Regisztrációs adó kalkulátor 2024
Menü

Elektromos autók honosítása

pwr car
Reklám

A külföldről behozott elektromos autók magyarországi honosítása kulcsfontosságú lépés a forgalomba helyezésük előtt. A honosítás nem csupán jogi kötelezettség, hanem lehetőség is arra, hogy a járművek megfeleljenek az ország műszaki és környezetvédelmi előírásainak.

Ez a folyamat biztosítja, hogy az elektromos járművek zökkenőmentesen integrálódjanak a hazai közlekedési rendszerbe.

A zöld rendszámra jogosult elektromos és plug-in hibrid autók száma folyamatosan nő, amit a kormányzati támogatások és kedvezmények is elősegítenek. Ezek a járművek jelentős mértékben hozzájárulnak a városi levegő minőségének javításához és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

Rövid összefoglaló a legfontosabb dolgokról az elektromos autók honosításával kapcsolatosan

Az utóbbi években Magyarországon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az elektromos autók, amelyek nemcsak környezetkímélőek, de hosszú távon gazdaságosabb megoldást is kínálnak a hagyományos benzin- vagy dízelüzemű járművekkel szemben.

Cikkünk célja, hogy átfogó útmutatót nyújtson az elektromos autók magyarországi honosításának folyamatáról. Részletesen tárgyaljuk a szükséges dokumentumokat, a műszaki vizsgálatokat, az érintésvédelmi jegyzőkönyvet, valamint a regisztrációs adó és illetékmentesség jelentőségét. Ismertetjük a plug-in hibrid járművekre vonatkozó speciális szabályokat, és bemutatjuk, hogyan befolyásolják a villamos meghajtással működő járművek honosítását a vám- és ÁFA-fizetési szabályok.

Eredetiségvizsgálatokról és a tiszta elektromos hajtás előnyeiről is szó esik, hogy minden szükséges információt megkapjon, aki elektromos autót szeretne honosítani Magyarországon.

Zöld Rendszám: Az Út a Környezetbarát Közlekedés Felé

A zöld rendszám nem csupán egy színváltozat a hagyományos járművek rendszámai között; ez egy kulcsfontosságú eleme annak, hogy Magyarország hogyan mozog a fenntartható és környezetbarát közlekedés felé. De mi pontosan a zöld rendszám, és mely járművek jogosultak rá? Ezenkívül milyen előnyökkel és kedvezményekkel jár annak megszerzése? Ezekre a kérdésekre ad választ a következő részletes áttekintés.

Mi a Zöld Rendszám?

A zöld rendszám egy speciális jelölés, amely az elektromos és bizonyos plug-in hibrid járművek számára érhető el, amelyek minimális vagy nulla károsanyag-kibocsátást eredményeznek közlekedés közben. Ezek a rendszámok zöld színűek, ami vizuálisan is megkülönbözteti őket a hagyományos járművek rendszámaitól, ezzel is hangsúlyozva a környezetvédelmi szempontból előnyös műszaki tulajdonságaikat.

Milyen Járművek Jogosultak Zöld Rendszámra?

A zöld rendszámra való jogosultság két fő kategóriába sorolható:

 1. Tisztán Elektromos Járművek: Ilyen például a BMW i3, a Nissan LEAF, vagy a Tesla modellek. Ezek a járművek kizárólag elektromos hajtással működnek, és nem bocsátanak ki károsanyagokat.
 2. Plug-in Hibrid Elektromos Járművek (PHEV): Ez a kategória magában foglalja azokat a hibrid modelleket, mint például az Opel Ampera vagy a Mitsubishi Outlander PHEV, amelyek képesek tisztán elektromos módban legalább 25 kilométer megtételére, és rendelkeznek külső áramforrásból tölthető akkumulátorral.

Zöld Rendszám Előnyei és Kedvezményei

A zöld rendszám számos előnyt és kedvezményt kínál a tulajdonosok számára, amelyek nem csak gazdasági, hanem praktikus jellegűek is:

 • Regisztrációs Adó és Illetékmentesség: A zöld rendszámra jogosult járművek mentesülnek a regisztrációs adó, valamint a vagyonszerzési illeték alól. Ez jelentős megtakarítást jelenthet a jármű beszerzésekor.
 • Eredetiségvizsgálat és Műszaki Vizsga Kedvezmények: Az ilyen járművek esetében a szükséges eredetiségvizsgálat díja és műszaki vizsga ára is kedvezőbb, ami tovább csökkenti a honosítás költségeit.
 • Vám- és ÁFA-fizetési Kedvezmények: Bár a vám- és ÁFA-fizetési szabályok általánosságban ugyanazok az elektromos járművekre is, mint nem elektromos társaikra, a mentességek és kedvezmények a helyi jogszabályok függvényében változhatnak.

A zöld rendszám nem csak egy közlekedési engedély, hanem egy befektetés a fenntartható jövőbe. Ha többet szeretne megtudni arról, hogy hogyan honosíthatja elektromos autóját Magyarországon, vagy további információra van szüksége a zöld rendszám szabályozásával kapcsolatban, ne habozzon kapcsolatba lépni a helyi közlekedési hatósággal.

Elektromos Autók és Plug-in Hibridek Honosításának Lépései Magyarországon

A Magyarországon forgalomba helyezett elektromos autók és plug-in hibridek honosításának folyamata több lépésből áll, amelyeket mindenképpen érdemes alaposan megismerni. Itt részletesen bemutatjuk, milyen lépéseken kell végigmenniük azoknak, akik külföldről behozott elektromos vagy plug-in hibrid járművet szeretnének Magyarországon forgalomba helyezni.
A folyamat megértése segít gyorsabban és gördülékenyebben végigvinni a szükséges eljárásokat.

1. Lépés: Műszaki Vizsga Fontossága és Menete

A műszaki vizsga az egyik legfontosabb lépés a honosítási folyamat során. Minden külföldről behozott elektromos autó vagy plug-in hibrid esetében szükséges egy magyarországi műszaki vizsgálat, még akkor is, ha az autó rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával. A műszaki vizsga során a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei ellenőrzik a járművet annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljen a közúti közlekedés biztonsági előírásainak és környezetvédelmi normáinak.

2. Lépés: Érintésvédelmi Jegyzőkönyv Szerepe és Beszerzése

Az érintésvédelmi jegyzőkönyv különösen fontos a villamos meghajtással működő járművek esetében, mivel ez biztosítja, hogy a jármű elektromos rendszerei biztonságosak és nem jelentenek veszélyt az utasokra vagy a közúti forgalomra. Ezt a dokumentumot szakképzett technikusok állítják ki, miután alaposan ellenőrizték a jármű elektromos rendszerének állapotát. A honosítási folyamat során az érintésvédelmi jegyzőkönyvet a műszaki vizsgálat részeként kell bemutatni.
Szükség van-e az Ön elektromos autójának Érintésvédelmi Jegyzőkönyvre? A válasz alább találja.

3. Lépés: Eredetiségvizsgálat

Az eredetiségvizsgálat a honosítási folyamat elengedhetetlen része, mely során ellenőrzik a jármű eredetét és bizonyosodnak meg róla, hogy a jármű nem került ellopásra vagy jogtalanul nem került behozatalra az országba. Ez a vizsgálat garantálja, hogy a jármű törvényes forrásból származik, és minden szükséges dokumentáció rendelkezésre áll.

4. Lépés: Regisztrációs Adó és Illetékmentesség Igénylése

Elektromos autók és bizonyos plug-in hibrid járművek esetében mentesülés jár a regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték alól. Ennek érvényesítéséhez szükséges a 'nullás határozat' megszerzése a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), ami igazolja, hogy a jármű mentesül ezek alól a költségek alól. Ez a mentesség jelentős megtakarítást jelenthet a járműtulajdonosok számára.

5. Lépés: Vám- és ÁFA-fizetés - Szabályok Külföldről Behozott Elektromos Autókra

A nem EU-s országokból származó elektromos autók esetében vám- és ÁFA-fizetési kötelezettség áll fenn. Az EU területén belülről érkező járművek esetében ezek a költségek általában már benne vannak a vételárban, de a harmadik országból érkező járműveknél külön figyelmet kell fordítani ezekre a díjakra. A pontos összegek és a fizetési kötelezettségek az aktuális jogszabályoknak és a jármű értékének függvényében változhatnak.

Ezek a lépések összetett és időigényes folyamatot jelentenek, de alapos előkészülettel és a megfelelő dokumentációval a honosítási eljárás zökkenőmentesen megoldható. Az elektromos és plug-in hibrid autók tulajdonosai számára pedig ez hosszú távon jelentős előnyöket és megtakarításokat jelent.


elektromos autó honosítása

Elektromos Autó Forgalomba Helyezése Magyarországon

Az elektromos autók honosítása és forgalomba helyezése egyre népszerűbb választás a magyar autótulajdonosok körében, köszönhetően az ökológiai lábnyom csökkentésére irányuló törekvéseknek és az állami ösztönzőknek. A zöld rendszámra jogosult elektromos autók forgalomba helyezése során azonban több lépést és dokumentumot kell figyelembe venni, melyek nemcsak a hatósági előírásoknak való megfelelést, hanem jelentős anyagi megtakarítást is lehetővé tesznek a regisztrációs adó és illetékmentesség révén. Ebben a blogbejegyzésben részletesen kitérünk a forgalomba helyezés folyamatára, a szükséges dokumentumokra és igazolásokra, valamint a költségekre és az eljárás időtartamára.

A Forgalomba Helyezés Folyamata

A forgalomba helyezési folyamat elektromos autók esetében nagy vonalakban megegyezik a hagyományos járművekével. Először is, az autót érintésvédelmi jegyzőkönyvvel kell ellátni, amennyiben a gépjármű nem rendelkezik érvényes külföldi műszaki vizsgával. Ez a dokumentum biztosítja, hogy a villamos meghajtású jármű elektromos rendszerei megfeleljenek a biztonsági előírásoknak. Ezt követően a műszaki vizsga során kell bizonyítani a jármű műszaki alkalmasságát.

Amint ezek a vizsgálatok sikeresen lezárulnak, az elektromos autó tulajdonosa kérelmezheti a magyar forgalmi engedélyt és a zöld rendszámot, amely számos előnnyel jár, mint például parkolási kedvezmények és adómentesség.

Szükséges Dokumentumok és Igazolások

A forgalomba helyezési eljárás során bemutatandó dokumentumok között szerepelnek:

 • Érvényes külföldi forgalmi engedély és törzskönyv, ha a járművet nem Magyarországon vásárolták.
 • CoC dokumentum (Gyártó által kiállított megfelelőségi igazolás), amely nélkülözhetetlen a zöld rendszám igényléséhez.
 • Érintésvédelmi jegyzőkönyv, ha a jármű nem rendelkezik érvényes műszaki vizsgával.
 • Adásvételi szerződés magyar és idegen nyelven, amennyiben a járművet külföldről hozták be.

Ezen felül a személyes okmányok, mint a személyi igazolvány, lakcímkártya, és jogosítvány szintén szükségesek lehetnek a folyamat során.

Költségek és Időtartam

Az elektromos autók forgalomba helyezése jelentős költségmegtakarítást jelent a tulajdonos számára, mivel mentesülnek a regisztrációs adó és vagyonszerzési illeték alól. Az érintésvédelmi vizsgálat költsége változó, általában 15,000 és 20,000 forint között mozog, ami függ a szolgáltató árazásától.

A teljes eljárás időtartama többnyire a szükséges dokumentumok beszerzésétől és azok ellenőrzésének sebességétől függ. Általában az autó bevizsgálása és a dokumentáció rendben tartása mellett 1-2 héten belül elvégezhető a forgalomba helyezés, feltéve, hogy minden dokumentum rendelkezésre áll és a hatósági ellenőrzések zökkenőmentesen zajlanak.

Az elektromos autók forgalomba helyezése Magyarországon egyre inkább népszerű választás, és a kormányzati támogatásokkal, illetve az ökológiai előnyökkel együtt egy vonzó lehetőség minden autótulajdonos számára.


Zöld Rendszámos Autók Kedvezményei

A környezettudatos választások nemcsak a Földünk védelmére szolgálnak, hanem számos pénzügyi előnnyel is járnak a gépjármű tulajdonosok számára. Az elektromos autók honosítása után járó zöld rendszám számos kedvezményt és előnyt biztosít Magyarországon. Ezek között szerepelnek parkolási kedvezmények, útdíj- és adókedvezmények, valamint egyéb előnyök, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik a fenntartási költségeket és ösztönözhetik az elektromos és plug-in hibrid autók használatát.

Parkolási Kedvezmények

Zöld rendszámmal rendelkező elektromos autók tulajdonosai jelentős parkolási kedvezményekben részesülhetnek. Számos önkormányzat ingyenes vagy kedvezményes parkolási lehetőséget kínál ezeknek a járműveknek a városközpontokban és más frekventált helyeken. Ez nemcsak kényelmes, de jelentős megtakarítást is jelent a hosszú távú parkolási díjakon.

Útdíj- és Adókedvezmények

Az útdíjmentesség egy másik jelentős előny, amit a zöld rendszámos járművek élvezhetnek. Ezen járművek számára nem kell útdíjat fizetni a magyar autópályákon, ezáltal tovább csökkentve az üzemeltetési költségeket. Ezen kívül, az elektromos és villamos meghajtású járművek tulajdonosai mentesülnek a regisztrációs adó, valamint a vagyonszerzési illeték alól is. Ez a regisztrációs adó és illetékmentesség jelentősen csökkentheti az elektromos autók kezdeti költségeit, ösztönözve ezzel a fenntarthatóbb járművek vásárlását.

Egyéb Előnyök

A zöld rendszám számos egyéb előnyt is kínál, többek között gyorsabb hozzáférést biztosíthat bizonyos városi zónákba, ahol korlátozások vonatkoznak a hagyományos üzemanyaggal működő járművekre. Az eredetiségvizsgálat, műszaki vizsga, és érintésvédelmi jegyzőkönyv költségei is kedvezőbbek lehetnek, hiszen ezek a járművek alacsonyabb kockázatot jelentenek a környezetvédelmi szempontból. Továbbá, az elektromos autók importálásakor alkalmazandó vám- és ÁFA-fizetési szabályok is ugyanazok, mint más járműtípusok esetében, így a nemzetközi vásárlás sem jelent extra terhet.

Ezek a kedvezmények nemcsak hogy csökkentik az elektromos autók fenntartásának költségeit, de hozzájárulnak az ország környezetvédelmi célkitűzéseinek eléréséhez is, ösztönözve az embereket a zéró károsanyag-kibocsátású járművek használatára. Az elektromos és plug-in hibrid autók tulajdonosai így nem csak a bolygóért tehetnek, hanem saját pénztárcájukat is kímélhetik.


Mikor szükséges érintésvédelmi felülvizsgálat az elektromos és hibrid autók műszaki vizsgáján?

Az elektromos és plug-in hibrid autók egyre népszerűbbek, de a műszaki vizsgájuk során felmerült egy fontos kérdés: szükség van-e érintésvédelmi felülvizsgálatra? A minisztérium most tisztázta ezt a kérdést, ami segít eligazodni az autótulajdonosoknak és a vizsgaállomásoknak egyaránt.

Korábbi bizonytalanságok:

 • A műszaki vizsgaállomások eltérően értelmezték az érintésvédelmi vizsgálat szükségességét
 • A 6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 9. § (3) pontja szerint a villamos meghajtású és villamos berendezéssel felszerelt járműveknek meg kell felelniük az érintésvédelmi előírásoknak
 • Ez a pont feltehetőleg a trolibuszok miatt létezett, de az elektromos autókra nézve furcsának tűnt

Új rendelet:

 • 2022. augusztus 1-jén jelent meg a technológiai és ipari miniszter 9/2022. (VIII. 1.) TIM rendelete
 • Az 5/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet 12. §-hoz (7a) pontként új szöveget szúrtak be
 • Ha a hibrid és tisztán elektromos jármű hajtáslánc elemei sértetlenek és gyári kivitelűek, nem szükséges érintésvédelmi felülvizsgálat az időszakos műszaki vizsga során
 • A rendeletmódosítás 2022. augusztus 6-tól hatályos

Konklúzió: Az új rendelet egyértelművé teszi, hogy a sértetlen és gyári kivitelű hajtáslánc elemekkel rendelkező elektromos és hibrid autóknak nem kell érintésvédelmi felülvizsgálaton átesniük a műszaki vizsga során. Ez a módosítás megkönnyíti az autótulajdonosok dolgát, és egységes iránymutatást ad a vizsgaállomásoknak.


Gyakori kérdések és buktatók az elektromos autók honosítása kapcsán

Az elektromos autók honosítása egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen az elektromos járművek nemcsak környezetbarátok, de hosszú távon gazdaságosabbak is lehetnek. Azonban számos fontos tényezőt érdemes figyelembe venni, hogy a folyamat zökkenőmentesen haladjon. Ebben a szekcióban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ, hogy felkészülten vágj bele a honosítás folyamatába.

Milyen típusú elektromos autók honosíthatók?

Magyarországon a zöld rendszámra jogosult elektromos autók két fő kategóriába sorolhatók: tisztán elektromos hajtású járművek (BEV) és plug-in hibrid autók (PHEV). A tisztán elektromos autóknak külső energiaforrásból történő töltésük lehetőségével kell rendelkezniük, és képeseknek kell lenniük legalább 25 kilométer megtételére kibocsátás nélkül. A plug-in hibrideknek szintén rendelkezniük kell elektromos töltőcsatlakozóval és átalakítóval, és képesnek kell lenniük legalább 25 kilométer megtételére tisztán elektromos üzemmódban.

Mire figyeljünk a külföldről behozott elektromos autó vásárlásakor?

A külföldről behozott elektromos autó vásárlása során több fontos szempontot is figyelembe kell venni:

 • Műszaki állapot: Az autó műszaki állapota és korábbi karbantartási előzményei kulcsfontosságúak. Ezt kiegészítő dokumentumokkal, mint például a külföldi műszaki vizsga, kell alátámasztani.
 • COC dokumentum: Győződj meg arról, hogy rendelkezel a gyártó által kiállított megfelelőségi igazolással (COC), ami nélkül nem lehetséges a zöld rendszám igénylése.
 • Vám- és ÁFA-szabályok: Tisztában kell lenni a vám- és ÁFA-fizetési szabályokkal, mivel ezek befolyásolhatják a teljes költséget.

Mennyi ideig tart a honosítási folyamat?

Az elektromos autó honosításának időtartama változó lehet, általában néhány hét, de akár hónapokig is eltarthat. Ez függ az adott jármű dokumentációinak teljességétől, az érintésvédelmi vizsgálat és a műszaki vizsga szükségességétől, valamint a hatósági ügyintézés gyorsaságától.

Milyen költségekkel jár az elektromos autó honosítása?

Az elektromos autó honosításával járó költségek magukban foglalhatják a következőket:

 • Eredetiségvizsgálat: Ez a díj elektromos autók esetében körülbelül 17,000 forint.
 • Érintésvédelmi jegyzőkönyv: Amennyiben szükséges, ennek költsége változó, általában 15,000 forinttól kezdődik.
 • Regisztrációs adó: Elektromos autók esetében, amelyek tisztán elektromos hajtásúak, ez az adó elhanyagolható, míg a plug-in hibridek esetében mérsékelt díjat kell fizetni.
 • Adminisztratív díjak: További költségek, mint az átírás és a rendszám kiadás díja is felmerülhet.

Reméljük, hogy ezek a válaszok segítenek felkészülni az elektromos autók honosítási folyamatára. Ha további kérdéseid vannak, kérjük, fordulj szakértőhöz vagy a helyi járműhatósághoz.

elektromos autó honosítása

Összefoglalás: Elektromos Autók Honosítása és a Zöld Rendszám Előnyei Magyarországon

Az elektromos autók honosítása Magyarországon egyre népszerűbb választás a fenntartható és környezetkímélő közlekedés iránt elkötelezettek körében. Ennek a folyamatnak a megértése kulcsfontosságú azok számára, akik külföldről szeretnének elektromos vagy plug-in hibrid járművet behozni és hazai utakon használni.

Az Elektromos Autók Honosításának Főbb Lépései

 1. Műszaki Vizsga: Minden behozott járműnek meg kell felelnie a magyar szabványoknak, ami érintésvédelmi vizsgálatot is igényelhet, különösen az elektromos autók esetében. Ez a vizsgálat biztosítja, hogy a jármű villamos rendszerei biztonságosak legyenek a használat során.
 2. Eredetiségvizsgálat: A honosítási folyamat részeként minden járművet alaposan megvizsgálnak annak eredetiségét illetően, biztosítva, hogy a jármű jogosan kerüljön a magyar piacra.
 3. Regisztrációs Adó és Illetékmentesség: Elektromos járművek esetén nem kell regisztrációs adót fizetni, ami jelentős megtakarítást jelenthet a tulajdonosok számára. Ez a "nullás határozat" a forgalomba helyezés során kiállított dokumentumon is megjelenik.
 4. Vám- és ÁFA-fizetési Szabályok: Bár az elektromos járművek mentesülnek bizonyos helyi adók alól, a nemzetközi vásárlás során keletkező vám- és ÁFA-kötelezettségeket továbbra is teljesíteni kell.

Zöld Rendszám Jelentősége és Megszerzésének Feltételei

A zöld rendszám nem csak egy státuszszimbólum; jelentős előnyöket kínál a tulajdonosoknak. Járművek, amelyek zéró károsanyag-kibocsátással képesek legalább 25 kilométert megtenni elektromos üzemmódban, jogosultak lehetnek a zöld rendszámra. Ez magában foglalja a tisztán elektromos meghajtású járműveket és bizonyos típusú plug-in hibrideket. A zöld rendszám számos kedvezményt és előnyt biztosít, például a parkolási díjak alóli mentességet bizonyos városi övezetekben.

További Információforrások és Segítség a Honosítási Folyamathoz

A honosítási folyamat bonyolult lehet, különösen azok számára, akik először vásárolnak külföldről elektromos autót. Az alábbi források segíthetnek a honosítási folyamat megértésében és a szükséges lépések megtételében:

 • Nemzeti Közlekedési Hatóság: A hivatalos honlap részletes tájékoztatást nyújt a műszaki vizsgálatokról és az elektromos járművekre vonatkozó különleges előírásokról.
 • Kormányablakok: Személyes segítségért forduljon a helyi kormányablakokhoz, ahol segítenek a szükséges dokumentáció kitöltésében és a jármű regisztrációjában.
 • Szakértői Tanácsadás: Javasolt szakértői tanácsadást igénybe venni, különösen a vám-, ÁFA- és egyéb adózási kérdésekben.

Az elektromos autók honosítása és a zöld rendszám előnyeinek kihasználása nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem hozzájárul a környezettudatos közlekedés előmozdításához Magyarországon. A megfelelő előkészületekkel és információkkal ez a folyamat zökkenőmentes és előnyös lehet minden érintett számára.


regisztraciosado.hu ©️ 2024