Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Regisztrációs adóhoz szükséges okmányok

A regisztrációs adó megfizetésének módjáról és mértékéről a vonatkozó 2003. évi CX. törvény rendelkezik. Ebben természetesen az is fel van sorolva, hogy melyek a regisztrációs adóhoz szükséges okmányok, amelyekre az ügyintézés során mindig szükség van.

Tudni kell mindenekelőtt, hogy a regisztrációs adót azok után a személyautók, lakóautók és motorkerékpárok után kell megfizetni, melyeket külföldről vásárolunk és hozunk be, majd Magyarországon kívánjuk forgalomba helyeztetni.

A hazai forgalomba helyezés kizárólag akkor képzelhető el, amikor a regisztrációs adó már befizetésre került. Lássuk tehát, hogy bizonyos esetekben milyen okmányokra van szükség a regisztrációs és az adófizetés elindításához?

Magyar illetőségű magánszemély esetén szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adókártya megléte is. 

Ha külföldi illetőségű magánszemélyről van szó, akkor a személyit helyettesítheti érvényes útlevél, a lakcímkártyát pedig a tartózkodási engedély. 
Ha a külföldi személy nem rendelkezik adókártyával, akkor adóigazolással tudja ezt helyettesíteni.
Ezek a regisztrációs adóhoz szükséges okmányok magánszemély esetében.
Regisztrációs adóhoz szükséges okmányok

Mi a helyzet a cégek esetében?

Mivel regisztrációs adót a cégeknek, vállalkozásoknak is meg kell fizetniük, így az is fontos, hogy számukra melyek az előírt okmányok ennek ügyintézésekor.

A cégek részéről be kell adni másolatban egy aláírási címpéldányt, egy harminc napnál nem régebbi keltezésű cégkivonatot, valamint szükséges egy bankszámlaszerződés is.

Amennyiben a regisztrációs adó ügyintézését nem személyesen a gépjármű tulajdonosa végzi, akkor az ügyintéző kell, hogy rendelkezzen egy szabályos meghatalmazással. Szintén előírás szerinti okmányok kellenek akkor, amikor már konkrétan a NAV-hoz beadjuk a nyomtatványt. E mellé be kell nyújtani a külföldi számlát, ha ez nincs, akkor kétnyelvű adásvételi szerződésre van szükség.

A külföldi forgalmi engedélyre is szükség lesz a kérelem mellé. Továbbá benyújtandó a hazai műszaki vizsgalap is, amikor azonban olyan gépjárműről van szó, amelyet egy Union kívüli országból hoztunk be. Ekkor szükség van a vámpapírra és minden esetben szükséges a vámhivatal részéről kiadott VPID azonosító szám megadása.

Ezek a regisztrációs adóhoz szükséges okmányok cégek esetében.

A legfontosabb, hogy amikor elkezdjük intézni a regisztrációs adó ügyet, akkor az itt felsorolt okmányok már mind rendelkezésre kell hogy álljanak. 
Csak ezek birtokában végzi el a hatóság a regadó kiszámítását és kivetését. Csupán ez után tudjuk elintézni, hogy a gépjármű hazai forgalomban részt vehessen.
regisztraciosado.hu ©️ 2024