Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Benzin tankolása dízelbe - mit tesz a benzin a dízelmotorral?

Benzin tankolása dízelbe - Annak megakadályozása érdekében, hogy az emberek véletlenül benzint tankoljanak a dízelmotorba, a legtöbb dízelüzemanyag-szivattyút zöld jelölések és zöld töltőcsonkfogantyúk különböztetik meg. Ezenkívül a dízelüzemű járművek üzemanyagtöltő ajtajának belső oldalán "Kizárólag dízelüzemanyag" címke található. De mi történik akkor, ha véletlenül benzint tankol a dízelüzemű autójába vagy pickupjába? Ez a félretankolás.

Benzin tankolása dízelmotorba komoly problémákat okozhat. A dízelmotor kenéséhez szükséges dízelüzemanyag hígulása vagy hiánya gyors kopást eredményez, ami károsítja az üzemanyagszivattyút és az injektorokat. Az autó valószínűleg azonnal jelezni fogja a hibát, például kihagy, leáll, vagy furcsán jár a motor​​. Ha ilyen helyzetbe kerül, az autót azonnal szervizbe kell juttatni lehetőség szerint anélkül, hogy beindítaná a motort​​.

Akár új a dízelüzemű járművek tulajdonlása, akár mindig is voltak dízel- és benzinüzemű járművei a személyi flottájában, nagyon könnyű lehet véletlenül félretankolni a dízelüzemű járművet benzinnel. Az üzemanyagtartály feltöltése olyan hétköznapi feladat, hogy egy pillanatnyi figyelmetlenség is okozhatja, hogy rossz pisztolyt ragadjon meg és rossz üzemanyagot töltsön. (tényleg el kellett olvasnia azt a Whatsapp üzenetet?) 

Kisebb a baj, ha azonnal rájön a hibára, és az autót egy autókereskedésbe vagy független szervizbe kell vontatni, hogy leeresszék a tartályt. Ennek a költsége százezres tétel is lehet.

De mi van akkor, ha észre sem veszi a hibát, és végül egy benzinnel teli tankkal hajt el? Valószínű, hogy nem jut messzire, talán csak egy kilométert fog megtenni vagy annyit sem. Ekkor az üzemanyagvezetékben lévő gázolaj utat enged a tankból érkező friss benzinnek, és a motor "furcsán" kezd el járni. Ekkor tudja, hogy félretankolt.

Persze minden attól függ, hogy mennyi gázolaj maradt a tartályban a benzin hozzáadása előtt, és hogy mennyire új és kifinomult a dízelmotor.

Benzin tankolása dízelbe

Mennyi benzin kell egy dízelmotor károsodásához?

Egy 2007-es vagy újabb "tiszta dízel" motorban valószínűleg bármilyen kis mennyiségű benzin károsítja az érzékeny kibocsátás-szabályozó alkatrészeket és a rendszert. A régebbi, sokkal kevésbé kifinomult károsanyag-kibocsátó rendszerekkel rendelkező motort egy enyhén hígított (mondjuk 90 % gázolaj/10 % benzin) keverék valószínűleg alig vagy egyáltalán nem károsít (Ne keverjük az E10 benzinnel!). Egyszerűen csak csökkentett motorteljesítményt tapasztalunk. Talán egy kicsit több zajt és esetleg a károsanyag-kibocsátás érzékelő kivillanását vesszük észre, amelyek nem tiszta dízel kipufogógázt érzékelnek.

A benzin magas koncentrációja jelenti az igazi bajt. Akár egy modern, tiszta, közös nyomócsöves dízel (CRD), akár egy régi, közvetett befecskendezéses egység esetében is, a tiszta benzin vagy az erősen hígított dízel üzemanyag elégetése szinte biztosan katasztrofális károkat okoz a nagyszerű dízelmotorunkban. Ha félretankoltunk, nagy gondot okozhatunk a dízel motorban.

Mit szabad és mit nem benzin dízelbe tankolása után?

Ha elég szerencsés ahhoz, hogy az indulás előtt rájöjjön, hogy dízel helyett benzint tankolt, itt vannak a teendők és a tilalmak.

  • NE indítsa be a motort, még akkor sem, ha csak azért akarja hogy az autót a kúttól arréb vigye.
  • NE adjon rá gyújtást, még akkor sem, ha csak a kormányzárat akarja feloldani. Ez aktiválhatja az elektromos üzemanyagszivattyút, és szennyezett üzemanyagot juttathat a motor injektoraiba. Mondja meg a töltőállomás üzemeltetőjének, hogy nem tudja elvinni az autót. (De azért fizessen a kiadott üzemanyagért. ?)
  • HÍVJA fel a közúti szervizszolgáltatót, és kérjen vontatást a jármű márkakereskedésébe vagy egy független szervizbe.
  • ERESSZÉK LE az üzemanyagtartályt, és kérjen megerősítést arról, hogy a benzin csak az üzemanyagtartályba jutott.

Ha a hibás üzemanyag-tankolási hibát csak az autó vezetése közben veszi észre (ha már elindult és hirtelen eszébe jut a benzin tankolása dízelbe), álljon meg, amint az biztonságos. Hívja a közúti szervizszolgáltatót, hogy kérjen vontatást. Sajnos a kár helyreállításának ára nagyon magas lesz, és erre a helyzetre az autógyártó garanciája nem terjed ki.

Mit tesz a benzin a dízelekkel, ha már beletankoltuk?

A dízelüzemanyag benzinnel való tankolásának (vagyis a félretankolásnak) problémája sokrétű. Ez az üzemanyagok teljesen eltérő égési jellemzőinek, valamint a motor kialakításának sajátosságaiból adódik az üzemanyag begyújtásának módját illetően.

  • szikragyújtás kontra kompressziós gyújtás
  • az illékony és robbanékony benzin kontra magas lobbanáspontú dízelüzemanyag.

Részleteket olvashat a Hogyan működik az autó motorja?, illetve a Hogyan működik a dízelmotor? írásainkban.

Ha véletlenül elkerülhető is a nagyobb motorkárosodás, más súlyos következményekkel jár benzin tankolása dízelbe.

Maga a dízelüzemanyag kenőanyagként működik az üzemanyagszivattyú és a szállítórendszer, valamint a szelepsor számára. Ha híg, alacsony viszkozitású benzint futtatnánk egy dízelüzemanyag-rendszeren keresztül, az meghiúsítaná a kenést. Ezzel azt érnénk el, hogy ezeket az érzékeny alkatrészeket súrlódásra késztetné, ami végül tönkretenné őket.

Ezenkívül az egész üzemanyagrendszerre negatív hatással van. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyagszivattyú, az üzemanyagszűrő és az üzemanyag-befecskendezők valószínűleg cserére szorulnak. A legrosszabb esetben olcsóbb lehet az egész motort kicserélni?


Mit tesz a dízelüzemanyag a benzinmotorral?

Szerencsére ez a forgatókönyv nagyon valószínűtlen, mivel a nagyobb dízel üzemanyagtöltő fúvókák nem férnek be a keskeny benzinbetöltőnyílásba. De ha mégis sikerül dízelüzemanyagot juttatnia a benzintartályba, félretankolnia, a motor valószínűleg be sem fog indulni. Ha pedig mégis, akkor iszonyúan fog járni, és valószínűleg füstölni fog, mint egy kémény. A motor valószínűleg minimálisan károsodik, de egy alapos és drága üzemanyagrendszer-öblítés mindenképpen indokolt lesz.

regisztraciosado.hu ©️ 2024