Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Angol autó honosítása, avagy az angliai autó importja

pwr car
Reklám

Ha Ön az Egyesült Királyságból szeretne autót importálni Magyarországra (ez az angol autó honosítása), akkor az alábbi cikk segíteni fog Önnek az ügymenetben. Részletesen bemutatjuk az angol autók honosításának teljes folyamatát, kitérve minden fontos részletre és buktatóra. Legyen szó akár magánszemélyként behozott járműről, vagy kereskedőként importált autóról, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Írásunkból megtudhatja, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a behozni kívánt járműnek, hogyan zajlik a vámkezelés és milyen költségekkel jár. Emellett részletesen ismertetjük a műszaki vizsga követelményeit, a szükséges átalakításokat, valamint a származás ellenőrzés és a forgalomba helyezés menetét.

angliai autó importja

Ha angol autót szeretnél Magyarországon forgalomba helyezni, ez a cikk végigvezet a folyamat minden lépésén.

Megtudhatod:

 • hogyan válaszd ki a megfelelő autót,
 • mire figyelj a hazaszállításnál, és
 • hogyan zajlik a
  • vámkezelés,
  • műszaki vizsga és
  • forgalomba helyezés.

Részletesen bemutatjuk a vámmentesség feltételeit hazatelepülők esetén, és minden költséget is sorra veszünk. Az összefoglaló végén hasznos tippeket adunk és felajánljuk segítségünket az ügyintézéshez.

Célunk, hogy átfogó és naprakész információkkal szolgáljunk, melyek segítségével zökkenőmentesen honosíthatja angol autóját. Cikkünk végére érve Ön is magabiztosan vághat bele az ügyintézésbe, és hamarosan már itthon is élvezheti új járművét. Kezdjük is a legfontosabb tudnivalókkal!


Angliai autóvásárlás előtt

Mielőtt belevetné magát az angliai autóvásárlásba, fontos tisztában lennie néhány kulcsfontosságú tényezővel. Az első és legfontosabb, hogy meggyőződjön róla, a kiszemelt jármű megfelel-e a magyarországi forgalomba helyezés feltételeinek.

Az egyik legfontosabb kritérium az EURO környezetvédelmi besorolás. Ahhoz, hogy az autót itthon forgalomba helyezhessék, legalább EURO 6b besorolásúnak kell lennie. Kivételt képeznek a veterán autók, a motorkerékpárok, valamint azok a járművek, melyeket egy éven túli kinti tartózkodás után, hazatelepülés keretében hoz haza.

A másik gyakori kérdés a jobbkormányos autók honosíthatósága. Bár ezek forgalomba helyezését a jogszabályok nem tiltják, néhány műszaki módosítás elengedhetetlen. Ilyen például a fényszórók átállítása a megfelelő vetítési szögre, valamint a ködfényszóró áthelyezése a baloldalra. Emellett a műszerfalnak tartalmaznia kell a sebességet km/h mértékegységben is.

Az autó kiválasztása után érdemes időben megszervezni a hazaszállítást és ügyelni a szükséges dokumentumok megőrzésére. Ezek közül kiemelten fontos a vámkezeléshez szükséges, az Unióba történő belépést igazoló dokumentum (pl. kompjegy). Emellett természetesen elengedhetetlen az eredeti angol forgalmi engedély (V5C) megléte, mely az ügyintézés számos pontján szükséges lesz.

A gondos előkészületekkel és a megfelelő jármű kiválasztásával zökkenőmentesebbé tehető az ügyintézés. A következő szakaszban a vámkezelés folyamatát és a kapcsolódó költségeket vesszük górcső alá.


Vámkezelés - Amit az angol autók importjáról tudni kell

A Brexit után jelentősen megváltoztak az Egyesült Királyságból származó járművek vámkezelésének szabályai. 2020. február 1-jétől minden onnan érkező gépjármű vámköteles, így a vámkezelés a honosítási folyamat kulcsfontosságú lépésévé vált. Ebben a részben részletesen bemutatjuk a vámfizetési kötelezettséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Vámfizetési kötelezettség a Brexit után

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése óta az onnan származó járművek vámárunak minősülnek. Ez azt jelenti, hogy a vámhatóság által megállapított járműérték után vámot és ÁFÁ-t kell fizetni, hacsak nem áll fenn valamilyen mentességi ok. A vámteher mértéke a jármű értékének 10%-a, míg az ÁFA 27%. Összességében tehát a vám és az ÁFA együttesen a jármű értékének 39,7%-át teszi ki.

Kivételek, vámmentesség feltételei hazatelepülők esetén

Szerencsére vannak olyan esetek, amikor mentesülhetünk a vám és az ÁFA megfizetése alól. A leggyakoribb ilyen helyzet a hazatelepülés. Amennyiben a jármű tulajdonosa legalább egy évet élt az Egyesült Királyságban, és a gépjárművet legalább 6 hónapja birtokolja, vám- és ÁFA-mentesen hozhatja azt haza. Fontos, hogy a hazatelepülés óta nem telhet el 6 hónapnál (kivételes esetekben 1 évnél) hosszabb idő, valamint a tulajdonosnak rendelkeznie kell magyar lakcímmel és adóazonosító jellel. A mentességhez az is szükséges, hogy a tulajdonos vállalja, egy évig nem idegeníti el a járművet.

A vámmentesség nem csak magyar állampolgároknak érhető el, hanem minden olyan személynek, aki Magyarországon állandó lakcímmel és adószámmal rendelkezik, feltéve, hogy a további feltételeknek megfelel.

Vámkezelési folyamat lépései

A vámkezelési eljárás első lépése a vám- és ÁFA-mentességi kérelem benyújtása, amennyiben a feltételek fennállnak. Ezután kerül sor a jármű értékének megállapítására, mely alapján kiszámítják a fizetendő vám és ÁFA összegét. A vámhatóság által kiállított határozat birtokában indulhat a tényleges ügyintézés. A vámkezelés az eljárás díjának megfizetésével, valamint a határozat átvételével zárul. Ezt követően kezdeményezhető a műszaki vizsga és a forgalomba helyezés.

Az angol autók vámkezelése összetett folyamat, mely során számos részletre kell odafigyelni. A megfelelő előkészületekkel és a szükséges dokumentumok beszerzésével azonban gördülékenyen lebonyolítható az ügyintézés. A következő szakaszban a honosítás másik kulcsfontosságú lépését, a műszaki vizsgát vesszük górcső alá.


Műszaki vizsga - Hogyan feleltethető meg az angol autó a magyar követelményeknek?

Az angol autók honosításának egyik legfontosabb állomása a műszaki vizsga, más néven a Közlekedési Hatóság által végzett KPM vizsga. Ahhoz, hogy a Magyarországra behozott jármű megkaphassa a hazai rendszámot, meg kell felelnie a szigorú műszaki és közlekedésbiztonsági előírásoknak. Ebben a szakaszban részletesen bemutatjuk, mik a vizsga követelményei, milyen átalakítások lehetnek szükségesek, és hogyan lehet időpontot foglalni.

Angol autó honosítása

KPM vizsga követelményei

A KPM vizsga során a Közlekedési Hatóság szakemberei átvizsgálják a járművet, és ellenőrzik, hogy az megfelel-e a hazai műszaki és környezetvédelmi szabályoknak. Kiemelt figyelmet fordítanak a fékekre, a futóműre, a világítóberendezésekre és a kipufogórendszerre. Emellett vizsgálják a jármű azonosítóit (alvázszám, motorszám), a gumiabroncsok állapotát és a kötelező felszerelések meglétét.

Angol autó honosítása során különösen fontos, hogy a sebességmérő műszer km/h mértékegységben is jelezze a sebességet. Emellett ellenőrzik azt is, hogy a jármű rendelkezik-e a megfelelő európai típusjóváhagyással.

Szükséges átalakítások

Annak érdekében, hogy az angol autó átmenjen a műszaki vizsgán, bizonyos átalakításokra lehet szükség. A leggyakoribb módosítás a fényszórók átállítása, hogy azok megfeleljenek a jobboldali közlekedés követelményeinek. Ez nem egyszerűen a fényszórók "áttapaszolását" jelenti, hanem azok tényleges átszerelését vagy cseréjét.

Jobbkormányos autók esetében a hátsó ködlámpát is át kell helyezni a bal oldalra, hogy az megfeleljen az itthoni előírásoknak. Ezen felül minden esetben ellenőrizni kell, hogy az irányjelzők borostyánsárga színűek-e, ugyanis más árnyalatok nem elfogadottak.

Időpontfoglalás menete

A KPM vizsgára online lehet időpontot foglalni a Közlekedési Hatóság weboldalán keresztül. Ehhez először regisztrálni kell a rendszerben, majd ki kell választani a kívánt vizsgaállomást és időpontot. A foglaláshoz szükség van a jármű alapadataira (márka, típus, alvázszám, motorszám), valamint a tulajdonos személyes adataira.

Fontos, hogy a vizsgára minden szükséges dokumentumot vigyünk magunkkal, beleértve a járművet kísérő okmányokat, a vámhatározatot és a származás-ellenőrzési jegyzőkönyvet. A vizsga díját bankkártyával vagy átutalással lehet rendezni.

A sikeres KPM vizsga kulcsfontosságú lépés az angol autó honosításának folyamatában. Megfelelő felkészüléssel és a szükséges átalakítások elvégzésével biztosíthatjuk, hogy járművünk megfeleljen a hazai követelményeknek.
Kerülje el a sikertelen műszaki vizsgát, olvassa el cikkünket a témában.
A következő szakaszban a származás-ellenőrzés folyamatát mutatjuk be részletesen.

Származás-ellenőrzés - Nélkülözhetetlen lépés az angol autó honosításában

Az Egyesült Királyságból importált járművek hazai forgalomba helyezésének elengedhetetlen feltétele a származás-ellenőrzés. Ez a procedúra azt hivatott igazolni, hogy a behozott jármű nem szerepel a körözési listákon, nem áll fenn rajta finanszírozási vagy biztosítási tartozás, valamint nem sérültek a jármű azonosítói. Ebben a szakaszban bemutatjuk, miért van szükség erre az ellenőrzésre, és hogyan zajlik a folyamat.

A származás-ellenőrzés fontossága

A származás-ellenőrzés célja, hogy kiszűrje a szabálytalanul behozott, esetlegesen bűncselekményből származó járműveket. Az Európai Unión kívülről érkező autók esetében ez a vizsgálat kötelező, így 2020. február 1-je óta az angol járművekre is vonatkozik.

Az ellenőrzés során a hatóságok megvizsgálják a jármű okmányait, ellenőrzik az alvázszámot és a motorszámot, valamint lekérdezik a nemzetközi nyilvántartásokat. Ezzel kizárható, hogy lopott, műszakilag manipulált vagy hamis papírokkal rendelkező jármű kerüljön forgalomba Magyarországon.

A származás-ellenőrzési eljárás menete angol autó honosítása során

A származás-ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végzi, a kérelem benyújtásától számított 10 munkanapon belül. Az eljárás díjköteles, melynek összege járművenként 17.000 Ft.

Az ellenőrzéshez szükség van a jármű okmányaira (angol forgalmi engedély, vámhatározat), valamint a tulajdonos személyes dokumentumaira. Ezeket a NAV-hoz kell benyújtani a kitöltött kérelemmel együtt.

A vizsgálat során a NAV munkatársai ellenőrzik a jármű adatait a különböző nemzetközi nyilvántartásokban, valamint fizikailag is átvizsgálják az autót. Amennyiben mindent rendben találnak, kiállítják a származás-ellenőrzési jegyzőkönyvet, mely a műszaki vizsga és a forgalomba helyezés alapját képezi.

Fontos tudni, hogy a származás-ellenőrzés nélkül a jármű nem kaphat magyar rendszámot, így az eljárás nem megkerülhető. Érdemes tehát időben elindítani a folyamatot, és felkészülni az esetleges hiánypótlásokra.

A származás-ellenőrzés a garancia arra, hogy csak legális úton behozott, problémamentes járművek kerülhessenek forgalomba hazánkban. Az eljárás sikeres teljesítése újabb lépéssel visz közelebb minket az angol autó itthoni használatbavételéhez. Következő szakaszunkban a regisztrációs adó megfizetésének részleteit járjuk körbe.


Regisztrációs adó - Mikor kell fizetni és hogyan számolják ki?

Az Egyesült Királyságból behozott gépjárművek esetében a vámkezelés és forgalomba helyezés mellett a regisztrációs adó megfizetése is kötelező. Ez alól csak a veterán autók jelentenek kivételt.

A regisztrációs adó alapja a jármű műszaki vizsgán megállapított műszaki adatai és a NAV által kiadott értéktáblázat. Az adó pontos összegét a jármű életkora, hajtáslánca (benzin/dízel/hibrid/elektromos) és hengerűrtartalma vagy teljesítménye (elektromos autók esetén) határozza meg.

Az adó megállapításához a Műszaki Adatlapot elektronikusan továbbítják az adóhatósághoz, amely ez alapján egy határozatot hoz. A regisztrációs adó befizetése a határozat alapján átutalással történik. A befizetést igazoló bizonylatot az okmányirodában be kell mutatni a forgalomba helyezéskor.

Fontos tudni, hogy a regisztrációs adó az évek múlásával folyamatosan csökken. Éppen ezért megfontolandó lehet az első forgalomba helyezés időpontját úgy időzíteni, hogy az autó éppen beleessen egy kedvezőbb sávba. Például egy 4 év 11 hónapos jármű esetén lehet, hogy megéri kivárni a következő hónapot, hogy 5 évesként kerüljön forgalomba és alacsonyabb legyen az adó.

A regisztrációs adó kiszámításához online kalkulátor érhető el, melyek segítségével könnyen megtervezhető a költségvetés.

Bár a regisztrációs adó plusz teher, a legtöbb esetben még ezzel együtt is jelentős megtakarítás érhető el az angliai autóvásárlással. Azonban mindenképpen kalkulálni kell vele és felkészülni rá, nehogy meglepetésként érje a vásárlót az összege.


Forgalomba helyezés - angol autó honosítása

Angol autó honosítása

Az angol autó honosítása és sikeres műszaki vizsgája és az esetleges regisztrációs adó befizetése után következhet a forgalomba helyezés, mely során a jármű megkapja magyar rendszámát. Ehhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség:

 • Eredeti angol forgalmi engedély (V5C vagy "logbook"), az összes oldala szükséges
 • Magyar nyelvű adásvételi szerződés, számla vagy hazatelepülő esetén tulajdonosi nyilatkozat
 • Származás-ellenőrzési jegyzőkönyv
 • Egyedi forgalomba helyezési engedély
 • Műszaki Vizsgálati Bizonyítvány
 • Regisztrációs adó befizetését igazoló NAV határozat (ha releváns)
 • Érvényes kötelező felelősségbiztosítási ajánlat
 • Tulajdonos személyi igazolványa és lakcímkártyája
 • Nem EU piacra szánt járműveknél bevizsgálási jegyzőkönyv és/vagy COC dokumentum, esetleg új EU típusengedélyt tartalmazó adattábla

A forgalomba helyezéskor bizonyos illetékeket is meg kell fizetni. Ezek magukban foglalják a törzskönyv és forgalmi engedély díját, a rendszámtábla árát és a vizsgadíjat. Az összeg a jármű paramétereitől és a regionális sajátosságoktól függően változhat.

Fontos, hogy a forgalomba helyezés előtt megkösd a kötelező felelősségbiztosítást (KGFB) a járműre. Erre csak a sikeres műszaki vizsga után van lehetőség. A KGFB megkötéséhez a Műszaki Adatlap másolatára lesz szükség, amin már szerepelnek a jármű pontos műszaki adatai.

Jó tanács, hogy ne közlekedj az angol autóval addig Magyarországon, ha már az eredeti angol biztosítása nem él. Ha lejárt biztosítással mész az utakra és a rendőrök elkapnak, komoly bírságra számíthatsz, ráadásul le is szerelhetik az angol rendszámot.

A forgalomba helyezés után ne feledkezz meg az angol rendszám leadásáról és a jármű angol nyilvántartásból való kivonatásáról sem. Ezt a DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency) honlapján, online is megteheted.

Ezzel az autód hivatalosan is magyar forgalmi rendszámmal, érvényes magyar okmányokkal rendelkezik majd, és közlekedésre használható lesz Magyarország útjain.


Az angliai autó magyarországi forgalomba helyezése

Az Egyesült Királyságból származó gépjárművek honosítása (angol autó honosítása) összetett folyamat, mely alapos felkészülést és precíz ügyintézést igényel. A legfontosabb, hogy még a vásárlás előtt tájékozódjunk az autó EURO besorolásáról és műszaki állapotáról, hiszen ezek nagyban befolyásolják a honosítás sikerességét és költségeit.

A Brexit után minden brit jármű vámköteles, ez alól csak a kint élő és hazatelepülő magyarok autói jelentenek kivételt, szigorú feltételek mellett. A vám és ÁFA együttesen a jármű értékének akár 40%-át is elérheti. A vámkezelés és műszaki vizsga gördülékeny lebonyolításához fontos az autó kinti kijelentése és a hazaszállítás megfelelő dokumentálása.

A honosítás során a legnagyobb kihívást sokszor a jobbkormányos autók műszaki átalakítása jelenti. A lámpatestek és a műszerfal km/h skálájának cseréje elengedhetetlen a sikeres vizsgához. Emellett a származás ellenőrzés és regisztrációs adó megfizetése sem megspórolható.

regisztraciosado.hu ©️ 2024