Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Akkumulátor csere - az akksi ellenőrzése és cseréje

Akkumulátor csere - Kisebb járművek esetében egy tisztességes minőségű akkumulátorért 20 és 50ezer forint közötti összegre számíthat.

Az újabb járművek, különösen a luxus járművek esetében, amelyek tele vannak zsúfolva mindenféle funkciókkal, mint például a stop-start rendszer, 40 és 80 ezer Ft körüli kiadásra kell számítani.

Az akkumulátor a járművek fő elektromos energiaforrása

Ez adja az áramot az indítómotornak, az üzemanyagszivattyúnak, a motorvezérlő számítógépnek (amikor a vezető elfordítja a kulcsot), és lehetővé teszi a jármű elindulását. Emellett áramot szolgáltat a rádiónak, a fényszóróknak és más elektromos alkatrészeknek az autóban, amelyek szórakoztatják és tájékoztatják a vezetőt.

Fontos, hogy meggyőződjön arról, hogy az akku és a töltőrendszer jól működik, különben előfordulhat, hogy nem indul be a  jármű. Költséges akkumulátor csere várhat Önre!

A meghibásodott akkumulátor tünetei

  • A jármű nem indul
  • A rádió vagy a fényszórók nem működnek, vagy halványak
  • A jármű lassan indul
akkumulátor csere

Gyakori akkumulátorproblémák - várható akkumulátor csere

Rossz akku

Az autó akkumulátorának belseje cellákból áll, amelyekben az elektrolit (az akkumulátorban lévő elektromosan töltött folyadék) és az elektromosságot vezető lemezek találhatók.

Ha az egyik lemez meghibásodik, az akkumulátor "rossz cellával" rendelkezik, és ki kell cserélni.

Egy rossz cellával rendelkező akkumulátor még mindig mutathat jó feszültséget. Ekkor a terheléses tesztelés a legjobb módja az akkumulátorok állapotának vizsgálatára, ahol eldöntik szükséges-e akkumulátor csere.

Alacsony elektrolitszint

A legtöbb új akkumulátort manapság "karbantartásmentes" akkumulátornak neveznek.

Ez azt jelenti, hogy az elektrolitszintet nem lehet ellenőrizni, és az akkumulátor "egészségi állapotát" a tetején lévő színes kémlelőüvegen keresztül lehet ellenőrizni. A régebbi akkumulátoroknál azonban a tetején 6 kupak található, amelyek eltávolíthatók az elektrolit szintjének ellenőrzéséhez.

Idővel az elektrolit szintje csökkenhet, mivel elpárolog az akkuhoz csatlakoztatott légtelenítő csövön keresztül. Ekkor az akksit fel kell tölteni, hogy az kiváló állapotban maradjon.

Rossz generátor

Ha a generátor nem működik megfelelően, az jelentősen csökkenti az akku élettartamát, mivel nem tölti fel az akkut a jármű működése közben. Az akksival egy időben a töltőrendszer ellenőrzése is jó módszer a probléma leszűkítésére.

Lemerülés

Ha a jármű valamelyik alkatrésze a jármű leállítása után is bekapcsolva marad, ez az akkumulátor lemerülését okozza. Amennyiben ezt nem orvosolják, az akkut teljesen lemerült állapotban találhatja, amikor legközelebb elindítaná az autót. Ezeket a problémákat vagy nagyon nehéz lehet megtalálni, vagy olyan egyszerű is lehet, mint pl.: a belső világítás éjszakára bekapcsolva hagyása.

Ha a generátor és az akkumulátor tesztelése rendben van, de a jármű elhagyása után mégis lemerült az akksi, akkor erősen ajánlott a teljes elektromos rendszer ellenőrzése. Legrosszabb esetben az akkumulátor csere a végső megoldás.

Korrodált akkumulátor saruk

Az akkumulátor kábelei és kapcsai egyaránt hajlamosak a korrózióra. Az akkuból származó sav korróziót okozhat a sarukon, és ez megakadályozza a megfelelő érintkezést. Ez nehezen történő indítást okozhat, és/vagy nem teszi lehetővé, hogy a generátor teljesen feltöltse az akksit.

Ha fehér, porszerű anyagot észlel a sarukon, azt meg kell tisztítani, hogy helyreálljon a megfelelő kapcsolat a kábelek és az akkumulátor között. A pólusvédőzsír vagy vazelin alkalmazása megakadályozhatja, hogy ez a probléma újra előforduljon és egy drága akkumulátor csere elejét vegye.

akkumulátor csere

Stop/start rendszerrel felszerelt járművek

Egyre több új járművet szerelnek fel ezzel a funkcióval, amely bizonyos helyzetekben leállítja a motort. Ezzel üzemanyagot takarít meg. Ezek a rendszerek nagy terhelést jelentenek a jármű indítórendszerére, beleértve az akkumulátort is. A gyártók speciális akkumulátorokat terveztek ezekhez a járművekhez. Ha olyan akkut használ, amely nem rendelkezik az ilyen rendszerekhez szükséges tanúsítvánnyal, az indítási nehézségekhez és idő előtti meghibásodásához vezethet.

Az akkumulátor ellenőrzése

A szerelők elvégzik az akkumulátor terheléses vizsgálatát, valamint ellenőrzik a jármű töltőrendszerét, beleértve a generátor teljesítményét. Szükség esetén árajánlatot adnak a cserére vagy javításra.

Akkumulátor csere

A szerelők eltávolítják és kicserélik járművek akkut, beleértve a régi akksi újrahasznosítását, és elvégzik a töltőrendszer vizsgálatát, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden rendben van. Szükség esetén a kábeleket is megtisztítják. 

Megjegyzés - A javítás során elveszítheti a rádió és az óra beállításait, ezért győződjön meg róla, hogy a működés helyreállításához szükséges rádió PIN-kódok kéznél vannak.

Miért fontos, hogy ellenőriztesse autója akkumulátorát

A meghibásodott akkuval vagy töltőrendszerrel rendelkező jármű üzemeltetése veszélyes lehet. Járműve hirtelen leállhat, veszélyeztetve ezzel családját és a körülötte lévő többi autósokat.

Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, vizsgáltassa meg járművét egy szakképzett szervizzel.

regisztraciosado.hu ©️ 2024