Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Műszaki vizsga ára - mennyibe kerül a műszakiztatás?

Cikkünkben egy rendkívül fontos témát járunk körül, amely minden gépjármű tulajdonos életében előkerül időről-időre: a műszaki vizsga ára. Itt nem csak arra adunk választ, hogy "Mennyi a műszaki vizsga ára?", hanem átfogóan ismertetjük a műszaki vizsga jelentőségét, valamint azt, hogy milyen tényezők befolyásolhatják ennek a költségét különböző településeken.

Műszaki vizsga és annak díja

A műszaki vizsga elengedhetetlen eljárás minden gépjármű esetében, amely ellenőrzi a jármű közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi megfelelőségét, biztosítva ezzel a közúti közlekedés biztonságát és a környezeti normák tiszteletben tartását.

A vizsga díja változó, és számos tényezőtől függ, beleértve a vizsgáztatott jármű típusát, a szolgáltatást nyújtó állomás árazási politikáját, valamint a vizsgáztatás helyszínét. Ismeretében a járműtulajdonosok előre tervezhetnek és összehasonlíthatják a különböző szolgáltatók árait, hogy megtalálják a számukra legkedvezőbb ajánlatot.

Mi a műszaki vizsga és miért fontos?

A műszaki vizsga egy kötelező érvényű, rendszeres ellenőrzés, amelynek célja, hogy csak a közúti forgalomra alkalmas, biztonságos gépjárművek vehessenek részt a közlekedésben. A műszaki vizsga során átfogóan megvizsgálják az autó állapotát, a fékrendszer, futómű, világítás, károsanyag-kibocsátás és egyéb fontos részegységek épségét, működőképességét. Ez elengedhetetlen a balesetek megelőzése és a környezetvédelmi előírások betartása érdekében.

Miért fontos ismerni az árakat?

A műszaki vizsga díja több tényezőtől függ, mint például a vizsgáztatott jármű típusától, a szolgáltatást nyújtó állomás árazási politikájától és a vizsgáztatás helyszínétől. Ismerve az árakat, a járműtulajdonosok jobban tudnak tervezni, elkerülhetik a váratlan költségeket, és lehetőségük nyílik összehasonlítani a különböző szolgáltatók árait.

Több fontos oka is van annak, hogy alaposan tájékozódjunk a műszaki vizsga díjairól:

 1. Költségtervezés: A műszaki vizsga kötelező és rendszeres kiadást jelent a gépjárműtulajdonosok számára. Ismernünk kell a pontos árakat, hogy beállíthassuk a megfelelő költségvetést és felkészülhessünk a fizetendő díjra. Ez segít megelőzni a nem várt, kellemetlen meglepetéseket.
 2. Összehasonlítás, legjobb ár kiválasztása: Az árak ismeretében összehasonlíthatjuk a műszaki vizsgaállomások, szervizek díjszabásait és kiválaszthatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot. Ez különösen nagyvárosokban lehet fontos, ahol széles a választék.
 3. Felkészülés a munkáltatói költségtérítésre: Céges gépjárművek esetén általában a munkáltató állja a műszaki vizsga költségeit. Az árak pontos ismerete segít megfelelően felkészülni és kalkulálni ezekkel a kiadásokkal.
 4. Használtautó vásárlás: Használt gépkocsi vételekor számolnunk kell a várható műszaki vizsgadíjjal is. Az árak ismerete támpontot ad a teljes költségek felmérésében.
 5. Szolgáltatók díjkalkulációja: Gépjárművet üzemeltető cégeknek, vállalkozásoknak folyamatosan nyomon kell követniük a műszaki vizsgadíjakat a saját díjkalkulációjuk pontosítása érdekében.

A műszaki vizsga díja és településenkénti eltérések

Tisztában vagyunk vele, hogy sokan pontos és részletes információkat keresnek a "műszaki vizsga ára" és "Mennyibe kerül a műszaki vizsga" témára. A mi célunk, hogy ebben a cikkben ne csak átfogó válaszokat adjunk ezekre a kérdésekre, hanem bemutassuk, hogy egyes településeken milyen árakkal számolhatnak a gépjármű tulajdonosok. Az itt közölt információk alapján reméljük, hogy minden olvasónk képes lesz megtalálni a számára legmegfelelőbb és leggazdaságosabb lehetőséget a műszaki vizsgáztatáshoz.

Ez a cikk részletesen bemutatja a különböző gépjárműkategóriák aktuális műszaki vizsgadíjait országos és városi szinten egyaránt az olvasók teljes körű tájékoztatása érdekében. A közölt árinformációk megkönnyítik a tervezést, költségkalkulációt, így felkészültebben vághatnak neki a műszaki vizsga ügyintézésének.

Műszaki vizsga hatósági ára

A műszaki vizsga hatósági ára kulcsfontosságú információ a járműtulajdonosok számára, amikor a vizsgálat költségvetését tervezik. Az M1 és N1 kategóriás járművek vizsgálati díjai, valamint az összkerék hajtású járművek pótdíjai pontosan meghatározottak, biztosítva az átláthatóságot és előre tervezhetőséget. A környezetvédelmi adatlappal rendelkező járművek esetében az árak kedvezőbbek, ösztönözve a környezettudatos járműhasználatot.

M1 kategóriájú ("személygépkocsi"), N1 kategóriájú jármű ("könnyű tehergépkocsi")
Vizsgálat díja M1 kategóriájú ("személygépkocsi")16 290 Ft
Vizsgálat díja N1 kategóriájú jármű ("könnyű tehergépkocsi")17 090 Ft
Vizsgálat díja környezetvédelmi adatlappal rendelkező M1 kategóriájú,
illetve környezetvédelmi felülvizsgálatra nem kötelezett jármű esetén
(műszaki és közlekedésbiztonsági díjrész) (pl. O1 és O2 kat. utánfutó)
10 490 Ft
Vizsgálat díja környezetvédelmi adatlappal rendelkező,
illetve környezetvédelmi felülvizsgátra nem kötelezett jármű
esetén (műszaki és közlekedésbiztonsági díjrész)
11 290 Ft
Összkerék hajtású jármű vizsgálatának pótdíja4 100 Ft
Lassú jármű, traktor, pótkocsi, mezőgazdasági vonató-traktor7 760 Ft
Vizsgálat díja Motorkerékpár, továbbá ennek pótkocsija (pl. L3e kategória)4 360 Ft
Az említett díjak állami eljárási költségek, amelyek ÁFA-mentesek.

A műszaki vizsga hatósági ára gyakran alacsonyabb lehet, mint a privát autószervizek által kínált díjak, mivel az állami díjszabás szigorúan szabályozott és egységesített. Privát autószervizek esetében az árak magasabbak lehetnek, mivel ők további szolgáltatásokat és kényelmi előnyöket kínálhatnak, mint például gyorsabb időpontfoglalás vagy személyre szabott ügyfélkezelés. Emellett a privát szektorban az árképzés rugalmasabb, lehetővé téve a szolgáltatóknak, hogy versenyképes csomagajánlatokkal vagy szezonális kedvezményekkel vonzzák a vásárlókat.

Műszaki vizsgálat és környezetvédelmi ellenőrzések alapelvei

Hazánkban a járművek és azok pótkocsijainak rendszeres műszaki ellenőrzését széleskörű jogszabályi háttér biztosítja. A legjelentősebb előírások közé tartozik, többek között, a 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet, amely a közúti járművek műszaki vizsgálatáról szól, valamint a 6/1990. (IV.12.) rendelet, ami a járművek forgalomban tartásának műszaki előfeltételeit rögzíti, és a 77/2009 (XII. 15.) KHEM-IRM-KvVM közös rendelet, amely a környezetvédelmi felülvizsgálat szabályait határozza meg. Az EU-szabályozásokhoz való igazodás eredményeként, például 2010. január 1-jével, többször is módosultak ezek a szabályok. Ekkortól kezdve, az egyablakos ügyintézési folyamat részeként, a környezetvédelmi felülvizsgálat integrálódik a műszaki vizsgálatba, lehetővé téve a környezeti és műszaki előírások egyidejű ellenőrzését egy helyen és egy lépésben, így gyorsítva a folyamatot.

A releváns jogszabályok dinamikusan fejlődnek.

Személyautó Műszaki Vizsga Árak: Egy Országos Áttekintés

Amikor a műszaki vizsga árára keressük a választ, fontos tudnunk, hogy az árak változatosak lehetnek, függően a jármű típusától, azaz hogy két- vagy négykerék-meghajtású autóról van-e szó. Az árakat befolyásoló tényezők közé tartozik még a szolgáltatás helyszíne, a választott vizsgaállomás árazási politikája, valamint az, hogy milyen további szolgáltatásokra van szükség a vizsgálat során.

Országos átlagárak - Autók

Az országos átlagot tekintve a személyautók műszaki vizsgájának költsége általában 21,000 és 24,000 forint között mozog két kerék meghajtású autók esetén, míg a négykerék meghajtású járművek esetében 25,000 és 28,000 forint közötti összeget kell számolni. Ez az ársáv a legtöbb városban és vizsgaállomáson megfigyelhető, ám vannak helyi eltérések.

A budapesti Mozaik utcai műszaki vizsgaállomás a legelismertebb és legkeresettebb helyek egyike a fővárosban.

Több tucat szolgáltatót vizsgáltunk meg országosan és a következő táblázatban összefoglaltuk a Személyautó Műszaki Vizsga Árakat városonként:

VárosKétkerékhajtású autó (2WD)
Műszaki vizsga Ársáv (Ft)
Négykerékhajtású autó (4WD)
Műszaki vizsga Ársáv (Ft)
Budapest21,000 - 23,00026,000 - 28,000
Debrecen20,000 - 22,00025,000 - 27,000
Pécs15,000 - 17,00020,000 - 22,000
Miskolc22,500 - 24,50027,500 - 29,500
Szeged19,000 - 21,00024,000 - 26,000
Győr21,000 - 23,00026,000 - 28,000
Ajka21,000 - 23,00026,000 - 28,000
Gödöllő18,000 - 20,00023,000 - 25,000
Kecskemét18,000 - 20,00023,000 - 25,000
Keszthely22,000 - 24,00027,000 - 29,000
Mosonmagyaróvár21,000 - 23,00026,000 - 28,000
Nyíregyháza18,000 - 20,00023,000 - 25,000
Pest20,000 - 22,00025,000 - 27,000
Sopron21,000 - 23,00026,000 - 28,000

Ez a táblázat az átlagárak tól-ig tartományait mutatja a két- és négykerék-meghajtású személyautók műszaki vizsgájához, városonként bontva. Figyelembe véve, hogy az árak idővel változhatnak és eltérhetnek a felsoroltakhoz képest, érdemes közvetlenül a vizsgaállomásoknál is érdeklődni az aktuális díjszabásokról.

Személyautó Műszaki Vizsga Árak Városonként (2WD vs 4WD)

Az árak változása befolyásolható a vizsgaállomások speciális ajánlataival, a jármű állapotától függő esetleges további szükséges munkálatokkal, és egyéb, a műszaki vizsga teljesítéséhez kapcsolódó szolgáltatásokkal.

Milyen díjakat kell fizetni az elektromos járművek műszaki vizsgája esetén?

Az elektromos járművek műszaki vizsgájának díjai alapvetően hasonlóak a hagyományos, belső égésű motorral rendelkező járművekéhez, de van néhány fontos különbség. Íme a főbb pontok az elektromos járművek műszaki vizsgadíjaival kapcsolatban:

 1. Alapdíj:
  Az elektromos személygépkocsik esetében a műszaki vizsga alapdíja megegyezik a hagyományos autókéval, ami általában 23.000 - 24.000 Ft körül mozog.
 2. Környezetvédelmi felülvizsgálat:
  Az elektromos járművek esetében nem szükséges károsanyag-kibocsátás mérés, így a környezetvédelmi felülvizsgálat díja (ami általában 4.640 Ft) nem kerül felszámításra. Ez némi megtakarítást jelent az elektromos autó tulajdonosoknak.
 3. Hatósági díjak:
  A hatósági díjak (KÖKIR* díj, műszaki vizsgadíj) ugyanúgy fizetendők, mint a hagyományos járműveknél. Ezek összege személygépjárműveknél körülbelül 11.650 Ft.
 4. Felkészítési költségek:
  A vizsgára való felkészítés költségei hasonlóak lehetnek a hagyományos autókéhoz, általában 11.000 - 12.000 Ft körül alakulnak.
 5. Speciális ellenőrzések:
  Az elektromos járművek esetében szükség lehet speciális ellenőrzésekre, például az akkumulátor és az elektromos rendszerek vizsgálatára. Ezek esetlegesen növelhetik a vizsgálat költségeit.
 6. Összköltség:
  Az elektromos személygépjárművek műszaki vizsgájának teljes költsége várhatóan 23.000 - 27.500 Ft között alakul, a környezetvédelmi felülvizsgálat díjának elmaradása miatt valamivel alacsonyabb lehet, mint a hagyományos autóké.

* KÖKIR Díj
A Közúti Közlekedési Információs Rendszer (KÖKIR) díja a műszaki vizsga részeként kerül felszámításra. Ez a díj a közlekedési hatóság által végzett adminisztratív és informatikai szolgáltatások költségeit fedezi.
A KÖKIR díj minden jármű esetében felszámításra kerül. A KÖKIR díj pontos összege a következő:

 • KÖKIR díj: 4.600 Ft

Fontos megjegyezni, hogy az árak vizsgálóállomásonként eltérhetnek, és az elektromos járművek speciális jellegéből adódóan egyes állomások eltérő árazást alkalmazhatnak. Érdemes előzetesen tájékozódni a konkrét vizsgálóállomásnál az elektromos járművekre vonatkozó pontos díjakról.

Motorkerékpár Műszaki Vizsgadíj: Minden, Amit Tudni Érdemes

A műszaki vizsga nem csak a négykerekű barátainkra vonatkozik; a kétkerekű járművek, azaz a motorkerékpárok számára is elengedhetetlen. A motorkerékpárok műszaki vizsgájának díja általában alacsonyabb, mint a személyautóké, ami részben a kevesebb ellenőrizendő elemnek köszönhető.

Országos átlagár - Motorkerékpárok

Magyarországon a motorkerékpárok műszaki vizsgájának átlagára jellemzően 10,000 - 14,000 forint között mozog. Az árak természetesen változhatnak a szolgáltatás helyszínétől és a vizsgaállomások egyedi árazásától függően.

A motorkerékpár műszaki vizsga díja több tényezőtől függ, beleértve a jármű típusát, a motor nagyságát, és természetesen a választott vizsgaállomást. Fontos, hogy a motorkerékpár-tulajdonosok tájékozódjanak a különböző vizsgaállomások árairól, és előre tervezzenek a vizsgálat költségeivel kapcsolatban.

Motorkerékpár Műszaki Vizsga Árak Táblázat

Ez a táblázat a 2024-es évben érvényes motorkerékpár műszaki vizsga átlagárait mutatja be városonként, a "tól-ig" ársávval együtt, hogy a motorkerékpár-tulajdonosok egyértelmű képet kaphassanak a várható költségekről.

VárosMotorkerékpár Műszaki Vizsga
Átlagár (Ft)
Ajka11,000 - 13,000
Buda12,000 - 14,000
Debrecen8,000 - 10,000
Gödöllő9,000 - 11,000
Győr7,800 - 9,800
Kecskemét10,900 - 12,900
Keszthely10,500 - 12,500
Miskolc9,000 - 11,000
Mosonmagyaróvár7,800 - 9,800
Nyíregyháza7,700 - 9,700
Pécs8,000 - 10,000
Pest10,000 - 12,000
Sopron7,900 - 9,900
Szeged9,000 - 11,000

A felsorolt árak tájékoztató jellegűek, és a helyi viszonyok, valamint az időbeli változások miatt eltérhetnek. A pontos árakért és további információkért érdemes közvetlenül a választott vizsgaállomáshoz fordulni.

Motorkerékpár Műszaki Vizsga Dijak Városonként

A fent említett táblázat és információk segítségével remélhetőleg minden motorkerékpár-tulajdonos megtalálja a számára legmegfelelőbb és legköltséghatékonyabb műszaki vizsga lehetőséget.

Utánfutó és Lakókocsi Műszaki Vizsgadíj: Átlagárak és Városok Szerinti Bontás

Amikor utánfutók és lakókocsik műszaki vizsgájáról esik szó, fontos tudni, hogy ezeknek a járműveknek a vizsgadíja eltérhet a személyautókétól vagy a motorkerékpároktól. Az átlagárak megértése és a különböző városokban fellelhető díjszabások ismerete kulcsfontosságú a járműtulajdonosok számára, hogy gazdaságosan és előre tervezhetően tudják megoldani a műszaki vizsgáztatást.

Műszaki Vizsga Átlagárak - Utánfutó és Lakókocsi

Az utánfutók és lakókocsik műszaki vizsgájának átlagára országos szinten jellemzően 17,000 - 19,000 forint között mozog. Ez az ár tartalmazhatja a különböző alapvizsgálatokat, de nem számolva a kiegészítő szolgáltatásokat, mint például az előzetes állapotfelmérés vagy a környezetvédelmi ellenőrzés díjait.

Városok Szerinti Bontás

Nézzük meg, hogyan alakulnak az árak néhány kiemelt városban:

VárosUtánfutó és Lakókocsi Átlagár (Ft)
Budapest17,000 - 19,000
Debrecen16,500 - 18,500
Pécs15,000 - 17,000
Szeged16,000 - 18,000
Miskolc17,500 - 19,500
Győr16,000 - 18,000
Ajka15,000 - 17,000
Gödöllő16,500 - 18,500
Kecskemét17,900 - 19,900
Keszthely16,500 - 18,500
Mosonmagyaróvár15,800 - 17,800
Nyíregyháza15,700 - 17,700
Pest17,000 - 19,000
Sopron15,900 - 17,900

Ez a táblázat egy általános útmutatóként szolgál a járműtulajdonosok számára, hogy körülbelüli képet kapjanak az utánfutók és lakókocsik műszaki vizsgájának költségeiről különböző magyarországi városokban.

Utánfutó és Lakókocsi Műszaki Vizsga Árak Városonként

Itt látható a grafikon, bemutatja az utánfutók és lakókocsik műszaki vizsga minimum és maximum árait városonként. A grafikon segítségével könnyen összehasonlíthatjuk a különböző városokban kínált árakat, ami segíthet a járműtulajdonosoknak a legmegfelelőbb vizsgaállomás kiválasztásában.

Az árak befolyásoló tényezői között szerepelhetnek az utánfutó vagy lakókocsi mérete, súlya, az előírt biztonsági felszerelések ellenőrzése, valamint a vizsgáztatás helyszíne. Egyes vizsgaállomások további kedvezményeket kínálhatnak, ha a járművet egyidejűleg más szolgáltatásokkal együtt vizsgáltatják.

A műszaki vizsga díja az utánfutók és lakókocsik esetében is fontos szempont minden tulajdonos számára. A városok szerinti árbontás segítségével a tulajdonosok jobban tudnak tervezni és gazdaságos döntéseket hozni. Mindig érdemes több vizsgaállomást is megkeresni a legjobb ár-érték arány érdekében.

Tehergépjármű és Kisteherautó Műszaki Vizsga Árak - Útmutató

A tehergépjárművek és kisteherautók műszaki vizsgája kritikus eleme a biztonságos és szabályos közlekedésnek. Ezek a járművek nélkülözhetetlenek az áruszállításban, ezért fontos, hogy megfeleljenek a szigorú műszaki előírásoknak. Ebben a részben áttekintjük az átlagos díjszabást és a speciális kategóriákba tartozó járművek, mint a 4x4 meghajtásúak és a nehézgépjárművek vizsgadíjait.

Átlagos Díjszabás - Tehergépjármű és Kisteherautó

A tehergépjárművek és kisteherautók műszaki vizsgájának árai általában magasabbak, mint a személyautóké. Az átlagos díjszabás az alábbiak szerint alakul:

 • Kisteherautók (3,5 tonna alatti): Az átlagos vizsgadíj körülbelül 22,000 - 25,000 forint között mozog.
 • Teherautók (3,5 tonna feletti): Itt az árak 28,000 - 30,000 forint közötti tartományba esnek.

4x4 és Nehézgépjárművek Díjai

 • 4x4 meghajtású kisteherautók: A négykerék-meghajtású változatoknál a vizsgadíj enyhén magasabb, átlagosan 25,000 - 28,000 forint között.
 • Nehézgépjárművek: Ezeknek a járműveknek a vizsgadíja jelentősen magasabb lehet, függően a jármű kategóriájától és állapotától, az árak 30,000 forinttól kezdődnek.

A Tehergépjármű és Kisteherautó Műszaki Vizsga Árak városonkénti részletes áttekintését alább találod. Az árak sávos formátumban vannak megadva az adott városokban, hogy pontos képet adjanak a potenciális költségekről.


VárosKisteher (3,5t alatti)
Műszaki Vizsga Ára (Ft)
4x4 Kisteher
Műszaki Vizsga Ára (Ft)
Teherautó (>3,5t)
Műszaki Vizsga Ára
Budapest21,000 - 23,00025,000 - 27,00027,000 - 29,000
Debrecen20,000 - 22,00024,000 - 26,00028,000 - 30,000
Pécs20,000 - 22,00024,000 - 26,00029,000 - 31,000
Szeged21,000 - 23,00025,000 - 27,00028,000 - 30,000
Miskolc22,000 - 24,00026,000 - 28,00030,000 - 32,000
Győr21,000 - 23,00025,000 - 27,00028,000 - 30,000
Kecskemét21,500 - 23,50025,500 - 27,50029,500 - 31,500
Nyíregyháza20,500 - 22,50024,500 - 26,50028,500 - 30,500
Szombathely21,000 - 23,00025,000 - 27,00027,000 - 29,000
Eger22,000 - 24,00026,000 - 28,00030,000 - 32,000
Veszprém21,500 - 23,50025,500 - 27,50029,500 - 31,500
Zalaegerszeg20,500 - 22,50024,500 - 26,50028,500 - 30,500

Figyelem: Az árak tájékoztató jellegűek és változhatnak függően a szolgáltatások bővülésével vagy egyéb tényezők függvényében. Mindig érdemes közvetlenül a vizsgaállomásnál érdeklődni a legfrissebb és legpontosabb árakért. Ez a táblázat egy általános útmutató a tehergépjárművek és kisteherautók műszaki vizsgájának költségeiről különböző magyarországi városokban.

Tehergépjármű és Kisteherautó Műszaki Vizsga költsége Városonként

Itt a grafikon bemutatja a tehergépjárművek és kisteherautók műszaki vizsga minimum és maximum árait városonként, az árakat egymás mellett helyezve el. A különböző színek segítségével könnyen megkülönböztethetőek a kisteherautók és a nagyobb teherautók árai, lehetővé téve a gyors és átlátható összehasonlítást.

Mint azt feljebb említettük, a tehergépjárművek és kisteherautók műszaki vizsga díjai általában magasabbak, mint a személygépkocsiké. A tehergépjárművek esetében a műszaki vizsga díja a jármű össztömegétől és hasznos terhelhetőségétől függ. A kisteherautók esetében a műszaki vizsga díja általában a személygépkocsikéhoz hasonló, de itt is lehetnek különbségek a jármű mérete, össztömege és hasznos terhelhetősége alapján.

Fontos megjegyezni, hogy a műszaki vizsga díján túl a gépjármű tulajdonosának lehetnek további költségei is, például ha a jármű nem felel meg a műszaki vizsga követelményeinek, és javításra, karbantartásra van szükség. Emiatt ajánlott, hogy a műszaki vizsgát megelőzően ellenőrizzük a gépjármű állapotát, és szükség esetén elvégezzük a szükséges javításokat, karbantartásokat.

Műszaki ellenőrzéshez szükséges okmányok

A műszaki vizsga elkezdése előtt fontos, hogy összegyűjtse azokat a dokumentumokat, amelyeket az eljárás során bekell mutatnia.

A vizsgálandó járműhöz kapcsolódó okmányok

 • Forgalmi engedély vagy egyéb megfelelő járműdokumentum, például külföldi járműokmány, hatósági határozat, ideiglenes forgalomban tartási engedély, vagy járműkísérőlap.
 • Törzskönyv - nem kötelező, de hasznos lehet.
 • A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás érvényességét tanúsító okirat, mint a befizetési bizonylat vagy számlakivonat.
 • Nemzetközi biztosítást igazoló dokumentum vagy a környezetvédelmi igazoló lap, ismertebb nevén "zöldkártya".
 • Új vonóhorog esetén a hozzá tartozó műbizonylat.

A vizsgálatot kérelmező személyazonosságának igazolásához szükséges iratok – magánszemély esetében

 • Személyazonosító igazolvány és lakcím igazolvány, vagy
 • Útlevél és lakcím igazolvány, vagy
 • Új típusú vezetői engedély és lakcím igazolvány.

Céges kérelmező esetében szükséges dokumentumok

 • A cég legfeljebb 90 napnál régebbi cégkivonata.
 • Aláírási címpéldány,
 • Az aláírási címpéldányon szereplő személy személyazonosító okmánya vagy a meghatalmazott személyazonosító okmánya.

Győződjön meg róla, hogy minden szükséges dokumentumot rendelkezésre bocsát a vizsgálat során, ezzel is egyszerűsítve az ügyintézési folyamatot.

A Műszaki Vizsga Követelményei

Amikor a műszaki vizsga áráról beszélünk, nem feltétlenül csak az árak iránt érdeklődnek az emberek, hanem a vizsga követelményeire is kíváncsiak. Ez a szekció átfogó betekintést nyújt a műszaki vizsga követelményeibe, segítve ezzel a járműtulajdonosokat a sikeres vizsgára való felkészülésben.

Általános Előírások

A műszaki vizsga célja, hogy biztosítsa a járművek műszaki állapotának megfelelőségét a biztonságos közlekedéshez. A vizsgálat során többek között a következő elemeket ellenőrzik:

 • Fékrendszerek: Hatékonyságukat és állapotukat alaposan megvizsgálják.
 • Lengéscsillapítók és futómű: Ellenőrzik, hogy megfelelő-e az úttartásuk és nincsenek-e súlyos kopások.
 • Világítási berendezések: Minden fényforrásnak működnie kell, beleértve a fényszórókat, irányjelzőket és vészvillogót.
 • Kipufogórendszer: A környezetszennyezés minimalizálása érdekében ellenőrzik a károsanyag-kibocsátást és a rendszer állapotát.
 • Ablaktörlők és mosóberendezések: Biztosítaniuk kell a megfelelő látási viszonyokat minden időjárási körülmény között.
 • Karbantartás és tisztaság: A járműnek tisztának és jól karbantartottnak kell lennie, különösen a látványosan fontos részek, mint a motor és alváz terén.

Speciális Előírások

 • Biztonsági övek: Az összes biztonsági övnek működőképesnek és sértetlennek kell lennie.
 • Légzsákok: Funkcionálisak és sértetlenek kell, hogy legyenek.
 • A jármű alváza: Nem tartalmazhat veszélyes rozsdásodást vagy sérüléseket, amelyek befolyásolhatják a jármű biztonságát.
 • Gumiabroncsok: A megfelelő mélységű profillal kell rendelkezniük, és nem mutathatnak súlyos kopást vagy sérüléseket.

Dokumentációs Követelmények

Minden járműtulajdonosnak rendelkeznie kell a jármű forgalmi engedélyével, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazolásával, valamint szükség esetén a jármű törzskönyvével és egyéb releváns dokumentumokkal, mint például a környezetvédelmi igazolás.

A műszaki vizsga nem csak egy jogszabályi kötelezettség, hanem egy fontos lépés a közúti biztonság fenntartása felé. A járműtulajdonosoknak érdemes előre felkészülniük a vizsgára, gondoskodva arról, hogy járművük minden előírásnak megfeleljen.

A Műszaki Vizsga Menete: Lépésről Lépésre

A műszaki vizsga folyamata fontos része annak, hogy a gépjárművek biztonságosan közlekedhessenek az utakon. A vizsga menete lényegében azonos minden típusú jármű esetében, azonban az egyes vizsgálati pontok és a szükséges dokumentáció változhat. Az alábbi táblázat áttekintést nyújt a műszaki vizsga általános menetéről.

Lépés SzámaTeendőRészletek
1.IdőpontfoglalásElső lépésként időpontot kell foglalni a műszaki vizsgára, amit általában online vagy telefonon keresztül tehetünk meg.
2.Szükséges dokumentumok összegyűjtéseA vizsgára hozni kell a jármű forgalmi engedélyét, a kötelező biztosítás igazolását, valamint esetlegesen a törzskönyvet és egyéb kiegészítő dokumentumokat, mint a vonóhorog műbizonylatát.
3.A jármű előkészítéseJavasolt az autót alaposan kitakarítani, különösen a motor- és alváztér területén, hogy a vizsgáló könnyen hozzáférjen az ellenőrizendő részekhez.
4.A vizsgálat megkezdéseA vizsga kezdetén a járművet átvizsgálják az előírt szempontok alapján, beleértve a biztonsági berendezéseket, fékrendszert, világítást, futóművet és egyéb alapvető biztonsági elemeket.
5.Környezetvédelmi vizsgálatAz üzemanyag-típustól függően (pl. benzin, dízel) különböző környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelni. Ebben az esetben ellenőrzik a károsanyag-kibocsátást.
6.Eredmények közlése és tanúsítvány kiállításaAmennyiben a jármű megfelelt a vizsgán, kiállításra kerül a műszaki vizsga tanúsítvány, amely rögzíti a jármű következő műszaki vizsgáig érvényes időszakát. Sikertelen vizsga esetén ismételten kell jelentkezni a javítások után.
autó műszaki vizsga ára

A folyamat során fontos, hogy minden előírt elemet alaposan ellenőrizzünk a járművön, hogy növeljük a sikeres vizsga esélyét. A műszaki vizsga nem csupán egy adminisztratív kötelezettség, hanem egy lehetőség arra is, hogy javítsuk járművünk biztonságát és hozzájáruljunk a közlekedés biztonságához.

Műszaki vizsgálat különböző típusainak költségei

Az alábbi táblázat bemutatja a műszaki vizsgálat különböző típusainak költségeit és egy átfogó képet ad a műszaki vizsga költségeiről, minden egyes tételt listázva a pontosabb és könnyebben érthető árak érdekében:

LeírásBruttó Ár (Ft)
Forgalmi engedély érvényesítését tartalmazó műszaki vizsga 3,5 alatti személygépkocsi M1 esetében16,300
Elővizsgálat munkadíja10,700
Forgalmi engedély érvényesítését tartalmazó műszaki vizsga 3,5 alatti tehergépkocsi N1 esetében17,100
Elővizsgálat munkadíja12,900
Forgalmi engedély érvényesítését tartalmazó műszaki vizsga 3,5 alatti összkerekes tehergépkocsi N1G esetében21,200
Elővizsgálat munkadíja12,900
Forgalmi engedély érvényesítését tartalmazó műszaki vizsga 50 cm3 feletti motorkerékpár esetében4,400
Elővizsgálat munkadíja10,700
Forgalmi engedély érvényesítését tartalmazó műszaki vizsga 750 kh alatti pótkocsi, utánfutó vizsgáztatás, utánfutó vizsgadíj, lakókocsi esetében10,700
Elővizsgálat munkadíja9,300

Műszaki vizsgával kapcsolatos gyakori kérdések

Ez a GYIK szekció pontos és érthető formában szolgáltat válaszokat a műszaki vizsgával kapcsolatos gyakori kérdésekre, támogatva ezzel a járműtulajdonosokat az előkészületek és a vizsga folyamatának megértésében.

KérdésVálasz
Mikor érdemes jelentkezni a műszaki vizsgára?Javasolt időpont a vizsga lejárata előtti 2-4 hét, lehetőség szerint a vizsga érvényességének lejárta előtt legfeljebb 30 nappal.
Mennyi időt szánjunk a műszaki vizsgára?A folyamat általában 1-1,5 órát igényel, amely előzetes átvizsgálás esetén akár 40 percre is csökkenhet.
Mennyi ideig érvényes a műszaki vizsga?Új autók esetében 4 évig, használt autóknál 2 évig, 1-3 éves autók esetében 3 évig, míg a 3,5 tonnánál nehezebb járművek vizsgája 1 évig érvényes.
Mit tegyünk, ha lejárt a műszaki vizsga érvényessége?Foglaljon időpontot a műszaki vizsgára.
Hogyan szállítható a lejárt műszakis jármű a vizsgaállomásra?Az okmányirodában igényelhető útvonalengedély segítségével, melynek díja körülbelül 3.500 Ft.

Szükséges-e eredetiségvizsgát csináltatni műszaki vizsga előtt?

Az eredetiségvizsgálat és a műszaki vizsga két különböző eljárás, és általában nem szükséges eredetiségvizsgálatot végeztetni közvetlenül a műszaki vizsga előtt. Íme a főbb pontok:

Nem szükséges eredetiségvizsgálatot végeztetni közvetlenül a műszaki vizsga előtt, kivéve, ha éppen tulajdonosváltás is történik. A két vizsgálat különböző célokat szolgál, és általában különböző időpontokban végzik el őket. Vagyis, az eredetiségvizsgálat nem feltétele a műszaki vizsgának.

Különböző célok:

 • Az eredetiségvizsgálat célja a gépjármű "tisztaságának" ellenőrzése, főleg tulajdonosváltás esetén[2].
 • A műszaki vizsga a jármű műszaki állapotát és közlekedésbiztonsági megfelelőségét ellenőrzi[4].

Eljárás:

 • A műszaki vizsga előtt ajánlott egy előzetes átvizsgálást végeztetni, hogy növeljük a sikeres vizsga esélyét.
 • Az eredetiségvizsgálat nem feltétele a műszaki vizsgának.

Időzítés:

 • Az eredetiségvizsgálatot általában adásvétel előtt végzik el, nem pedig a műszaki vizsga előtt[2].
 • A műszaki vizsgát rendszeres időközönként kell elvégeztetni, függetlenül az eredetiségvizsgálattól.

Érvényesség:

 • Az eredetiségvizsgálat érvényessége korlátozott, általában 60 nap.
 • A műszaki vizsga érvényessége új autóknál 4 év, utána általában 2 évente szükséges (kivéve autóbuszok és taxik esetében, ahol évente).

regisztraciosado.hu ©️ 2024