnia, de ez lehet mgasabb is, ha egy népszerűtlen modellről van szó, és a kereskedő kétségbeesetten próbálja eladni. Ha van egy autó, ami érdekli, alkudjon keményen. Ne feledje, hogy ezek az autók már betöltötték a céljukat a kereskedő számára az értékesítési célok növelésével. Érdemes érdeklődni a tesztvezetéses autókról vagy a bemutatótermi modellekről is - a megtakarítások hatalmasak lehetnek.

kocsi vétele
kocsi vétel

Bármilyen hátrány?

 • Az előregisztrált autóhoz nem rendelhet semmilyen különleges felszerelést - az autót úgy kell átvennie, ahogy van, vagy felárat kell fizetnie például egy újrafestésért, ha más színt szeretne.
 • A garancia akkor kezdődött, amikor az autót először regisztrálták, így egy kis fedezetet veszített ebből.
 • Előfordulhat, hogy egy előregisztrált autóra nem kaphat ugyanolyan vonzó finanszírozási csomagokat és alacsony THM-et, mint a nem regisztrált új autókra.
 • A viszonteladási értékek nem lesznek olyan magasak, mint egy be nem jegyzett autóé, mivel amikor eladja, az autónak két előző tulajdonosa lesz, nem pedig egy.

Vásároljon egy kifutó modellt, és csökkentse a költségeket 30%-kal

Vannak olyan autók, amelyeket hamarosan egy újabb modell fog leváltani?
Ezek a "kifutó" modellek gyakran az eredeti árhoz képest akár 30%-os kedvezménnyel találhatók meg, mivel a kereskedők helyet csinálnak a fényes, új készletnek az udvaron. Kifutó modell új autó vásárlás alkalmával ellenőrizze azonban a viszonteladási árat, mivel ezeknek az autóknak az értéke csökkenni fog, amikor megérkezik a helyettesítőjük.

Hogyan találhat egyet?

Ezeket a "kifutó" modelleket a márkakereskedőknél lehet megvásárolni. Az online brókereknél vagy az országos hálózattal rendelkező autókereskedésekben is megtalálhatja őket. Ha szeretné megtudni, hogy mikor érdemes keresni ezeket a kifutó modelleket, tartsa szemmel a magazinokat és a weboldalakat a legújabb modellekről szóló ismertetőkért - ezután kereshet ajánlatokat az általuk leváltott modellekről.


"Mennyibe fog ez nekem kerülni?" ellenőrző lista

Ha eldöntötte, hogy mindenképpen vadonatúj autót vásárol, akkor a lehető legtöbb információval vértezze fel magát - és ne siesse el az új autó vásárlás döntését.

Minden modellt megnézhet az interneten, ahol rengeteg online értékelés található. Kétféle költséggel kell számolnia: az előzetes és a folyamatos költségekkel.

Ellenőrizze, hogy a következőkre gondolt-e, és hogy a költségvetésben beárazta-e őket:

Előzetes költségek

Ha már eldöntötte, hogy autót vásárol, természetesen fizetnie is kell érte. A teljes költséget vagy előre kifizeti, vagy finanszírozási szerződést köt. Bármelyik utat is választja, számoljon azzal, hogy valamennyi előleget ki kell fizetnie, mielőtt elviszi az autót.

Pénzügyi törlesztés

Ha személyi kölcsönt vagy kereskedői finanszírozást vett fel, számolnia kell a törlesztőrészletekkel is.

Üzemanyag

Az új autó üzemeltetési költségének valószínűleg a legnagyobb részét a tankolás fogja adni. Járjon utána, hogy a kiszemelt autó mennyit fogyaszt és mérlegelje, hogy ezt tudja-e finanszírozni hosszú távon.

Gépjárműadó

A gépjárműadó alapja a gépjármű teljesítménye, valamit az adó mértéke függ még a gépjármű életkorától.
Az adó mértékét online is kiszámolhatja, partnerünk oldalán. A regisztraciosado.hu gépjárműadó kalkulátora teljes mértékben megfelel a hatályban lévő rendelkezéseknek, a számított összegek azonban tájékoztató jellegűek.

Gépjármű felelősség-biztosítás

A biztosítás költségei azon alapulnak, hogy a biztosítók mekkora kockázatot látnak Önben. Például, ha Ön egy fiatal, aki épp most tette le a vizsgáját, akkor többet fog fizetni a biztosításért. Ráadásul a meghibásodás elleni biztosítás megnöveli a költségeket. Az új autókhoz gyakran egy, vagy több évre szóló közúti segélyszolgálat (roadside assistance) biztosítást adnak. 

Műszaki vizsgák

Új autó vásárlás során ez annyira nem égető dolog, de legyen ott a fejében, hogy egyszer erre is költenie kell. Új autóknál a műszaki vizsga négy évig érvényes. Használt autóknál viszont időszakos vizsgán az első használatba vétel évét követő 3 éven belül, 3 naptári éven túl 2 évre adják meg a műszakit. Előfordulhat az is, hogy vonóhorog felszerelés miatt az autót újra kell vizsgáztatni és három éven belül vagyunk a műszaki vizsga érvényességét illetően. Ekkor újra három évre hosszabbodik a vizsga érvényessége. A forgalmi engedély érvényessége és a műszaki vizsga érvényessége szoros kapcsolatban áll.

Új autó vásárlás
Új autó vásárlás

Gépjármű műszaki vizsga hatósági díja 2021-ben egy személygépkocsi esetében például 16 290 Ft volt, míg a Környezetvédelmi adatlappal rendelkező M1 kategóriájú, ill. környezetvédelmi felülvizsgálatra nem kötelezett jármű esetén (műszaki és közlekedésbiztonsági díjrész) : 10 490 Ft.

Ezekre a vizsgadíjakra időszakosan számítania kell.

Szervizelés

Az autót rendszeresen, általában évente egyszer kell szervizeltetni, bár ez modellenként eltérő. A szervizelés biztosítja a biztonságos vezethetőséget és a gyártói garancia érvényben tartását.

Parkolási engedélyek és útdíjak

Hacsak nincs ingyenes parkolási lehetőség a lakóhelyén, vagy garázs, valószínűleg fizetnie kell az engedélyért. Nézze meg a lakhelye honlapján, hogy megtudja, mennyibe kerül ez. Vegye figyelembe a munkahelyi parkolás költségeit, ha oda is autóval megy, valamint az útközben esetleg felmerülő útdíjakat.

Egyéb kiadások

Az új gumiabroncsok, a javítások és a tisztítás sokba kerülhet, ezért gondoskodjon arról, hogy legyen némi mozgástér a költségvetésében. Szánjon tehát évente néhány tízezer forintot plusz kiadásokra - csak a biztonság kedvéért.

Gyors kérdések

Hogyan juthatok a legjobb finanszírozási ajánlathoz?

Íme néhány tipp, hogy biztosan a legjobb ajánlatot kapja:

 • Az autókereskedők a finanszírozás eladásából kaszálnak - ezért alkudjon keményen.
 • Minél alacsonyabb a THM, annál kevesebb kamatot kell fizetnie, ezért hasonlítsa össze az ajánlatokat.
 • Létfontosságú, hogy ellenőrizze a futamidő alatt visszafizetendő teljes összeget.
 • Számoljon utána - a hirdetésekben heti törlesztőrészleteket is feltüntethetnek, ami egy drága üzletet takarhat.
 • Legyen határozott a rámenős üzletkötőkkel szemben - rengeteg ajánlat létezik.
 • Ellenőrizze a további díjakat, mint például az előtörlesztési díjakat.

Hogyan hasonlítsam össze a modelleket?

Számos online eszköz áll rendelkezésre, amelyekkel összehasonlíthatja az egyes autókat. Az új autó vásárlás idején a kutatásnál rengeteg webhely lehetővé teszi, hogy akár három márkát és modellt is megadjon. Ha több márkát és modellt beír, részleteket kaphat a specifikációkról, az előnyökről és hátrányokról, valamint az új és a használt kocsik áráról.

Mi a helyzet az autó megbízhatóságával?

A legtöbb új autó vásárlójának követelménylistáján szerepel az autó megbízhatósága. Megnézheti az értékeléseket a vezetők tapasztalatairól egy adott modellel kapcsolatban. Emellett az olyan vásárlói elégedettségi felmérések, különböző kategóriákban tartalmaznak győzteseket: megbízhatóság, teljesítmény és építési minőség. A Honda Jazz a megbízhatóság terén az első helyen végzett, a Toyota Prius pedig a második helyen.

Mely autók a legbiztonságosabbak?

Minden modellnek át kell esnie bizonyos biztonsági teszteken, minimális követelményeknek meg kell felelniük. Az Európai Autóbiztonsági Szervezet(Euro NCAP) az autóknak minősítéseket ad, miután megvizsgálta, hogy milyen védelmet nyújtanak az utasoknak baleset esetén.

Manuális vagy automata - melyik a jobb?

A benzin vs. dízel (lásd lejjeb) választás az Ön vezetési preferenciáitól függ. Az amerikaiak imádják az automata autókat, de az Magyarországon az autósok megosztottak. A gyártók általában választási lehetőséget kínálnak a bestsellereiknél, ezért íme néhány gyors pro és kontra érv:

Első autó vásárlás
autó vásárlás

Manuális:

 • + Közvetlenebb vezetési élmény
 • + Kiváló kontroll
 • + Olcsóbban megvásárolható
 • - Az elindulás-megállás fárasztóbb lehet

Automata:

 • + Stresszmentesebb utazási élmény
 • + Nincs fárasztó sebességváltás
 • + Lehet, hogy üzemanyag-takarékosabb
 • - Kevesebb vezetési "élmény"
 • - Drágább a javítás

El kell adnia jelenlegi autóját? Magáneladással akár százezreket is nyerhet

Ha el kell adnia jelenlegi autóját, két lehetősége van: vagy a márkakereskedésben történő becserélés, amikor a kereskedő megmondja az árat, és azt levonja a megvásárolni kívánt autó teljes árából, vagy a magáneladás, amikor az autót a meghirdeti, és készpénzt kap attól, aki megveszi.

Becserélés

 Ez sok kellemetlenséget megspórolhat, de nagy valószínűséggel nem az olcsóbb megoldás az új autó vásárlás folyamatának közepette. Igen, így nem kell hirdetnie az autót, és nem kell potenciális vevőkkel foglalkoznia, de - és ez egy nagy "de" - nem kap annyit, mintha magáneladásban oldaná meg ezt a feladatot. Ne feledje, hogy a kereskedő kevesebbet fog fizetni, mint az autó értéke, mivel neki általában azon is nyereséget kell hoznia. Ezért gondosan mérlegelje az ajánlatokat.

Magáneladás

Ez időigényesebb, de valószínűleg többet kap az autóért, ha hajlandó erre az erőfeszítésre. A lehetőségek közé tartoznak az apróhirdetések internetes használtautó hirdetési oldalakon. További lehetőségek közé tartozik az autó eladása az eBay-en vagy a Facebookon. Kutatásaink szerint, az átlagos árkülönbség gyakran 20%-kal több, ha magánúton adja el, mintha becserélné. Ha mégis a cserét választja, figyeljen arra, hogy a kereskedők felhajtják a régi autó becserélési árát, hogy úgy tűnjön, mintha jó üzletet kötne, ugyanakkor többet kérnek az új modellért. Egyszerűen ellenőrizze, hogy mennyi készpénzt ad át az autócsere után - ez az üzlet valódi költsége.


Mindig alkudjon!

Az alkudozás nem csak a bazároknak van fenntartva, ez a kereskedők klasszikus képessége - és ezt várják el Öntől is -, ezért alkudjon keményen új autó vásárlás közepette. Az első szabály, hogy SOHA ne fizesse ki az autó listaárát - bolond lenne, ha a teljes árat átadná (kivéve, ha online vásárol, ahol az alkudozási lehetőségei korlátozottak!).

Fegyverkezzen fel a legolcsóbb internetes árakkal, és kényszerítse a kereskedőket arra, hogy versenyezzenek az Ön vásárlási szokásaiért - a neten található újautó árak listáján minden vadonatúj autóra egy praktikus "célár" szerepel. Nyomtassa ki ezt, és tartsa magát hozzá a tárgyalások során.

Az alkudozás még a megrögzött pénzmegtakarítók számára is ijesztő lehet, pedig nem kell megijedni.

A kezdő alkudozás - vegye rá őket, hogy adjanak valamit ingyen

A kereskedők gyakran mondják, hogy nem adhatnak kedvezményt, de ha még új vagy az alkudozásban, könnyű kiindulópont lehet, ha megkéred őket, hogy dobjanak valamit a rá. Legyen szó akár ingyenes navigációs rendszerről vagy padlószőnyegről, ha szüksége van egy kiegészítőre, próbáljon meg nem felárat fizetni érte.

Keresse a már kedvezményes árú autókat

Ha az ár már csökkentett, gyakran nagyobb a rugalmasság. A határokat már megszabták, és az eladó pszichológiai vesztesége is kisebb, mivel már lemondott arról, hogy teljes árat kapjon.

Sétáljon el - kérje meg őket, hogy hívják vissza

Pszichológiailag, ha nekik kell üldözniük Önt, ahelyett, hogy Ön szuper lelkes lenne, nagyobb valószínűséggel vezet jobb üzlethez.

Ne töltse ki a csendet

Ahogy a tárgyalások a végéhez közelednek, klasszikus értékesítési technika a hallgatás. Azt akarják, hogy elfogadja az árat, csak azért, hogy kitöltse a kínos csendet. Vegye rá őket, hogy egy olcsóbb ajánlattal álljanak elő.

A hibák árengedményeket jelentenek

Bár új autóknál ez valószínűtlen, nem lehetetlen. Hallottunk mi is horror sztorikat. Keresse a legapróbb horpadásokat vagy karcolásokat. Így nehezebb lesz eladni később, de még mindig tökéletesen vezethetőek.

Új autó vásárlás
Új autó vásárlás

Játssza ki őket egymás ellen

Hogy igazán felpörgesse az alkudozást, ne célozza meg a kereskedőket elszigetelten. Próbáljon meg kijátszani őket egymás ellen. Ennek két előnye van: egyrészt biztos alapot ad, másrészt a versenyösztönüket az Ön javára sarkallja, hiszen be akarják bizonyítani, hogy jobbak az ellenfélnél.

Legyen barátságos, de határozott

Nagyobb eséllyel ér el eredményt, ha az eladó munkatárs empatikus és együttérez Önnel. Ha udvarias, bájos vagy, és humorral kezeli az egész folyamatot, tovább juthat.

Ne féljen sokat kérni

Ne feledje, tegye humorral, tegye stílusosan, és nincs olyan ár vagy javaslat, ami túlságosan felháborító lenne. Gyakorlatilag bárhol, bármiért alkudozhat.

Alkudozási sikertörténetek

"Soha ne írjon alá aznap - sétáljon el. A következő napokban telefonhívásokat/leveleket fog kapni jobb ajánlatokkal... Végül a célul kitűzött csereértéket kaptam, 480 000 Ft-ot a listaárból és 2,0 %-kal olcsób THM-t egy Ford Fiestára. 4,9% volt a THM, de 2,9%-ra csökkent, amikor elsétáltam."

"Kaptam 1 200 000 Ft kedvezményt egy 6 750 00 Ft listaárú autóból, amely demó volt, mindössze 1500 km-rel az órában. Rávettem őket, hogy fedezzék az egy útra szóló 8000 forintos vonatjegyemet és egy tank gázolajat a hazaútra - ha nem kérsz, nem kapsz, és az eladó elismerte, hogy csak egy kis összeg jött le a jutalékából, hogy fedezze ezeket."


Győződj meg róla, hogy bármilyen extrát vásárol, szüksége van rá - és megéri!

A kereskedő valószínűleg megpróbálja majd eladni Önnek bármilyen csillogó modell felturbózott változatát új autó vásárlás közben. Ilyen lehet a tempomat, a Bluetooth, a műholdas navigáció vagy az alufelnik - vagy egy bizonyos metálkék árnyalatú autó. Mindezek megnövelik a költségeket, de tényleg SZÜKSÉGES ezekre? És ha igen, máshol olcsóbban is hozzájuthat? Vannak például ingyenes alkalmazások, amelyek a GPS-alapú okostelefont navigációs rendszerré alakítják, előre feltöltött térképekkel, útvonaltervezéssel és hangutasításokkal.

Aztán nézze meg, hogy a kereskedő mit dob még be. Ez általában a szervizcsomagoktól, garanciáktól és néha még egy éves biztosítástól kezdve bármit jelenthet. De mindig ellenőrizze, hogy ezeket valóban ingyen adják-e hozzá. A fentiekhez hasonlóan határozzon meg egy árat a keresett márka és modell esetében - ha az ár jelentősen meghaladja ezt, akkor valószínű, hogy az extrákért az autó árában fizet.

De ne becsülje le az értéküket. A garanciával évente 100 - 150000 Ft-ot is megtakaríthat, mintha külön vásárolná meg. Az autóbiztosítás is gyakran ennyit tesz ki egy év alatt. Mindig érdemes összehasonlítani, hogy mennyit fizetne az "ingyenes" extrákon kívül. És onnan kiindulva megalapozott döntést hozni. Ne feledje azt sem, hogy lehet, hogy olcsóbb egy prémium modellt vásárolni, amely tartalmazza az összes extrát, mint az alapmodellt, és aztán hozzáadni őket, mint ahogyan a "saját magának készített" pizza is drágább lehet.


Az online bróker árak akár 20 %-kal is olcsóbbak lehetnek, mint a márkakereskedőké

Vaskos megtakarításokat lehet elérni az internetes autóbrókerek segítségével. Ezek jellemzően nagy tételben vásárolnak népszerű modelleket, és a megtakarítás egy részét továbbadják az ügyfélnek. Gyakran még a legbőkezűbb kereskedők árait is alákínálhatják. Az online brókerek kevésbé valószínű, hogy a már meglévő autóját becserélik, de ez amúgy sem a legjobb pénzkímélő taktika.
Egyszerűen csak adja meg a kívánt modellt, és az oldal összeveti Önt az üzletet kötni kívánó kereskedővel.

Szuper tipp! 
Hagyja, hogy egy internetes autóbróker elvégezze Ön helyett a munkát az új autó vásárlás folyamatában. Egyszerűen adja meg a kívánt új autó adatait az oldalon, és máris megkapja a fő forgalmazók árajánlatait e-mailben. Az ötlet lényege, hogy a legjobb ajánlatokat Magyarország több száz kereskedőjének adatbázisából kapja meg. Nézze meg, hogy a legjobb árat hogyan hasonlítja össze az online brókerek árajánlataival, hogy megtalálja a legjobb árat.


A dízelüzemű autók üzemanyag-takarékosabbak - de a legtöbbeknek nem éri meg...

A dízelmotorok gyakran üzemanyag-takarékosabbak benzines társaiknál - és ez a legtöbbek számára még a VW károsanyag-kibocsátási botránya után is igaz marad. De ne tévesszen meg senkit, hogy ez egyértelműen jobb választássá teszi a dízelt. Ezek az autók drágábbak, és általában többe kerülnek a kútnál, mint a benzinesek. A dízelek beszerzési árának megtérülése évekig is eltarthat. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei - és ne feledje, hogy az üzemanyagárak ingadoznak, ezért új autó vásárlás esetén ellenőrizze ezeket.

Dízel

 • Takarékosabb
 • A motorok jellemzően robusztusabbak - hosszabb élettartamúak
 • Magasabb viszonteladási értéket képviselnek, mint az egyenértékű benzinmotoros modellek
 • A dízelüzemű autók esetében olcsóbb a gépjárműadó
 • Javítás esetén drágábbak az alkatrészek
 • Az üzemanyag gyakran drágább Magyarországon

Benzin

 • az üzemanyag általában olcsóbb Magyarországon
 • A motorok nem annyira robosztusak
 • Gyakran kevésbé megbízható, mint a dízelüzemű autók
 • Versenyautónak jobban megfelelőek
 • A gépjárművek adója drágább
 • Az autók valamivel gyorsabban veszítenek értékükből
 • A motorok kevésbé hatékonyak és több üzemanyagot fogyasztanak

Mielőtt tehát egyiket vagy másikat választaná, vizsgálja meg a valós fogyasztási értékeket.


A tesztvezetés ellenőrző listája - 13 dolog, amit ellenőrizni kell új autó vásárlás idején

Az autó tesztelése nem csak arról szól, hogy ellenőrizze, hogy jól érzi-e magát. Győződjön meg róla, hogy követi a 13 ellenőrizendő dolgot.

Ne feledje, hogy mivel új autót vásárol, a tesztvezetés nem az Ön konkrét autójával történik. Ha tehát valamilyen probléma merül fel, mérlegelje, hogy ez valószínűleg autóspecifikus-e (ebben az esetben nem érdekli), vagy valószínűleg az egész termékcsalád jellemzője (ebben az esetben érdekli).

Kényelmes a vezetési pozíció? 

Az ülés csúszható, emelhető és dönthető? Be tudja állítani a kormánykerék helyzetét? Minden tükröt és az ablakokon keresztül is lát? Eléri a pedálokat, a váltókart és a kéziféket?

Próbáljon ki különböző útvonalakat

Ha autópályán fog vezetni, akkor az autópályát is be kell vonni a tesztvezetésbe.

Végezzen vészfékezést egy üres úton, hogy ellenőrizze a fékeket

Próbálja ki a kéziféket egy emelkedőn, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tart-e; vészfékezés közben figyelje meg, hogy hall-e szokatlan csörgő vagy csattanó hangokat.

Ellenőrizze, hogy a fékek és a kuplung egyenletesen és hatékonyan működnek-e

Emellett végezzen el egy hárompontos fordulatot (Y megfordulást), hogy ellenőrizze a kormányzás holtjátékát.

Jó az egyenesfutás? 

Az autó az egyik oldalra húz, vagy egyenletesnek és kiegyensúlyozottnak érzi?

Ha gyermekülést fog belszerelni, könnyen be lehet illeszteni? 

Vagy ha nagyméretű tárgyakat kell szállítani, amelyekhez az üléseket le kell hajtani, elférnek-e?

Motorháztető, ajtók és csomagtartó

Könnyen nyitható a motorháztető, az ajtók és a csomagtartó? Jól záródnak?

Milyen az utastér? 

Kényelmes lesz az utasoknak egy hosszú utazás során?

A csomagtér

Ha valószínűleg nehéz vagy terjedelmes tárgyakat kell szállítani, könnyű lesz-e beemelni azokat a csomagtartóba?

Vezetési élmény

Simán húz, egyenletesen gyorsul és halad?

Milyen a teljesítmény? 

Elég erős ahhoz, hogy elhúzzon a közlekedési lámpáknál, és végtelen sebességváltások nélkül haladjon felfelé az emelkedőkön?

Van zavaró motorzaj (vagy egyéb zajok)? 

Vannak-e zavaró zörgések vagy zúgások?

Ellenőrizze a felfüggesztést

Mennyire simán kezeli a bukkanókat és veszi a kanyarokat?

Kényelmesen tud parkolni? 

Van külön parkolóhelye vagy garázsa? Gondot jelentene az autó elhelyezése?

kocsi vétel
Új kocsi vásárlás

Fizessen valamennyit az autóra hitelkártyával (ha teheti) - ez védelmet nyújt Önnek

Ha akár egy fillért is fizet az autóra hitelkártyán, akkor komoly extra védelmet kap, ha valami baj történne a későbbiekben. Feltéve, hogy a megvásárolni kívánt autó összköltsége egy bizonyos összeghatár között mozog, ha bármit is fizet a hitelkártyával, a kártyatársaság (vagy bizonyos esetekben a finanszírozó társaság) a kereskedővel együtt ugyanúgy felel, ha a dolgok rosszul sülnek el.

Ez azonban nem egyszerű. Egyes kereskedők nem fogadnak el hitelkártyát, mások pedig díjat számítanak fel a hitelkártya használatáért. Végül pedig egyes kereskedők csak korlátozott összegű kártyás fizetést engedélyeznek. Tehát gondolja át, hogy ez mennyire fontos illetve működőkées, és kérdezze meg a kiválasztott kereskedőt, hogy elfogadja-e a kártyát, mielőtt eldönti, hogyan fizet.


Egyes gyártók akár hét évig tartó garanciát is kínálnak

Reméljük, hogy egy új autóval valószínűleg semmi baj nem történik az új autó vásárlás után - de mi van, ha mégis? Az Ön autójára a gyártó garanciát vállal. A többség szűkös, két-hároméves garanciát kínál, míg néhány garancia akár hét évig, vagy a megtett kilométerek számától függően. Ez tulajdonképpen egy tisztességes kiegészítő, és akár több százezer forintot is megspórolhat, ha problémák merülnek fel.

De mivel a gyártó által biztosított garanciák általában akkor járnak le, amikor a mechanikai problémák elkezdenek jelentkezni, nem biztos, hogy ez a leghasznosabb. Egyes kereskedők hosszabb garanciát (5 év) kínálnak, és ha ez fontos Önnek, akkor ragaszkodhat az ezt kínáló autógyártókhoz. A Kia különösen rugalmas garanciát kínál, hét évig garantálja autóit. A Hyundai, a Chevrolet és a Toyota mind ötéves garanciát kínál.

A garancia meghosszabbítása

Ha az öné három év után lejár, a garancia meghosszabbítása drága mulatság lehet. Az önálló garanciaszolgáltatók évente több tízezret számítanak fel egy hároméves autó garanciájának meghosszabbításáért. Néhány kereskedő megpróbálja eladni Önnek a kiterjesztett garanciát az újautó-eladás részeként, de ezek igen drágák lehetnek.

TIPP
Tájékozódjon a kiválasztott modell megbízhatósági indexéről.

Ebből megtudhatja, hogy milyen problémák merülhetnek fel az autókban, és mikor, így eldöntheti, hogy a garancia meghosszabbítása valószínűleg megéri-e. Egy árösszehasonlító oldalon mindig vásárolhatsz egyet, amikor a gyártói garancia lejár. Vigyázzon, a választék nagy, és nem mindegyik jó, ezért ellenőrizze a záradékokat a kivételekkel kapcsolatosan. A jó biztosítás fedezi az alkatrészeket, a munkadíjat ÉS a következményes károkat.

Gyors kérdések

Mire terjedjen ki a garancia?

A garanciáknak a legtöbb mechanikai és elektromos hibára kell kiterjedniük, de általában nem fedezik a gumiabroncsok és a fékbetétek kopását. A legtöbb problémára, amely egy új autóval kapcsolatban felmerülhet, fedezetet kell nyújtani, ezért is lehet értékes, ha az eladáshoz egy tisztességes garancia kapcsolódik.

Megéri egyáltalán a szervizcsomag?

Sok új autóhoz fix szervizcsomag jár, így Ön egy előre kialkudott díjat fizet, amely az első három-öt év szervizeléseit fedezi. Ezek ragyogó módja lehetnek a költségek rögzítésének, de mielőtt kifizetné, ellenőrizze, hogy ez mennyibe kerülne ugyanez, egy beépített csomagon kívül. Hívjon fel néhány szervizt, valamint az márkakereskedést, hogy tájékozódjon.

Fontos!
Az éves futásteljesítménytől függően előfordulhat, hogy autóját az első évben nem kell szervizelni, ezért ezt is számításba kell vennie.


Papírmunka ellenőrzés - 7 dolog, amit ellenőrizni kell

Amikor új autó vásárlás történik, egy csomó dokumentumot kap, ezért mielőtt kifizetné az árát, ellenőrizze, hogy mindent megkapott.

Forgalmi engedély

Ezt az okmányiroda állítja ki annak igazolására, hogy Ön a jármű üzembentartója. Ebben Önt kell feltüntetni a bejegyzett üzembentartóként, bár előfordulhat, hogy nem Ön a tulajdonos, ha az autót finanszírozással vásárolta. Fontos, hogy ha teheti, jegyezze fel mi a forgalmi engedély száma, mert az a későbbiekben szükséges lehet.

Szervizfüzet

Mivel az autó új, még nem volt szervizelésen, nem lesz benne semmilyen bejegyzés. Ennek ellenére kaphat egy füzetet, amelyben nyilvántartást vezethet, mivel később szervizre lesz szüksége, és ezek egy része a garancia fenntartásához szükséges.

Kézikönyvek

Győződjön meg róla, hogy ezeket megkapta. Mivel az autók egyre bonyolultabb és egyre több technikával vannak felszerelve, jó, ha vannak kézikönyvek, amelyekből kisilabizálhatja egyes kütyük működésének módját.

Pótkerék

Ha új autója pótkerékkel van felszerelve, ellenőrizze, hogy az is megvan-e a kerékcseréhez szükséges szerszámokkal együtt. Sok autógyártó manapság már csak "mankó" pótkereket ad, vagy még azt sem, hanem egy kerékjavító kittet.

Kulcsok

Győződjön meg róla, hogy legalább egy pótkulcsot kap, mivel a pótlás drága.

Adásvételi szerződés

Győződjön meg róla, hogy kap egy keltezett adásvételi szerződést, amely igazolja, hogy az üzletet megkötötték és a vételárat kifizették. Ellenőrizze a nevét és címét, valamint az autó összes adatát, a megállapított árat és a már teljesített kifizetéseket.

Pénzügyi csomag

Ha a finanszírozást választja, győződjön meg róla, hogy érti az apró betűs részekben szereplő szakkifejezéseket, mielőtt aláírja.


Az autó tulajdonjogának átvétele előtt meg kell kötnie a gépjármű-biztosítást

Győződjön meg róla, hogy a gépjármű-biztosítást még az autó tulajdonjogának átvétele előtt megkötötte.

Akárcsak egy ingatlan vásárlásakor, az autónak is rendelkeznie kell biztosítással, amint jogszerű tulajdonosává válik - még akkor is, ha egyelőre még nem vezeti az autót.

Ha ugyanis bármi történik vele, az az Ön felelőssége. Lehet, hogy különösen vigyáz a vadonatúj autójára, de mi van, ha a márkakereskedésből hazafelé tartva az első körforgalomhoz ér, és valaki belehajt a hátuljába?

Másrészről törvénytelen is, ha biztosítás nélkül közlekedik közúton. Győződjön meg tehát arról, hogy az autó biztosítva van, mielőtt átveszi az autót új autó vásárlás során.

Megkérdezheti a kereskedőt, hogy az autóhoz tartozik-e biztosítás. Lehet, hogy egy hétig biztosított (a kereskedők gyakran tartalmazzák ezt), de ha nem, akkor az autó elvitele előtt biztosítást kell kötnie. Ezért mindig ellenőrizze, mielőtt átveszi az autót.

Ne feledje, hogy a biztosítási díjak drágák lehetnek, ha egy új modellt vásárol, ezért fontos, hogy a kaució kifizetése előtt ellenőrizze, hogy megengedheti-e magának a biztosítást. A legjobb ajánlatokért tekintse meg az netes olcsó gépjármű-biztosítások útmutatót.


Vigyázzon a garantált vagyonvédelmi biztosítással - lehet, hogy nem éri meg

A garantált vagyonvédelmi biztosítás (GAP - Guaranteed Asset Protection) – bár valójában még többnyire ismeretlen Magyarországon – egy nem túl bonyolult biztosítási forma, amely az autótulajdonosok részére extra nyugalmat jelenthet.

Ha az autót totálkárra törik vagy ellopják, a biztosító azt fizeti ki, amit az autó akkor ér - így valószínűleg kevesebbet kap a biztosítótól, mint amennyit az új autó vásárlás időpontjában fizetett, különösen, ha vadonatúj. Ez azt jelenti, hogy egy új autó beszerzésekor van egy "rés" a biztosító által kifizetett összeg és azon összeg között, amelyet az adott autó (vagy egy hasonló új modell) újbóli megvásárlásához kellene fizetnie.

Ha úgy dönt, hogy garantált vagyonvédelmi biztosítást köt, akkor ez az a "rés", amelyet a GAP biztosítás fedez. A márkakereskedések árulhatják - akárcsak az önálló szolgáltatók is. A GAP biztosítás egyike azoknak a potenciálisan hasznos biztosításoknak, amelyeknek nincs túl jó híre. Önmagában nem rossz termék, és hasznos lehet. A GAP biztosításoknak három fő típusa létezik, de mindegyiknek ugyanaz az általános célja.


Ne feltételezze, hogy még aznap hazaviszi az új autót

Nem valószínű, hogy az új autó vásárlás alkalmával az új autót már aznap el tudja majd vinni, még akkor sem, ha az árat kialkudva a bemutatótermi modellek egyikét választotta.

A kereskedőnek időre van szüksége ahhoz, hogy előkészítse az autót az eladásra, például az opcionális extrák felszerelésével és a papírok összeállításával.

Mégis, ha azonnal szüksége van az új kocsira, írja elő az eladás egyik pontjaként.

Ha nincs azonnal szüksége az autóra, kérjen időpontot és dátumot az átvételre, és egy-két nappal előtte ellenőrizze, hogy biztosan készen lesz-e az autó.

Ha egy új, specifikáció szerint gyártott autót választott, nem szokatlan a több hetes várakozás, mivel előfordulhat, hogy a tengerentúlon gyártják, és azt Magyarországra kell szállítani. A későbbi problémák elkerülése érdekében győződjön meg arról, hogy minden, amiben a kereskedővel megegyezik, írásban rögzítve van.

A kiszállításkor ellenőrizze, hogy az autó megfelel-e a kívánalmainak, beleértve az esetleges extrákat is. Ha talál valamit, amivel nem elégedett, ne vegye át az autót. Ha átvette az autót, és később talál valamit, minél gyorsabban jelzi a problémát, annál nagyobb az esélye annak, hogy visszaveszik az autót, és Ön teljes visszatérítést kap.


Ismerje a jogait - új autó vásárlás

Az autó ugyanolyan, mint bármely más vásárlás, így ha az autóval probléma merül fel, nincs egyedül - akár kereskedőtől, akár online vásárolt, vannak jogai. Ha kereskedőtől vásárol új autót, a fogyasztói jogokról szóló törvény értelmében bizonyos jogok illetik meg. Az autónak "kielégítő minőségűnek", "rendeltetésszerűnek" és "a leírásnak megfelelőnek" kell lennie.

Ha online vásárol autót, az adásvételre a fogyasztói szerződésekről szóló rendeletek itt is vonatkoznak.

regisztraciosado.hu ©️ 2024