Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Autó karbantartás - 20 alapvető karbantartási tipp

A modern autó már nem csupán egy olyan luxuscikk, amelynek birtoklásával csak a tekintélyes egyének dicsekedhetnek. Szinte mindenkinek, minden családnak van egy járműve, amelyet a sajátjának mondhat. Sokak számára az életük fontos kiegészítőjévé vált.

Néhányan úgy döntöttek, hogy lemondanak az egész ház tulajdonlásáról, és inkább egy mobil otthont választanak, így szabadon "élhetnek" ott, ahová a járművük viszi őket.

Sokaknak ez az üzleti élet fontos része, mobilitást biztosít, amikor a tömegközlekedés egyszerűen nem a legjobb választás.

Mások számára ez a legjobb módja annak, hogy élvezzék a világ számos gyönyörű látnivalóját és élményét.

Bármi legyen is az ok, a jármű itt van, hogy maradjon, és továbbra is nagyon fontos része lesz az ember evolúciós fejlődésének. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy autóját csúcsformában tartsa, hogy élvezhesse az összes előnyét, amit belőle merít.

Összeállítottunk egy nagyon átfogó autókarbantartási ellenőrző listát, amely segít Önnek abban, hogy járművét optimális működési teljesítményben tarthassa.

Autó karbantartás

Az autó karbantartás fontossága

Ahogy már említettük, rengeteg oka van annak, hogy miért kell még az alapvető autókarbantartást alkalmaznia. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a legnyomósabb okok közül, amiért az autó karbantartás nagyon fontos.

Javítja a biztonságot

Amint azt a későbbiekben megtudjuk, egy átfogó autó karbantartás ellenőrzőlista elkészítése és betartása segíthet abban, hogy járműve sokkal hatékonyabban működjön. Ennél is fontosabb azonban, hogy segíthetünk biztosítani, hogy a jármű minden kritikus alkatrésze zavartalanul, illetve optimálisan működjön. Ezáltal javíthatjuk a vezetés biztonságát, bár balesetek még mindig előfordulhatnak önhibánkon kívül.

Naponta emberek százai halnak meg közlekedési balesetek következtében, amelyek másodlagos okai a hibás fékrendszer, a gumiabroncsok rossz futófelülete és az elhasználódott hajtószíjak, hogy csak néhányat említsünk. További ezrek fekszenek kórházi ágyon sérüléseiket ápolva, és további tízezrek próbálják feldolgozni az ilyen balesetek okozta érzelmi traumát. Az autók alapvető karbantartása, bár közvetlenül nem előzi meg a baleseteket, segíthet javítani saját és mások biztonságát, amikor az útra kelünk. Az autó karbantartás olyan feladata, amely a biztonságos közlekedés alapfeltétele.

Növeli a megbízhatóságot és a teljesítményt

Autónk bizonyos alkatrészei természetesen hajlamosabbak a kopásra. A rendszeres karbantartási ellenőrzések elvégzésével hozzájárulhatunk ezen alkatrészek optimális működésének biztosításához, így amikor szükségünk lesz rájuk, biztosabbak leszünk abban, hogy ezek az alkatrészek kihúznak minket bármilyen helyzetből.

Megspórolja a drága javítási költségeket

Mennyibe kerül egy átlagos autó karbantartás? A tényleges költség valójában a jármű típusától, az Ön vezetési szokásaitól és a karbantartás során használt különböző típusú termékektől függ. Tegyük fel, hogy az autója motorja az alapvető karbantartás elmulasztása miatt sérült meg, akkor valójában több tízezer forinttal több javítási költséggel kell számolnia. Előfordul, hogy egy nagyobb javítás költségei meghaladják annak a költségnek az 50%-át, amibe egy ugyanolyan típusú és gyártmányú új jármű megvásárlása kerülne. A rendszeres karbantartási ellenőrzések elvégzésével elkerülheti a nagyobb problémákból eredő költséges javításokat.

Magasabb viszonteladási érték

Egy jól karbantartott autó sokkal magasabb értéket képviselhet a használtautó piacon, mint egy nyilvánvalóan elhanyagolt autó. Emellett a potenciális autóvásárlók ma már sokkal aprólékosabbak a választásaik során. Az információs technológia fejlődésével pedig könnyen tájékozódhatnak a különböző autómárkák aktuális piaci árairól. Még azok is, akik csak kezdetlegesen értenek az autókhoz, elég aprólékosak lehetnek abban, hogy szeretnék látni a megvásárolni kívánt autóval végzett karbantartási tevékenységekről készült feljegyzéseket. Nem igazán hibáztathatja őket, mert pontosan ezt fogja tenni Ön is, ha egy másik autót vásárolna. Ha bizonyítani tudja, hogy az autóját jól karbantartották, az azt üzeni a vevőnek, hogy Ön jól vigyáz rá, és hogy nem fog megválni tőle, csak a kívánt áron.

Hozzájárul a tisztább környezethez

Oké, lehet, hogy az autója fosszilis üzemanyaggal működik, de ez nem jelenti azt, hogy nem járulhat hozzá valamilyen módon a tisztább környezethez. Azzal, hogy meggyőződik arról, hogy a nem éget motorolajat, hogy minden zökkenőmentesen működik, és hogy a járművén futó különböző csövekből egyáltalán nem szivárognak folyadékok, szintén hozzájárulhat a tisztább környezethez. Egyszerű autó karbantartás során megbizonyosodhat arról, hogy az autója a lehető legkörnyezetbarátabb módon működik. Lehet, hogy nem olyan környezetbarát, mint azok, amelyek hibrid vagy elektromos motorral működnek, de ne feledje, hogy egy jól karbantartott autó következetesen kevesebb káros füstöt és folyadékot termel, amelyek potenciálisan szennyezhetik a levegőt és a vízeket.

Minimalizálja az útszéli lerobbanásokat

Biztosak vagyunk benne, hogy néhányan, ha nem mindannyian, már megtapasztaltuk, hogy útközben defektet kaptunk vagy túlmelegedett a motor. Ekkor tényleg félre kell állnunk és gyorsan meg kell javítanunk az autót, ha egyáltalán meg lehet javítani. Sok esetben nem marad más választásunk, mint hogy hívjunk közúti segítséget, valakit, aki beindítja az autónkat, sürgősségi autóakkumulátor-szállítást, vagy akár vontatószolgálatot. A lényeg az, hogy sok ilyen közúti vészhelyzet valójában megelőzhető lenne, ha betartanánk járművünk időszakos karbantartási ütemtervét. Ez sokkal olcsóbb, higgye el.

A használati utasítás elolvasása

A legtöbben bűnösek vagyunk abban, hogy nem fordítunk túl nagy figyelmet a járművünkhöz mellékelt használati utasításra. Mindannyian alig várjuk, hogy beülhessünk a volán mögé, és elvigyük egy körre. A helyzet az, hogy a tulajdonosi kézikönyvben rengeteg olyan információ található, amely arra vonatkozik, hogyan optimalizálhatja a jármű teljesítményét és működését. Információt ad arról is, hogy mit kell ellenőrizni, hogyan kell ezeket ellenőrizni, milyen megnyilvánulásokat vagy jeleket és tüneteket kell értékelni, és mikor kell elvégezni ezeket az ellenőrzéseket. Arra vonatkozóan is vannak ajánlások, hogy milyen típusú alkatrészeket és tartozékokat szerelhet be az autójába.

Ahogyan azt a következő leírásunkban látni fogja, mindig visszautalunk az autó karbantartás ellenőrzőlistájára, amely a használati útmutató oldalain található. Többek között olyan dolgok, mint a guminyomás, a fényszórókban és a jelzőlámpákban használandó izzó típusa, valamint a motorba töltendő olaj típusa mind megtalálhatóak a használati útmutatóban. Ha a megvásárolt járműhöz nem jár kézikönyv, mint ahogy ez gyakran előfordul a használt járművek esetében, akkor is beszerezheti a kézikönyv egy példányát magától a jármű gyártójától. Alternatív megoldásként kereshet az interneten, és letöltheti a járművének használati utasítását.

Használjon megfelelő autóalkatrészeket

Ha nem megfelelő alkatrészeket vagy termékeket használ autóján, az súlyosan alááshatja annak menetképességét. Lehet, hogy ez nem látszik azonnal, de idővel a problémák fel fognak merülni. Addigra nagyon drága javításokkal kell szembenéznie, amelyek magukban foglalják a cserealkatrészeket és a munkadíjat. Bizonyos esetekben a javítási költségek olyan magasak, hogy jobban jár, ha új autót vásárol.

Mielőtt tehát betenné a kulcsot a gyújtásba, győződjön meg róla, hogy alaposan elolvasta a kézikönyvet. Még a profi versenyzők és az autórajongók is elolvassák, mert fontos. Ötletet ad nekik a jármű csúcsformában tartásáról. Ráadásul a legjobb teljesítményt tudják kihozni még egy úgynevezett "nem-izomautóból" is.

Autó karbantartás

Általános autó karbantartás, amelyre minden járműnek szüksége van

Ahogy a cikk elején ígértük, egy nagyon átfogó útmutatót fogunk bemutatni Önnek arról, hogyan kell megfelelően karbantartani az autóját. Összegyűjtöttünk körülbelül 20 alapvető tippet autó karbantartás témakörben, amelyeket érdemes lesz betartani és remélhetőleg be is fogja tartatni. Bár ezeknek a tippeknek az a célja, hogy jelentősen megkönnyítsék az életét járműtulajdonosként, igazán nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a használati útmutató elolvasásának fontosságát.

Listánk elején a járműkarbantartás két legalapvetőbb előfeltételét vesszük sorra.

1. Rendszeresen ellenőrizze járművét

Az autó karbantartás ellenőrzőlistáján szereplő tevékenységek elvégzése meglehetősen egyszerű. Ahogy már említettük, a használati útmutatóban minden benne van, többek között az is, hogyan végezhető el az alapvető autó karbantartás. Ami még fontosabb, azt is tudni fogja, hogy mikor kell elvégeznie ezeket az ellenőrzéseket.

Amennyire csak lehetséges, az ellenőrzést saját magának kell elvégeznie. Ez csak egy egyszerű folyamat, amelynek során értékeli a jármű különböző részeit és alkatrészeit, így tudni fogja, hogy mit kell tennie a következőkben. Ha a szükséges műveletet Ön is el tudja végezni, akkor alapvető autókarbantartást végez. Ha néhány fejlett szerszámot vagy akár extra pár kezet igényel, akkor talán segít, ha szakemberhez viszi.

Az ellenőrzés elvégzése meglehetősen egyszerű, különösen, ha tudja, hogy milyen dolgokat kell keresnie. Ismét a használati utasítás adhat ötletet, hogy mit kell keresnie. Így, ha valami rendellenesnek tűnik, akkor ezt tudomásul veheti, és egy szakember vagy megerősíti, vagy ellenkező esetben elmagyarázza, miért normális. Akárhogy is, pusztán az a tény, hogy az autóját körbejárja és körbenézi, nagymértékben növeli ismereteit a különböző alkatrészekről, amelyek ilyen csodálatos gépet tesznek belőle.

2. Ismerje meg a különböző figyelmeztető lámpák jelentését

A modern autók kifinomult érzékelőkkel és figyelmeztető rendszerekkel rendelkeznek, amelyek értesítik Önt arról, hogy valami nincs rendben. Még az aprólékos ellenőrzések és karbantartások ellenére is előfordulhat, hogy véletlenül nem tud minden esetleges problémát felfedni. Éppen ezért az alapvető autó karbantartás részeként meg kell tanulnia a műszerfalon megjelenő különböző figyelmeztető fényjelzők jelentését.

Figyelmeztető lámpák magyarázata

  • Motorellenőrző lámpa -  Ez általában azt jelzi, hogy az autó motorjának különböző részegységeiben olyan problémák vannak, amelyek érzékelői az OBD-II interfészhez vannak csatlakoztatva, és aktívan felügyelik. Több mint 4000 OBD-II kód ​​van, amelyeknek különböző jelentése van. Ha ez a jelzőlámpa kigyullad, érdemes OBD2 szkenner eszközt használni, vagy bízza egy szakemberre.
  • Motorszerviz lámpa - Ez a jelzőlámpa általában azt jelzi, hogy közeledik a tervezett autó karbantartás. Ennek a jelzőlámpának a pontos jelentéséről a kézikönyvben tájékozódhat.
  • Elektromos hibajelző lámpa - Ha ez az autó önellenőrzése után is világít, akkor egyszerűen azt jelenti, hogy az autó elektromos töltőrendszerében van  probléma, amelyet tovább kell vizsgálni. Leggyakrabban a generátorral kapcsolatos probléma merül fel.
  • Fékfigyelmeztető lámpa - Számos oka lehet annak, hogy ez a lámpa hirtelen felvillan a műszerfalon. Lehet, hogy a rögzítőfékek be vannak kapcsolva, vagy hogy a fékfolyadék szintjét fel kell tölteni. Jelenthet más dolgokat is, ezért a legjobb, ha a kézikönyvben ellenőrzi.
  • ABS figyelmeztető lámpa - Ha ez villog, akkor jobb, ha elviszi a legközelebbi autószerelő műhelybe a megfelelő diagnózishoz. A blokkolásgátló fékrendszerek stabilan és irányíthatóan tartják autóját hirtelen fékezési helyzetekben. Speciális eszközökre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, mi a baj.
  • Hűtőfolyadék figyelmeztető lámpa - Tudja, hogy ez mit jelent. A motorja túlmelegszik. Húzódjon félre, nyissa ki a motorháztetőt, és csak hagyja lehűlni. Soha ne próbálja meg kinyitni a hűtősapkát, mivel a hűtőrendszer valójában nagy nyomás alatt áll. Akkor tegye ezt, amikor a motor már lehűlt.
  • Olajjelző lámpa - Ez általában akkor villog, ha a motorban túl alacsony az olajnyomás. Soha ne próbálja meg vezetni járművét, ha ez a figyelmeztető lámpa világít, mivel ez súlyosan, ha nem teljesen károsíthatja a motort. Ezt a figyelmeztető lámpát az alacsony olajszint, az olajszivattyú meghibásodása, vagy akár az olajszűrő eltömődése is működésbe hozhatja.

Kerekek és gumiabroncsok

3. Ellenőrizze a gumiabroncsok nyomását

Az egyik dolog, ami befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást, az a gumiabroncsok nyomása. Ez befolyásolja a kényelmet és a kezelhetőséget is. Az Ön járművéhez ajánlott abroncsnyomást a használati utasítás tartalmazza. Vannak olyan kütyük és egyszerű eszközök is, amelyekkel ellenőrizheti a gumiabroncsnyomást. Ideális esetben ezt heti rendszerességgel kell elvégezni, bár nem árt, ha a napi rutin részévé teszi. Egyes autókba gyárilag gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszereket építettek be. Léteznek olyan okos kütyük is, amelyek mobileszközökhöz kapcsolódnak, és folyamatosan figyelik a gumiabroncsok nyomását, és értesítést küldenek, ha egy vagy több gumiabroncsnak levegőre van szüksége.

4. A futófelület profilmélységének ellenőrzése

Ha kíváncsi vagy, hogy a versenyzők miért rakhatnak slick gumikat az autóikra, de te miért nem tudsz a saját autódra, a válasz nagyon egyszerű. Nekik van egy boxutcai személyzetük, akik szó szerint másfajta abroncsot tudnak feltenni az autóba, amikor az időjárás megváltozik, és ezt kevesebb, mint 10 másodperc alatt teszik meg; neked nincs. A versenyautóknak optimális kapcsolatra van szükségük a talajfelülettel; ezért szokatlanul nagyobbak, szélesebbek a gumiabroncsaik, és nagyon sima, futófelület nélküli felülettel rendelkeznek.

Nedves versenypálya körülmények között azonban ezeket a szuper sima gumikat megfelelőbb gumikkal helyettesítik, hogy segítsenek elvezetni a versenypályán lévő vizet az érintkezési felületről. Ha nem így lenne, akkor egy több millió dolláros F1-es autó akár egy több millió dolláros roncshalmaz is lehetne.

A való világban olyan gumiabroncsokra van szükség, amelyek bármely időjárási körülmények között működőképesek, legyen az száraz, nedves vagy fagyos. Itt jön a képbe a gumiabroncsok futófelülete. Ha megnézi a gumiabroncsait, szélesebb érintkezési felületű futófelületi mintázatokat lát, hogy sokoldalúbb gumit kapjon. Mint mondtuk, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, mint egy F1-es boxutca, hogy egy szempillantás alatt kicseréljük a gumiabroncsainkat, ha hirtelen megváltozik az időjárás.

A jó hír az, hogy a gumiabroncsgyártók ma már beépítik a keverékeikbe a kopásjelző sávokat, hogy ne kelljen találgatni, hogy a gumiabroncsok futófelülete még mindig elég mély-e ahhoz, hogy segítsen elvezetni a vizet a gumikról, és nedves körülmények között is kiváló talajérintkezést biztosítson. Ha tehát gumiabroncsai már elérték a futófelület kopásjelzőket, akár új gumigarnitúrát is beszerezhet. Lehet, hogy drágán hangzik, de nem olyan drága, mint egy járműbaleset.

5. Centíroztassa a kerekeket és ellenőriztesse az futómű helyes beállítását

A kerékkiegyensúlyozás és az futómű beállítás fontos szempontjai az alapvető autókarbantartásnak, mivel ezek szerepet játszhatnak az autó üzemanyag-takarékosságában, nem is beszélve a biztonságról az úton. Ezért kulcsfontosságú, hogy a gumiabroncsokat a használati utasításban feltüntetett futásteljesítménynek megfelelően centíroztassa, kiegyensúlyozza és a futóművet beállíttassa. 

6. Tisztítsa le a fékport a kerekekről

Bár a fékpor nem befolyásolja a fékrendszer teljes működését, a kerekeken kissé kellemetlen látványt nyújtanak. Egy dolgot meg kell értened, hogy a fékpor csupán a féktárcsáról és magáról a fékbetétről származó különféle anyagok felhalmozódása, ahogy azok a fékezéskor súrlódnak egymással. A por körülbelül 92%-át a vas teszi ki. A fennmaradó 8% a széntartalom, a kosz, a szennyeződés és egyéb részecskék, amelyek, ha hagyjuk, hogy a nap alatt "odasüljenek", erősen foltos kereket hagynak maguk után.

Ezért fontos, hogy nedves szivaccsal tisztítsa le a port a kerekekről. Szüksége lesz tiszta hideg vízre is, mert a fékpor jellemzően a statikus elektromosság révén tapad a kerekekhez.

Autó karbantartás

Motor

7. Ellenőrizze a meghajtószíjakat

A motorod nem csak azért termel energiát a kerekeidnek, hogy a járműved guruljon. Azért is, hogy más alkatrészek és tartozékok is működjenek. Ez a hajtószíjak feladata. Ezek továbbítják az energiát a bütyök- vagy forgattyútengelyéről az autó generátorához, a légkondicionáló kompresszorához, a szervokormányszivattyúhoz, a légszivattyúhoz, a vízszivattyúhoz és minden más olyan eszközhöz, amely mechanikus teljesítményre támaszkodik.

A modern autók egyetlen szíjat (más néven ékszíjat) használnak a forgattyús szíjtárcsától való összekötéshez és forgáshoz. Sajnos, mivel ezek a szíjak jellemzően gumiból vagy más polimerekből készülnek, normál használat mellett is sokat kopnak. Idővel elveszítik integritásukat és egyszerűen elhasználódnak. Ezért fontos, hogy ezeket a szíjakat időről időre ellenőrizzük, hogy látható hajszálrepedések vagy az integritásukban bekövetkezett bármilyen változás látható-e. Meg kell vizsgálnia mind az ékszíj, mind a vezérműszíj integritását (kivéve, ha a motorja láncos meghajtású). Ismernie kell a három közötti különbségeket is.

 Mikor kell az autóban szíjakat cserélni?

A legtöbb ember azt mondja, hogy a ékszíjat 60 000 kilométerenként, az vezérműszíjat pedig 100 000 kilométerenként cserélje ki. Valójában nem tudunk számokat ajánlani, mert csak az Ön autójának gyártója rendelkezik pontos háttérrel ahhoz, hogy ajánlást tegyen a meghajtószíjak cseréjének ideális kilométeróra-állására. Mégsem javasoljuk, hogy vakon ragaszkodjon ezekhez az irányelvekhez, mivel ezek a számok laboratóriumi körülmények között végzett tesztek eredményei, nem pedig a való világban végzett teszteké.

Hagyja azonban, hogy ezek a számok irányt mutassanak Önnek, így ha már közelít az ajánlott futásteljesítményhez, akkor talán itt az ideje, hogy alaposan átvizsgálja és megítélje, kell-e csderélni a hajtószíjakat. Természetesen jobb megközelítés, ha gyakrabban szemrevételezi őket. Ez segíthet csökkenteni autója átlagos karbantartási költségeit a költséges javítások elkerülése révén.

8. Ellenőrizze az olajszintet

Autója motorja rengeteg mechanikus mozgó alkatrészt tartalmaz, amelyek súrlódnak, amikor egymáshoz érnek. A súrlódás hőt termel, és ez a motor teljesítményének jelentős csökkenéséhez vezethet. Éppen ezért az ilyen mozgó alkatrészek súrlódásának minimalizálása, ha nem is megszüntetése kritikus fontosságú a zökkenőmentesebb működés biztosításához. Ellenkező esetben biztosan hangos zajt vagy kopogást tapasztalna a motorból, sőt, akár az üzemanyag-fogyasztás jelentős növekedését is. A motor olajszintjének ellenőrzését ezért az autó alapvető karbantartásának szerves részévé kell tenni. Ez tulajdonképpen nagyon egyszerű. Egyszerűen keresse meg, hol van az olajmérő pálca, húzza ki, és ellenőrizze az olajszintet. Nos, nem egészen.

Mindig győződjön meg arról, hogy autója vízszintes talajon áll. Vegye ki az olajmérőpálcát, és először törölje le egy tiszta ronggyal. Ez segít eltávolítani az olajat, amely elhomályosíthatja az olajmérő pálcán lévő szintjelzőket, és így meglehetősen megnehezíti a pontos leolvasást. Miután letörölte, helyezze vissza az olajmérő pálcát egészen befelé, és húzza ki. Most már pontosan látnia kell, hogy hol van az olajszint. A mérőpálcának általában a hegye közelében vannak kijelzői. Lehet két bevágás vagy akár pont is, amelyeket egy H és egy L jelöl. Egyes járműveken a két pont közötti területet árnyékolják is, vagy mintákkal látják el, hogy könnyebb legyen az értékelés. Győződjön meg róla, hogy az olajszint e két ponton belül van.

Milyen színű az olaj?

Az is kritikus fontosságú, hogy megnézze az olaj színét. Nem szabad, hogy valóban fekete legyen. A motorolaj általában borostyánszínű. A sötét színű olaj általában szennyeződések jelenlétére, túlzott hőhatásra, kémiai adalékanyagok hozzáadására vagy legrosszabb esetben iszapra utal.

Ami az olajcsere gyakoriságát illeti, a használati utasítás pontosan meg tudja mondani, hogy mikor kell cserélni a motorolajat. Különböző típusú olajok is léteznek, amelyek a normál olajtól a félszintetikuson át a teljesen szintetikusig terjedhetnek. Azt is ellenőrizni kell, hogy az autójának és a környezetnek, amelyben általában üzemel, milyen viszkozitási fokozatú a megfelelő.

9. Ellenőrizze a motor hűtőfolyadék szintjét

Minden mozgó dolog hőt termel. Bár a motorodban van olaj, amely segít csökkenteni a mozgó alkatrészek közötti súrlódást, és megakadályozza, hogy a motor sokkal gyorsabb ütemben túlságosan felforrósodjon, a motorodnak szüksége van egy olyan rendszerre is, amely segít megszabadulni ettől a keletkezett hőtől. Ez a hűtő funkciója, a hozzá szállított folyadék pedig a motor hűtőfolyadéka. Ha nincs hűtőfolyadék a tartályban, vagy az éppen fogyóban van, akkor a motor hője nem tud a környezetbe távozni. Ez a motor túlmelegedéséhez vezethet.

Az autó karbantartás ellenőrzőlistájának részeként még azelőtt ellenőriznie kell a motor hűtőfolyadék szintjét, mielőtt kigurulna a kocsibeállóról. Ellenőrzése meglehetősen egyszerű, mivel a legtöbb autó manapság olyan hűtőfolyadék-tartállyal rendelkezik, amelyek valamilyen módon áttetszőek és megfelelő szintjelzésekkel vannak ellátva a panelen. Még a tartály fedelének felnyitása nélkül is képesnek kell lennie arra, hogy vizuálisan ellenőrizze, hogy alacsony-e a szintje vagy sem. A kérdés most az, hogy hol keresse meg a motor hűtőfolyadék-tartályt az autójában. A válasz egyszerű - olvassa el a kézikönyvét.

10. Vegye figyelembe az üzemanyag-fogyasztást

Motorja teljesítményét sok minden befolyásolja. És bár számos olyan tényező van, amelynek értékeléséhez bizonyos szintű műszaki szakértelemre lehet szükség, van egy dolog, amit megpróbálhatsz magad is felmérni anélkül, hogy akár egy kicsit is  megizzadnál - ez az üzemanyag-fogyasztás. Az elképzelés szerint egy hatékonyan működő motor sokkal egyenletesebb, állandóbb ütemben égeti el az üzemanyagot. Ha túl keményen dolgozik, akkor több üzemanyagot éget el.

Ha több üzemanyagot éget, akkor ezt a pénztárcáján fogja érezni. Sokkal gyakrabban kell majd a benzinkútra mennie tankolni, mint korábban, annak ellenére, hogy a vezetési szokásai nem változtak. Ez gyakran annak a jele, hogy a motor túl keményen dolgozik, és több üzemanyagot éget el, mint amennyire szükség lenne. Ezért fontos, hogy nagyon figyelje a kilométeróra állását. Léteznek bizonyos kütyük és alkalmazások is, amelyek segítenek követni a benzinfogyasztást.

Az egyik leggyakoribb ok, amiért hirtelen megváltozhat az üzemanyag-fogyasztásod, az a gumiabroncsok nyomása. Ha a gumiabroncs alul van fújva (túl alacsony nyomás), vagy nincs megfelelően beállítva, a motorjának növelnie kell a teljesítményét, hogy járművét az úton mozgassa. Az autójára pakolt többletsúly szintén hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. A hirtelen gyorsítás és fékezés szintén negatívan befolyásolhatja az üzemanyag-fogyasztást.

11. Cserélje ki a motor légszűrőjét

Motorod hatékony működése nagyban függ a levegő és az üzemanyag kiváló keverékétől. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy az autó motorjába beszívott levegő ne tartalmazzon törmeléket, port vagy bármilyen más szennyező anyagot, amely alááshatja a motor hatékony működését. Ha nem, akkor közepes fogyasztásra, jelentősen csökkentett lóerőre és a motorból származó szokatlan hangokra számíthat. A motorja bizonyos esetekben gyújtási hibákat is okozhat. Éppen ezért a motor légszűrőjét a jármű gyártójának ajánlásai szerint kell cserélni.

Bár az alapvető autó karbantartás irányelvek azt diktálják, hogy tartsa be az autógyártó ajánlását, mi mégis azt mondjuk, hogy jobb, ha megnézi a légszűrőjét, és gondosan felméri annak állapotát és épségét. Ha már túlságosan szennyezett, de még nem érte el a gyártó által a cserére vonatkozó kilométer-ajánlást, akkor a legjobb, ha kicseréli.

Vegye figyelembe, hogy számos tényező befolyásolhatja a motor légszűrőjének épségét. Ha például naponta használja autóját stop-and-go forgalmi helyzetekben, vagy minden hétvégén hosszú utakra viszi, nagy az esélye, hogy a szennyeződések és a apró törmelékek sokkal gyorsabban felhalmozódnak a légszűrőben, mintha nyílt utakon közlekedne, vagy csak nagyon ritkán vezetne vele hosszú utakat. A lényeg az, hogy bár a használati utasítás adhat ötletet arra vonatkozóan, hogy mikor kell kicserélni a légszűrőt, jobb megközelítés a szűrő szemrevételezéses vizsgálata.

A motor légszűrőjéhez való hozzáférés nem jelenthet igazi kihívást. Habár ez az autó modelljétől függ. A kézikönyv megmutathatja, hogyan. Ha nem, bármikor megkérhet egy szerelőt, hogy végezze el ön helyett.

12. Cserélje ki a gyújtógyertyákat

Ha autója motorja meglehetősen durván jár üresjáratban, vagy időről időre rosszul gyújt, talán érdemes megfontolnia a gyújtógyertyák cseréjét. A gyújtógyertya meghibásodásának egyéb tünetei lehetnek a gyorsulás hiánya, a jármű indítási problémái, a szokatlanul magas üzemanyag-fogyasztás vagy akár a motor felpörgése. Ideális esetben a gyújtógyertyákat 50 000 kilométerenként kell kicserélnie. Ha azonban az Ön autója fejlettebb irídium gyújtógyertyát használ, akkor ezek valójában akár 150 000 kilométerig is kitarthat. Ismét meg kell néznie a jármű tulajdonosi kézikönyvét vagy akár az autó karbantartás ellenőrző listáját annak meghatározásához, hogy mikor esedékes a gyújtógyertya csere.

Ezek cseréje nem igazán lehet nehéz. A megfelelő szerszámokkal néhány csavar elfordításával hozzáférhet ezekhez. Ha azonban nincsenek ilyen szerszámai, vagy egyszerűen csak nem elég magabiztos a gyertyák ellenőrzésével és cseréjével kapcsolatos képességeiben, akkor egy szakemberrel végeztesse el ezt a feladatot.

karbantartás

Üzemanyag / benzin, gázolaj

13. Tartsa be az autó gyártója által ajánlott oktánszámot.

Van ez a felfogás, hogy a magasabb oktánszámú üzemanyag nagyobb teljesítményt jelent. Nos, technikailag ez igaz. De meg kell érteni, hogy ez egyáltalán hogyan alakult ki. A sportautók és a kifejezetten magas sűrítési aránnyal működő motorokkal rendelkező autók hajlamosak "kopogni", ha alacsonyabb oktánszámú üzemanyagot használnak. Az ilyen magas sűrítéshez szükséges teljesítmény biztosításához magasabb oktánszámú üzemanyagra van szükség, amely segít megelőzni a "kopogást" vagy a detonációt. 

Visszatérve az autójára, ha nem áll szándékában úgy üzemeltetni, mint egy versenyző, akkor maradjon a normál üzemanyagnál, ahogy a használati utasításban is szerepel. Ha a kézikönyv kifejezetten azt mondja, hogy magas oktánszámú prémium benzint kell tankolnia, akkor tegye meg. Ellenkező esetben nyilvánvalóan nincs értelme literenklént néhány forintot olyasmire pazarolni, amire az autó motorjának valójában nincs szüksége.

Karosszéria / festés

14. Használjon kiemelkedő minőségű tisztítószereket

Senki sem szeretne egy lerobbant, rozsdásodó és unalmasan kinéző autóval közlekedni. Legalábbis senki, akiről mi tudnánk. Bár valójában nem javasoljuk, hogy túl gyakran teljesen átmossa az autó festett felületét, sokaknak kritikus fontosságú, hogy az úgy ragyogjon, mintha új lenne. A megfelelő típusú tisztító eszközök és kellékek kiválasztásával azonban nemcsak azt érheti el, hogy autója közel újszerűen nézzen ki, hanem védelmet is nyújtanak az időjárás viszontagságaival szemben. A kulcs itt az, hogy csak olyan tisztító termékeket használjon, amelyek bizonyítottan kiváló minőségűek.

Azautóviaszok és -polírok az évek során jelentősen fejlődtek. Ma már kifinomultabbak, jobb védelmet nyújtanak, és hosszabb ideig tartó hatást garantálnak autójára, mint a 10 vagy 20 évvel ezelőtti termékek. Tudjuk, hogy ez inkább hiúsági dolog, de tekintve, hogy az autó az ember személyiségének tükörképe, egyértelműen szeretné, ha mások szemében jól mutatna. Ennél is fontosabb azonban, hogy nem állsz ott minden alkalommal őrködni az autód mellett, hogy megakadályozd, hogy a madárürülék és a rápotyogó gyümölcsök valaha is tönkretegyék az autód értékes fényezését. Ha az autója nincs megfelelően viaszolva, ezeket a "dolgokat" sokkal nehezebb eltávolítani. Ha viasz van rajta, egyszerűen csak le kell törölni ezeket egy tiszta ruhadarabbal.

Egy szó a madárürülékről: amint észreveszi, hogy madárürülék van az autón, mossa le minél hamarabb. A madárürülék olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyek károsíthatják az autó festékét. Igaz, a viasz megkönnyíti a madárürülék eltávolítását. Ha azonban túl sokáig hagyja hogy a napon "rásüljön" az autóra, akkor ugyan eltávolíthatja, de a vegyi anyagok már károsíthatták az autó festékének egy részét, és egy matt foltot hagyhatnak maguk után.

Elektromos rendszer

15. Tudja, hogyan kell megfelelően kikötni az akkumulátort

Az akkumulátor pólusainak lecsatlakoztatása nagyon is egyszerű feladat lehet. Csak ki kell oldani a csavarokat, amelyek a kábeleket az akkumulátor sarujaira vannak csavarozva, igaz? Sajnos nem,  ennek is megvan a megfelelő módja. Ne csak az első csatlakozót válassza le, amit a keze elér.

Mindig a negatív sarut csatlakoztassa le először, hogy megelőzze az elektromos rövidzárlat kialakulásának esélyét. Ezáltal hatékonyan elvágja az elektromos áram visszatérési útját. Tudjuk, ha először a pozitív csatlakozót választja le, az áram még mindig a negatív csatlakozó mentén halad. Ha véletlenül leejtette a villáskulcsot, és az a pozitív póluson landolt, és az egyik vége hozzáért bármely más fémhez is a gondozásában, akkor teljesen zárt áramkört kapott. Ha először a csatlakozó negatív végét távolítja el, az segít megelőzni a rövidzárlatot. Még akkor is, ha a szerszámod bármelyik akkumulátor pólusra esik, és megérint bármi mást az autón, egyszerűen nincs esély az áram számára, hogy zárja az áramkört.

Így lehet az akkumulátort kikötni. Ha befejezte a munkát az autó bármely elektromos rendszerén, akkor először a pozitív sarut kell újra csatlakoztatnia, azután a negatívot. Tehát ne feledje, ha leválasztja az akkumulátorokat, először a negatívot távolítsa el, utána a pozitívot. Az akkumulátor újbóli csatlakoztatásakor fordítva járjon el; először a pozitív, majd a negatív. Természetesen, ha nem fogja kicserélni az akkumulátort, akkor valóban nem szükséges a pozitív pólust leválasztani; a negatív pólusnak elegendőnek kell lennie.

16. Ellenőrizze az akkumulátor sarujait, és szükség szerint tisztítsa meg az érintkezőket

Csak azért, mert az akkumulátorodon a "karbantartásmentes" felirat szerepel, még nem jelenti azt, hogy máris spórolhatsz ezzel az alapvető autókarbantartási tevékenységgel. Legalább azt tudnod kell, hogy hol található a motortérben. Ezután ellenőrizze az akkumulátor pólusait, hogy nincs-e rajta korrózió vagy ásványi anyag felhalmozódás jele. Ha ilyet észlel, szerezzen be egy kifejezetten az akkumulátor sarujaihoz szánt tisztítókefét, és dörzsölje le a lerakódásokat. Ez segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát és csökkenteni az autó átlagos karbantartási költségeit. Gyakran jó ötlet beszerezni egy akkumulátortesztelőt, valamint egy bikakábelt, mivel nem igazán tudhatja, hogy az akkumulátora mikor fog lemerülni.

Világítás

17. Cserélje ki a törött lámpákat

Ezek a lámpatestek a járművén nagyon fontosak, és mint ilyenek, soha nem szabad figyelmen kívül hagyni az autó karbantartási ellenőrzőlistáján. A jelzőlámpák tájékoztatják a többi autósokat arról, hogy milyen irányba tervez menni. Így ők is tudni fogják, hogy mit kell tenniük. Ha például balra jelez, akkor tudniuk kell, hogy ne előzzön, és kezdjenek el lassítani. A helyzet az, hogy ha a jelzőlámpa abba az irányba, amerre kanyarodsz, sokkal gyorsabban villog, mint amikor a másik irányba kapcsolsz, az egyszerűen azt jelenti, hogy kiégett az izzó. A jó hír az, hogy a mai autókban olyan világítási modulok vannak, amelyeket könnyen ki lehet cserélni anélkül, hogy el kellene menni a szervizbe.

Egy dolog óvatosságra int azonban, fontos, hogy csak olyan izzót használjon, amely a járművével kompatibilis. Ha emlékszik, az elején már említettük, hogy a jármű használati útmutatójának elolvasása sokat segíthet az alapvető autókarbantartási munkálatokban. Ráadásul a kézikönyv azt is meg fogja mondani, hogy pontosan hogyan férhet hozzá ezekhez a lámpákhoz és hogyan cserélheti ki őket.

18. Ne nyúljon az izzók üvegéhez, amikor kicseréli őket

Amikor ki kell cserélnie a fényszóró izzóját, és mivel az elég könnyen eltávolítható a rögzítéséből, ügyeljen arra, hogy csak a lámpatest alján található fém izzótartót érintse meg. Alternatívaként tiszta szerelői kesztyűt vagy még jobb esetben steril sebészeti kesztyűt viselhet, ha valóban hozzá kell érnie magához az üveghez. Az ok nagyon egyszerű: nem akarja, hogy az ujjbegyein lévő olajok, szennyeződések, por és piszok átkerüljenek az izzóra, mivel ezt speciális bevonattal kezelték. A por, zsír, olaj vagy szennyeződés az izzó felületén befolyásolja ezt a különleges bevonatot. Amikor bekapcsolja a fényszórókat, az izzó ezen része sokkal gyorsabban felmelegszik, mint az izzó többi része, repedést okozva.

Egyéb

19.Cserélje ki a ablaktörlőket

A láthatóság elengedhetetlen, valahányszor úton van. A szélvédő pedig az ablakod a külvilágra. Ennek kiváló rendben tartása részben az ablaktörlő feladata. Ne feledje, hogy ezek az ablaktörlők nem éppen tartósak, így hajlamosak kicsit gyorsabban elhasználódni, mint az autó más alkatrészei. A jó hír az, hogy sokkal könnyebb őket cserélni. Ha a szélvédője már kezd csíkos lenni, vagy hogy minden bekapcsoláskor nyikorgó, csikorgó hangot ad ki, akkor itt az ideje kicserélni. Vásároljon a járművéhez ajánlott csere ablaktörlő lapátot. És ha már az ablaktörlők cseréjénél tart, miért nem tisztítja meg alaposan a szélvédőt kívül és belül is.

20. Cserélje ki az utastéri légszűrőt

Lehet, hogy nem javítja autója általános teljesítményét, de ha van olyan családtagja, aki allergiás a porra és más légnemű részecskékre, akkor érdemes kicserélni az autója utastéri légszűrőjét. Ez az egyik legegyszerűbb és legpraktikusabb módja annak, hogy mindenki biztonságban és kényelmesen érezze magát az autó utasterében. A jelenlegi ajánlás szerint az utastéri légszűrőt 12 havonta vagy 20 000 kilométerenként kell cserélni, attól függően, hogy melyik következik be előbb. Az utastéri légszűrő cseréjének ajánlott ütemezését azonban mindig megtalálhatja a használati utasításban.

Alapvető autó karbantartás

Foglaljuk össze: Járművének megfelelő gondozása viszonylag egyszerű. Az alapvető autókarbantartási tevékenységek középpontjában a jármű tulajdonosi kézikönyve áll, amelyből mindent megtudhat, amire szüksége van ahhoz, hogy különböző műveleteket hajtson végre az autóján. Ha betartja néhány, ha nem az összes ilyen autó karbantartási tippet, az is segíthet abban, hogy járműve csúcsformában maradjon. Végül pedig a különböző alkalmazások használatával sokkal könnyebbé válhat a járművön elvégzett karbantartások és javítások történetének nyomon követése.

regisztraciosado.hu ©️ 2024