Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Forgalmi engedély motorszám - hol található?

A forgalmi engedélyben Magyarországon a motorszám (motorkód) az "P.5" kódjelzés mellett található. A forgalmiban feltüntetett motorszám kódja segít a jármű motorjának egyértelmű azonosításában, és fontos szerepet játszik a jármű eredetiségének ellenőrzésében, biztosítási ügyek intézésében, valamint a lopott járművek azonosításában. Helyét a forgalmiban az alábbi képen mutatjuk pontosan.

Forgalmi engedély motorszám helye

A forgalmi engedélyben a motorszám fontossága

Ne keverjük össze a forgalmiban megtalálható motorszámot a forgalmi engedély számával, ami magát az okmányt azonosítja.

A forgalmi engedélyben szereplő motorszám azért fontos, mert egyedi azonosítót ad minden jármű motorjának. Itt van néhány módja annak, hogy ez hogyan segíthet a fent említett helyzetekben:

  1. Eredetiség ellenőrzése: Amikor egy járművet megvásárolnak, az ellenőrzik a motorszámot, hogy megbizonyosodjanak róla, az összeegyeztethető-e a forgalmi engedélyben szereplő adatokkal. Ez segít azonosítani, ha a járművet módosították vagy ha az alkatrészek nem eredetiek.
  2. Biztosítási ügyek: A biztosító társaságok gyakran kérhetik a motorszámot a biztosítási szerződés megkötésekor, hogy pontosan azonosíthassák a járművet. Ez különösen fontos lehet káresemény bekövetkeztekor, amikor a biztosítónak ellenőriznie kell a jármű adatait.
  3. Lopott járművek azonosítása: Ha egy járművet ellopják, a rendőrség a motorszám alapján azonosíthatja és nyomon követheti azt. A lopott járművek adatbázisában szereplő motorszámok segíthetnek a rendőrségnek abban, hogy visszaszerezze a járműveket és visszaadja azokat a jogos tulajdonosoknak.
  4. Közlekedési ellenőrzések és műszaki vizsga: A közlekedési hatóságok és a műszaki vizsgáztató állomások is ellenőrizhetik a motorszámot, hogy megbizonyosodjanak a jármű azonosítójának helyességéről. Ez segíthet azonosítani azon járműveket, amelyek esetleg nem felelnek meg a közlekedési előírásoknak vagy műszaki követelményeknek. Használja a műszaki vizsgaállomás és eredetiségvizsga cégkeresőt!

A motorszám tehát egy kritikus adat, amely a jármű és annak motorjának azonosításához és a kapcsolódó ügyintézéshez szükséges.

Vagyis a forgalmi engedélyben található motorszám nélkülözhetetlen a járművek hivatalos azonosításában, amely kulcsszerepet játszik a közlekedési rend integritásának és biztonságának megőrzésében. Emellett a forgalmi engedély számos egyéb kódot is tartalmaz. A forgalmi engedély kódjairól szóló cikkben részletes tájékoztatást kaphat az összes releváns információról.

Hogyan néz ki az motorszám a forgalmi engedélyben?

A motorkód, vagy más néven motorszám, struktúrája gyártótól függően változhat, de általában egy sorozatot tartalmaz betűkből és számokból, amelyek a motor típusát, gyártási sorozatát és egyéb specifikus gyártási információkat azonosítanak. A motorkód felépítése tipikusan az alábbi elemeket tartalmazhatja:

  1. Betűk: Ezek általában a motor típusát vagy a motorcsaládot jelölik. Például egy adott motorcsaládhoz tartozó különböző változatokat különböző kezdőbetűkkel vagy betűkombinációkkal jelölhetik.
  2. Számok: A számok általában a motor adott változatának specifikus jellemzőit jelölik, mint például a hengerűrtartalom, a teljesítmény vagy a gyártási sorozat. Ezek a számok részletezik a motor méretét, konfigurációját és egyéb fontos gyártási adatokat.
  3. Egyéb karakterek: Néha további karaktereket is tartalmazhatnak, amelyek különleges jellemzőket vagy változatokat jeleznek. Ezek lehetnek például verziószámok, módosításokat jelölő kódok vagy a gyártás helyét jelző betűk.

Példa egy motorkódra: VW Golf IV 1.9 TDI esetében a motorkód lehet "ALH", ami azt jelenti, hogy ez a motor egy bizonyos típusú dízelmotor, amelyet a Volkswagen csoport gyártott, és specifikus jellemzőket, mint például a teljesítményt és a környezetvédelmi besorolást, az adott kód azonosít.

Fontos megjegyezni, hogy a motorkód helye és olvashatósága változhat a jármű típusától és az adott motor elhelyezkedésétől függően. Egyes esetekben a motorkódot közvetlenül a motorblokkra vésik, míg más esetekben címkén vagy matricán található, ami könnyebb hozzáférést tesz lehetővé.

A motorkód betűi és a folyamatos motorszám mindig rajta vannak a motoron, bár nem feltétlenül láthatóak, néha nehezen olvashatóak. A kódot ezért gyakran a vezérműszíj fedelére erősítik, a fenn említett matricás megoldással.

Mi az a motorszám?

A motorszám a jármű motorjának azonosítására szolgál. Nem minden autónak van egyedi motorja, mivel különböző gyártók közösen is használhatják őket, így gyakran ugyanazokat a motorokat több autómodellben is megtaláljuk. A motorkód segítségével a szervizek, beszállítók és bontócégek tudják, hogy melyik motorhoz kell csere- vagy alkatrészbeszerzést intézniük. Tehát ha alkatrészt, gumit kell vásárolnunk az autónkhoz a forgalmi engedély motorszám jelzése segít beazonosítani a helyes alkatrész, vagy gumi típust.

Mire használhatom a motorszámot?

Ha motorjának új alkatrészre, nagyjavításra vagy cserére van szüksége, a motorszámot átadhatja a beszállítónak, hogy az ajánlatot készíthessen Önnek. A biztonság kedvéért adja meg az alvázszámot is, hogy a helyes motorszámot külön ellenőrizni lehessen.

Mi történik, ha nem találom a motorkódot?

Sok esetben léteznek olyan kódkönyvek/adatbázisok, amelyekben a márka, a modell, a változat és a gyártási év alapján megtalálható a helyes motorkód. Az Enginenumbers.com egy ilyen adatbázis. Naponta bővül a motorkódokkal kapcsolatos további információkkal.

A motorkód minden országban ugyanaz?

A motorkód alapvetően minden országban ugyanaz, mert ez a motorkód célja. Ha ugyanannak az autómodellnek valóban különböző motorjai vannak, akkor a motorkód is eltérő. De ebben az esetben a motor specifikációi is nagyon különbözőek. A forgalmi engedély motorszám kódja Magyarországra és az adott gépjárműre érvényes.

Néhány ismert márka népszerű motorszáma

A B57 D30 A motort a BMW legalább a több autójában használja. Ezzel a B57 D30 A motorral kapcsolatban eddig összegyűjtött adatainkból úgy tűnik, hogy ezt a motort a BMW 2015 és 2022 közötti autókban használta. Azon gépjárművel, melyek a B57 D30 A motorral vannak felszerelve, teljesítménye a gyártási évtől, az esetleges turbófeltöltőktől és a modellváltozattól függően 155 és 235 kW között mozog. A B57 D30 A hengerűrtartalma 2.993 cm3.

A BRF motort az Audi és a Ford használja az A4, A6 és Scorpio. A BRF-ről eddig összegyűjtött adatokból azt állapíthatjuk meg, hogy ezt a motort az Audi és a Ford 1986 és 2011 között használta autókban. A BRF teljesítménye a gyártási évtől, az esetleges turbófeltöltőktől és a modellváltozattól függően 100 és 107 kW között mozog. A BRF hengerűrtartalma 1.968 és 2.935 cm3 között változik.

A Mercedes-Benz az OM 651.924 típusú motort alkalmazza járműveiben. Az adatgyűjtésünk szerint a Mercedes-Benz 2009-től 2020-ig építette be ezt a motort személyautóiba. Az OM 651.924-es típusú motor teljesítménye változó, a gyártási év, az esetlegesen hozzáadott turbófeltöltő és a különböző modellváltozatok függvényében 120 és 150 kW között mozog. E motor hengerűrtartalma pontosan 2.143 cm3.

Összefoglalás - Motorszám a forgalmi engedélyben

A forgalmi engedélyben feltüntetett motorszám, Magyarországon az "P.5" kód alatt található, elengedhetetlen eszköz a járművek, és azok motorjának egyedi azonosítására és az eredetiségük ellenőrzésére. Ennek fontossága több területen is megmutatkozik, beleértve a járművek biztosítását, a lopott járművek azonosítását, valamint a közlekedési ellenőrzéseket és műszaki vizsgákat. A motorszám egyedi kombinációja betűkből és számokból áll, amelyek a motor típusát, gyártási sorozatát és egyéb specifikus adatokat azonosítanak, így segítve a szervizeket, beszállítókat és bontócégeket a megfelelő alkatrészek beszerzésében.

regisztraciosado.hu ©️ 2024