Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Akkumulátor téliesítése – hogyan keszítse fel akksiját a télre?

Akkumulátor téliesítése – Függetlenül attól, hogy milyen járművet vezet, vagy milyen típusú akkumulátorral rendelkezik, a téli körülmények miatt az akkumulátor valószínűleg önmagában is megterhelő időszakon megy keresztül.

Hideg körülmények között jelentősen lelassulnak azok a kémiai reakciók, amelyek az akkumulátorban zajlanak, hogy az elektromos áramot termeljen. Valójában -15 Celsius fokos hőmérsékleten egy teljesen feltöltött ólom-sav akkumulátor csak feleakkora amperórás kapacitással rendelkezik, mint melegebb hőmérsékleten. Az akkumulátor által termelt kisebb teljesítmény az autó téli nagyobb teljesítményigényével együttesen tökéletesen elég ahhoz, hogy egy hideg téli reggelen ne tudja beindítani a járművét.

Ennek megelőzése érdekében az autó többi részéhez hasonlóan az akkumulátort is téliesíteni kell. Ez azért is hasznos, hogy tavasszal az akkumulátor kifogástalan állapotban legyen, annak ellenére, hogy a hideg időjárás megviselte. Valójában a jármű téliesítését először magától az akkumulátortól kell kezdeni. Az alábbiakban felsorolunk néhány intézkedést, amelyekkel megelőzhető, hogy az akkumulátor a téli hónapokban lemerüljön.

Ha autójával kapcsolatos további téliesítési tippre van szüksége, olvassa el a téligumi csere írásunkat!

Az akkumulátor tisztítása

Egy viszonylag egyszerű rutinfeladat megoldásával kezdődik az akkumulátor téliesítése. Az akksi felelős a kezdeti töltés létrehozásáért és továbbításáért az indítómotorhoz, hogy az életre keltjen. Feltétlenül biztosítani kell, hogy az átvitel optimálisan történjen, hogy az akkumulátorból származó energia minimális veszteséggel hasznosuljon. Ennek érdekében jó, ha a saruk és a csatlakozók korróziótól mentesek. Az akkumulátor korróziója jellemzően fehér kristályos por formájában, vagy néha gombásodás formájában jelentkezik.

A korrózió az általánosan kapható akkumulátortisztítók beszerzésével kezelhető. Ezek beszerzése olcsó. Általában kefével vannak ellátva, amelyet az akkumulátor bilincsek belsejében lévő, nehezen hozzáférhető területek tisztítására is használható. Szintén mellékelnek egy sarutisztítót. Figyelmeztetés: a korrózió megérintése károsíthatja a bőrét, ezért ajánlatos az érintett területet azonnal szappannal és vízzel lemosni.

Az akkumulátor töltése

Akkumulátor téliesítése

A nem teljesen feltöltött akkumulátor -5 fokos hőmérsékleten elkezdhet fagyni. Ha hagyjuk, hogy megfagyjon, az akkumulátorban okozott belső sérülések nem javíthatók, és a csere az egyetlen lehetőség. A fagyás miatt repedések is kialakulhatnak, és olyan rendetlenséghez vezetnek, amelyet nehéz lesz kezelni.

Annak érdekében, hogy az autó akkumulátor teljes töltöttségi szintre kerüljön a téli hónapok kezdete előtt, az autó akkumulátor töltése nagyon hasznos lehet. Még hasznosabb akkor, ha az autót hosszabb ideig nem használják. Egy másik praktikus eszköz a csak szezonálisan használt akkumulátorok számára a float-funkcióval rendelkező akkumulátortöltő. A float üzemmód állandó áramot generál az akkumulátor feszültségének fenntartásához anélkül, hogy túltöltené az akkumulátort.

Az akkumulátor töltöttségének ellenőrzésének egyik módja a multiméter használata. A legtöbb autóakkumulátor esetében a teljesen feltöltött akkumulátor legalább 12,4 voltos értéket mutat. A kétszeres biztonság kedvéért azonban a legjobb, ha a kézikönyvben ellenőrizzük. Egy másik módja az akkumulátor töltöttségének multi-méter nélküli felmérésének, ha megnézi, milyen erősek jelenleg a fényszórók. Ez egy jó, de nem a legpontosabb indikátora az akkumulátor töltöttségének.

A megfelelő akkumulátor kiválasztása


Minden jármű akkumulátorának van egy indítási amper (CA) és egy hidegindítási amper (CCA) minősítése. Mindkettő azt az energiát méri, amelyet az akkumulátor a motor beindításához képes előállítani. A kettő közötti lényeges különbség azonban az, hogy a CCA az akkumulátor hideg hőmérsékleten való működőképességét méri. Így azt -15 fokos hőmérsékleten számítják ki, míg a CA-t nulla fokos hőmérsékleten mérik.

Mivel az akkumulátorok a téli hónapokban lényegesen több áramot adnak le a szükséges teljesítmény előállításához, a CCA nagyon fontos mérőszámmá válik. Ha nem biztos abban, hogy milyen akkumulátort használjon, célszerű konzultálni egy szerelővel az ideális nagy teherbírású akkumulátor kiválasztásához. 

Akkumulátor téliesítése – Záró megjegyzések

A téli vezetés egy trükkös dolog, az akkumulátor téliesítése azonban nem. Ha biztosítja, hogy akkumulátora jól működik és kiváló állapotban van a tél támadásaira, máris komoly lépéset tett affelé, hogy a téli körülményeket komolyabb problémák nélkül vészelje át.
regisztraciosado.hu ©️ 2024