Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Olajcsere - mi történik ha nem cserélek olajat?

Olajcsere

A vér a testedben. A víz a sivatagban. És az olaj a motorban. Ezek mind létfontosságúak. Nélkülük valaki vagy valami meg fog halni! Miért kell nekünk olajcsere?

Mint azt a Hogyan működik az autó motorja? írásunkban olvashatja, az olaj elengedhetetlen kenőanyag a motorban. Lehetővé teszi, hogy a fém a fémhez nyomódjon anélkül, hogy megsérülne. Például megolajozza a dugattyúkat, miközben azok fel-le mozognak a hengerekben. Olaj nélkül a fém-fém súrlódás olyan nagy hőt termel, hogy a felületek végül összeforrnak, és a motor "megszorul" vagy "beáll". Ami nem jó :), ha el akarsz jutni valahová.

Másrészt, ha azt akarod, hogy valaki más ne jusson el valahová, akkor az olaj leengedése a motorjából hatékony útakadály! ?

Tegyük fel, hogy a motorodban rengeteg olaj van, de soha nem cseréled ki. Két dolog biztosan meg fog történni:

  • Az olajban fel fog gyűlni a szennyeződés. A szűrő egy ideig eltávolítja a szennyeződést, de végül a szűrő eltömődik, és a piszkos olaj automatikusan megkerüli a szűrőt egy túlnyomásos szelepen keresztül. A piszkos olaj sűrű és koptató hatású, így nagyobb kopást okoz.
  • Az olajban lévő adalékanyagok, például a mosószerek, diszpergálószerek, rozsdagátlók és súrlódáscsökkentők elhasználódnak, így az olaj nem kenődik olyan jól, mint kellene.

Végül, ahogy az olaj egyre koszosabbá és koszosabbá válik, megszűnik a kenés, és a motor gyorsan elhasználódik és meghibásodik. Ne aggódjon, ez nem fog megtörténni, ha egy hónapban elfelejti az olajcserét, és 1000 kilométerrel túllépi az ajánlott csereintervallumot. Hosszú ideig - sok ezer kilométeren keresztül - ugyanazt az olajat kellene a motoron átfuttatnia, mielőtt katasztrofális meghibásodást okozna.

Szóval a javaslatunk, tartsa be a gyártó által előírt olajcsere intervallumot.

Az autómotorok sok mozgó alkatrészből állnak. Ahogy ezek az alkatrészek mozognak és egymáshoz dörzsölődnek, a súrlódás ereje hőt termel. Az olaj megolajozza a motort és elnyeli a hőt, lehetővé téve a belső alkatrészek hatékony működését túlmelegedés nélkül.

Idővel a motorolaj lebomlik és elhasználódik. Ilyenkor egyre kevésbé hatékonyan keni a motort és elnyeli a hőt. Gépjármű-tulajdonosként az a célja, hogy kicserélje a motorban lévő olajat, mielőtt az tönkremegy és komolyabb motorproblémákat okoz.

Milyen gyakran kell tehát olajatcserét eszközölni?

Ez számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy milyen módon vezet, milyen idős a motorja, és hogy hol él. Sok szerelő azt javasolja, hogy 10000 kilométerenként cserélje ki az olajat. Az autógyártók ennél hosszabb, például 15000 - 20000 kilométeres intervallumot is javasolhatnak. Ha speciális szintetikus olajat használ, akár 30000 kilométert is megtehet az olajcserék között!

A legtöbb ember számára valószínűleg az 10000 - 15000 kilométerenkénti olajcsere megfelel. Ha azonban hajlamos nagy sebességgel vezetni, érdemes megfontolni az olaj gyakrabban történő cseréjét. Ez akkor is igaz, ha régebbi motorral rendelkezik, vagy olyan területen él, ahol különösen meleg, hideg van vagy poros.

Megoldható az olajcsere házilag? Ki tudja cserélni az olajat az autójában egyedül?

Igen, megteheti! Ehhez azonban szüksége lesz néhány speciális kellékre. Szüksége lesz friss olajra, új olajszűrőre, olajteknőre, olajszűrőkulcsra és tölcsérre. Lehet, hogy rámpára vagy emelőre is szüksége lesz, hogy megemelje az autót.

Az autó olajcseréje házilag nem bonyolult folyamat, de időigényes. Emellett piszkos munka is lehet! Néhányan inkább úgy döntenek, hogy elviszik a járművüket egy szerelőhöz, hogy az szakszerűen elvégezze.

Ön mit fog tenni? Ha nem bánja, hogy összekeni magát, az olajcsere saját maga áltál kivitelezve sokkal olcsóbb lehet!

regisztraciosado.hu ©️ 2024