Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Németországi autó honosítása, import és forgalomba helyezés

pwr car
Reklám

Magyarországon minden harmadik újonnan forgalomba helyezett személygépkocsi külföldről behozott használt autó. Ezeknek a járműveknek a többsége, mintegy 30-40%-a Németországból érkezik hozzánk, ezért is fontos megértnünk, hogyan folyik egy németországi autó honosítása. Ez nem is csoda, hiszen a német autók közismerten megbízhatóak, jó minőségűek és az áruk is kedvező, különösen a hazai kínálathoz képest.

Hogyan történik egy német autó honosítása Magyarországon?

németországi autó honosításá

De miért is olyan népszerűek a német autók a magyar vásárlók körében?

Egyrészt Németországban hagyományosan erős az autóipar, olyan világmárkák hazája, mint a Volkswagen, az Audi, a BMW vagy a Mercedes. Ezek a prémium gyártók folyamatosan fejlesztik modellpalettájukat, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzák. Ráadásul a német autótulajdonosok híresek arról, hogy rendkívül gondosan tartják karban járműveiket, rendszeresen szervizeltetik, így még a több éves modellek is kiváló állapotban vannak.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a németek Európa legnagyobb újautó piaca, így a kínálat is hatalmas. Szinte bármilyen márkát, modellt, felszereltséget vagy motorizáltságot meg lehet találni a több milliós német használtautó piacon, ráadásul jellemzően kedvezőbb áron, mint itthon. Ezen felül Németország földrajzi közelsége is fontos tényező, hiszen az autók könnyen és gyorsan átszállíthatók Magyarországra.

Ugyanakkor egy német autó megvásárlása csak az első lépés. Ahhoz, hogy itthon legálisan használhassuk járművünket, még át kell esnünk a honosítás és forgalomba helyezés bürokratikus folyamatán. Ez sokaknak ijesztően hangzik, pedig valójában nem olyan bonyolult, ha tudjuk a lépéseket és felkészülünk az ügyintézésre.

Ebben a cikkben részletesen végigvesszük a német autó magyarországi forgalomba helyezésének teljes folyamatát. Bemutatjuk, milyen dokumentumokra lesz szükségünk, hogyan zajlik a műszaki vizsga és a regisztráció. Kitérünk a gyakori kérdésekre, buktatókra és költségekre is. A cikk végére minden információ a birtokában lesz ahhoz, hogy zökkenőmentesen intézze német autója honosítását és élvezhesse új járműve előnyeit magyar rendszámmal!


Szükséges dokumentumok a németországi autó magyarországi forgalomba helyezéséhez

Ahhoz, hogy zökkenőmentesen és gyorsan megtörténjen a Németországból behozott járművünk honosítása, elengedhetetlen, hogy minden szükséges dokumentum hiánytalanul a rendelkezésünkre álljon. Most sorra vesszük, pontosan milyen papírokra lesz szükségünk a folyamat során.

Német forgalmi engedély (Zulassungsbescheinigung Teil I)

Az egyik legfontosabb okmány a német forgalmi engedély, melyet "Zulassungsbescheinigung Teil I" néven ismerhetünk. Ez egy hagyományos, papír alapú dokumentum, mely tartalmazza a jármű alapvető adatait, úgymint a tulajdonos neve, a jármű alvázszáma, első forgalomba helyezésének dátuma, műszaki adatai stb. Feltétlenül ellenőrizzük, hogy a forgalmi engedély eredeti-e, és tartalmazza-e a szükséges információkat.

Német törzskönyv (Zulassungsbescheinigung Teil II)

A német törzskönyv, azaz "Zulassungsbescheinigung Teil II" szintén nélkülözhetetlen a honosításhoz. Ez szintén egy papír alapú okmány, mely részletesebb adatokat tartalmaz a járműről és annak tulajdonosáról. Fontos, hogy a törzskönyvben szereplő adatok egyezzenek a forgalmi engedély adataival, és hogy az utolsó bejegyzett tulajdonos megegyezzen az eladóval.

Német műszaki vizsga igazolása (TÜV, Dekra, GTÜ)

A sikeres magyarországi műszaki vizsgához nagy segítség, ha rendelkezünk érvényes német műszaki vizsga igazolással. Ezt az igazolást a TÜV, a Dekra vagy a GTÜ állítja ki, és fel van tüntetve rajta a vizsga érvényességének dátuma. Az igazolás megléte leegyszerűsíti és meggyorsítja a hazai műszaki vizsga folyamatát.

Speciális esetek dokumentumai

Bizonyos járműtípusok esetében további dokumentumokra is szükség lehet. Ilyen például a plug-in hibrid autók esetében a megfelelőségi nyilatkozat (CoC papír), mely igazolja, hogy a jármű megfelel az európai előírásoknak és jogosult a zöld rendszámra. Elektromos autóknál előfordulhat, hogy szükség van egy érintésvédelmi jegyzőkönyvre is.

A tulajdonjog igazolása

Végül, de nem utolsósorban elengedhetetlen, hogy hitelt érdemlően tudjuk igazolni a jármű tulajdonjogát. Erre általában az adásvételi szerződés szolgál, de elfogadható lehet egy német nyelvű számla vagy ajándékozási szerződés is. Lényeges, hogy a dokumentumon szerepeljen az eladó és a vevő adatai, a jármű alapadatai (alvázszám, rendszám) valamint a vételár és a vásárlás dátuma.

Ha a fenti dokumentumok hiánytalanul a rendelkezésünkre állnak, bátran vághatunk bele a honosítás folyamatába. A gondos előkészületekkel rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg magunknak, és biztosak lehetünk benne, hogy autónk mihamarabb magyar rendszámot kaphat.


A németországi autó honosításának folyamata lépésről lépésre

Egy Németországból behozott gépjármű magyarországi forgalomba helyezése, azaz honosítása több lépésből álló, összetett folyamat. Az alábbiakban részletesen végigvesszük a szükséges teendőket, hogy autója a lehető leggyorsabban és legzökkenőmentesebben szelhesse a magyar utakat.

németországi autó honosítása

Okmányok alapos ellenőrzése

A honosítási eljárás megkezdése előtt elengedhetetlen, hogy gondosan ellenőrizzük a rendelkezésünkre álló dokumentumokat. A német forgalmi engedély (Zulassungsbescheinigung Teil I) és törzskönyv (Zulassungsbescheinigung Teil II) megléte és adategyezése kulcsfontosságú. Vizsgáljuk meg az okmányokon szereplő műszaki adatokat, tulajdonosi információkat és az esetleges érvényes német műszaki vizsga meglétét. Speciális járművek, például plug-in hibridek esetén további papírokra, így CoC (Certificate of Conformity) dokumentumra is szükség lehet.

Műszaki vizsga (KPM vizsga)

A honosítás egyik legfontosabb állomása a Közlekedési Alkalmassági Vizsgálat (KPM), közismertebb nevén a műszaki vizsga. Ennek során a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei átvizsgálják a járművet, ellenőrzik a műszaki állapotát, a közlekedésbiztonsági berendezések meglétét és működőképességét. Érvényes német műszaki vizsga (TÜV, Dekra, GTÜ) megléte esetén a KPM vizsga egyszerűsített formában zajlik, és a magyar műszaki érvényessége a német lejártáig szól. Lejárt vagy hiányzó német műszaki esetén teljes körű vizsgálatra van szükség.

Eredetiségvizsgálat

A műszaki vizsgával egybekötve vagy külön is elvégezhető az eredetiségvizsgálat. Ennek célja a jármű azonosítóinak (alvázszám, motorszám, típus) ellenőrzése, az esetleges visszaélések, átalakítások kiszűrése. Az eredetiségvizsgálat során az alvázszámot és a motorszámot is összevetik a járműokmányokon feltüntetett adatokkal. Fontos, hogy az azonosítók jól láthatóak, sérülésmentesek legyenek, és egyezzenek az iratokon szereplőkkel.

Regisztrációs adó

Hacsak nem mentességre jogosult járműről (pl. plug-in hibrid, elektromos autó) van szó, a honosítás során regisztrációs adót kell fizetni. Ennek mértéke a jármű műszaki paramétereitől, korától és környezetvédelmi besorolásától függ. A regisztrációs adó megfizetéséről a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) állít ki igazolást, amelyet a forgalomba helyezéskor be kell mutatni.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A sikeres műszaki vizsgát és az esetleges regisztrációs adó megfizetését követően gondoskodnunk kell a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) megkötéséről. Ez a honosítási folyamat végén, a forgalomba helyezés előtt aktuális, de érdemes már korábban tájékozódni és akár kalkulációt is kérni a biztosítótársaságoktól. A kgfb megkötéséhez a jármű műszaki adataira és a leendő üzembentartó személyes adataira van szükség.

A jármű forgalomba helyezése

A honosítási procedúra utolsó lépése a tényleges forgalomba helyezés. Ekkor kapja meg a jármű a magyar rendszámot és forgalmi engedélyt. A forgalomba helyezéshez a következő dokumentumokat kell benyújtani a hatóságnál:

 • A jármű eredeti német okmányai
 • Műszaki vizsga igazolása
 • Eredetiségvizsgálat igazolása
 • Regisztrációs adó megfizetésének igazolása (ha releváns)
 • Kgfb igazolás
 • Személyes iratok (személyi igazolvány, lakcímkártya)

A sikeres forgalomba helyezést követően már nincs más hátra, mint élvezni a németországi autó nyújtotta vezetési élményt, immár magyar rendszámmal!

Láthatjuk, hogy a németországi autó honosítás folyamata számos teendőt és odafigyelést igényel, de kellő előkészülettel és precizitással zökkenőmentesen kivitelezhető. Ha a fenti lépéseket követjük és felkészülten vágunk bele az ügyintézésbe, hamarosan mi is a német autók boldog magyar tulajdonosai lehetünk.


Gyakori kérdések a Németországból behozott autók magyarországi forgalomba helyezéséről

Amikor Németországból hoz be valaki gépjárművet Magyarországra, számos kérdés merül fel a honosítással kapcsolatban. Ebben a részben összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, hogy segítsünk eligazodni a német autó importálás és forgalomba helyezés rejtelmeiben.

Kell-e vámot vagy ÁFÁ-t fizetni a Németországból behozott autó után?

Jó hír, hogy mivel Németország az Európai Unió tagállama, a német okmányokkal rendelkező járművek után nem kell vámot fizetni, még akkor sem, ha az autó eredetileg EU-n kívülről (pl. az USA-ból) származik. Az ÁFA megfizetése azonban kötelező, amennyiben a jármű 6 hónapnál fiatalabb vagy 6000 km-nél kevesebbet futott. Fontos, hogy elég az egyik feltétel teljesülése az ÁFA fizetési kötelezettséghez. A kifizetett német ÁFÁ-t a német eladónak/kereskedőnek kell visszaigényelnie.

Szükséges-e export rendszámot kiváltani a behozatalhoz?

A német autó behozható Magyarországra export rendszámmal és anélkül is. Export rendszám esetén azonban ügyelni kell arra, hogy a német forgalmi és törzskönyv ugyanarra a névre legyen kiállítva. Ha cég a vásárló, a magánszemélyre kiállított export okmányok nem megfelelőek. Az export törzskönyvhöz érdemes megőrizni az eredeti német okmányokat is.

Mi a teendő, ha lejárt a német műszaki vizsga?

Érvényes német műszaki vizsga (TÜV, Dekra vagy GTÜ) esetén olcsóbb és egyszerűbb a Németországból hozott autó honosítás, kisebb az esélye a műszaki problémáknak. Ha lejárt a vizsga, egyedi műszaki vizsgára lesz szükség itthon. A német műszaki elfogadásához a vizsga érvényességi dátumának és az EU-s megfelelőségnek egyértelműen ki kell derülnie a papírokból.

Hogyan igazolható a Németországból behozott jármű tulajdonjoga?

A tulajdonjogot elsősorban a német törzskönyv (Zulassungsbescheinigung Teil II) igazolja, melynek egyeznie kell a forgalmi engedély (Teil I) adataival. Kivétel az export okmány, ahol külföldi cím szerepel. Ha a saját nevünk és német lakcímünk van az okmányokon, az már elegendő, de egy tulajdonosi nyilatkozatot még ilyenkor is kérhetnek. Egyéb esetben adásvételi szerződés, számla, ajándékozási szerződés, hagyatéki végzés vagy árverési jegyzőkönyv (német-magyar vagy hiteles fordítással) igazolhatja a tulajdonjogot.

Mennyi időt vesz igénybe a Németországból hozott autó honosítása?

A honosítás időtartama függ a rendelkezésre álló dokumentumoktól, a jármű műszaki állapotától és a kitűzött helyszíntől is. Minden papírral, kifogástalan állapotú autóval, Budapesten akár pár nap is lehet, hiányos dokumentumokkal, problémás járművel, vidéken akár hónapokig is eltarthat. A részletekről érdemes előre tájékozódni.

Mennyibe kerül a német autó forgalomba helyezése Magyarországon?

A németországi autó honosítás költségei az EU-s szabályok szerint alakulnak, melyet külön cikkben részletezünk. A pontos költségkalkulációhoz küldje el a német okmányok másolatát, a műszaki vizsga érvényességét, a jármű egyes adatait (4x4, tulajdonlás időtartama) az [email protected] címre, és készséggel segítünk!

Reméljük, ezekkel a válaszokkal sikerült tisztázni a német autó importtal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Ne habozzon felkeresni minket, ha bővebb információra, személyre szabott segítségre van szüksége a Németországból hozott autó honosítás kapcsán!


Tippek és tanácsok a zökkenőmentes német autó honosításhoz

Mire figyeljünk a német papíroknál?

A sikeres honosítási folyamat kulcsa a precíz és hiánytalan járműpapírok megléte. Mindenképpen ragaszkodjunk az eredeti német forgalmihoz (Zulassungsbescheinigung Teil I) és törzskönyvhöz (Zulassungsbescheinigung Teil II). Ellenőrizzük, hogy a forgalmi és törzskönyv ugyanarra a névre szól-e.
Export papírok (Zoll) esetén az eredeti német okmányokat is kérjük el. Nézzük meg alaposan a német műszaki vizsga (TÜV, Dekra stb.) érvényességét. Ha kétséges, kérjünk segítséget a dokumentumok értelmezéséhez, mielőtt belevágunk a Németországi autó honosításába.

Hogyan szállítsuk haza az autót német rendszám nélkül?

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha autószállító tréleren hozatjuk Magyarországra a járművet. Így nem kell a határon magyarázkodni rendszám nélkül.
Másik bevett módszer az ideiglenes német export (Zoll) rendszám. Ezt magyar lakcímre is kiválthatjuk, általában 1 hónapra érvényes és benne van a kötelező biztosítás is. Így legálisan hazavezethetjük az autót.
Kevésbé ismert, de szintén járható út a magyar E betűs ideiglenes rendszám. Ezzel 30 napig közlekedhetünk itthon, amíg elintézzük a végleges forgalomba helyezést.

német autó

Megéri profi segítséget igénybe venni?

Ha életünkben először hozunk be autót külföldről, mindenképpen ajánlott tapasztalt ügyintézőre bízni magunkat. Rengeteg stresszt, utánajárást és időt spórolhatunk így.
A profi pontosan tudja, milyen papírokra lesz szükség, ismeri a megfelelő sorrendet, és az egyes hatóságoknál is megvannak a kapcsolatai. Ráadásul, az ügyintézési díjat bőven megspórolhatjuk azzal, hogy elkerüljük az esetleges zsákutcákat, félreértéseket.
Válasszunk olyan céget, amely átlátható árakkal, korrekt tájékoztatással dolgozik és pozitív ügyfélvéleményekkel rendelkezik.

A leggyakoribb buktatók német kocsi honosítása során

 • Lejárt vagy hiányos német papírok (forgalmi, törzskönyv, műszaki vizsga)
 • Rendszám nélküli hazahozatal nem megengedett módon
 • Rejtett műszaki hibák, amik a honosítási vizsgán kiderülnek
 • Eltérés az alvázszám és a papírok között
 • Tulajdonjog tisztázatlansága (nincs szerződés, számla stb.)
 • Sérült, szakadt, olvashatatlan járműokmányok
 • Különböző nevekre szóló forgalmi és törzskönyv
 • Előre fizetés ismeretlen eladónak
 • Lejárt műszaki vizsga

Ezeket a buktatókat úgy kerülhetjük el a legbiztosabban, ha már a németországi vásárlás előtt szakértő segítségét kérjük, aki távolból is át tudja nézni a papírokat, tud egyeztetni a hivatalokkal és az eladóval. Így megbizonyosodhatunk, hogy a németországi autó honosítás itthon gyorsan és probléma nélkül lebonyolítható lesz.


Németországi autó honosítása, avagy magyarországi forgalomba helyezése

A Németországból importált gépjárművek honosítása (importja) Magyarországon egy jól bejáratott, sok tapasztalattal rendelkező folyamat, köszönhetően a német autók itthoni népszerűségének. Bár a procedúra alapvetően nem túl bonyolult, azért akadnak buktatók és fontos részletek, amikre oda kell figyelni.

Az ügyintézés zökkenőmentessége nagyban múlik az előkészületeken. Mielőtt belevágnánk a honosításba, mindenképpen járjunk alaposan utána, hogy milyen dokumentumokra lesz szükségünk (német forgalmi, törzskönyv, műszaki vizsga papír stb.), és ezek hogyan szerezhetők be. Ellenőrizzük azt is, hogy az autó műszaki állapota, tulajdonjoga rendben van-e. Ha az előkészületeket gondosan elvégezzük, jelentősen lerövidíthetjük az ügyintézés idejét és elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Amennyiben bizonytalanok vagyunk, vagy nincs időnk, energiánk személyesen intézni a honosítást, érdemes lehet egy megbízható import autó forgalomba helyezésre specializálódott céghez fordulni. Ők minden szükséges lépést ismernek ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban és legkevesebb problémával varázsoljanak magyar rendszámot német autónkra.

A fentiek alapján látható, hogy egy Németországból behozott gépkocsi forgalomba helyezése Magyarországon nem ördöngösség, de azért felkészülést és körültekintést igényel. Ha kellően tájékozottak vagyunk és tudjuk mire számítsunk, simán és gyorsan meglesz a magyar forgalmi. Amennyiben a magabiztos ügyintézéshez nem érezzük elég kompetensnek magunkat, a specialista autóimportőr cégek készséggel állnak rendelkezésünkre, hogy profi módon menedzseljék járművünk honosítását.

regisztraciosado.hu ©️ 2024