Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Féktárcsa csere - honnan lehet tudni, hogy új féktárcsákra van szüksége?

Féktárcsa csere - A féktárcsák minden jármű fékrendszerének kulcsfontosságú elemei, amelyek a fékbetétekkel, a féknyergekkel és a kerekekkel együtt működnek együtt, hogy a járművet a "toljad neki"-től a "hoppá, hoppááá"-ig működtessék.

A fékezés nagymértékben a súrlódáson múlik, és a súrlódás idővel egyre növekvő hányada azt jelenti, hogy a féktárcsák elhasználódnak, és végül cserére szorulnak, ekkor jön a féktárcsa csere művelete a szervizben.

A fékek folyamatos használatának szükségessége, különösen a városi és elővárosi közlekedés során, széleskörű hőmérséklet-ingadozást és általános kopást okoz, amely lassan, de mégis elkerülhetetlenül befolyásolja a féktárcsák élettartamát.

Hogyan állapíthatom meg, hogy szükséges-e a féktárcsa csere?

A fékek folyamatos használata elkerülhetetlenül befolyásolja a féktárcsák teljesítményét és élettartamát. Így vagy úgy, egyszer elfogy / károsodik a tárcsák anyaga és a féktárcsa csere napirendre kerül.

A féktárcsák problémáinak négy fő tünete van.

A zavaró zaj

Ha a tárcsák már nem rendelkeznek sima felülettel, vagy egyszerűen elhasználódtak, az általuk keltett zaj ezt tudatja veled.

A nyikorgás és a csikorgás a meghibásodás hangjai, amelyekre figyelnie kell.

A fékek rázkódása

Ha a féktárcsák razkodást generálnak,  rezegnek, itt a féktárcsa csere ideje.

Ha rezgést érez a fékpedálon vagy a kormánykeréken keresztül, nagy valószínűséggel elgörbült vagy kopott tárcsáról van szó.

Hornyok, barázdák

Ha a tárcsákon hornyokat vagy barázdákat talál, az arra utal, hogy a rotorjai már a kifutófélben vannak - féktárcsa csere közeledik.

Ezek a nyomok az idő és a normális használat termékei, és bár az ilyen módon történő leépülés teljesen rendben van, egyben jelzi is, hogy a tárcsafék tárcsájának cseréje esedékes.

Hosszú út a megállásig

Akár önmagukban, akár együttesen hatnak, a hallható zajok, az érezhető rázkódások és a látható barázdák mind egy eredményhez járulnak hozzá: a fékezés és a biztonság romlásához.

Ha járművének hosszabb ideig tart megállni, vagy ami még rosszabb, nem is akar megállni, az egy újabb jele annak, hogy a féktárcsákkal van probléma.

Féktárcsa csere

Féktárcsa csere, fékbetét csere

Mindannyian szeretnénk pénzt megtakarítani, és tény, hogy a fékbetétek cseréje nélkül is kicserélheti a féktárcsákat.

A kérdés az: megteheti-e vagy betétet is cserélnie kell mindenképp?

Mindkettő egyidőben történő cseréjének előnye, hogy az új féktárcsák és fékbetétek együtt kezdik meg az áldásos tevékenységüket, összekopnak.

A régi fékbetétek, még ha még jó állapotban is vannak, a régi féktárcsákkal együtt elhasználódtak, és ez hatással lesz az új tárcsákkal való kapcsolatukra.

De az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem cseréli ki a féktárcsákat. Ez az Ön döntése, bár nem túl bölcs döntés ?.

Miért? Mert az amúgy is sérült tárcsafékek folyamatos használata tovább fokozhatja a vetemedést, és akár tárcsatörést is okozhat.

Másrészről, fékbetétek nélküli fékek túlmelegedéshez és a teljes fékrendszer esetleges meghibásodásához vezetnek.

Mennyibe kerül a féktárcsa csere?

Szakértőink szerint az átlagköltségek a következőkre rúgnak: Első fékbetétek és tárcsaféktárcsák 80-100 000 Ft körül kezdődnek, és a csillagos égig is emelkedhet, a jármű típusától és a használt fékalkatrészektől függően.

Hasonló a helyzet a hátsó fékbetétek és tárcsaféktárcsák cseréje esetén.

Féktárcsa
regisztraciosado.hu ©️ 2024