Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Meddig érvényes a műszaki vizsga? Mi van ha lejár?

Az új autók első műszaki vizsgája négy évig érvényes, de ezt követően a személyautókat kétévente kell vizsgáztatni. Bizonyos esetekben, mint például vonóhorog felszerelésekor, a kétéves perióduson belül is szükség lehet egy újabb vizsgára.

Tehát, ha az új autód első műszaki vizsgája lejárt, és már nem élvezed a négyéves türelmi időt, akkor a továbbiakban kétévente kell vinned a vizsgabázisra. De ne feledd, hogy a kétéves cikluson belül is szükség lehet egy extra vizsgára, ha az autódon olyan átalakítást végeztél, mint amilyen a vonóhorog felszerelése.

műszaki vizsga érvényessége a forgalmiban

A járműtulajdonosok forgalmi engedélyében szerepel egy dátum, amely a jármű legutóbbi műszaki vizsgájának érvényességi idejét tükrözi. Ez egyben a forgalmi engedély érvényessége. Az említett dátum határozza meg, hogy a gépjárművet meddig lehet biztonságosan és szabályosan üzemeltetni Magyarország közútjain. A hatóságok ezt a lejárati dátumot veszik figyelembe annak megállapításakor, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő-e a közúti közlekedéshez.

Közlekedhetek lejárt érvényességű műszaki vizsgával?

A lejárt műszaki vizsgálat után nincsen türelmi idő, így az autósok nem közlekedhetnek olyan gépjárművel, amelynek már nem érvényes a műszaki vizsgája. Műszaki vizsga hosszabbítása nem lehetséges. Azonban ahhoz, hogy a járművet a műszaki állomásra szállítsák, szükséges az útvonalra érvényes engedély beszerzése. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás arra, hogy a lejárt műszakival rendelkező autót legálisan eljuttassuk a vizsgaállomás felé.

Mi van ha már lejárt a műszaki vizsga érvényessége?

Bár nem gyakran fordul elő, de előfordulhat, hogy valaki kicsúszik az autójának rendszeres műszaki vizsgájának érvényességi idejéből. Az Értesítés Központ Rendszer nevű szerv időben küld egy figyelmeztető e-mailt.

Ennek ellenére megeshet, hogy az értesítés ellenére különböző okok miatt mégis lejár a műszaki érvényesség, és az autó így érvényes vizsga nélkül marad. Ebben az esetben nehézségekbe ütközhet az érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező autóval való közlekedés, bár nem lehetetlen. Néhány lehetőség közül választhatunk, hogy hogyan juthatunk el a vizsgaállomásra; lássuk, melyek ezek, melyek az ajánlottak és melyek azok, amelyektől érdemes tartózkodnunk, valamint milyen buktatókra kell figyelnünk.

Számít mennyi ideje járt le a jármű műszaki vizsgája?

Nem számít, hogy mennyi ideje járt le a jármű műszaki vizsgája, legyen az csupán néhány nap vagy akár 2 év. A lényeg, hogy a műszaki vizsgára bocsátáskor a járműnek ugyanazon szabványoknak és előírásoknak kell megfelelnie, függetlenül attól, hogy mikor járt le a korábbi vizsgálati időszak. A járműnek rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, valamint a tulajdonosnak elő kell tudnia mutatni a járművel és magával kapcsolatos összes szükséges dokumentumot. Így a műszaki vizsgálat szigorúsága nem függ attól, hogy a jármű műszaki érvényessége mennyi ideje járt le.

Viszont, ha a rendőr elkap, már nem mindegy. Lássuk miért.

Büntetés a lejárt érvényességű műszaki vizsga esetén

Ha a rendőr útközben észreveszi, hogy a műszaki vizsgád lejárt, megbüntethet. Három hónapon belül lejárt műszaki esetén a rendőr mérlegelheti a büntetés mértékét, de minimum 5000 forintos bírsággal sújthat a halogatásért. 3-6 hónapja lejárt műszakinál a helyszíni bírság már 20 ezer forint. A következő kategória a 6-12 hónap közötti lejárat, itt 25 ezer forinttól indul a büntetés. Egy éven túli lejárat esetén pedig 30 ezer forinttól kezdődik a bírság összege.

Lejárt műszakival autózni: kockázatok és megoldások

Lejárt műszaki vizsgával közlekedni nemcsak felelőtlen, de egyenesen veszélyes is. Számos kockázatot rejt magában, melyek nemcsak a te testi épségedet, de a pénztárcádat is megterhelhetik.

Kockázatok:

 • Balesetveszély: A műszaki vizsgán ellenőrzik a járművek műszaki állapotát, beleértve a fékeket, a gumiabroncsokat, a futóművet, a karosszériát és a világítást. Ha ezek nem megfelelőek, az balesethez vezethet.
 • Bírság: A lejárt műszaki vizsgával közlekedőket a rendőrség megbírságolhatja. A bírság összege a lejárat mértékétől függően 10 000 forinttól 200 000 forintig terjedhet.
 • Forgalmi engedély bevonása: Ha a lejárat súlyos, a rendőrség bevonhatja a forgalmi engedélyt is. Ez azt jelenti, hogy az autóval nem lehet közlekedni, amíg a műszaki vizsga nem sikerül.
 • Biztosítási probléma: A lejárt műszaki vizsgával okozott baleset esetén a biztosító nem térítheti meg a kárt.

Hogyan juthatsz el mégis saját autóval a műszaki vizsgára?

Ha a műszaki vizsgád lejárt, de muszáj eljutnod a vizsgabázisra, akkor két legális lehetőséged van:

 • Autószállító: Megbízhatsz egy autószállító céget, hogy eljuttassa az autódat a vizsgabázisra. Ez a megoldás drágább, de kényelmesebb és gyorsabb is.
 • Vontatás: Ha az autó nem alkalmas az útra, egy másik járművel történő vontatás is egy lehetőség, bár ezt a megoldást általában kevésbé részesítik előnyben, és bizonyos szabályoknak kell megfelelni.
 • Kockázatosabb választások: Egyesek dönthetnek úgy, hogy kockázatot vállalva, de érvényes műszaki nélkül vezetik el az autót a vizsgaállomásra. Ez jelentős jogi és anyagi következményekkel járhat, amennyiben a hatóságok ellenőrzése során kiderül a szabálytalanság. Ezt ne tedd!!!
 • Útvonalengedély: Amennyiben érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező, de a forgalomból ideiglenesen kivont autóval szeretnéd szabályosan eljuttatni a járművet a vizsgaállomásra, az útvonalengedély nyújthat segítséget. Ez az engedély Magyarországon forgalomból ideiglenesen kivont, de még érvényes műszaki vizsgával nem bíró járművek számára áll rendelkezésre. Az útvonalengedély célja, hogy lehetővé tegye a gépjármű számára az utazást a tárolási helyszín és a javítóműhely, eredetiségvizsgálati hely vagy a műszaki vizsgáztatás helyszíne között.

Fontos megjegyezni, hogy a lejárt műszaki vizsgával történő közlekedés súlyos következményekkel járhat. Ezért a legjobb, ha elkerülöd ezt a helyzetet, és időben elvégezteted az autód műszaki vizsgáját. Legjobb, ha időben, előre foglalsz időpontot műszaki vizsgára.

Lejárt műszaki vizsgával a vizsgabázisra? Útvonalengedély a megoldás!

Ha lejárt a műszaki vizsga érvényessége, de a vizsgára el kell jutnod az autóddal, az útvonalengedély lehet a megoldás. Ez egy hivatalos engedély, amellyel a lejárt műszakis járművel is legálisan közlekedhetsz a javítás, eredetiségvizsgálat vagy hatósági vizsga céljából.

Fontos tudnivalók az útvonalengedélyről:

 • Igénylhető:
  • Magyarországon forgalomba helyezett
  • Forgalomból kivont
  • Érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező gépjárművekre
 • Használható:
  • A jármű telephelye és a gépjármű-fenntartó telephelye között
  • Eredetiségvizsgálat
  • Hatósági vizsgálat helyszíne
 • Díja: 3500 forint
 • Ügyintézés:
  • Kormányablakban vagy okmányirodában
  • Határidő: 21 nap (gyakorlatban azonnal, ha hiánytalan a kérelem)
  • Érvényesség: 3 nap (az igénylő által meghatározott kezdő dátumtól)

Szükséges iratok:

 • Forgalmi engedély (vagy a forgalmi engedély bevonását igazoló határozat)
 • Érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást igazoló papír
 • Igazolás a vizsgaállomástól
 • Személyi igazolvány

Az útvonalengedély beszerzése:

 1. Gyűjtsd össze a szükséges iratokat.
 2. Fordulj kormányablakhoz vagy okmányirodához.
 3. Töltsd ki az útvonalengedély iránti kérelmet.
 4. Fizesd be a 3500 forintos illetéket.
 5. Vedd át az engedélyt (ha hiánytalan a kérelem, azonnal megkapod).

Tippek:

 • Időben kezdd meg az ügyintézést, ne várj az utolsó pillanatra.
 • Ellenőrizd, hogy minden szükséges iratot magaddal vittél-e.
 • Ha nem vagy biztos a teendőkben, kérd ki egy ügyintéző segítségét.

Az útvonalengedély a lejárt műszakis autóval történő közlekedés legális módja. Használd ki ezt a lehetőséget, hogy a vizsgára is szabályosan eljuthass!

Milyen dokumentumokat kell vinni a műszaki vizsgára?

A műszaki vizsgára menet szükséges dokumentumok között szerepelnek személyazonosító okmányok és a járművel kapcsolatos dokumentációk. Konkrétan:

 1. Személyazonosító okmányok:
 • Útlevél és lakcímkártya, vagy
 • Új típusú vezetői engedély és lakcímkártya.
 1. Járművel kapcsolatos dokumentumok:
 • Amennyiben a jármű tulajdonosa személyesen vesz részt a műszaki vizsgán, de a forgalmi engedélyben az üzembentartó személye van bejegyezve, szükséges a jármű jogszerű birtoklását igazolni. Ezt a törzskönyv bemutatásával teheti meg a helyszínen.

Fontos, hogy a járművet legálisan vezethessük és rendelkezünk az üzemeltetéshez szükséges összes dokumentummal, beleértve a jármű biztonságos működését igazoló műszaki dokumentációt is.

Használja a műszaki vizsgaállomás és eredetiségvizsga cégkeresőt!

A felsorolt dokumentumok bemutatása elengedhetetlen a műszaki vizsgálat során, hogy az eljárás zökkenőmentesen és szabályosan történhessen.

Figyeljünk, mikor jár le a műszaki vizsga érvényessége

A járműtulajdonosoknak figyelniük kell a forgalmi engedélyükben feltüntetett érvényességi dátumra, mivel ez közvetlenül összefügg a jármű műszaki vizsgájának lejáratával. A gépjármű legális üzemeltetésének alapvető feltétele, hogy rendelkezzen érvényes műszaki vizsgával, amelynek lejárati dátumát a forgalmi engedélyben rögzítik.

További információ:

regisztraciosado.hu ©️ 2024