Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Műszaki vizsga meghatalmazás dokumentum letöltés

A gépjárművek műszaki vizsgáztatása kötelező eljárás, amely biztosítja, hogy a járművek megfeleljenek a közúti közlekedés biztonsági és környezetvédelmi előírásainak. A műszaki vizsga meghatalmazás dokumentumra azért lehet szükség, hogy egy harmadik fél hivatalosan képviselhesse a gépjármű tulajdonosát a műszaki vizsgálat során.

Tehát, ha nem a gépjármű tulajdonosa viszi el a járművet a vizsgára, a meghatalmazás lehetővé teszi a megbízott személy számára, hogy a tulajdonos nevében eljárjon a vizsga során.

Letölthető dokumentumok

A meghatalmazás egy egyszerű nyilatkozat, amiben a tulajdonos megnevezi a meghatalmazott személyt, az autó adatait és felhatalmazza őt, hogy képviselje a műszaki vizsgán. Ezt hivatalos iratként, két tanú előtt kell aláírni.

Műszaki vizsga meghatalmazás magánszemély részére

Műszaki vizsga meghatalmazás jogi személy, cég esetén

A műszaki vizsga meghatalmazás használatának okai

 • Időhiány: Ha a tulajdonosnak nincs ideje elvinni a járművet a vizsgára, megbízhat egy másik személyt, hogy ezt megtegye helyette. Mindig jó ötlet az időpontfoglalás a műszakira.
 • Távollét: Ha a tulajdonos nem tartózkodik Magyarországon, meghatalmazást adhat egy megbízottnak a vizsga lebonyolítására.
 • Mozgáskorlátozottság: Ha a tulajdonos mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja elvinni a járművet a vizsgára, meghatalmazást adhat egy másik személynek.
 • Kényelem: Egyes tulajdonosok egyszerűen kényelmesebbnek tartják, ha egy megbízott személy elvégzi a vizsga lebonyolításával járó feladatokat.
 • Vállalatok, cégek esetén gyakran meghatalmazott személyt küldenek a műszaki vizsgára a cég gépjárműveivel.
műszaki vizsga meghatalmazás

Az ellenőrző vizsga meghatalmazás tartalmi elemei

 • A tulajdonos neve és adatai (személyi igazolvány száma, lakcím)
 • A megbízott neve és adatai (személyi igazolvány száma, lakcím)
 • A gépjármű adatai (rendszám, alvázszám, forgalmi engedély száma)
 • A meghatalmazás hatálya (általában a vizsga napjára szól)
 • A tulajdonos aláírása
 • Tanúk aláírása

A meghatalmazást nem kell közjegyzői okiratba foglalni, de célszerű két tanú aláírásával ellátni. A meghatalmazást a vizsgáztatást végző szervezetnek be kell mutatni.

A meghatalmazás mellett a következő dokumentumokat is be kell nyújtani a vizsgára:

További információt a műszaki vizsgáztatással kapcsolatban a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján találhat: https://kozlekedesihatosag.kormany.hu/hu/

Összegzés

A gépjármű műszaki vizsgáztatásához Magyarországon meghatalmazásra lehet szükség, ha a jármű tulajdonosa vagy a cég képviselője nem tud személyesen megjelenni a vizsgán. Ebben az esetben a meghatalmazott személy járhat el a tulajdonos vagy a cég nevében. A meghatalmazás dokumentumának szükségessége biztosítja, hogy a jármű tulajdonosa hozzájáruljon ahhoz, hogy a meghatalmazott személy képviselje őt a műszaki vizsgán. 

Használja a műszaki vizsgaállomás és eredetiségvizsga cégkeresőt!

Ez a gyakorlat segít abban, hogy a jármű tulajdonosai rugalmasabban intézhessék a műszaki vizsgáztatást, és biztosítsa, hogy csak a megfelelően működő, biztonságos járművek legyenek forgalomban.


regisztraciosado.hu ©️ 2024