Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Rendszámtábla és Regisztrációs Matrica: Minden, amit Tudni Kell

A rendszámtábla egy hivatalos jelzés, amely a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tulajdonában van. Ez a hatósági jelzés lehet állandó vagy ideiglenes. A rendszámtáblákat a Nyilvántartó tulajdonolja, és ezek gyártása a Nyilvántartó által történik megrendelés útján.

Rendszámtábla

Az elkészült rendszámtáblákat a közlekedési igazgatási hatóság osztja ki az ügyfeleknek igazgatási szolgáltatási díj ellenében. Az állandó rendszámtáblák a betűk és számok kombinációján kívül a nemzeti színeket és a H jelzést (régi típusú rendszámtábla) vagy az európai zászlót kék mezőben, 12 sárga csillaggal és fehér H jelzéssel (új típusú rendszámtábla) tartalmazzák.

Az ideiglenes rendszámtáblák szintén betűkből és számokból állnak, és a nemzeti színeket és a H jelzést viselik.

Rendszámtábla és Regisztrációs Matrica

Mi az a rendszámtábla?

Rendszámtábla

A rendszámtábla egy hivatalos jelzés, mely a Nyilvántartó tulajdonában van. Ezeket a táblákat a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) rendeli meg a gyártótól, és a közlekedési igazgatási hatóság adja ki az ügyfeleknek, igazgatási szolgáltatási díj ellenében.

Állandó és ideiglenes rendszámtáblák

A rendszámtáblák két fő típusa az állandó és az ideiglenes. Az állandó rendszámtábla formátuma a következő lehet:

 • 1990. augusztus 6. után: betűjel és számjegy kombinációja, nemzeti színekkel és H jelzéssel.
 • 2004. május 1. után:
 • Állandó: európai zászlót jelképező kék mezőben 12 sárga csillag és fehér H jelzés.
 • Ideiglenes: betűjel és számjegy kombinációja, nemzeti színekkel és H jelzéssel.
 • 2022. július 1. után:
 • Állandó: európai zászlóval, 12 sárga csillaggal, fehér H jelzéssel és Magyarország címerével.
 • Ideiglenes: európai zászlóval, 12 sárga csillaggal, fehér H jelzéssel és címerrel.

Az állandó rendszámtábla típusai

Állandó rendszámtábla többféle lehet:

 1. Sorozatban előállított általános,
 2. Sorozatban előállított egyénileg kiválasztott,
 3. Egyedileg előállított,
 4. Különleges.

A járművekre általában a sorozatban előállított rendszámtáblát adják ki, kivéve, ha speciális üzemeltetési feltételek más típusú táblát igényelnek. A sorozatban előállított rendszámtáblák három betűjelet és három számjegyet tartalmaznak.

Regisztrációs matrica

Az állandó rendszámtáblákhoz regisztrációs matrica is tartozik, amely igazolja a jármű nyilvántartásba vételét és a rendszámtábla valódiságát. A regisztrációs matricát a NISZ Zrt. rendeli meg és a közlekedési igazgatási hatóság adja ki az ügyfélnek. A matricát a jármű első szélvédőjén, jól látható helyen kell elhelyezni.

Rendszámtáblák cseréje és utángyártása

Az elveszett, eltulajdonított, vagy megrongálódott rendszámtáblák utángyártása csak engedéllyel lehetséges. Az engedély megszerzése és az igazgatási díj megfizetése után a NISZ Zrt. gondoskodik a gyártásról. Fontos, hogy a rendszámtáblák és a regisztrációs matricák egyidejű utángyártása nem engedélyezett.

Fontos tudnivalók

 • A 2004. május 1-je előtt kiadott "D" típusú rendszámtáblák utángyártása csak meghatározott méretben engedélyezhető.
 • A rendszámtáblák cseréje és típusa közötti váltás a közlekedési hatóság engedélyével történik.

Egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított rendszámtábla

Mi is az az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított rendszámtábla?

Egyedi Rendszám

Az egyénileg kiválasztott rendszámtábla egy olyan típusú rendszámtábla, amely sorozatban előállítható, de még nem gyártott vagy legyártott, de még járműre nem kiadott rendszámtáblát jelöl. Az egyedileg előállított rendszámtábla pedig olyan, amely legalább 3 és legfeljebb 6 betűjelből, valamint legalább 1 és legfeljebb 4 számjegyből áll, együttesen maximum 7 karaktert tartalmazva.

Milyen feltételekkel kérhető egyedi rendszámtábla?

Az egyedileg előállított rendszámtábla kérése esetén fontos, hogy a betűjelek között ne legyen ékezetes magánhangzó, és a számjegyek között ne legyen kizárólag nulla. Továbbá, 2022. július 1-jétől az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított rendszámtáblák formátuma is változott, hogy megfeleljen az új szabályozásoknak.

Hogyan lehet megszerezni ezeket a rendszámtáblákat?

Egyénileg kiválasztott vagy egyedi rendszámtábla igénylése esetén igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A kiválasztott rendszámtábla megválasztását és legyártását a Központi Okmányiroda, míg a sorozatban előállított rendszámtábla egyénileg kiválasztott rendszámtáblává történő átminősítését a közlekedési igazgatási hatóság engedélyezi.

Átrendszámozás és átszerelés

Amennyiben a jármű tulajdonosa másik járműre szeretné átszerelni az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámtáblát, az eredeti járművet át kell rendszámozni vagy véglegesen kivonni a forgalomból. Az átszereléshez a közlekedési igazgatási hatóság engedélye szükséges. Fontos megjegyezni, hogy az egyedileg előállított rendszámtábla egyedi jellege nem szüntethető meg, míg az egyénileg kiválasztott rendszámtábláról le lehet mondani.

Egyedi Rendszám

Különleges szabályok

Az egyénileg kiválasztott és egyedileg előállított rendszámtáblákat a forgalmi engedélyben és a nyilvántartásban is jelölni kell. Az ilyen rendszámtáblák kiadására vonatkozó kérelem benyújtása és az igazgatási szolgáltatási díj megfizetése után a közlekedési igazgatási hatóság dönt az engedélyezésről.

Gyakorlati tudnivalók

 • Az egyénileg kiválasztott rendszámtáblákhoz tartozó igazgatási szolgáltatási díjat előre meg kell fizetni.
 • Az ilyen rendszámtáblákat sorozatban előállítható táblák közül lehet kiválasztani, ha azok még nem lettek legyártva vagy kiadva.
 • Az egyedileg előállított rendszámtáblák esetében a betűk és számok kombinációjára különleges szabályok vonatkoznak, és ékezetes magánhangzók nem használhatók.

Az egyedi rendszámtábla személyre szabhatósága lehetőséget ad arra, hogy járművedet egyedivé tegyed, így nem csak praktikus, de stílusos is lehet!


2022 július elsejétől immár négy opció van egyedi rendszámra

2022. július 1-jétől négy különböző formátum közül választhatunk egyedi rendszámtábla létrehozásakor. Az alábbiakban bemutatjuk ezeket a lehetőségeket néhány példával:

Három betű + négy szám

Ebben az esetben a rendszámtábla három betűt és négy számot tartalmaz. Példa:

 • Példa: ABC1234

Négy betű + három szám

Ebben az opcióban a rendszámtábla négy betűt és három számot tartalmaz. Példa:

 • Példa: XYZA567

Öt betű + két szám

Ez a formátum öt betűt és két számot tartalmaz. Példa:

 • Példa: DREAM45

Hat betű + egy szám

Ebben a formátumban hat betű és egy szám szerepel a rendszámtáblán. Példa:

 • Példa: UNIQUE1

Miért válasszunk egyedi rendszámot?

Az egyedi rendszámtábla választása lehetőséget ad arra, hogy a jármű tulajdonosa személyre szabott és könnyen megjegyezhető rendszámtáblával rendelkezzen. Ez nem csak egyediséget kölcsönöz a járműnek, hanem segít abban is, hogy könnyebben felismerhető legyen a forgalomban.

Az egyedi rendszámtáblák négy különböző formátumban elérhetők, és lehetőséget adnak arra, hogy egy igazán személyes jellegű rendszámot hozzunk létre. Válassza ki az Ön számára leginkább megfelelő formátumot, és tegye különlegessé járművét!


Az egyéni és egyedi rendszám ára: Mit kell tudni?

Ha valaki különleges rendszámtáblát szeretne járművére, két lehetőség közül választhat: az egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámok közül. Az árak azonban jelentősen eltérnek, így érdemes alaposan megfontolni, melyik opciót választjuk.

Egyénileg kiválasztott rendszám

Az egyénileg kiválasztott rendszám lehetőséget ad arra, hogy az autótulajdonos maga válassza ki a rendszámtáblán szereplő karaktereket, feltéve, hogy azok megfelelnek a szabályozásnak és még nem foglaltak. Ennek az opciónak az ára:

 • Ár: 112 450 Ft
 • Ár stabilitása: Az ár 2009 óta változatlan.

Ez a lehetőség viszonylag megfizethető, és egy kis egyediség érzését adja a járműnek, anélkül, hogy túlzott kiadásokba vernénk magunkat.

Egyedileg előállított rendszám

Az egyedileg előállított rendszám még nagyobb rugalmasságot kínál, mivel az autótulajdonos teljesen egyedi karakterkombinációt választhat, amelyet a kormányhivatal készít el. Ez az opció azonban sokkal költségesebb:

 • Ár: 435 000 Ft

Ez az ár tartalmazza a teljesen egyedi rendszámtábla előállításának költségeit, beleértve a különleges gyártási folyamatot és a speciális karakterkombinációk biztosítását.

Miért érdemes egyedi rendszámot választani?

Az egyedi rendszámok választása számos előnnyel járhat, különösen azok számára, akik szeretnének kitűnni és személyes üzenetet közvetíteni járművükön keresztül. Az egyedi rendszámok nemcsak személyes ízlést tükröznek, hanem a jármű értékét is növelhetik.

Az egyénileg kiválasztott és az egyedileg előállított rendszámok lehetőséget adnak arra, hogy a járművünket még inkább sajátunknak érezzük. Míg az egyénileg kiválasztott rendszám megfizethetőbb és egyszerűbb módot kínál az egyediségre, az egyedileg előállított rendszám teljes szabadságot biztosít a karakterek kiválasztásában, viszont jelentősen drágább. A választás során érdemes figyelembe venni a költségvetést és az egyedi megjelenés iránti vágyat, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.


Mi a különbség az egyedi és az egyéni rendszám között?

Az egyedi és az egyéni rendszámok közötti különbség megértése fontos, ha szeretnénk valami különlegeset az autónkra. Lássuk, mit is jelentenek pontosan ezek a fogalmak.

Egyéni rendszám:

Az egyéni rendszám olyan rendszámtábla, amelyet a tulajdonos egy előre gyártott, de még ki nem adott rendszámsorozatból választ ki. Az egyéni rendszám tehát már létezik, és a választás lehetősége csak abból áll, hogy melyik kombinációt szeretnénk a megadott lehetőségek közül. Az ilyen rendszámok ára 112 450 forint, és 2009 óta változatlan.

Egyedi rendszám:

Az egyedi rendszám ezzel szemben teljesen személyre szabott, a tulajdonos által megadott karakterkombináció alapján készül. Ez azt jelenti, hogy a tulajdonos teljesen új, egyedi betű- és számkombinációt hozhat létre, amely megfelel az előírásoknak, és még nem szerepel az ország nyilvántartásában. Az egyedi rendszám ára jóval magasabb, 435 000 forintba kerül.

Példa:
Tegyük fel, hogy Péternek van egy autója, és szeretne egy különleges rendszámot rá.

 • Ha egyéni rendszámot választ, akkor a kormányhivatal által előre legyártott, de még ki nem adott rendszámok közül választhat.
 • Ha viszont egyedi rendszámot szeretne, akkor Péter saját maga találhat ki egy kombinációt, például "PETI007" vagy "COOLIO1", amennyiben ezek még nem szerepelnek az adatbázisban.

Egyedi rendszám igénylése

Az egyedi rendszám igénylése egyszerűbb folyamat, mint gondolnánk, de néhány fontos lépést és dokumentumot figyelembe kell venni. Íme, hogyan zajlik az egyedi rendszám igénylése:

Szükséges dokumentumok és lépések

Személyi azonosító okmányok

 • Személyi igazolvány vagy útlevél
 • Lakcímkártya

Előző rendszámtábla és forgalmi engedély

 • Ha már van rendszámtábla a járművön, azt be kell szolgáltatni
 • A forgalmi engedély is szükséges a folyamat részeként

Illeték befizetése

 • Az egyedi rendszám ára jelenleg 435 000 Ft, míg az egyénileg kiválasztott rendszám ára 112 450 Ft
 • Az illetéket előre kell befizetni, amit igazoló bizonylattal kell bemutatni

Az igénylés menete

Kormányablak felkeresése

 • Menjen be egy kormányablakba a szükséges dokumentumokkal

Kérelem benyújtása

 • A kérelem benyújtása során a dokumentumokat át kell adni
 • Az illeték befizetését igazoló bizonylatot is be kell mutatni

Bizottsági vizsgálat

 • Egy bizottság megvizsgálja a kérelmet, hogy a választott rendszám megfelel-e a jogszabályi előírásoknak
 • Nem érdemes nem szalonképes, trágár vagy sértő szöveget próbálkozni, mert elutasítás esetén az illeték nem jár vissza

Értesítés és átvétel

 • Ha a kérelem zöld lámpát kap, a feldolgozás általában 6-10 napot vesz igénybe
 • A kormányhivatal értesíti Önt, vagy Önnek kell rákérdezni az állapotra
 • Ha elkészült, a személyes iratokkal újra fel kell keresni a kormányablakot
 • Bemutatja az illeték befizetését igazoló igazolást, leadja a régi rendszámtáblákat, és kifizet 6000 Ft-ot az új forgalmi engedélyért

Az egyedi rendszám igénylése nemcsak személyre szabott járműazonosítót biztosít, hanem egyediséget is kölcsönöz a járművének. Bár az árak magasak lehetnek, a folyamat viszonylag egyszerű, ha követjük a szükséges lépéseket és dokumentumokat. Ne feledje, hogy a bizottsági vizsgálat miatt érdemes alaposan megfontolni a választott rendszámot, hogy elkerülje az elutasítást és a vele járó költségeket.


Pár jó tanács az egyedi rendszámokhoz

Az egyedi rendszámok igazán menővé tehetik az autódat, de mielőtt végleges döntést hozol, érdemes néhány dolgot átgondolni. Az ilyen rendszámok hosszú évekre szólnak, és bármennyire is viccesnek vagy kreatívnak tűnhet most, lehet, hogy később másképp fogod látni.

Először is, képzeld el, hogy pár év múlva, amikor már családod van, beállsz az óvoda parkolójába a "PARTY11" rendszámú autóddal. Vagy amikor a munkahelyeden, egy fontos üzleti találkozóra érkezel a "COOL999" rendszámú kocsiddal. Lehet, hogy most még szórakoztatónak találod, de később, egy komolyabb élethelyzetben már nem biztos, hogy ugyanezt érzed majd.

Az is fontos, hogy a rendszám ne legyen félreérthető vagy sértő. Gondolj bele, hogy milyen kellemetlen lehet, ha a "SPEEDY69"

rendszámodat valaki rosszindulatúan értelmezi. Nemcsak hogy mások szemében válhat nevetségessé, de akár még hivatalos helyeken is kellemetlenségeket okozhat.

Ne feledd, az egyedi rendszámok időtálló döntést jelentenek. Ha most, huszonévesen a "YOLO123" rendszámot választanád, lehet, hogy harmincasként már nem fogsz ugyanígy gondolni rá. Gondolj a jövőbeli önmagadra és arra, hogyan fogsz viszonyulni a választott rendszámhoz néhány év múlva.

Ha alaposan átgondoltad, és még mindig biztos vagy benne, hogy az általad választott rendszám hosszú távon is örömet okoz, akkor vágj bele bátran. De ha bármilyen kétséged van, talán érdemes még egy kicsit gondolkodni, mielőtt véglegesítenéd a döntést. Végül is, egy ilyen választás hosszú távra szól, és nem akarod megbánni később.


Különleges rendszámtáblák: Miért és Kinek?

Ezek az információk segítenek megérteni, hogy miért fontosak a különleges rendszámtáblák, kik jogosultak rájuk, és hogyan használhatók. A különleges rendszámtáblák nemcsak a jármű egyedi jellegét emelik ki, hanem különleges jogi és gyakorlati előnyökkel is járnak.

Mi az a különleges rendszámtábla?

A különleges rendszámtábla egyedi jelzést ad a jármű üzemeltetésének jellegéről vagy tulajdonosáról. Ezeket a rendszámtáblákat különféle speciális célokra használják, mint például diplomáciai járművek, muzeális járművek, környezetkímélő gépjárművek, valamint kerékpárszállító eszközök esetében.

Kinek jár különleges rendszámtábla?

 1. Diplomáciai és konzuli járművek: A diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint nemzetközi szervezetek járművei CD betűjelű rendszámtáblát kapnak.
 2. Közúti közlekedési szolgáltatást végző járművek: Ezek sárga vagy világoszöld alapszínű, TX betűjelű rendszámtáblával rendelkeznek.
 3. Muzeális járművek: Az OT betűjelű rendszámtáblát kapják.
 4. Környezetkímélő gépjárművek: Ezek világoszöld alapszínű rendszámtáblával rendelkeznek.
 5. Kerékpárszállító eszközök: Szürke alapszínű, fehér karakteres rendszámtáblát kapnak, amely megegyezik a gépkocsi rendszámtáblájának karaktereivel.

Hogyan cserélhetők és használhatók ezek a rendszámtáblák?

 • Rendszámtábla cseréje: A rendszámtáblák cseréje lehetséges, ha a jogosított személye nem változik, és a karakterek megmaradnak. Az új rendszámtábla lehet fehér vagy világoszöld alapszínű.
 • Különleges rendszámtábla újrafelhasználása: A CD betűjelű rendszámtábla a jármű kivonása után más járműre is felszerelhető.
 • Muzeális járművek rendszámtáblája: Az OT betűjelű rendszámtáblát a muzeális minősítő szervezet igazolása alapján adják ki.

Különleges szabályok és kivételek

 • A kerékpárszállító eszközre kiadott rendszámtáblák cseréje speciális szabályok szerint történik, és ezekhez nem adnak ki regisztrációs matricát.
 • A Magyar Honvédség, rendőrség, Országos Mentőszolgálat, NAV és büntetés-végrehajtási szervezetek járművei speciális betűjelű rendszámtáblákat kapnak, amelyeket a járművek kivonása után más járművekre is felszerelhetnek.

Fontos tudnivalók

 • A különleges rendszámtáblák a jármű üzemeltetésének különleges jellegét tükrözik.
 • Az ilyen rendszámtáblák kiadása és cseréje a közlekedési igazgatási hatóság feladata.
 • A rendszámtábla cseréje során a jármű tulajdonosa köteles betartani az előírt szabályokat és igazolni a szükséges feltételeket.

A 2022. július 1-jén bevezetett különleges rendszámtáblák: Milyen típusok léteznek és hogyan használhatók?

2022. július 1-jén új típusú különleges rendszámtáblák kerültek bevezetésre Magyarországon, melyek különféle járművek és használati célok alapján különböző színekkel és jelzésekkel rendelkeznek. Ezek a rendszámtáblák specifikus szerepeket töltenek be, az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen típusok vannak és hogyan használhatók.

1. CD betűjelű különleges rendszámtábla

CD rendszám
 • Alapszíne: Világoskék
 • Karakterei és keret színe: Fehér
 • Formátuma: CD betűjelek, kötőjellel elválasztott három-három (összesen hat) számjegy
 • Használat: Diplomáciai és konzuli járművek

2. OT betűjelű különleges rendszámtábla

OT rendszám
 • Alapszíne: Fehér
 • Karakterei és keret színe: Fekete
 • Formátuma: OT betűjelek, címer, két betűjel, kötőjel, három számjegy
 • Használat: Muzeális jellegű járművek

3. TX betűjelű különleges rendszámtábla

TX rendszám
 • Alapszíne: Sárga
 • Karakterei és keret színe: Fekete
 • Formátuma: TX betűjelek, címer, két betűjel, kötőjel, három számjegy
 • Használat: Közúti közlekedési szolgáltatást végző járművek
 • Környezetkímélő változat: Világoszöld alapszín

4. BA, HA, MA, NA, RA betűjelű különleges rendszámtáblák

Magyar Honvédség rendszámtáblája
Magyar Honvédség rendszámtáblája
Büntetés-végrehajtási Szervezet rendszámtáblája
Büntetés-végrehajtási Szervezet rendszámtáblája
Mentőszolgálat rendszámtáblája
Mentőszolgálat rendszámtáblája
Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszámtáblája
Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszámtáblája
Rendőrség rendszámtáblája
Rendőrség rendszámtáblája
 • Alapszíne: Fehér
 • Karakterei és keret színe: Fekete
 • Formátuma: Két betűjel, címer, két számjegy, kötőjel, három számjegy
 • Használat: Különböző hivatalos szervek járművei (pl. rendőrség, mentőszolgálat)

5. Környezetkímélő gépjármű különleges rendszámtábla

Környezetkímélő gépjármű különleges rendszámtábla
 • Alapszíne: Világoszöld
 • Karakterei és keret színe: Fekete
 • Formátuma: Két magánhangzó vagy mássalhangzó, címer, két betűjel, kötőjel, három számjegy
 • Használat: Környezetkímélő járművek

6. Gépjármű kerékpárszállító eszköz különleges rendszámtábla

Gépjármű kerékpárszállító eszköz különleges rendszámtábla
 • Alapszíne: Szürke
 • Karakterei és keret színe: Fehér
 • Formátuma: Megfelel a gépkocsi rendszámának, de a címert nem tartalmazza
 • Használat: Kerékpárszállító eszközök

Különleges rendszámtáblák használatának alapvető szabályai

 1. Ékezetes magánhangzók: A betűjelek helyén ékezetes magánhangzók nem szerepelhetnek.
 2. Számjegyek tartománya: A különböző rendszámtáblák esetében a számjegyek meghatározott tartományban mozognak, pl. 001-től 999-ig.
 3. Keret és alapszín: A keret és az alapszín kombinációja egyértelműen jelzi a rendszámtábla típusát és célját.
 4. Regisztráció és használat: A különleges rendszámtáblák csak az adott célra jogosított járműveken használhatók, és használatukat megfelelő dokumentációval igazolni kell.

Miért fontosak a különleges rendszámtáblák?

A különleges rendszámtáblák segítenek a hatóságoknak azonosítani a járművek speciális szerepét és jogosultságát, valamint biztosítják, hogy bizonyos járművek különleges elbánásban részesüljenek, például parkolási vagy közlekedési kedvezmények révén. Az ilyen rendszámtáblák használatának pontos szabályozása hozzájárul a közúti közlekedés rendjének és biztonságának fenntartásához.

A rendszámtáblák ezen új típusaival való megismerkedés segít abban, hogy tisztában legyünk a járművek különböző kategóriáival és azok speciális közlekedési szabályaival.


2022. július 1. előtti rendszámtáblák fomátuma


„A” típusú rendszámtábla

„B” típusú rendszámtábla

„C” típusú rendszámtábla

„D” típusú rendszámtábla

„E” típusú rendszámtábla

Ideiglenes rendszámtábla: Miért van rá szükség és hogyan működik?

Az ideiglenes rendszámtáblák segítenek abban, hogy a járművek különböző körülmények között is közlekedhessenek, amíg nem kerülnek állandó rendszámmal forgalomba. Ezek az ideiglenes megoldások biztosítják a járművek legális és biztonságos közlekedését a forgalomban.

Mi az ideiglenes rendszámtábla?

Az ideiglenes rendszámtábla olyan hatósági jelzés, amelyet önjáró munkagépekre, Magyarországon még forgalomba nem helyezett járművekre, forgalomból végleg kivont járművekre, vagy olyan járművekre adnak ki, amelyek állandó rendszámmal történő közlekedése átmenetileg nem lehetséges.

Mikor van szükség ideiglenes rendszámtáblára?

Az ideiglenes rendszámtábla kiadása különböző esetekben szükséges lehet, például:

 1. Önjáró munkagépek esetén.
 2. Új járművek, amelyek még nem kerültek forgalomba.
 3. Megrongálódott vagy eltulajdonított rendszámtábla ideiglenes pótlására.
 4. Harmadik országból importált járművek, amelyek közúton kerülnek behozatalra.
 5. Kereskedelmi célú szállítás vagy kipróbálás esetén, ha a jármű még nincs forgalomba helyezve.
 6. Járműfenntartó szervezetek javítási és diagnosztikai tevékenységeihez.
 7. Versenycélú járművek esetén, amelyek versenyzésre használhatók.
 8. Belföldön vásárolt, de még forgalomba nem helyezett járművek kivitelére.

Az ideiglenes rendszámtáblák típusai

Az ideiglenes rendszámtáblák különböző típusokat foglalnak magukban, mint például az „I” és „CD” betűjelű rendszámtáblák:

 • „I” betűjelű ideiglenes rendszámtábla: Különböző esetekben kerül kiadásra, például önjáró munkagépekre, forgalmi engedéllyel nem rendelkező járművekre, vagy harmadik országból importált járművekre.
 • „CD” betűjelű ideiglenes rendszámtábla: Diplomáciai járművek számára, amelyek magyar forgalmi engedélyét és rendszámtábláját az ország végleges elhagyása miatt beszolgáltatják.

Az ideiglenes rendszámtáblák kiadásának folyamata

Az ideiglenes rendszámtáblákat a közlekedési igazgatási hatóság adja ki az ideiglenes forgalomban tartás engedélyezésével egyidejűleg. A NAV vámszerve is kiadhat ideiglenes rendszámtáblát, különösen harmadik országból importált járművek esetében.

Érvényességi idő és nyilvántartás

Az ideiglenes rendszámtábla érvényességi ideje az ideiglenes forgalomban tartási engedélyben vagy az ideiglenes forgalmi engedélyben bejegyzett időhöz igazodik. Az ideiglenes rendszámtáblák nyilvántartásában és a forgalmi engedélyben jelölni kell az ideiglenes rendszámtábla kiadásának jogalapját.

Gyakorlati tudnivalók

 • Az „I” betűjelű ideiglenes rendszámtáblák használatának feltételeit a közlekedési hatóság által kiadott Műszaki Adatlap tartalmazza.
 • Az ideiglenes rendszámtáblák nyilvántartását a NAV Központi Irányítása vezeti, és hetente küldi meg a szükséges adatokat a Nyilvántartó részére.
 • Az „I” betűjelű rendszámtáblák kiadásának jogalapját az ideiglenes rendszámtábla nyilvántartásában és a forgalmi engedélyben is jelölni kell.

Ideiglenes rendszámtáblák: Mikor van rájuk szükség?

Z betűjelű rendszámtábla

A Z betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadására csak a jármű tulajdonjogának igazolása után kerülhet sor, amelyet közokirattal, eredeti okirattal vagy hitelesített másolati példánnyal kell igazolni. Ez az ideiglenes rendszámtábla kiadható, ha a járművet kivitel miatt átmeneti időszakra kivonták a forgalomból.

E betűjelű rendszámtábla

Az E betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadásának feltétele a jármű jogszerű birtoklásának, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétének és a jármű műszaki alkalmasságának igazolása. Ez az ideiglenes rendszámtábla csak egyszer adható ki a jármű tulajdonosának.

M betűjelű rendszámtábla

Az M betűjelű ideiglenes rendszámtábla kiadásának feltételei között szerepel a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási szerv által megállapított regisztrációs szám, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megléte, valamint az ügyfél nyilatkozata a járművek darabszámáról és azok biztonságos közlekedésre való alkalmasságáról.

SP betűjelű rendszámtábla

Az SP betűjelű ideiglenes rendszámtábla versenyjárművek számára kiadható, ha a jármű jogszerű birtoklása, a gépkönyv érvényessége és a műszaki alkalmasság igazolt. Ezzel a rendszámmal a verseny időtartama alatt, a versenyre való felkészülés és a verseny helyszínére történő közlekedés engedélyezett.

P betűjelű rendszámtábla

A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla esetében a vezetési jogosultság az engedély jogosultjára vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyre korlátozódik. A járművezetés során az ideiglenes forgalomban tartási engedély és az indítási napló jogszerűsége igazolandó.

Speciális feltételek és korlátozások

Az ideiglenes rendszámtáblákkal ellátott járművek esetében különleges feltételek és korlátozások vonatkoznak a személy- és teherszállításra, valamint a vontatásra. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat is előírhat. Ezeket az engedélyen is fel kell tüntetni.


A rendszámtábla kiadására, használatára vonatkozó eltérő rendelkezések

Különleges rendszámtáblák: Mikor és hogyan használhatók?

A különleges rendszámtáblák használatának megértése nemcsak az autósok számára fontos, hanem azoknak is, akik speciális járművekkel vagy speciális körülmények között közlekednek. Itt áttekintjük, mikor és hogyan használhatók ezek a rendszámtáblák.

Az ideiglenes rendszámtáblák különféle típusai biztosítják a járművek jogszerű és biztonságos közlekedését speciális esetekben is. Az ideiglenes rendszámtáblák kiadásának és használatának szigorú feltételei vannak, amelyeket mindenképpen be kell tartani a jogszerű használat érdekében.

Különleges rendszámtáblák kiadásának feltételei

A különleges rendszámtáblák kiadása a Külügyminisztérium igazolásával történik, amely biztosítja, hogy a kérelmező jogosult a rendszámtábla használatára.

Diplomáciai és konzuli rendszámtáblák

A 65. § értelmében a közlekedési igazgatási hatóság a közlekedési hatóság által kiállított igazolás alapján ad ki különleges rendszámtáblát. Ezek a rendszámtáblák a közúti közlekedési szolgáltatást végző járművekre vonatkoznak, amelyek jogszabály szerint ilyen rendszámtábla használatára kötelezettek. A sárga színben történő kiadását a nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben is jelölni kell.

Környezetkímélő gépjárművek

A világoszöld alapszínű, sorozatban előállított rendszámtáblákat a környezetkímélő gépjárművek kapják, amelyek megfelelnek a közúti járművek forgalomba helyezésének műszaki feltételeiről szóló rendeletnek. Ennek nyilvántartását és jelölését a forgalmi engedély tartalmazza.

Kerékpárszállító eszközök

A gépkocsi kerékpárszállító eszközére szürke alapszínű rendszámtáblát kell engedélyezni, amelynek kiadását a nyilvántartásban és a gépkocsi forgalmi engedélyében is jelölni kell.


Forrás: net.jogtar.hu

regisztraciosado.hu ©️ 2024