Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Osztrák autó honosítása, import és forgalomba helyezés

pwr car
Reklám

Az ausztriai autók Magyarországra történő behozatala és honosítása számos kérdést és kihívást vet fel az autótulajdonosok számára. Ebben a bevezetőben részletesen bemutatjuk a szükséges lépéseket, dokumentumokat és a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat, hogy a folyamat minél zökkenőmentesebben valósulhasson meg egy osztrák autó honosítása.

Az osztrák járművek magyarországi regisztrációjának eljárása összetett, több szakaszból áll, beleértve a dokumentumok ellenőrzését, a járművön esetlegesen szükséges műszaki módosításokat, valamint az adók és díjak megfizetését. Az osztrák autók behozatalával kapcsolatos általános tudnivalók, mint az ÁFA, vám, és regisztrációs adó kérdései is fontos szerepet kapnak a folyamatban.

Egy ausztriai autó honosítása ügyintézésének lépései között szerepel a jármű okmányainak, mint az osztrák forgalmi engedély és törzskönyv, ellenőrzése, a szükséges bizonyítványok beszerzése, valamint a magyarországi műszaki vizsgálatra való felkészítés. Az osztrák járművek esetében gyakori kérdés, hogy szükséges-e az eredeti osztrák műszaki, vagy kell-e a magyar műszaki vizsga, illetve hogy milyen adókat és díjakat kell fizetni a jármű magyarországi forgalomba helyezésekor.

Osztrák autó honosítása

Részletezzük az exportrendszámok használatának szabályait, és azokat a speciális eseteket is, amikor az osztrák járművek behozatala során külön figyelmet igényelnek bizonyos dokumentumok vagy eljárások, mint például az ideiglenes rendszámok igénylése vagy a jármű eredetiségvizsgálata.

Célunk, hogy az osztrák autók honosításával kapcsolatos információkat átfogóan és érthetően közvetítsük, hogy Ön is könnyedén navigálhasson ebben a folyamatban.

Az osztrák autók magyarországi honosításának lépései részletesen kifejtve

Amennyiben osztrák gépjárművet szeretnél Magyarországon honosítani, fontos, hogy tisztában legyél az ehhez szükséges lépésekkel és dokumentumokkal.

Az első és legfontosabb lépés a szükséges dokumentumok ellenőrzése. Ezek közé tartoznak az osztrák forgalmi engedély (Zulassungsbescheinigung Teil I és Teil II), a tulajdonjogot igazoló dokumentumok, és természetesen a jármű eredetiségét igazoló műszaki vizsga dokumentumai.Következő lépés a műszaki vizsga. Fontos tudni, hogy ha a jármű rendelkezik érvényes osztrák műszaki vizsgával, ez jelentős mértékben egyszerűsítheti a hazai műszaki vizsgáztatást.

Osztrák autó honosítása

Az osztrák forgalmi engedély I. része a jármű forgalmi engedélye, Zulassungsbescheinigung Teil I). Ezt kétoldalasan nyomtatják speciális papírra, 210 mm × 105 mm formátumban (kétszer összehajtható DIN A7 méretre).

Az I. résszel ellentétben a II. rész (Zulassungsbescheinigung Teil II) nem chipkártyaként, hanem csak papírformátumban áll rendelkezésre. Alapszíne világossárga, alsó része kívülről kék színű, mérete 105 mm x 223 mm. Az osztrák forgalmi engedély II. része tartalmazza a járműre és annak jellemzőire vonatkozó információkat, valamint a járművel rendelkezni jogosult személyeket. A forgalmi engedély II. részében a korábbi tulajdonosok száma és az esetleges törlés is fel van tüntetve. A jármű újbóli nyilvántartásba vétele esetén új példányt állítanak ki.

Honosított osztrák műszaki vizsga

Ebben az esetben a 'honosított' osztrák műszaki vizsga alapján kaphat magyarországi műszaki engedélyt a jármű. A folyamat következő szakasza a regisztrációs eljárás, amely magában foglalja a magyar rendszám megszerzését és a jármű magyarországi nyilvántartásba vételét. Ebben a szakaszban kell fizetni a regisztrációs adót is, kivéve, ha a jármű elektromos vagy plug-in hibrid, amely bizonyos esetekben adómentességet élvez.

Hatósági engedélyek

Végül, de nem utolsósorban a hatósági engedélyek megszerzése is szükséges, beleértve az eredetiségvizsgálatot, ami minden külföldről behozott jármű esetében kötelező. Az eredetiségvizsgálat célja, hogy ellenőrizze a jármű azonosító adatait és biztosítsa, hogy a jármű megfelel a magyarországi közlekedési előírásoknak.

Az osztrák autók honosítása több lépcsős folyamat, amely alapos előkészületet és számos dokumentum beszerzését igényli. A folyamat sikeres lebonyolítása érdekében érdemes minden részletre odafigyelni, hogy elkerüljük a későbbi bürokratikus akadályokat.

Az osztrák autók honosításához szükséges dokumentumok

Amennyiben Ausztriából szeretnél autót behozni Magyarországra, fontos, hogy tisztában legyél a szükséges dokumentumokkal, amelyek nélkülözhetetlenek a jármű honosításához. Az alábbiakban összefoglaljuk ezeket a dokumentumokat, hogy a folyamat zökkenőmentesen és gyorsan haladhasson.

 1. Osztrák forgalmi engedély: Magyarországon Zulassungsbescheinigung Teil I és Teil II néven ismert, amely lehet plasztikkártya és papír alapú formátumban is. Fontos, hogy az összes releváns adat, mint például a jármű tulajdonosa, alvázszám és forgalomba helyezés dátuma, szerepeljen rajta.
 2. Osztrák törzskönyv: Ez a dokumentum bizonyítja a jármű tulajdonjogát. Fontos, hogy a törzskönyv adatai megegyezzenek az adásvételi szerződésben szereplő információkkal.
 3. Műszaki vizsga igazolás: Ellenőrizd, hogy az osztrák műszaki vizsga érvényes-e Magyarországon. Ha van érvényes osztrák műszaki vizsga, az itthoni műszaki vizsgálattal kapcsolatos költségek csökkenthetők.
 4. Adásvételi szerződés: Ez az okirat bizonyítja a jármű adásvételét. Az ideális az, ha rendelkezésre áll egy német-magyar kétnyelvű szerződés, amely megkönnyíti az ügyintézést.

A felsorolt dokumentumok rendelkezésre állása elengedhetetlen a sikeres és gyors honosítási folyamathoz. Ügyelj arra, hogy minden papír hiteles legyen és megfelelően legyenek kitöltve az adatok, hogy elkerüld a későbbi bürokratikus akadályokat.

Az osztrák autók honosításának költségei

Amikor Ön osztrák autót szeretne Magyarországra importálni, többféle költséggel és adózási kötelezettséggel kell számolnia. Az osztrák autók itthoni honosítása során az ÁFA, regisztrációs adó és egyéb díjak is fontos szerepet játszanak, amelyeket alaposan érdemes megismerni a folyamat megkezdése előtt.

Az osztrák autók behozatalakor keletkező költségek közül az ÁFA különös figyelmet érdemel. Mivel Ausztria az Európai Unió tagállama, így az onnan érkező gépjárművek után nem kell vámot fizetni. Azonban új járművek esetében, amelyek 6 hónapnál fiatalabbak és kevesebb mint 6000 kilométert futottak, az ÁFA fizetése kötelező. Ezt a magyar ÁFA törvények szabályozzák, így az importálás során erre különösen oda kell figyelni.

A regisztrációs adó megfizetése szintén elengedhetetlen, kivéve, ha a jármű plug-in hibrid meghajtással rendelkezik és erről CoC igazolás áll rendelkezésre, tehergépjármű vagy busz besorolású, vagy ha már korábban forgalomba helyezték Magyarországon. Minden más esetben a regisztrációs adó kifizetése kötelező. Fontos megemlíteni, hogy minden Ausztriából érkező jármű esetében eredetiségvizsgálatot kell végezni a magyarországi forgalomba helyezés előtt.

Ez nem csak a személyautókra, hanem motorokra, utánfutókra, lakókocsikra és teherautókra is vonatkozik. Összességében, az osztrák autók magyarországi honosítása során számos költségvetési és adózási szempontot kell figyelembe venni, hogy a folyamat zökkenőmentesen és törvényeknek megfelelően valósuljon meg.

Gyakori problémák és buktatók

Az osztrák autók honosításával kapcsolatos gyakori problémák és buktatók jellemzően a dokumentációval és a műszaki vizsga követelményeivel kapcsolatosak.

Az okmányok hiányosságai

A leghétköznapibb kihívások közé tartozik az okmányok hiányosságai és az osztrák műszaki vizsga magyarországi elfogadásának kérdései. Első lépésként fontos ellenőrizni, hogy a jármű papírjai teljesek-e és minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll-e. Ezek közé tartozik az osztrák forgalmi engedély, azaz a Zulassungsbescheinigung Teil I és Teil II, valamint a tulajdonjog igazolása. Figyelni kell arra is, hogy a jármű műszaki vizsgája érvényes-e és az osztrák pecséttel ellátott Gutachten igazolja-e a műszaki állapotot.

Osztrák autó forglami engedély

A műszaki vizsga honosítása

A műszaki vizsga honosítása során gyakori buktató, hogy az osztrák vizsga bizonyos esetekben nem elfogadott Magyarországon, ezért ezt mindenképp ellenőrizni kell a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál. Ezen felül a járművek adó- és vámkötelezettségei is tisztázásra szorulnak, mivel az új járművek esetében ÁFA fizetési kötelezettség is felmerülhet.

Regisztrációs adó és az eredetvizsgálat

Ügyelni kell továbbá a regisztrációs adóra és az eredetvizsgálat szükségességére is, mely minden osztrák jármű magyarországi forgalomba helyezése előtt kötelező.

Összességében a honosítási folyamat során kiemelt figyelmet kell fordítani a dokumentáció teljességére és a műszaki előírásoknak való megfelelésre, hogy elkerülhetők legyenek a későbbi kellemetlen meglepetések és bürokratikus akadályok.

Műszaki vizsga osztrák autók honosításakor

Az osztrák autók honosításának és műszaki vizsgálatának folyamata részletesen ismerteti, hogyan kell eljárni az osztrákból behozott járművek esetében. Első lépésként a jármű okmányainak ellenőrzése szükséges, beleértve a forgalmi engedélyt, amely Ausztriában Zulassungsbescheinigung Teil I és Teil II néven ismert, valamint a tulajdonjog igazolását.

Fontos megjegyezni, hogy az osztrák műszaki vizsga igazolás (Gutachten) jelenléte és érvényessége kulcsfontosságú, mivel ez alapján lehet olcsóbb a magyar műszaki vizsgálat. A járműnek a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál történő bejelentése után szükség van egy állami műszaki vizsgára, amely során az osztrák vizsgálatot is figyelembe veszik.

Mi van, ha az osztrák műszaki vizsga nem felel meg

Amennyiben az osztrák műszaki vizsga nem felel meg a magyar előírásoknak, úgy azt itthon újra kell végezni. Az eredetiségvizsgálat szintén kötelező eljárás minden osztrákból érkező jármű esetében, függetlenül attól, hogy autóról, motorról vagy akár teherautóról van szó. Ez az eljárás biztosítja, hogy a jármű megfeleljen a magyarországi jogszabályoknak és szabványoknak.

Figyeljen oda a részletekre, nehogy itthon sikertelen legyen a műszaki vizsga!

Összességében, a honosításhoz szükséges lépések megértése és az előírások betartása elengedhetetlen az osztrák járművek sikeres regisztrálásához.

Osztrák autó forglami engedély

Praktikus tanácsok, ha ausztriából importál autót

Vásároljon autót Ausztriából magabiztosan és hatékonyan követve praktikus tanácsainkat, amelyek segítenek megelőzni a lehetséges problémákat és kihasználni az osztrák piac előnyeit.

Az osztrák autók vásárlásakor fontos, hogy alaposan ellenőrizzük a jármű állapotát, a dokumentumokat, és megfelelően készüljünk fel az adásvételi folyamatra.

 • Az első lépésként mindig ellenőrizze a jármű dokumentumait, beleértve az osztrák forgalmi engedélyt (Zulassungsbescheinigung Teil I és Teil II) és a tulajdonjogot igazoló dokumentumokat.
 • Fontos, hogy a jármű papírjai hitelesek és érvényesek legyenek, így a műszaki vizsga érvényessége és a tulajdonjogi adatok is ellenőrizhetők.
 • Amikor az autó állapotát vizsgálja, különös figyelmet kell fordítani az alvázra és a karosszériára. Az osztrák időjárás miatti rozsdásodás gyakori probléma lehet, így érdemes egy alapos vizsgálatot végezni, hogy elkerülje a későbbi költséges javításokat.
 • Az adásvételi eljárás során kísérje el az eladót a helyi járműbejegyzési irodába (Zulassungsstelle), hogy biztosítsa a jármű hivatalos átírását.
 • Ezen a ponton érdemes ideiglenes export rendszámot is igényelni, amennyiben a járművet közúton kívánja hazaszállítani.
 • Végezetül, ne feledkezzen meg a szükséges biztosítások megkötéséről és az osztrák műszaki vizsga érvényességének ellenőrzéséről, amelyek segíthetnek a hazai műszaki vizsga költségeinek csökkentésében.
 • Az osztrák autó vásárlása és hazaszállítása komplex folyamat lehet, amely megfelelő előkészületet és odafigyelést igényel, de megfelelő tudással és felkészültséggel zökkenőmentesen és előnyösen zajlathat.

Osztrák autóimport - összefoglalás

Az osztrák autók honosítása több lépésből áll, amelyek között szerepelnek az okmányok ellenőrzése, a műszaki vizsga, az eredetiségvizsgálat, valamint a regisztrációs adó és az ÁFA rendezése.

Fontos, hogy az autó behozatalakor minden szükséges dokumentum rendelkezésre álljon, beleértve az osztrák forgalmi engedélyt, a törzskönyvet, valamint az esetleges CoC vagy Typenschein igazolásokat. A folyamat során különös figyelmet kell fordítani az autó műszaki állapotára, különösen a rozsdásodásra, amely az alpesi éghajlat miatt gyakran előfordulhat.

A sikeres honosítás érdekében ajánlott szakértői segítséget igénybe venni, aki ismeri az osztrák és magyar jogszabályokat, valamint az eljárásokat, ezzel megkönnyítve az ügyintézést és a potenciális buktatók elkerülését. Amennyiben további kérdései merülnek fel, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, hogy segíthessünk az osztrák autója magyarországi honosításának folyamatában.

regisztraciosado.hu ©️ 2024