Regisztrációs adó - NAV

 
 
regadó navAmikor egy magánszemély, vagy egy cég külföldről hoz be olyan gépjárművet, melyet megvásárolt, akkor minden ilyen esetben regisztrációs adót kell a NAV felé fizetni.
 
Az adónemet a NAV veti ki egyedi határozatban, mindig az adott gépjárműre vonatkozóan. Az azonban azonos minden esetben, hogy a regisztrációs adót a NAV minek alapján számolja ki.
A fizetendő összeget befolyásolja, hogy milyen környezetvédelmi besorolásba tartozik a jármű, mennyi idős és mikor volt dátum szerint az első forgalomba helyezése, valamint a hengerűrtartalma és az általános műszaki jellemzői.
 
Miután az új tulajdonos behozta a járművet az országba, legelőször el kell vinnie azt a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, majd ott a járművet átvizsgáltatni, és ha megkapja a hatóságtól az igazolást, hogy Magyarországon a jármű forgalomba helyezhető, akkor fordulhat a NAV-hoz, hogy elindítsa a vámügyintézés folyamatát, vagyis a regisztrációs adó megfizetésének procedúráját.
 

 
 
Erre a célra a NAV oldaláról letölthető az a formanyomtatvány, melynek kitöltésével meg lehet kezdeni a vámügyintézést. Fontos tudni, hogy 2014. év elejétől a NAV már nem ad ki az ügyfél számára nyomtatott formátumú igazolást a regisztrációs adó befizetéséről, hanem azt elektronikusan kezeli, bekerül egy adatbázisba, ezt a nyilvántartást pedig minden okmányiroda el tudja érni és innen ellenőrizheti az adó megfizetésének tényét.
 
 
Ezen a rendszeren keresztül az okmányirodából nem csak az összeg befizetését tudják ellenőrizni, hanem természetesen a gépjármű azonosító adatait is, mint az alvázszám, motorszám, stb.
 
 
Az új szabályozások mellett viszont azt is tudni érdemes, hogy a NAV felé benyújtott regisztrációs adó visszatérítésével kapcsolatos ügyeket nem lehet elektronikus úton intézni, a visszatérítésre vonatkozó kérelem benyújtása az erre bevezetett új formájú nyomtatvánnyal történhet. Az űrlapot ki lehet tölteni akár kézzel, akár géppel, de a kötelező forma nélküli kérelmet is elfogadja a NAV a regisztrációs adó visszaigénylése során.
 
 
A regisztrációs adó NAV által történő kiszabása után az adó megfizetéséhez be szükséges nyújtani a külföldi számlát vagy ha ez nem áll rendelkezésre, akkor az adásvételi szerződés eredeti és magyar nyelvű példányát is, amikor nem uniós országból hozzuk be a járművet, akkor a vámpapírt és szükséges bemutatni az eredeti külföldi forgalmit is.
 

Magánszemély esetén természetesen szükségesek a személyes okmányok, ha pedig cégről beszélünk, akkor a cég képviselőjének aláírási címpéldánya, 1 hónapnál nem régebbi cégkivonat és bankszámlaszám azok az okmányok, melyek szükségesek ahhoz, hogy a regisztrációs adó NAV ügyintézés lebonyolódhasson.