Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Honnan érdemes autót behozni?

Modelltől, típustól, évjárattól vagy ártól függően több ország is szóba jöhet, amikor megvizsgáljuk azokat a külföldi országokat, ahonnan érdemes autót importálni Magyarországra.

Nos akkor, honnan érdemes autót behozni? Ha nem szeretnénk sokat bajlódni az ügyintézéssel, és csak egy jó minőségű külföldi autóra vágyunk, akkor ne menjünk tovább az Európai Unió határainál, mivel onnan a legkönnyebb autót importálni Magyarországra.
Az európai országok közül Németország és Franciaország számít népszerűnek, azonban ezekben az esetekben sem szabad elfelejteni pár apróságot. A vásárlást adásvételi szerződés igazolja (akár kétnyelvű), valamint az autó rendelkezzenek a szükséges engedélyekkel.

Általánosan elfogadott vélemény, hogy a német, francia, svájci vagy holland autók a jobb minőségű utak miatt kedvezőbb vételnek számítanak. Ezeknél közel sem olyan leharcolt a futómű és a karosszéria, mint a magyar darabok esetén. Sok szakértő úgy tartja, hogy az ezekből az országokból érkező autóknál még a kétszázezer kilométert meghaladó futásteljesítmény sem kell, hogy eltántorítson, hiszen még sok kilométer lehet benne a kocsiban a megkímélt állapotok miatt.

Ha az egyediséget és a presztízst részesítjük előnyben, akkor az amerikai piac az egyik tuti befutó. Viszont nem árt tudni, hogy a tengeren túlról behozott autóknak ára van, és ez gyakran legalább annyi, mint amennyit otthagyunk az ottani márkakereskedőnél.
honnan érdemes autót behozni

Hogyan döntsek, honnan hozzam az autót?

Nagyon nehéz általánosítani, ráadásul a célok határozzák meg a végeredmény sikerességét, viszont az biztonsággal elmondható: az itthon nagyságrendekkel drágább vagy elérhetetlen gépjárműveket megéri külföldi piacról beszerezni.

Ha a vásárlás az Európai Unióban történt meg, és a megvett gépjármű uniós forgalmi engedéllyel bír, akkor a magyarországi engedélyeztetés már-már gyerekjátéknak számít. Általában az egyik legnagyobb problémának a pénztárcánk mélysége számít.

Az Unióból érkező járművek után vámot nem kell fizetni, azonban a regisztrációs adó  megfizetése alól már nem mentesülhetünk. A Magyarországon először forgalomba helyezendő személygépkocsik és motorkerékpárok után fizetendő adó az adott darab műszaki tulajdonságaitól, a környezetvédelmi osztályba sorolásától, valamint az első forgalomba állításának időpontjától függ.

Kor és környezetvédelmi besorolás szempontjából nem állítanak elénk leküzdhetetlen akadályokat. A legfontosabb elvárás az, hogy a járműnek meg kell felelnie a környezetvédelmi és a közlekedésbiztonsági követelményeknek. Ha ezt kipipálhatjuk, akkor mindegy is, hány éves az autó.

Amennyiben magánszemélyként vásárolunk, akkor az általános forgalmi adót külföldön kell megfizetnünk, és idehaza már csak a forgalomba helyezés költségei maradnak. Az ügyintézés viszonylag egyszerű, az egyik legfontosabb igény pedig az, hogy bemutassuk a gépjármű okmányait és az adásvételi szerződést.

EU vagy USA - Honnan importáljak?

Mivel a fizetendő összeg mértéke és az ügyintézés menete bonyolultabbá válik azzal, hogy átlépjük az Európai Unió határát. Erről a területről nem minden típust érdemes hazánkba importálni. A különlegességek, a veterán autók vagy a Magyarországon nem kapható modellek ebben az esetben előnyt élvezhetnek, viszont ne feledjük, mi vár ránk, ha elindítjuk a procedúrát.

A nem EU-országból érkező személyautók és- motorkerékpárok után vámot, általános forgalmi adót és regisztrációs adót is fizetni kell. Ráadásul még ezt követően sem biztos, hogy megkapjuk az engedélyt a közlekedésre.

Az Egyesült Államok természetesen az egyik kedvelt induló országnak számít, hiszen onnan egyedi modelleket hozhatunk be Magyarországra. Azonban nem árt tudni, hogy a – fentebb említettek értelmében – a szállítás és a biztosítás mellett fizetni kell a vámot, az általános forgalmi adót és regisztrációs adót.

Honnan érdemes autót behozni - összegzés

Természetesen ebben a "Honnan érdemes autót behozni?" kérdéskörben is az egyik legfontosabb alapvetés az ár, hiszen ha általánosítani akarunk, akkor kijelenthetjük: külföldről olcsóbban juthatunk hozzá az autókhoz, viszont ügyelni kell a részletekre. Ezek a részletek: előnyök és hátrányok, valamint a befogadó ország (tehát jelen esetben Magyarország) előírásai.

Az, hogy megéri-e behozni egy gépjárművet hazánkba, az a konkrét típustól és modelltől függ. Van olyan, amelyiket megéri áthozni a határon. És persze van olyan is, amelyiket jobb kint hagyni, mert csak vesződség és kellemetlenség van vele, haszon pedig sose jár hozzá.
Összességében nézve tehát elmondható, hogy a nyugat-európai országokból kellő körültekintéssel érdemes autót importálni. Természetesen csak akkor, ha felmértük a kockázatot, és kiszámoltuk a költségeket. Veterán autókat és egyedi darabokat az uniós kívülről is érdemes behozni. Azonban itt olyan kockázati tényezőkkel is számolni kell, amikkel az EGT-országok esetében nem.
regisztraciosado.hu ©️ 2024