Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Forgalmi engedély betelt - mit kell tenni?

Mi a teendő ha betelt a forgalmi engedély ?

Forgalmi engedély betelt

A betelt forgalmi engedély cseréjéhez össze kell gyűjteni a szükséges dokumentumokat (eredeti forgalmi engedély, adatváltozást igazoló okiratok, illeték befizetését igazoló dokumentum, törzskönyv) és a helyi Okmányirodában, Kormányablakban vagy Kormányhivatalban kell benyújtani őket a megfelelő díjak (forgalmi engedély illetéke: 6.000 Ft, igazolólap kiállítási díja: 4.800 Ft) befizetése után. Az ügyintézési idő általában azonnali, és a folyamat során az új forgalmi engedély kiállításra kerül.

Részletesebben:

Magyarországon a betelt forgalmi engedély cseréjének folyamata viszonylag egyszerű és jól szabályozott. Az alábbi lépések segítenek abban, hogy gördülékenyen menjen végbe a cseréje:

1. Szükséges dokumentumok összegyűjtése

Először is gyűjtsd össze az alábbi dokumentumokat:

 • Az eredeti (betelt) forgalmi engedély: Ez szükséges lesz az új forgalmi engedély kiállításához.
 • Adatváltozást igazoló okiratok: Amennyiben adatváltozás történt (pl. tulajdonosváltás, névváltozás), szükséges lehet az ezt igazoló dokumentumok bemutatása.
 • Igazolás a forgalmi engedély illetékének megfizetéséről: A cseréhez szükséges díjak befizetését követően kapott igazolást is be kell mutatni.
 • A jármű törzskönyve: Különösen akkor szükséges, ha a jármű vagy a tulajdonos adataiban változás történt.

2. Díjak kifizetése

A forgalmi engedély cseréjéhez tartozó illetéket és esetleges egyéb díjakat előre ki kell fizetni. Ezek általában a következők:

 • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft
 • Igazolólap kiállítási díja (ha szükséges): 4.800 Ft

3. Ügyintézés helye

A szükséges dokumentumokkal és a díjak befizetését igazoló dokumentumokkal ellátva keresd fel a helyi Okmányirodát, Kormányablakot vagy Kormányhivatalt, ahol a forgalmi engedély cseréjét kezdeményezheted.

4. Az ügyintézés menete

 • Bejelentkezés: Érkezéskor jelezd, hogy forgalmi engedély cserét szeretnél kezdeményezni.
 • Dokumentumok benyújtása: Add át a szükséges dokumentumokat az ügyintézőnek.
 • Adatellenőrzés: Az ügyintéző ellenőrzi a dokumentumokat és az adatokat.
 • Új forgalmi engedély kiállítása: Amennyiben minden rendben van, elindul az új forgalmi engedély kiállításának folyamata.

5. Ügyintézési idő

Az általános ügyintézési idő általában azonnali, de ez eltérhet attól függően, hogy mennyire terhelt az adott okmányiroda vagy Kormányablak.

További tudnivalók

 • Igényléskor előfordulhat, hogy további dokumentumokat is kérnek, attól függően, hogy milyen adatváltozás történt.
 • Az új forgalmi engedély átvételekor ellenőrizd, hogy minden adat helyes-e rajta.

Ezeknek a lépéseknek a követésével zökkenőmentesen intézheted a betelt forgalmi engedély cseréjét Magyarországon.

Miért telik be a forgalmi engedély?

A forgalmi engedély betelik, amikor elfogynak azok a helyek benne, amelyek a járművel kapcsolatos fontos információk, például a műszaki vizsgálatok eredményeinek, a tulajdonosváltásoknak, vagy egyéb releváns adatoknak a rögzítésére szolgálnak. Ez több okból is megtörténhet:

Műszaki vizsgálatok és ellenőrzések

 • Rendszeres műszaki vizsgálatok: A járművek bizonyos időközönként esedékes műszaki vizsgálatokon kell, hogy átessenek, amelyek eredményeit a forgalmi engedélyben rögzítik. Ezek a vizsgálatok ellenőrzik a jármű műszaki állapotát és biztonságosságát. Amennyiben a műszaki vizsga sikeres, a forgalmi engedély továbbra is érvényes lesz.
 • Különleges módosítások: Ha a járművön olyan módosításokat végeznek, amelyek befolyásolják annak műszaki jellemzőit (pl. vonóhorog felszerelése), ezeket szintén be kell jegyezni, ami szintén foglal helyet a forgalmi engedélyben.

Tulajdonosváltás és adatváltozások

 • Tulajdonosváltás: Minden egyes tulajdonosváltáskor új bejegyzés kerül a forgalmi engedélybe, amely tartalmazza az új tulajdonos adatait.
 • Adatváltozás: Bármilyen változás a jármű vagy a tulajdonos adataiban (pl. lakcím változás, névváltozás) szintén bejegyzésre kerül.

Korlátozott hely

 • Tervezett hely: A forgalmi engedélyek tervezésekor korlátozott számú helyet hagynak a fenti bejegyzésekre. Ez alapvetően biztosítja, hogy a dokumentum átlátható és kezelhető maradjon, de egyben azt is jelenti, hogy elérhet egy pont, amikor több bejegyzésre nincs hely.

A betelés gyakorisága

 • Jármű életciklusa: A forgalmi engedély általában a jármű hosszú élettartama során többször is betelhet, különösen, ha gyakoriak a tulajdonosváltások, vagy ha a jármű rendszeresen esik át műszaki módosításokon.

Amikor a forgalmi engedély betelik, a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának újat kell igényelnie annak érdekében, hogy a jármű továbbra is törvényesen közlekedhessen az utakon, és hogy a járművel kapcsolatos összes aktuális információ rendelkezésre álljon mind az illetékes hatóságok, mind a tulajdonos számára.

Megjegyzés egy olvasónktól:
"Ami a leírásból kimaradt: mivel az ilyen kocsik 15-20 éve vannak forgalomban, azóta a törzskönyv formája is változott. A forgalmi cseréjével egyidőben a törzskönyvet is cserélni kell, ennek az illetéke szintén 6000 Ft. Ezt én nem voltam hajlandó kifizetni, mondván, hogy nekem nem kell új törzskönyv, jó a régi, a forgalmi telt be. Végül az okmányiroda "méltányosságból" eltekintett a 6000 Ft befizetésétől..."

regisztraciosado.hu ©️ 2024