Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Forgalmi engedély alvázszám - hol van?

A forgalmi engedélyben az alvázszám (angol rövidítése a VIN - Vehicle Identification Number) az "E" kódjelzés alatt található. A forgalmiban feltüntetett alvázszám / VIN, az az azonosító jelzés, amely minden gépjárművet egyedileg azonosít. Helyét az alábbi képen mutatjuk pontosan.

Forgalmi engedély alvázszám

A forgalmi engedélyben az alvázszám fontossága

A VIN kód a gyártás során kerül a járművekre, és számos fontos információt tartalmaz magáról a járműről, mint például a gyártási év, a gyártó, a jármű típusa és a gyártási hely. Ez a kód szerepel a jármű okmányaiban, és az azonosításhoz, nyilvántartásba vételhez, valamint biztosítási és lopási esetekben is fontos szerepet tölt be.

Ne keverjük össze a forgalmiban megtalálható alvázszámot a forgalmi engedély számával, ami magát az okmányt azonosítja.

A forgalmi engedélyben az alvázszám, másnéven a VIN (Vehicle Identification Number), kiemelten fontos szerepet tölt be, mivel ez garantálja a jármű egyedi azonosítását. Az alvázszám fontossága többek között az alábbi szempontokból adódik:

 1. Egyediség és Azonosítás: Minden járműnek egyedi alvázszáma van, ami lehetővé teszi az azonosítását világszerte. Ez különösen fontos a lopott járművek felderítésében, mivel az alvázszám alapján könnyen nyomon követhető a jármű eredete és jelenlegi státusza.
 2. Biztonság: Az alvázszám segítségével ellenőrizhető, hogy a járművet érintették-e visszahívási vagy biztonsági figyelmeztetések, így hozzájárul a közlekedés biztonságához.
 3. Nyilvántartás és Adásvétel: A forgalmi engedélyben szereplő alvázszám alapvető jelentőséggel bír a járművek nyilvántartásában, adásvételi és biztosítási ügyletek során. Biztosítja, hogy a járművet hivatalosan és törvényesen jegyezzék be a hatóságoknál.
 4. Jogvédelem: A VIN segítségével a jármű tulajdonosai bizonyíthatják tulajdonjogukat, különösen lopás, csalás vagy jogi viták esetén.
 5. Technikai Információk: Az alvázszám dekódolásával részletes információkhoz lehet jutni a járműről, mint például a gyártási év, gyártó, járműtípus és felszereltség. Ez hasznos lehet a karbantartás és a javítás során, valamint a jármű specifikus alkatrészeinek beszerzésében.

Tehát az alvázszám a forgalmi engedélyben elengedhetetlen a járművek hivatalos azonosításához, ami hozzájárul a közlekedési rendszer integritásának és biztonságának fenntartásához. A forgalmi engedélyben azonban rengeteg más kód is szerepel. A forgalmi engedély kódok cikkben mindenről pontosan tájékozódhat.

Hogyan néz ki az alvázszám a forgalmiban?

Az alvázszám (VIN, azaz Vehicle Identification Number) egy egyedi azonosító, amely minden gépjármű számára különleges. A nemzetközi szabvány, az ISO 3779 szerint, a VIN 17 karakterből áll, amelyek kombinációja információkat hordoz a járműről. A VIN struktúrája három fő részre osztható:

 1. WMI (World Manufacturer Identifier) - A Gyártó Világszintű Azonosítója: Az első három karakter, amely azonosítja a jármű gyártóját és az országot, ahol gyártották. Az első karakter általában az országot jelöli, ahol a járművet gyártották, a második és harmadik karakter pedig a gyártót.
 2. VDS (Vehicle Descriptor Section) - Jármű Leíró Szakasz: A következő hat karakter (4-től a 9-ig) információt szolgáltat a jármű típusáról, a modellről, a karosszériáról, a motor típusáról és egyéb gyártási jellemzőkről. Ebben a szakaszban a gyártók különböző kódrendszereket használhatnak a járműveik specifikus tulajdonságainak leírására.
 3. VIS (Vehicle Identifier Section) - Jármű Azonosító Szakasz: Az utolsó nyolc karakter (10-től a 17-ig) tartalmazza a jármű egyedi azonosítóit, beleértve a gyártási év kódját (általában az 10. karakter), a gyártási hely kódját (11. karakter) és a sorozatszámát (az utolsó hat karakter). Ez a szakasz biztosítja a jármű egyediségét.

Néhány ismert márka világszintű azonosítója (WMI)

A WMI (World Manufacturer Identifier) az alvázszám (VIN) első három karaktere, amely azonosítja a jármű gyártóját és a gyártás helyét. Ha megnézzük a forgalmi engedély alvázszám kódját, megtudhatjuk az első 3 karakter alapján ki gyártotta a kocsit. Itt van néhány példa fontos WMI-kre, amelyek ismert autógyártókhoz tartoznak:

 1. WVW: Volkswagen (Németország)
 2. JHM: Honda (Japán)
 3. 1HG: Honda (USA)
 4. WAU: Audi (Németország)
 5. WBA: BMW (Németország)
 6. JM1: Mazda (Japán)
 7. YV1: Volvo (Svédország)
 8. SAL: Land Rover (Egyesült Királyság)
 9. ZFA: Fiat (Olaszország)
 10. KL1: Chevrolet (USA, de más országokban gyártott modellek)

Ezek a kódok segítenek az azonosításban, hogy melyik országban és melyik gyártó állította elő a járművet. A WMI nem csak a gyártóra utal, hanem gyakran információt nyújt a gyártás helyéről is, ami fontos lehet bizonyos jogi vagy szabályozási követelmények teljesítésekor, valamint a járművek történetének megértésében.

regisztraciosado.hu ©️ 2024