Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Üzemanyag fogyasztás csökkentése - 20 hasznos tipp, hogy javítsa az autója fogyasztásását.

Az autótulajdonlás ma már nem a gazdag kevesek kiváltsága, hanem alapvető szükséglet a modern életben. A családok egy hosszú hétvégét a csoportos utazás kényelmével tölthetnek el, míg a vészhelyzetek jobban kezelhetők, ha a jármű könnyen elérhető. Sajnos a járműtulajdonlással kapcsolatban egyértelműen van egy dolog, ami sok hétköznapi embert, ha nem is mindenkit, frusztrál.

Igaz, hogy a karbantartási költségek és a hirtelen javítások miatt is lehetünk frusztrálak, de az egyetlen dolog, ami folyamatosan változik, az a benzin, illetve gázolaj ára. Bár az elektromos hibridek környezetbarátabb alternatívát kínálnak, a fosszilis üzemanyaggal működő motor duruzsolása vagy akár üvöltése valóban vonzóbb. Sajnálatos módon a benzin ára nagyon gyakran ingadozik. De nincs minden veszve, hiszen vannak dolgok, amelyekkel meghosszabbíthatja a tankba töltött üzemanyaggal megtehető kilométerek számát. Összeállítottunk 20 tippet, amelyekkel javíthatod az autód fogyasztását, és némi megtakarítást láthatsz a bankszámládon, lássuk mit kell tenned, hogy üzemanyag fogyasztás csökkentése megvalósulhasson.

1. Óvatosan a gázpedállal

Mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy szabadjára engedjük a bennünk lakozó sebességdémonokat, és kiéljük legvadabb fantáziáinkat arról, hogy F1-es versenyzővé vagy akár WRC-pilótává válunk. Sajnálatos módon ez nem a legjobb módja az üzemanyaggal való spórolásnak, mivel technikailag megköveteled a motorodtól, hogy gyorsan közlekedjen. A lényeg az, hogy bár az autónk talán képes lesz 5 másodperc alatt 0-100 kilométer/órás sebességgel száguldani, de mindenképpen több üzemanyagot fog elégetni. Az ok nagyon egyszerű. Minél gyorsabban megyünk, annál nagyobb a légellenállás, amellyel szemben az autónak dolgoznia kell. Sajnos a munkához üzemanyagot kell fogyasztani. Szóval óvatosan a pedállal.

Ugyanez igaz megálláskor is. Ne próbáljon meg olyan Formula-1-es versenyző lenni, aki épp az utolsó pillanatban fékez, hogy elérje a kritikus pontot, és lehetővé tegye a tökéletes befordulást jelentős lendületveszteség nélkül. A legtöbbünkkel manapság az a probléma, hogy nyilvánvalóan egyáltalán nem veszünk tudomást a közlekedési lámpákról. Amint a lámpa sárgára vált, rálépünk a pedálra, mint valami dragversenyző, aki azt reméli, hogy megelőzheti a mellettünk haladó autósokat. Sajnos ez nem így működik. A hirtelen gyorsítás több üzemanyagot éget el. Néhány sofőr azt képzeli, hogy a lába és a gázpedál között egy tojás van, csak azért, hogy arra kondicionálja magát, hogy a lehető leglassabban és legkíméletesebben használja a gázpedált.

Ha pedig hirtelen kell megállni, energiát kell fordítani arra, hogy az autó teljesen megálljon. Mint ilyen, ügyeljen a távolságára az Ön előtt haladó sofőrrel szemben, így elkerülheti a hirtelen fékezést. Ha olyan kereszteződéshez érkezik, ahol a közlekedési lámpa sárgára vált, jobb, ha leveszi a lábát a pedálról, és egyszerűen hagyja, hogy járműve lassan gördülő megállásra kényszerüljön.

2. Tartsa be a járműve ajánlott üzemanyagtípusát

Van ez a felfogás, hogy a prémium benzin a legjobb, ha arról van szó, hogy a legjobb teljesítményt hozd ki az autódból. A versenyzők, a kaszkadőrök, sőt a profik sem biztos, hogy a prémium üzemanyagtípust ajánlják. Sajnos sokan nem értik meg, hogy az autógyártók mindig a legideálisabb üzemanyagtípussal tesztelik járműveiket a legjobb teljesítmény elérése érdekében. Ha az autó kézikönyve azt mondja, hogy ólommentes üzemanyagot vagy akár a legolcsóbb, nem túl magas oktánszámú benzint kell a járművébe töltenie, akkor tényleg bíznia kell bennük, hiszen tudják, mit beszélnek. Ha azonban nagy teljesítményű járműve van, amely magas kompressziójú motorral rendelkezik, akkor mindenképpen magasabb oktánszámú üzemanyagot kell használnia.

De ha a világ lakosságának ahhoz a háromnegyedéhez tartozik, akiknek normális, hétköznapi autójuk van, akkor tökéletesen megfelel az olcsóbb benzin. Csak győződjön meg róla, hogy a járműve gyártója által ajánlott oktánszám alsó határán felül van.

3. Figyeljen a terhelésre az üzemanyag fogyasztás csökkentése érdekében

A takarékosság jegyében néhányan inkább teher- vagy áruszállító teherautóvá alakítják járművüket, és annyi csomagot és egyéb holmit pakolnak bele, amennyit csak be tudnak préselni a csomagtartóba vagy akár a platóra. Sajnos ezzel megnöveljük járművünk súlyát, ami nagyobb terhelést jelent a motornak, és így az többet dolgozik. Mint már tudjuk, egy olyan motor, amelyik kivételesen keményen vagy a normál üzemi teljesítményének közel kétszeresével dolgozik, több üzemanyagot igényel az elégetéséhez. Nem hisz nekünk? Képzelje el, hogy egy 5 kilós táskát cipel. Ez viszonylag könnyű, igaz? Próbálja meg ezt körülbelül 25 kilóra növelni, és biztosan lihegne és fújtatna, miközben a hátán cipelve mozog. Persze, képes vagy cipelni, de az izmai kétszeresen is keményen fognak dolgozni. Többet fog izzadni. Úgy érzi majd, hogy kifullad, vagy akár úgy is érezheti, hogy a szíved a mellkasodból kiugrik. Egyszóval egyáltalán nem kényelmes.

Most tedd át a személyes tapasztalataidat az autódba. Persze, nincsenek olyan erek és izmok, amelyek miatt aggódnia kellene, de a tény tény marad - a jármű súlyának bármilyen növekedése lényegesen megnövekedett motorterhelést eredményez, ami könnyen rossz fogyasztást eredményez. 

4. Csökkentse a légellenállást

Hasonló módon kerülje el, hogy tetőcsomagtartókat és bármilyen más tároló kiegészítőt tegyen az autójára. Persze, ettől igazán menőnek fog kinézni az autója. Azonban nem csak a plusz súly fogja növelni autója üzemanyag-fogyasztását, de ezeknek a kiegészítőknek a szokatlan felületei növelhetik az aerodinamikai légellenállást is. Még az úgynevezett aerodinamikus tetőcsomagtartók is növeli a légellenállást. Amint azzal már tisztában lehet, a légellenállás növekedése egyszerűen azt jelenti, hogy autója motorjának keményebben kell dolgoznia, hogy az autót "tolni" tudaj a levegővel szemben.

Hacsak nem aerodinamikára szakosodott mérnök, és nincs egy egész szélcsatornád, hogy teszteld ezeket a kiegészítőket, mielőtt beszerelnéd őket az autódba, jobb, ha ezeket inkább elhagyod. Persze, ha tényleg sokat kell cipekedned, akkor felszerelheted. De mindennapi használatra jobb, ha nélkülük autózol. Ez igaz a kerékpártartókra is, amelyekre kerékpárjait vagy sífelszerelését szereli fel egy hétvégi szabadtéri szórakozáshoz. Ha nem használja őket, akkor mindenképpen vegye le őket az autójáról.

Üzemanyag fogyasztás csökkentése

5. Fújja fel a gumikat a megfelelő nyomásra

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy javítsd a benzinfogyasztásodat, ha a megfelelő nyomásra fújod fel a gumiabroncsaidat. Sajnos manapság sok autós elhanyagolja ezt a részt. Amíg a kerekek képesek elfordulni, és a gumik jól érintkeznek a talajjal, addig ez már elég jó nekik. Sajnos az alacsony abroncsnyomással való közlekedés növeli a gumiabroncsok gördülési ellenállását a talajfelületen. Ez nagyon értékes, extra üzemanyag felhasználást jelent. Gondoskodjon tehát arról, hogy gumiabroncsait még a garázsból való kigurulás előtt a megfelelő nyomásra fújja fel. Szerencsére ma már rengeteg hasznos kütyü létezik (pl.: TPMS), amelyek egyszerűen csatlakoznak a mobiljához, és valós idejű információkat adnak a gumiabroncsnyomásról.

Ezáltal a nyomás, ami ráhatással van milyen mértékű lesz az üzemanyag fogyasztás csökkentése, real-time ellenőrizhető és így tudni fogja, hogy mikor kell elvégeznie a szükséges beállításokat. Mivel az üzemanyag-fogyasztást növelő fő tényező a gördülési ellenállás, érdemes ellenőrizni a gumiabroncsok futófelületét. A helyzet az, hogy ma már sok gumiabroncsgyártó viszonylag alacsony gördülési ellenállású abroncsokat gyárt. Ez azt jelenti, hogy az abroncsok könnyedén gördülnek végig az útfelületen. Ez a csökkentett ellenállás könnyebb terhelést jelent a motor számára, ami jobb üzemanyag-fogyasztást jelent.

6. Maradjon a jármű gyártója által ajánlott motorolajnál

Nem vette még észre, hogy az utángyártott gyártók milyen ügyesen dobolják fel az érdeklődést a termékeik iránt? Minkdenki azt szajkózza, hogy az Ő terméke tesz a legtöbbet az üzemanyag fogyasztás csökkentése érdekében. Nagyobb teljesítményt és jobb fogyasztást ígérnek Önnek. Bár néhány ilyen termék valóban beváltja az ígéreteit, értse meg, hogy ezek nem az Ön járművére lettek tervezve. Így az ilyen termékek, például a motorolajok hatékonyságát vizsgáló tesztek nem feltétlenül az Ön autójának konkrét márkájára, modelljére és felszereltségére vonatkoznak. Amikor az autógyártók megtervezték autójukat, mindig tesztek sorozatának vetették alá, hogy meghatározzák, hogy milyen típusú motorolaj használata hozza ki a motor legjobb teljesítményét a különböző tesztkörülmények között.

Ezért van mindig egy hosszú listájuk az ajánlott motorolajokról, valamint az alternatívákról. Ha olyan szintetikus motorolajat használ, amelyet soha nem teszteltek az Ön autójának fajtáján és típusán különböző körülmények között, az a motor mechanikus részeinek fokozott súrlódását eredményezheti. Ez arra készteti a motorját, hogy növelje a munkáját. És tudja, mi történik ezután.

7. Tartsa teljesen lezárva a tanksapkát

Hányan fordítanak időt arra, hogy ellenőrizzék a tanksapka épségét? Legtöbbünknek csak akkor jut eszébe ez a része a járművünknek, amikor ahhoz a gombhoz kell nyúlnunk, hogy kinyissuk a tanksapkát. A tanksapka egy gumitömítést tartalmaz, amely légmentes védelmet képez a benzintartályba kerülő levegő esetleges bejutása ellen. Sajnos ez a gumitömítés idővel elhasználódik, repedéseket képez vagy teljesen megrongálódik. Ezáltal oxigén juthat a benzintartályba, ami növeli a levegő mennyiségét az autó motorjában, miközben az üzemanyagot a tartályból szívják vagy szivattyúzzák. Az üzemanyagba jutó levegő növekedése miatt a motornak több benzint kell elégetnie, ami növeli az üzemanyag-fogyasztást.

Szerencsére a legtöbb modern autóban már vannak érzékelők, amelyek érzékelik a tömítés épségét. Ezek cseréje meglehetősen egyszerű. Azonban tényleg óvnánk attól, hogy nem OEM alkatrészeket használjon, mivel ezeket nem biztos, hogy felismerik az autó érzékelői.  Az üzemanyag fogyasztás csökkentése valóban sokban függ a minőségi akatrészektől. Lehet, hogy olcsók, de az autó érzékelő mechanizmusán keresztül történő korai észlelés kényelme durván hiányozni fog.

8. Ha az üzemanyag fogyasztás csökkentése fontos cél, kerülje a hosszan tartó üresjáratot

Tudta, hogy a motor üresjáratban való járatása valójában óránként nagyjából két liter üzemanyagot fogyaszt, nem is beszélve a szén-dioxidról, amelyet a motor a légkörbe pumpál? A modern autók ma már hatékonyabbak, így nagyobb valószínűséggel kevesebb üzemanyagot használ, ha egyszerűen leállítja a motort, megvárja, amire éppen várakozik, majd újraindítja, ahelyett, hogy a motor folyamatosan járna, még akkor is, ha valójában nem mozog. Ugyanez igaz a kora reggeli órákban is. A legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy felpörgessük a motort, hogy elég gyorsan felmelegedjen. Sajnos ezzel több üzemanyagot égetünk el, mintha ténylegesen vezetnénk. Tehát indítsa be a motort, hagyja járni körülbelül 20 másodpercig, és induljon el.

Üzemanyag fogyasztás csökkentése

9. Vezessen a lehető legmagasabb fokozatban, de úgy, hogy ne terhelje indokolatlanul a motort.

Lehet, hogy ellenkezik az intuícióval, de tökéletesen ésszerű. Ha kézi váltóval vezetsz, mindig a lehető legmagasabb sebességfokozatban kell haladnod az átlagsebességhez képest, amivel haladsz, anélkül, hogy a motort feleslegesen terhelnéd. Például ahelyett, hogy a harmadik sebességfokozatot kapcsolnád, amikor körülbelül 60 km/h sebességgel vágtatsz, akkor 25% üzemanyagot spórolhatsz, ha helyette az ötödiket sebességet használod. A lényeg az, hogy ha egy adott sebességgel haladsz, akkor a legjobb, ha azt a magasabb fokozatot használod, amelyen az alsó határa lefedi azt a sebességet, amivel éppen haladsz. Ez javítja az üzemanyag-hatékonyságot, mivel a motornak nem kell olyan sokat dolgoznia, hogy az adott sebességfokozat magasabb sebességhatárán működjön. A nagy sebességgel, alacsony sebességfokozatban való futás akár 45 százalékkal több üzemanyagot is elvehet, mint amennyire szükség lenne. Tehát ezt tartsa szem előtt. Természetesen, ha automata váltóval jár, csak óvatosan nyomja a gázpedált.

10. Felejtse el az utángyártott megoldásokat

Azzal a tippünkkel összhangban, hogy csak az autód gyártója által ajánlott alkatrészeket használj, azt is elfelejtheted, hogy bármit beépíts a motorodba, ami "teljesítménynövelő kütyüre vagy technológiára" hasonlít. Bár ezek elméletileg működhetnek, a valós eredményei konkrétan az Ön autótípusában és -márkájában eltérőek lehetnek. A legtöbb esetben, amikor valóban működnek, a javulás szinte elhanyagolható lehet, így jobban jársz, ha egyáltalán nem szereled be őket a járművedbe. Az olyan utólagosan beszerelt fejlesztések, mint a légáramlás-eltörők, , az üzemanyagvezeték-mágnesezők és még egy csomó minden más, 50%-os javulást ígérhetnek az üzemanyag-fogyasztásban, de ezek pontosan azok, amik - ígéretek. Sok autós vélemény megjegyzi, hogy ezek a termékek egyáltalán nem működnek. És néhány esetben valóban hatással vannak az üzemanyag fogyasztás csökkentése kérdésére, de negatív módon. Ne feledje, még a hírességek által támogatott termékek sem feltétlenül jelentik a minőséget vagy azt, hogy hatékonyak.

11. Használja ki az online forrásokat, hogy megtalálja a legjobb ajánlatokat az üzemanyagra vonatkozóan.

Nem ritka, hogy a különböző szervezetek kedvezményes kuponokat biztosítanak, amelyeket a következő tankoláskor használhatsz fel, cserébe a termékeik és/vagy szolgáltatásaik megvásárlásáért. Bár ez nem igazán javítja a benzin fogyasztását, mégis, lehetőséget kap arra, hogy spóroljon a következő benzinkútján. Használja az internetet ilyen célra. Még útközben is használhatja internetképes mobilkészülékét, hogy megkeresse azokat a benzinkutakat, amelyek a legolcsóbb üzemanyagot kínálják egy adott helyen belül. Vannak olyan 24 órás vegyesboltok, gyorséttermek és hamburgerezők is, amelyek benzinkuponokat adnak, ha bármelyik terméküket megvásárolja. Mindaddig, amíg képes lesz némi pénzt megtakarítani a tankolási szükségletein, úgy gondoljuk, hogy meg kell ragadnia a lehetőséget.

12. Reggel tankoljon, ne a nap vége felé

Tudtad, hogy a kora reggeli tankolással valóban megspórolhatsz egy-két dollárt? Lehet, hogy ez nem olyan sok, de ha heti kétszer tankolsz, akkor havonta 2-3000 Ft-os megtakarítással számolhatsz. Az ok nagyon egyszerű. Kihasználja a kőolajtermékek fizikai tulajdonságait. A benzinkutak tárolótartályait mélyen a föld alá temetik. Kora reggel maga a talaj még viszonylag hideg, így a benzin sűrű. A nap előrehaladtával a hőmérséklet emelkedik. A hőmérsékleti skála minden egyes lépésével a benzin molekulái várhatóan kitágulnak. Ha tehát a nap folyamán később tankolsz, amikor a benzin már kitágult, akkor az 1 liter, amit az autód benzintartályába töltesz, nem biztos, hogy 1 liter lesz. Ez azért van, mert már kitágult, így a tényleges térfogata kevesebb, mint 1 liter.

A benzinkutakon használt szivattyúk a rendszeren áthaladó üzemanyag áramlási sebességét mérik. Az üzemanyag térfogatát ezután ennek az áramlási sebességnek az alapján becsülik meg. A benzinkutak üzemanyagszivattyúinak érzékelői nem mérik az üzemanyag tényleges sűrűségét vagy térfogatát; csak az áramlási sebesség alapján becsülik meg. Most jön a probléma. A hőmérséklet befolyásolja a sűrűséget, de nem az áramlási sebességet. Ha az üzemanyagszivattyú előre be van programozva, hogy 10 másodperc alatt 1 liter üzemanyagot adjon le, feltéve, hogy az áramlási sebesség a maximális értéken van, a hidegebb benzin sűrűbb lesz, és lényegesen több üzemanyagot fog adni. De mennyivel több, mondják? Nos, a tanulmányok azt mutatják, hogy egy reggeli, 15 fokos hőmérsékletű üzemanyagtöltés 2,5%-kal több benzint eredményez, mint egy délutáni, 35 fokos üzemanyagtöltés. A helyzet az, hogy valójában pontosan ugyanazt az árat fizeted. Gondolta volna hogy az üzemanyag fogyasztás csökkentése a napszaktól is függ? 

13. Fontolja meg az autója ECU-jának átállítását

A modern tunerek úgy hangolják az autó motorvezérlő egységét vagy ECU-ját, hogy a legjobb teljesítményt hozzák ki a motorból. Amit sokan nem tudnak, az az, hogy valójában ugyanezt a folyamatot használhatja az ECU finomhangolására a jobb futásteljesítmény érdekében, ami technikailag a teljesítmény finomhangolásának az ellentéte. Értse meg azonban, hogy az autó ECU-jának átalakítása általában drága mulatság. Ráadásul ez a gyakorlat meglehetősen kétes, mivel gyakran azt jelenti, hogy a járműve nem fog sikeresen átmenni a károsanyag-kibocsátási teszteken, amelyeket a kormány minden járműtől megkövetel. Ha van Android telefonja, biztosak vagyunk benne, hogy már ismeri az egyéni ROM flashelését a készülékébe, így technikailag abszolút kontrollt szerezhet a telefonjával kapcsolatos dolgok felett. Pontosan ugyanez a helyzet az ECU remappinggel vagy chippeléssel a jobb futásteljesítmény érdekében.

A legtöbb új autó ma már elektromos ventilátorral van felszerelve, amely a régi, szíjhajtású ventilátorokat váltja fel. Sajnos, ha még mindig egy idősebb autót vezetsz, nem lesz meg ez a luxus. A jó hír az, hogy a motorral hajtott ventilátort is lecserélheti modernebb elektromos termosztatikus egységekre. Ez hatékonyan csökkenti a szíjhajtással járó ellenállást, bár ne számítson arra, hogy az üzemanyag fogyasztás csökkenés nagyon jelentős lesz. Valójában akár elhanyagolható is lehet. Tekintettel azonban arra, hogy a ventilátorok az autó fontos alkatrészei, a hatékonyabbak beszerelésének általánosságban véve segítenie kell az üzemanyag fogyasztás csökkentése célkitűzésünket.

Üzemanyag fogyasztás

14. Adjon az üzemanyag-befecskendezőinek egy igazán jó ultrahangos fürdőt

Ha jártál már olyan ékszerboltban, ahol bármilyen drágakő darabot vissza tudnak állítani régi fényébe, akkor van fogalmad arról, miről beszélünk. Az ultrahangos tisztításként ismert eljárás során az autó üzemanyag-befecskendezőit egy kádba merítik, amelyet egy erre a célra kifejlesztett tisztítóoldattal töltenek meg, mielőtt ultramagas frekvenciájú hanghullámoknak vagy rezgéseknek vetik alá. Ez hatékonyan felrázza, fellazítja és eltávolítja az üzemanyag-befecskendezőkben felhalmozódott szénlerakódásokat. Ezáltal az üzemanyag-befecskendezők teljes funkcionalitását kapja vissza, így hatékonyabb és ideálisabb üzemanyag-levegő keveréket képez motorjában. Ez az üzemanyag hatékonyabb elégetését eredményezi (növekszik a üzemanyag fogyasztás csökkentése) , ami jelentősen javítja a fogyasztást. Vegye figyelembe, hogy ez elég drága mulatság.

15. Soha ne feledkezzen meg a légszűrő cseréjéről

Sok járműtulajdonos bűnös ebben. Sokan egyszerűen elfelejtik, hogy a fogyasztás javítására vonatkozó különböző tippek közül talán a légszűrők cseréje vagy tisztítása lehet a legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a fogyasztás javításának. Az ok egyszerű. Ha van porszívója, akkor tudja, hogy a gép erőteljes szívóerejét befolyásolhatja a zsákban lévő törmelék és egyéb részecskék miatti eltömődés vagy elzáródás mértéke. A zsák tisztítása vagy cseréje segít visszahozni a készülék porszívózási hatékonyságát. Hasonlóképpen, a légszűrő cseréje a jármű gyártója által ajánlott csereperióduson belül segíthet javítani a motor általános hatékonyságát azáltal, hogy javítja a környezetből való levegőszívó képességét. Ha a légszűrő eltömődik porral, törmelékkel vagy más részecskékkel, autója motorjának kétszeres munkát kell végeznie, hogy levegőt szívjon az üzemanyaggal való keveréshez. Ez növeli az üzemanyag-fogyasztást, és csökkenti a teljesítményt. A motor légszűrőjének cseréje azonnal elképesztő, akár 15%-os javulást hozhat az üzemanyag fogyasztásban. Nem rossz egy egyszerű gyorsjavításhoz képest.

16. Fontolja meg egy elektromos ventilátor felszerelését

A legtöbb új autó ma már elektromos ventilátorral van felszerelve, amely a régi, szíjhajtású ventilátorokat váltja fel. Sajnos, ha még mindig egy öreg kocsit vezetsz, ez a luxus nem adatik meg. A jó hír az, hogy az elavult alkatrészt lecserélheti modernebb elektromos termosztatikus egységre. Ez hatékonyan csökkenti a szíjhajtással járó légellenállást, bár ne számítson arra, hogy a gázfogyasztás javulása nagyon jelentős lesz. Valójában elhanyagolható. Tekintettel azonban arra, hogy a ventilátorok az autó fontos alkatrészei, a hatékonyabb alkatrész beszerelésének segítenie kell az üzemanyag-fogyasztás általános csökkentésében.

17. Üzemanyag fogyasztás csökkentése érdekében tervezze meg az utazását

Biztosak vagyunk benne, hogy ezt már tapasztalta. Épp csak hazaértél a munkából, amikor a feleséged megkért, hogy menj el a boltba néhány dologért. Beszállsz a kocsidba, és amint behajtasz a garázsba, máris jön egy újabb elintéznivaló. Miért nem tudod ezeket a dolgokat még azelőtt elvégezni, hogy hazaindulnál? Mindannyian bűnösök vagyunk ebben életünk egy bizonyos pontján. Nem sikerül egyetlen útba összeszedni a megbízásokat, hogy ne kelljen értékes üzemanyagot pazarolnunk az oda-vissza vezetésre, és az üzemanyag fogyasztás csökkentése, bármennyire is szeretnénk, egyre távolabbi cél lesz. Több rövid út valójában akár 2-szer több üzemanyagot is jelenthet, ha hideg motorral indulunk el. Tehát még mielőtt elkezdené kihozni az autóját a garázsból, győződjön meg róla, hogy már megvan a tennivalók és a teendők listája, hogy maximalizálja az út során felhasznált üzemanyagot.

18. Válassza ki gondosan a kerekeit

A kerék az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy egy autót feldíszítsünk. Nincs szükség díszes karosszériára ahhoz, hogy különösen félelmetesnek tűnjön. Mindössze néhány igazán jól kinéző kerékre van szükséged, hogy felkeltsd a tömeg figyelmét. Sajnos, ha nem körültekintően választod meg, milyen keréktárcsát szerelsz az autódba, akár rossz üzemanyag-fogyasztás is lehet a vége.

Ne feledje, hogy a súly valóban számít, amikor az üzemanyag-fogyasztásról van szó. És bár a kerekek kötik össze járművét a gumiabroncsokkal és az útfelülettel, súlyuk növelheti az autó motorjának terhelését. Ezért fontos, hogy olyan kerekeket válasszon, amelyek könnyűek, mégis szuper erősek és tartósak, hogy képesek legyenek megtartani járműve teljes súlyát anélkül, hogy önmagukban jelentős súlyt adnának hozzá. Ez az a pont, ahol az ötvözött kerekek nagy örömet okozhatnak. Ezzel azonban még nincs vége. A kerekek méretének növelése az üzemanyag-fogyasztást is befolyásolhatja. Még ha sikerül is szuper könnyűfém keréktárcsát tenni az autója alá, ha az eredeti mérethez képest több mérettel nagyobbat szerelünk fel, akkor is egy nehezebb kerékkészletet kap. Tehát, minél nagyobb méretűek a kerekek, annál nagyobb a fogyasztásnövekedés. Mint ilyen, bölcs lesz, ha valóban időt szán arra, hogy tanulmányozza, melyik keréktípus illik a legjobban az autójához.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy milyen típusú gumiabroncsok vannak felszerelve az autójára, attól függően, hogy milyen körülmények között közlekedik. Az egész szezonra való gumiabroncsokról, a terepgumikról és a téli gumiabroncsokról szóló útmutatók hasznosnak bizonyulhat a választás során.

Az üzemanyag-takarékosság inkább a helyes vezetési gyakorlaton múlik, valamint annak alapvető megértésén, hogy bizonyos fizikai alapelvek hogyan befolyásolják a motor működését. A lényeg az, hogy a motor munkaterhelésének bármilyen növekedése az üzemanyag-fogyasztás növekedését eredményezi.

Fogyasztás csökkentése

19. Használja autója sebességtartó automatikáját

Van ez a hajlamunk, hogy mindig az előttünk haladó autós sebességéhez igazodjunk, amikor az autópályán vagyunk. Még akkor is, ha a másik már túllépte a sebességkorlátozást, nagyobb valószínűséggel követjük a példáját anélkül, hogy ezt ténylegesen észrevennénk. Ez nem csak illegális, de nagyon veszélyes is, nem beszélve arról, hogy több üzemanyagot fogyaszt. Az autója sebességtartó automatikájának használata segít abban, hogy a sebességet legálisan, biztonságosan és üzemanyag-takarékosan tartsa. Ez azért van így, mert segít abban, hogy megfelelően haladjon, függetlenül attól, hogy más autósok milyen gyorsan haladnak. A sebességtartó automatika emellett segít csökkenteni a gyorsítás és a fékezés szükségességét, amelyekről már tudjuk, hogy jelentős hatással lehetnek az üzemanyag fogyasztás csökkentése iránti céljaink elérésére.

20. Legyen észnél, amikor a légkondicionálót használja

Igaz, hogy a légkondicionáló egység használata jelentősen növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Ez azonban valójában attól függ, hogy mikor kapcsolja be a légkondicionálót. A tanulmányok azt mutatják, hogy városi vezetésnél, ahol a stop-go forgalom nem engedi, hogy a 100 km/h sebesség közelébe menjen, függetlenül attól, hogy mennyire vágyik a pedálra lépni, üzemanyag-takarékosabb, ha lehúzza az ablakokat és kikapcsolja az autó klímáját. Viszont, amikor az autópályán 100 km/h feletti sebességről van szó, a legjobb megközelítés, ha felhúzza az ablakokat és bekapcsolja a légkondicionálót. Ez csökkenti a nyitott ablakok által okozott légellenállást. Röviden, ha lassan vezet, kapcsolja ki a légkondicionálót, és tekerje le az ablakokat. Ha nagyon gyorsan vezet, akkor tegye az ellenkezőjét.

regisztraciosado.hu ©️ 2024