Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Autó eredetiségvizsgálat, minden amit tudni kell az eredetvizsgáról

Az Autó Eredetiségvizsgálatának Fontossága

pwr car
Reklám

Az autóvásárlás komoly döntés, amely számos lépést igényel, ilyen például az autó eredetiségvizsgálat is. Ez a vizsgálat nem csupán egy adminisztratív kötelezettség, hanem alapvető fontosságú az autó valódi állapotának és múltjának ellenőrzése szempontjából.

Cikkünk célja, hogy bemutassa, miért is elengedhetetlen az eredetiségvizsgálat elvégzése, milyen előnyökkel jár, és hogyan védi meg mind a vásárlókat, mind az eladókat a kellemetlen meglepetésektől és jogi problémáktól.

Miért Fontos az Eredetiségvizsgálat?

Autó eredetiségvizsga

➡️Megelőzi a Lopott vagy Manipulált Autók Vásárlását

Az autók eredetiségvizsgálata során szakértők ellenőrzik az autó egyedi azonosító jeleit, például a motorszámot és az alvázszámot. Ezzel kiszűrhetők a lopott vagy illegálisan manipulált járművek. Az ellenőrzés során megállapítják, hogy az azonosító jelek megegyeznek-e az autó hivatalos okmányaiban szereplő adatokkal. Ha bármilyen eltérést találnak, azonnal jelentik a hatóságoknak, így a vásárlók elkerülhetik a jogi problémákat és az anyagi veszteségeket.

➡️Jogszabályi Kötelezettség Adás-Vétel Során

Magyarországon minden autó adásvételekor kötelező az eredetiségvizsgálat elvégzése. Ez biztosítja, hogy az új tulajdonos tiszta jogi helyzetben veszi át a járművet. Az eredetiségvizsgálat eredménye 60 napig érvényes, ami elegendő idő a tulajdonjog változásának bejelentésére az illetékes hatóságoknál. Az eladó kötelessége az eladás bejelentése, míg a vevőnek új biztosítást kell kötnie a tulajdonjog megszerzéséhez.

Az eredetiségvizsgálat nemcsak a vevőt védi, hanem az eladót is biztosítja arról, hogy a jármű tiszta múltú, és nem lesznek vele később jogi problémák. Az alapos ellenőrzés révén mindkét fél nyugodtan bonyolíthatja le az adásvételt, biztosítva, hogy az üzlet mindkét oldalon elégedettséget eredményezzen.

Autó Eredetiségvizsgálat lényege

Videó összefoglaló az eredetiségvizsgálat legfontosabb részeiről

Az autó eredetiségvizsgálat célja

Az autó eredetiségvizsgálata számos fontos célt szolgál, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a jármű biztonságos és törvényes használatához. Ezek közé tartozik az autó különböző pontjain lévő egyedi azonosítójelek ellenőrzése, az alvázszám, a motorszám és egyéb azonosítók hitelességének megállapítása, valamint a korrupció és csalás megelőzése.

➡️Egyedi azonosítójelek ellenőrzése

Az eredetiségvizsgálat során a szakemberek részletesen megvizsgálják az autó különböző pontjain található egyedi azonosítójeleket. Ide tartoznak az olyan azonosítók, mint az alvázszám, motorszám, és a jármű egyéb jellegzetes azonosítói. Ez a folyamat biztosítja, hogy minden azonosító a jármű eredeti gyártási adataival egyezik, és nincs semmilyen manipuláció vagy hamisítás nyoma.

➡️Hitelesség megállapítása

Az alvázszám, a motorszám és egyéb azonosítók hitelességének megállapítása kulcsfontosságú az eredetiségvizsgálat során. Ez magában foglalja a jármű okmányainak részletes átvizsgálását és a rajtuk szereplő adatok összevetését a jármű tényleges állapotával. Az eredeti és a dokumentált adatok közötti bármilyen eltérés azonnal felhívja a figyelmet a lehetséges csalásra vagy korrupcióra.

➡️Korrupció és csalás megelőzése

Az eredetiségvizsgálat alapvető célja a korrupció és csalás megelőzése. Az alapos ellenőrzési folyamat során a szakemberek biztosítják, hogy az autó minden azonosítójele eredeti és sértetlen. Ez megakadályozza, hogy lopott vagy illegálisan módosított járművek forgalomba kerüljenek, ezáltal védelmet nyújtva mind a vásárlóknak, mind az eladóknak.

Az eredetiségvizsgálat tehát elengedhetetlen része az autóvásárlási folyamatnak, amely biztosítja a jármű jogszerűségét és eredetiségét, hozzájárulva a járműpiac tisztaságához és megbízhatóságához.


Mikor van szükség autó eredetiségvizsgálatra? ⤵️

Az autó eredetiségvizsgálata egy olyan eljárás, amely biztosítja, hogy a jármű különböző pontjain lévő egyedi azonosítójelek eredetiek és sértetlenek. Az alábbi esetekben kötelező elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot:

➡️Adás-vétel esetén

Minden gépjármű tulajdonjogának változásakor kötelező az eredetiségvizsgálat. Ez biztosítja, hogy a vevő meggyőződhessen a jármű eredetiségéről és jogszerű tulajdonlásáról.

➡️Külföldről behozott járművek esetén

Amikor egy külföldről behozott járművet szeretnénk magyarországi forgalomba helyezni, az eredetiségvizsgálatot még a hazai regisztráció előtt el kell végezni. Ez a lépés segít ellenőrizni, hogy a jármű nem lopott, és minden azonosítója eredeti.

➡️Alvázszám változtatáskor

Ha a jármű alvázszámában bármilyen változtatás történik – például egy műszaki beavatkozás során –, az eredetiségvizsgálat elvégzése kötelező. Ez biztosítja, hogy az új azonosítók is megfeleljenek a gyári előírásoknak.

➡️Forgalomból kivont jármű újra forgalomba helyezésekor

Abban az esetben, ha egy korábban forgalomból kivont járművet szeretnénk ismét forgalomba helyezni, az eredetiségvizsgálatot el kell végeztetni. Ez az eljárás megerősíti, hogy a jármű állapota megfelel a jogszabályoknak.

➡️Speciális esetek

Bizonyos esetekben a hatóság is kérheti az eredetiségvizsgálatot. Ilyen eset lehet például, ha gyanú merül fel a jármű eredetével kapcsolatban, vagy ha a járművet különleges helyzetekben használták, ami szükségessé teszi az alaposabb ellenőrzést.


Az autó eredetiségvizsgálat menete

Az autó eredetiségvizsgálata egy több lépésből álló, szigorúan szabályozott folyamat, amely biztosítja, hogy a jármű egyedi azonosító jelei hitelesek és változatlanok legyenek. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az eredetiségvizsgálat menetét.

1. Azonosítók leolvasása

Az első lépés a jármű azonosítóinak leolvasása, amelyet egy erre szakosodott műhelyben végeznek el. Ez a művelet magában foglalja:

 • Azonosítók leolvasása szakműhelyben: A szakember leolvassa a járművön található egyedi azonosító jeleket, például a motorszámot és az alvázszámot.
 • Adatok összevetése a jármű okmányaival: Az észlelt adatokat összehasonlítják a jármű okmányaiban szereplő adatokkal, hogy biztosítsák azok egyezését.
autó eredetiségvizsgálat menete

2. Adatküldés és összehasonlítás

Miután az azonosítókat leolvasták és összevetették a dokumentumokkal, az adatokat továbbítják a megfelelő hatóságnak. Ez a lépés a következőket foglalja magában:

 • Adatok elküldése az illetékes hatóságnak: Az összegyűjtött adatokat elektronikusan továbbítják a hatóságok felé.
 • Szigorú szabályok szerinti összevetés az adatbázissal: A hatóság szigorú szabályok alapján ellenőrzi az adatokat egy központi adatbázissal összevetve. Ez a folyamat segít kiszűrni az esetleges eltéréseket és biztosítja, hogy minden jármű eredeti és jogtiszta legyen.

Az eredetiségvizsgálat e két szakasza garantálja, hogy a jármű minden egyedi azonosító jele hiteles és eredeti, ezáltal védve mind az eladót, mind a vevőt a lehetséges csalásoktól és jogi problémáktól.


Az eredetiségvizsgálat ára

Az autó eredetiségvizsgálata egy fontos lépés minden adásvétel során, hiszen ezzel biztosíthatjuk, hogy a gépjármű nem lopott, és minden azonosító jel (alvázszám, motorszám) eredeti. Az eredetiségvizsgálat árát törvény szabályozza, és a különböző járműkategóriák esetében az alábbiak szerint alakul:

Személygépkocsik 🚗

 • 1400 cm³ hengerűrtartalomig: 17 000 Ft
 • 1401 és 2000 cm³ között: 18 500 Ft
 • 2001 cm³ fölött: 20 000 Ft

Motorkerékpárok 🏍️

 • 500 cm³ hengerűrtartalomig: 15 500 Ft
 • 500 cm³ hengerűrtartalom felett: 17 000 Ft
 • Négykerekű segédmotoros kerékpárok: 14 000 Ft

Kisteherautók (3,5 t-ig) 🚚

 • Tehergépkocsik 3,5 tonnáig: 20 000 Ft

Pótkocsik

 • Könnyű pótkocsi (lakókocsi): 16 000 Ft
 • Nehéz pótkocsi (3,5 tonna össztömeg felett): 17 500 Ft
 • Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott): 19 000 Ft

Az árak országosan egységesek, így nem számít, melyik vizsgálóállomást választjuk, mindenhol azonos összeget kell fizetni. Ezen felül fontos tudni, hogy az eredetiségvizsgálat díját készpénzben kell rendezni a vizsgálóállomáson, és a befizetett összeg visszatérítésére nincs lehetőség, függetlenül az eljárás kimenetelétől.

Az eredetiségvizsgálat gyakorlati lépései

Az autó eredetiségvizsgálata egy kötelező lépés, amely biztosítja a jármű tulajdonosának és a vásárlónak, hogy az autó valódi, nem lopott, és a dokumentumai hitelesek. Az alábbiakban bemutatjuk az eredetiségvizsgálat gyakorlati lépéseit, hogy az új tulajdonosok számára könnyen érthető és követhető legyen a folyamat.

1. Biztosítás megkötése

Az első lépés az új tulajdonos számára a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) megkötése. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az autót hivatalosan átirathassa a saját nevére. Az új tulajdonosnak biztosítást kell kötnie a járműre még az eredetiségvizsgálat előtt. Ezt online is könnyen megteheti különböző biztosítók ajánlatai közül választva. Az online biztosításkötési lehetőségek gyorsak és kényelmesek, így akár 10 perc alatt elintézhető a szükséges biztosítás megkötése.

2. Vizsgálat előkészítése

Az eredetiségvizsgálat előtt alaposan fel kell készülni. Az autó tulajdonosának össze kell gyűjtenie az összes szükséges dokumentumot, amelyek az alábbiak:

 • Az autó forgalmi engedélye
 • Az autó törzskönyve
 • Az adásvételi szerződés (ha van)
 • A tulajdonos személyazonosító okmányai (személyi igazolvány, lakcímkártya)
 • Cég esetén az aláírási címpéldány és a cégkivonat

Minden dokumentumnak naprakésznek és érvényesnek kell lennie. Ha bármilyen irat hiányzik vagy nem megfelelő, az késleltetheti a vizsgálatot.

3. Vizsgálat elvégzése

Az eredetiségvizsgálatot egy erre kijelölt szakműhelyben végzik el, ahol a szakemberek alaposan ellenőrzik az autó egyedi azonosító jeleit, például az alvázszámot és a motorszámot. A vizsgálat célja annak biztosítása, hogy az autó nem manipulált, és minden alkatrésze eredeti. A vizsgálat maga általában körülbelül fél órát vesz igénybe.

Az eredmények azonnal elérhetőek, és a kiállított hatósági bizonyítvány 60 napig érvényes. Ez elegendő időt biztosít az új tulajdonos számára, hogy a szükséges okmányirodai ügyintézéseket elvégezze.

Példák a gyakorlati lépésekre

 1. Biztosítás megkötése: Péter egy használt autót vásárolt, és az adásvételi szerződés aláírása után azonnal kötött egy KGFB-t az egyik online biztosítási portálon, ahol több biztosító ajánlatai közül választott.
 2. Vizsgálat előkészítése: Miután Péter megkötötte a biztosítást, összegyűjtötte az autó forgalmi engedélyét, törzskönyvét, az adásvételi szerződést, valamint a személyi igazolványát és lakcímkártyáját.
 3. Vizsgálat elvégzése: Péter elvitte az autóját a legközelebbi eredetiségvizsgáló állomásra, ahol fél órán belül elkészült a vizsgálat. Az eredmények pozitívak voltak, így Péter tovább folytathatta az autó hivatalos átiratását az okmányirodában.

Ezekkel a lépésekkel biztosítható, hogy az autó eredetiségvizsgálata gördülékenyen és zökkenőmentesen történjen, megóvva az új tulajdonost a jövőbeni problémáktól és kellemetlenségektől.


Eredetiségvizsgálat kivételei - amikor nincs szükség Eredetiségvizsgálatra

Az autó eredetiségvizsgálata fontos része a gépjárművek adás-vételi folyamatának, de vannak bizonyos esetek, amikor az eredetiségvizsgálat nem kötelező. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeket a kivételeket, hogy könnyen megérthető legyen, mikor mentesülünk a vizsgálat alól.

➡️Egyenes ági rokonok közötti adás-vétel

Az eredetiségvizsgálat alól mentesül az a gépjármű, amely egyenes ági rokonok közötti adás-vétel tárgyát képezi. Ide tartozik a szülők és gyermekek közötti tranzakció, valamint az unokák és nagyszülők közötti tulajdonváltás is. Ebben az esetben a rokonsági fokot igazoló születési vagy házassági anyakönyvi kivonatot kell bemutatni a gépjármű átírásakor.

➡️Öröklés

Öröklés útján történő tulajdonszerzés esetén szintén nincs szükség eredetiségvizsgálatra. Az örökhagyó hagyatéki végzésének bemutatásával igazolható az új tulajdonos jogszerűsége, így elkerülhető a vizsgálat.

➡️Gazdasági társaságok jogutódlása

Amikor egy gazdasági társaság jogutódlás útján szerez tulajdont, például összeolvadás vagy szétválás következtében, és az újonnan létrejött szervezet a korábbi társaság általános jogutódja, az eredetiségvizsgálat nem szükséges. Ilyenkor az átalakulást igazoló hivatalos dokumentumokat kell benyújtani.

➡️Közös tulajdon megszüntetése

Közös tulajdon megszüntetése esetén, amikor a gépjármű valamelyik tulajdonostárs tulajdonába kerül, nem kell elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot. Ez vonatkozik a közös tulajdon létesítésére is, ha az egyik tulajdonostárs korábban már birtokolta a járművet.

➡️Állami vagy önkormányzati szervek közötti átadás

Állami vagy önkormányzati szervek, illetve ezek kezelésében lévő gépjárművek közötti átadáskor szintén nem kötelező az eredetiségvizsgálat. Ebben az esetben az átadást igazoló hivatalos dokumentumok bemutatásával lehet eljárni.

➡️Kivételes esetek és mentességek

Az eredetiségvizsgálat alól még számos más esetben is mentesülhetünk, például amikor a jármű nyilvántartott üzemben tartója változatlan marad, és a lízingszerződés teljesülésekor a jármű tulajdonjogát megszerzi. Továbbá, ha a használt jármű egy gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerül, és nem rendeltetésszerű használat céljából történik a tulajdonszerzés.

Példák a kivételekre

Példa 1: Ha egy nagyszülő az unokájának ajándékoz egy autót, az eredetiségvizsgálat elhagyható, feltéve, hogy bemutatják a születési anyakönyvi kivonatot az átírás során.

nincs szükség Eredetiségvizsgálatra

Példa 2: Ha egy cég átalakulás miatt új tulajdonoshoz kerül a jármű, az eredetiségvizsgálat nem szükséges, amennyiben az új cég a jogelőd általános jogutódja.

Az eredetiségvizsgálat kivételeinek ismerete segít időt és költségeket megtakarítani, így érdemes alaposan tájékozódni a mentességek lehetőségeiről. Az alábbiakban további részleteket olvashat az eredetiségvizsgálat menetéről és annak szükségességéről.

Ezek a kivételek fontos részét képezik az autó eredetiségvizsgálatának szabályozásának, és ismeretük segíthet a járművásárlási és átírási folyamatok egyszerűbb és költséghatékonyabb lebonyolításában.

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

❓Miért szükséges az autó eredetiségvizsgálat minden adás-vétel előtt?

Az eredetiségvizsgálat célja, hogy megelőzze a lopott járművek eladását és vásárlását. Ezzel a vevők biztosítékot kapnak arról, hogy az autó, amit megvásárolnak, nem volt lopás áldozata és nem manipulálták a jármű azonosító adatait, mint például a motorszámot vagy az alvázszámot. Az eredetiségvizsgálat védelmet nyújt mind az eladónak, mind a vevőnek, és garantálja a jármű „tisztaságát”.

❓Hol végeznek eredetiségvizsgálatot?

Eredetiségvizsgálatot erre specializálódott eredetiségvizsgáló állomásokon végeznek. Ezek az állomások rendelkeznek a szükséges technikai felszereléssel és szakértelemmel, hogy alaposan ellenőrizzék a jármű azonosító jeleit és összevessék azokat a hivatalos nyilvántartásokkal.

❓Milyen dokumentumok szükségesek?

Az eredetiségvizsgálat elvégzéséhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • Személyi igazolvány
 • Lakcímkártya
 • Jármű okmányai (forgalmi engedély, törzskönyv)
 • Tulajdonjog igazolása (adásvételi szerződés, ajándékozási szerződés, öröklési dokumentum stb.)

❓Ki fizeti az autó eredetiségvizsgálat árát?

Az eredetiségvizsgálat költsége az eladó és a vevő közötti megegyezés tárgyát képezi. Gyakran a vevő állja a költségeket, mivel számára fontos, hogy meggyőződjön a jármű eredetiségéről. Az eladó azonban az eredetvizsgával bizonyíthatja, hogy a jármű nem lopott és az okmányai nem manipuláltak.

❓Mi történik, ha nem jelentem be az adás-vételt az okmányirodában?

Ha az adás-vételt nem jelentik be időben az okmányirodában, a jármű tulajdonjoga nem kerül át az új tulajdonos nevére. Ennek következtében a régi tulajdonos marad felelős a jármű után fizetendő adókért és díjakért, mint például a gépjárműadó és az autópálya-használati díj. Az új tulajdonosra késedelmi bírság és egyéb szankciók is várhatnak.

❓Miért fontos a származásellenőrzés külföldi járművek esetében?

A származásellenőrzés célja, hogy leellenőrizze, a külföldről behozott jármű nem lopott-e, illetve nem használták-e bűncselekményekhez. Ez a vizsgálat biztosítja, hogy a jármű előélete tiszta és jogszerűen kerülhet forgalomba Magyarországon. A származásellenőrzés nélkül a jármű nem regisztrálható és nem vehető forgalomba.

❓Milyen gyakran kell eredetiségvizsgálatot végeztetni?

Eredetiségvizsgálatot minden alkalommal szükséges elvégeztetni, amikor a jármű tulajdonjogában változás történik, illetve ha a járművet külföldről hozzák be és először helyezik forgalomba Magyarországon. A vizsgálat eredménye 60 napig érvényes, és ez az idő elegendő a tulajdonjog átruházásának lebonyolításához.

❓Mi történik, ha nem egyeznek az autó eredetiségvizsgálat eredményei?

Ha az eredetiségvizsgálat során eltérések mutatkoznak a jármű azonosító jelei és a hivatalos nyilvántartások között, a jármű nem kaphat forgalmi engedélyt. Ilyen esetekben további vizsgálatokra és jogi eljárásokra lehet szükség a helyzet tisztázása érdekében. Ez megelőzheti, hogy lopott vagy manipulált járművek kerüljenek a forgalomba.

❓Szükséges eredetiségvizsgálat robogó átírásához?

Nem, az 50 köbcenti (cc) alatti robogókat nem kell átírni, mert nem szükséges rájuk rendszám. Így eredetiségvizsgálatra sincs szükség ezeknél a robogóknál. Elég, ha kötelező felelősségbiztosítást kötünk.

❓Kötelező az eredetiségvizsgálat pótkocsi és utánfutó átírásához és forgalomba helyezéséhez?

Igen, mindkettőhöz szükséges rendszám, ezért át kell írni őket az okmányirodában és forgalomba kell helyezni. Emiatt az eredetiségvizsgálat kötelező. Mivel pótkocsinak és utánfutónak is van alvázszáma, szükséges az eredetiségvizsgálat.

❓Kiváltja a származás-ellenőrzés az eredetiségvizsgálatot?

Nem, a két eljárás különböző. A származás-ellenőrzést először el kell végezni, és csak utána lehet megkezdeni az eredetiségvizsgálatot. A jármű külföldi előéletének tisztázása után végezhető el az eredetiségvizsgálat.

❓Szükséges eredetiségvizsgálat külföldről behozott veterán autók honosításához?

Nem, az OT rendszámhoz történő forgalomba helyezéshez nem szükséges eredetiségvizsgálat a 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 10. § (7) alapján.

❓Mire lesz még szükség az eredetiségvizsgálat után az átíráshoz vagy egy külföldi jármű forgalomba helyezéséhez?

Az átíráshoz és a magyar forgalmi engedély kiváltásához szükség lesz a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás meglétének igazolására is.

Az autó eredetiségvizsgálat minden autó adás-vétel során elengedhetetlen biztonsági lépés. Ez a folyamat biztosítja, hogy az autó eredeti állapotában van, és nem történt rajta bűncselekmény. Az eredetiségvizsgálat részletesen ellenőrzi a jármű egyedi azonosítójeleit, például a motorszámot és az alvázszámot, hogy azok megegyeznek-e a gyári adatbázisban rögzítettekkel.

Autó Eredetiségvizsga és Műszaki Vizsga: Hasonlóságok és Különbségek

Hasonlóságok ✅

Mind az eredetiségvizsga, mind a műszaki vizsga a gépjárművek ellenőrzésének fontos része, és mindkettőt azzal a céllal végzik, hogy biztosítsák a járművek megfelelő állapotát és biztonságát. Az ellenőrzések során mindkét vizsgálat alkalmával szakértők végeznek alapos vizsgálatokat, amelyek során különböző szempontok alapján értékelik a járművet.

Különbségek ❌

Eredetiségvizsga:

 • Célja: Az eredetiségvizsga fő célja annak megállapítása, hogy a jármű azonosító elemei (például motor- és alvázszám) eredetiek-e, és nem manipulálták-e őket. Ez az ellenőrzés segít kiszűrni a lopott vagy illegálisan módosított járműveket.
 • Mikor szükséges: Ezt a vizsgálatot elsősorban adás-vétel előtt, külföldi autók behozatalakor, vagy olyan esetekben kell elvégezni, amikor a jármű azonosító elemeiben változás történt (például alvázszám-csere esetén).
 • Fókusz: Az ellenőrzés a jármű dokumentumaira és fizikai azonosító jeleire koncentrál.

Műszaki Vizsga:

 • Célja: A műszaki vizsga célja annak biztosítása, hogy a jármű megfelel a közúti közlekedés biztonsági és környezetvédelmi előírásainak. Ez magában foglalja a fékrendszer, kormányzás, világítás, kipufogórendszer és egyéb fontos műszaki elemek ellenőrzését.
 • Mikor szükséges: A műszaki vizsgát meghatározott időközönként kell elvégezni, általában két évente (új gépjárművek esetén négy), vagy amikor a jármű forgalomba helyezésre kerül.
 • Fókusz: Az ellenőrzés a jármű műszaki állapotára és biztonsági jellemzőire koncentrál.
 • Foglaljon időpontot online műszaki vizsgára - itt megteheti.

Miért Mások Ezek?

Az eredetiségvizsga és a műszaki vizsga tehát két különböző célra szolgál. Az előbbi az autó azonosító elemeinek eredetiségét és jogszerűségét vizsgálja, míg az utóbbi a jármű műszaki állapotát és biztonságát értékeli. Mindkét vizsgálat elengedhetetlen a gépjárművek biztonságos és jogszerű használatához, de különböző szempontok alapján és különböző időpontokban kerülnek elvégzésre. Az autótulajdonosoknak fontos megérteniük mindkét vizsgálat jelentőségét és követelményeit, hogy biztosítsák járművük megfelelő állapotát és jogi tisztaságát.

Összefoglaló és Fontos Tudnivalók az Autó Eredetiségvizsgálatról

Az eredetiségvizsgálat kötelező minden autó adás-vétele során, és az eredménye 60 napig érvényes. Ez az idő elegendő a tulajdonjog változásának bejelentésére, amelyet az eladónak 8, a vevőnek pedig 15 napon belül kell megtennie az illetékes okmányirodában.

Költségek és Jogszabályok

Az eredetiségvizsgálat hatósági áras, és az összeg jármű kategóriától függően változik. Például egy kis kategóriájú személyautó esetében az ár 17 000 forint, míg egy közép kategóriájú jármű esetében 18 500 forint. A vizsgálat díját általában a vevő fizeti, de ez megegyezés kérdése az eladóval.

Az Eredetiségvizsgálat Menete

Az eredetiségvizsgálat során a járművet egy erre szakosodott műhelyben ellenőrzik, ahol leolvassák az azonosítókat és összevetik azokat a hivatalos dokumentumokkal. Az észlelt adatokat továbbítják az illetékes hatóságokhoz, ahol szigorú szabályok szerint értékelik azokat, hogy kiszűrjék az esetleges eltéréseket és manipulációkat.

Miért Fontos az Eredetiségvizsgálat?

Az eredetiségvizsgálat célja a jármű tisztaságának és jogszerűségének biztosítása. Ez a folyamat védi mind az eladót, mind a vevőt azzal, hogy biztosítja a jármű előéletének és állapotának hitelességét. Így elkerülhető, hogy a vevő egy lopott vagy manipulált autót vásároljon, amely később komoly problémákat okozhat.

Példák a Vizsgálatra

Egy példa az eredetiségvizsgálat szükségességére, amikor egy járművet külföldről hoznak be, és forgalomba helyezés előtt ellenőrizni kell annak előéletét és eredetiségét. Továbbá, ha az autó alvázszáma megváltozott valamilyen műszaki beavatkozás miatt, az eredetiségvizsgálat elvégzése kötelező, hogy igazolja a módosítások jogszerűségét.

Az autó eredetiségvizsgálata tehát nem csak törvényi kötelezettség, hanem alapvető biztonsági lépés is. Ez biztosítja, hogy az autó valóban azt az állapotot tükrözi, amit a gyári dokumentumokban rögzítettek, és védi mind az eladót, mind a vevőt a bűncselekményekkel szemben. Az eredetiségvizsgálat folyamatának, költségeinek és jogszabályainak ismerete elengedhetetlen minden autó adás-vétel során.


Kapcsolódó cikkek és további olvasnivalók, jogszabályok, referenciák

Az autó eredetiségvizsgálatának fontosságát és folyamatát részletesen bemutató cikkek és jogszabályok összegyűjtése elengedhetetlen azok számára, akik szeretnék megérteni az eljárás minden részletét. Az alábbiakban olyan cikkeket és jogszabályokat talál, amelyek hasznosak lehetnek az autó eredetiségvizsgálatának előkészítésében és lebonyolításában.

Fontos jogszabályok

 1. 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről
  Ez a törvény alapvetően szabályozza a közúti közlekedés feltételeit, beleértve az autók forgalomba helyezését és az eredetiségvizsgálat elvégzésének kötelezettségét. Olvassa el a teljes törvényt.
 2. 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről
  Ez a törvény részletezi azokat az illetékeket, amelyeket az autók adás-vételekor, illetve eredetiségvizsgálatakor meg kell fizetni. Olvassa el a teljes törvényt.
 3. 301/2009 (XII.22.) Korm. rendelet az előzetes eredetiségvizsgálat részletes szabályairól
  A rendelet részletesen szabályozza az előzetes eredetiségvizsgálat menetét, a szükséges dokumentumokat, és az eljárás során alkalmazandó módszereket. Olvassa el a teljes rendeletet.

regisztraciosado.hu ©️ 2024